Evo i ja se vratih sa projekcije
Blade Runnera.
Da odmah napomenem stav povodom prvog dela filma. Volim cyberpunk i filmove iz tog perioda i slične tematike, ali meni osim Rutgerove uloge i muzike ništa nije bilo toliko upečatljivo i legendarno, smatrao sam original dobrim filmom, ali nisam baš shvatao kult koji ga prati. Odgledao sam ga ponovo pre 3 dana da se pripremim i nisam promenio mišljenje.
Elem, skapirao sam iz utisaka da je novi
Istrebljivač (

) spor i razvučen, ali nisam očekivao da je baš OVOLIKO razvučen. Obično nemam problema sa sporim filmovima, ali ovde sam stvarno imao osećaj kao da je svaki kadar mogao da se skrati za 30% i da to ne oduzme od utiska. Jedva je uspevao da mi drži pažnju na platnu.
Film se trudi, ali nažalost sam stekao utisak da je samo to - trudi se i to previše. Nisu jurili futurističke scene po svaku cenu, već da emuliraju cyberpunk osećaj iz prvog dela, ali fali malo šmeka, fali smešnih stvorenja, scavengera, fali kul one-linera. Trudi se da kopira genijalnost Vangelisa, ali to nije Vangelis. Zaplet mi je "
onako" i pri kraju filma je počeo da me nervira sa odsustvom logike na nekim mestima. Likovi koji imaju iole dužu minutažu su mi dosadni i prazni, nisam se ni sa jednim likom povezao. Sa tehničke strane je film korektan, efekti i scenografija su dobri i skupi.
Ne bih rekao da sam bacio pare, ali ne vidim ko bi, sem die-hard BR fanova, mogao da doživi WOW efekat od ovog filma, mislim da je precenjen. Čisto sumnjam da ću se mnogo toga sećati za jedno mesec-dva.
7/10 od mene, na mišiće.