http://www.imdb.com/title/tt1856101/
Blade runner 2049
~Spoiler Free~
Kao prvo hteo bih da napravim mali uvod: pre vise od 19~godina dok, sam bio dete, isao u 5 razred dok jos nije postojao brzi net, skidanje filmov a Tv i video klub bili jedini nacin da pogledate film koji zelite ja sam to vece odbrojavao 11h da pogledam Blade Runner u 23:15 na Hrt2-u...
I mogu reci da sam bio poprilicno razocaran sa onim sto sam video...I ako me je uveliko zanimao Cyber punk(mada nisam znao tacnu def ovoga) i Sfi ovaj film mi je delovao nekako previse dugacko i imao sam osecaj da mi bolno namece smisao zivota,sta coveka cini covekom, ljubavi robota i coveka itd.
Naravno bio sam previse mlad i zelen da se bavim ovim metafizickim pitanjima.Tako da mi je film ostao nedorecen i dosadan.Vizuelno me je oduvao ali to je bilo to.Tokom naredne decenije nikada nisam ponovo pogledao Blade Runera jednostavno nemajuci volje da gledam nista sto me je davno razocaralo.I ako sam dosta puta gledao isecke na YT(legendarnu Tears on the rain scenu) i slusao Vengelisov soundtrack to su bila jedina moja secanja na prvobitni film.
Danas sam otisao u bioskop poprilicno opimistican osecajuci se kao covek a ne decak, sa zeljom da pogledam drugi deo filma od kojeg sam kao klinac toliko ocekivao a dobio tako malo.I mogu reci da sam dobio sve sto sam ikada zeleo od jednog nastavka i kao filma u celini.
Radnju filma necu prepricavati posto nema smisla, ona se polako otkljucava film traje 3h~ i cilj mu je da isprica pricu...Ne zuri nikuda.Mogu samo reci da je u pitanju neo-noir detectiv story u pitanju ali sa puno alegorije i pun metafizickih pitanja i odgovora.Ali oni nisu nametnuti nego gledalac treba sam da ih protumaci.Takodje po meni ovo nije stand alone film i ko nije gledao prvi film mislim da mu nece biti bas najjasnije sta se desava do samoga kraja i koga briga oupste za replikante i ljudske odnose...
Gluma i glumci:Gosling mi je ovde podbacio nekako je drven i krut sto je bila i poenta uzimajuci njegovu ulogu u filmu.Harison Ford ciju karijeru poseldnjih godina ne favorizujem ovde je po meni najbolji.Zenski likovi a posebno Goslingova love intrest je prosto neverovantan i po meni mozda i najbolji deo filma.Jarad Letov lik mi se ne svidja previse je mekan i nedefinisan kao i sama Letova gluma.Mogu dodati da je rvac Dave Batista ovde odlican i ako je njegova uloga mala ali veoma znacajna(coveku je upala kasika u med posto redja hit za hitom).
Vizualni efekti su najbolji koje sam video ove godine i u predjasnih 5 godina, jako je vazno po meni sto mislim da ce odlicno ostariti kao i prvi film.Kombinacija vizualnih i prakticnih efekata cini film besmrtnim.Zanimljivo je ponovo bilo gledati reklame u neonskom Los Angelesu tipa Sony,Atari, Cola ali ovoga puta nisu toliko nametnute kao u prvom filmu sto je isto veliki plus.
Muziku ne potpisuje Vengelis ali je prisutan njegov fajb a ima par scena koje vas sa vizualnim dozivljajem prosto zakucaju za fotelju.
Osecaj koji sam doziveo dok leteci auto prolazi kroz sivkastu tuznjikavu masu oblaka dima pepela pored vestackih brana iz koje siklja vodopad a u daljini se vidi pustinja a iza distopijski Los Angeles je jednostavno WOW...Film se mora pogledati u 3D ili u HD varijatni sa dobrim ozvucenjem sve ostalo je neprihvatljivo.
I za kraj mogu reci da je ovaj film prevazisao sva moja ocekivanja, hajp.Najbolji film ove godine,jedan od najboljih nastavaka i po meni bolji od originala.
9/10
PS.
Bioskop nije bio pun(sto po meni nije ipak bilo cudno) ali tokom filma ovo je prvi put da se niko nije nasmejao ili dobacivao neke doskocice.Na kraju filma ja i nepoznate osobe pored mene su ostale sedeti ocekivajuci neki dodatni detalj, post credit scenu.Dok je lik na kraju reda ustao rekao:Vise nikada necu ici po preporuci.Ovo je najgorih 2.5h u mome zivotu...
Osecao sam se tako jadno i bedno zbog tog lika kao da me je osramotio i uvredio...ali sada gledajuci ipak je to njegovo misljenje a verovatno nije gledao ni prvi film...