Re: Nov kompjuter radi samo ako ima 1 ram stick
Jedan update sta se desavalo. Zvao sam radnju gde sam uzeo maticnu i covek koji radi tamo mi je rekao da se tako nesto cesto desava i da je verovatno do rama, da on nije kompatibilan sa plocom i ako vratim na reklamaciju da ce to verovatno da traje 2 nedelje i dobavljac od koga su kupili ce najverovatnije da samo vrati plocu ako proba neki drugi ram i sve radi. Pa da ja jos malo isprobam, garancija je 3 godine, da ga koristim sa ramom na 1 i 3 slotu i ako i dalje budem zeleo da mu donesem maticnu i on ce poslati dalje dobavljacu.
To mi je zvucalo ok pa sam instalirao windows, neke igre, sve je izgledalo da radi super, dok nisam probao da namestim xmp profil.
Prvo sam pokusao sa ovim
XMP Profile1: DDR4 3200 MHZ 16-18-18-36 1.350V
I kod njega nece ni da se upali windows, odmah puca na blue screen
Kod ovog drugog
XMP Profile2: DDR4 3200 MHZ 15-17-17-36 1.350V
Upalio se windows ali kad pokrenem neku igru puca i izbacuje blue screen nekad.
Instalirao sam memtest86 i testirao ram na default podesavanjima, sve je proslo bez i jedne greske, pusto sam ga da odradi 4 puta.
Na Profile2 cim sam pustio test krenuli su errori, postio sam ga da radi jedno 1 sat i bilo je preko 1000 gresaka. (slika 1)
Onda sam citao da treba rucno podesiti u biosu i stavio sam ova podesavanja (pratio sam podesavanja iz Profile2)
tCL - 15
tRCD - 17
tRP - 17
tRAS - 36
DRAM vol - 1.350
DRAM Freq - 3000 G2 (30x100.00x1.00)
U ovom slucaju na testu su opet bile neke greske ali manje, cak je i duze radio i mozda je bilo oko 500. (slika 2)
Sad posto nisam bas strucan, da li se isplati da nastavim da menjam podesavanja i pokusam da izvucem sto vise mogu i sta bi bilo najbolje da promenim? Na netu vidim da nekad moze da bude i problem voltaza procesora, mesto gde je ram i jos svasta... Citao sam da je neki imao slicnu situaciju i sredio je tako sto je uzeo drugi procesor (12600k).
Mada glavno pitanje mi je koliko je sve ovo problem? Kompjuter izgleda kao da radi ok na default podesavanjima, da li je neki deo neispravan ili je stvarno samo u pitanju kompatibilnost?
|