Prikaz jedne poruke
Stara 4.11.2006, 0:49   #24
sasha vukelic
Banned

Član od: 20.12.2005.
Zahvalnice: 278
Zahvaljeno 363 puta na 216 poruka
Određen forumom Re: X264 vs. MPEG

e ovo su moja misljenja:

ti hakerski standardi su se oduvijek prilagodjavali krajnjem korisniku, uzmimo za primjer seriju of 40 i nesto minuta, koja je spakovana na 350mb (dakle vratimo se, u vremenu, nekoliko godina unazad).
1. ta serija, kompresovana xvid-om, izgleda dosta pristojno (npr. kvalitetnije od svih tv programa sto ja imam na kablovskoj)
2. velicina je ciljana tacno tako da se dvije epizode smjeste na 1 cd (ili: pola sezone na 1 dvd)
3. bilo kakva veca kompresija bi dovela do znatnog pogorsanja slike i zvuka
4. velicina je relativno malena, tako da se moze lako skidati sa interneta

naravno, sve reklame, kao i creditsi na kraju su odsjeceni da bi se izvukao maksimalan bitrate.

vjerujem da su se vodili istim pravilima kada su kontali kolika ve biti velicina x264 fajla.
-720p je odlicna rezolucija za tft monitore sa 1280x1024 (sto je velika vecina), jer prilikom gledanja ne dolazi ni do kakvog resize-a
-resize uvijek znaci gubljenje kvaliteta slike (osim u nekim specijalnim slucajevima).
-kompresovanje na 3 ili vise GB bi povecalo kvalitet, ali bi zato serije bile preglomazne za skidanje sa neta, a na jedan dvd bi se mogla smjestiti samo jedna epizoda: gubljenje vremena na skidanje i precesto narezivanje, itd.
-ovako na jedan dvd stanu 4 epizode
-kvalitet te jedne epizode je, u globalu, slican originalnom dvd-u, s tim sto se meni original vise svidja zbog artefakta - nekom bi se mozda x264 od 1.1gb vise svidio

pravo da kazem, sad kad bolje razmislim, svidjaju mi se te epizode od 1.1GB. no trenutno mi je jefinije kupiti originalni dvd.
ali da imam neki flat internet...

valjda nisam utusio
sasha vukelic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke