Citat:
Lex987 kaže:
10C nije mnogo ali 20c je vec ozbiljan skok.
Sto se tice fps-a, bas je suprotno od toga sto pises. Tamo gde je fps na granici 30, tu je razlika najveca, dok izmedju 41 i 47 fps nema bitne razlike za tvoje oko. Razlika izmedju 25 i 31 fps je znacajnija nego recimo izmedju 46 i 55 fps (posto ovde u oba slucaja imamo solidan fps). Najvaznije je imati stabilan fps, odnosno sto manje dropova, mada ovo nema uvek veze sa hardverom (ocajno optimizovane igre nisu retka pojava). Stabilnih 45 fps je bolje nego imati blizu 60 sa dropovima ispod 30.
|
Noup, ovde nisi u pravu. Pokusacu da pojasnim sta sam mislio. Naglasio sam da kada je fps
ispod 30, recimo 25, tada dodatne performanse koje postizes klokom skoro nista ne znace. Zasto? Zato sto ces i dalje imati ceste dipove na 25, pa i malo ispod toga, jer je procentualno povecanje performansi preneto u apsolutni iznos zaista malo (25+0.2*25=30). Da ne spominjem sto tih 20% vecina grafickih moze samo da sanja - u najboljem slucaju to bude oko 10-15%. Dakle, tu samo novi GPU moze pomoci.
Medjutim, ako je FPS konstantno ~30, dodatnih 15% ce doprineti tome da i kasniji padovi frameratea ne vode isti u propast, nego ce gameplay biti toliko-koliko prihvatljiv. Vec na granici od 30 dodatni OC pomaze dosta.
Sada onaj deo mog misljenja gde nam se stavovi razilaze. Razlika izmedju 40 i 47-8 je nebo i zemlja. Nisam Ultra 1080p @ 60fps PCMR lik, ali moje oci primecuju veliku razliku izmedju near-40 i near 50 slika po sekundi. U drugoj situaciji slika je NEMERLJIVO fluidnija i sitni objekti na ekranu (tipa lisce, papirici i sl.) ne izgledaju kao da se svake sekunde zamrzavaju u vadzuhu.
40 je i meni OK ukoliko igra izgleda fantasticno (i naravno ukoliko je u pitanju SP), 50 je nemerljivo bolje, a 60 je vec orgazam za oci (nazalost malo preskup ako se cilja sve ne ultra, ali uz poneki kompromis se da ostvariti).
Kako ne bismo vise isli u off, da zakljucim. OC GPU-a nece uciniti neigrivu igru igrivom, ali ce omoguciti bolje iskustvo u onim naslovima gde:
a.) OC omogucuje da FPS ne pada ili vrlo retko pada ispod 30
b.) OC omogucuje near-50FPS umesto near-40