Prikaz jedne poruke
Stara 8.10.2021, 20:25   #7559
mesomebody
Veteran

Član od: 31.3.2011.
Zahvalnice: 169
Zahvaljeno 488 puta na 217 poruka
Određen forumom Re: The Witcher 3

Citat:
Laskaris kaže: Pregled poruke
U knjigama Ciri na svom putovanju kroz prostor i vreme, i ne znajuci, prenese kugu (Katriona) iz naseg srednjeg veka u svoj svet. Katriona je tako i dosla u taj svet, preko svog spasioca! To je klasican primer Slucaja - slucaj koji je kriv za bezbrojne zrtve a da paradoks bude potpun uzrocnik je ona, "dete sudbine", koja je tako mnogo zrtvovala za spas tog sveta. Slicnim paradoksima se Sapkovski stalno poigrava jer zapravo ne postoji jasan odgovor na pitanje da li svetom dominantno upravlja sudbina ili slucaj. Posto odgovor ne postoji svaki slucajni pa i paradoksalni ishod je moguc. Ono sto je konstanta njegovog razmisljanja je da cak i iz najveceg zla kao posledica moze izaci nesto dobro ali da i iz najbolje namere moze doci do tragedije. "Put do pakla poplocan je dobrim namerama" je poslovica koja nigde u svetu nije nepoznata.

Sve izbore Sapkovski stavlja pod lupu jer se cak i teski zlocini mogu pravdati izborom manjeg zla.
I ja sam isto tako shvatila knjige. Isto, nisam bila ni na kakvim forumima tako da ne znam kakva su mišljenja generalno. Mislim da je Sapkovski solidan pisac.

Citat:
Sapkovski pise da bi, pre svega, izrazio svoja filozofska ubedjenja i preneo korisnu i pozitivnu poruku citaocu a ne da bi, pre svega, zabavio citaoca. I to je uspeo ali zabava mu je bitna da citaocu drzi paznju dok mu prenosi poruku. Po korisnosti i pozitivnosti poruka Witcher daleko nadmasuje izvikanu papazjaniju zvanu "Pesma leda i vatre".
Citat:
Martin je debeli plagijator nesposoban da se iskobelja iz gluposti u koje se sam zapetljao. Stil i okruzenje su bolji od Witchera ali poruka celog dela je zasad besmislena a svi su izgledi da ce tako i ostati.
Kao što rekoh, mislim da je Sapkovski sasvim solidan pisac. Ali mislim da je Martin jedan od najboljih pisaca koje sam ikada čitala. Pri tom, nije mi čak ni omilljeni pisac epske fantastike, više mi se sviđaju i Erikson i Džordan, tako da nisam "zaljubljena" u njega.

Ne mislim da je plagijator, jer je okruženje tu samo da bi likovi imali svet da u njemu žive. Ako je on plagijator onda su i svi drugi jer svi umetnici uzimaju jedni od drugih i iz istorije. Niti su, po mom mišljenju, njegove knjige bilo kakva papazjanija, zapravo možeš vrlo lako da pratiš likove, kako se menjaju i napreduju a nekad i nazaduju. Stil je stvar ukusa mada i po meni Martin piše lepše, a svet kod njega nije toliko ni bitan.

Bitni su likovi, svaki od glavnih likova je živ i stvaran koliko smo ti i ja. Njegovi likovi i njihovi životni putevi, kako se menjaju, razvijaju i utiču jedni na druge i na svet su napisani na višem nivou nego što ćeš naći kod većine pisaca i to ne samo fantastike. A poenta Martina je da ti pokaže kakvi su ljudi i koliko je svako od nas i dobar i loš i jak i slab i sposoban da utiče na druge i da promeni svet i ujedno da zbog svoje gluposti ili vaspitanja srlja u propast.

I ne mislim da je izvikan, već da nije ni blizu cenjen koliko zaslužuje. Serija je daleko popularnija od knjiga.
mesomebody je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku mesomebody na korisnoj poruci:
Laskaris (8.10.2021)