Citat:
NenadN kaže:
Zato sto kada muxujes u kontejner, AVI, MKV, MP4 moras da naglasis DAR (Display Asppect Ratio), ili u samom encoderu, sve zavisi koj encoder koristis. Ako koristis CLI varijantu odnosno x264.exe, kao komandu dodaj --sar x:y gde su x i y recimo 16:9
|
...I zaebes AR proporcije, jer se komandna opcija
--sar x:y odnosi na PAR.

Ako kodiras PAL DVD h264 kodekom(bez resizea, samo sa cropom - anamorfno) opcija bi glasila
--sar 64:45
Za NTSC DVD je
--sar 32:27
U slucaju
custom varijante odredi se DAR=x:y i preko jednacine(koju ja ne znam, a moze da se nadje na netu) prebacis u PAR=j:k i dobijes na kraju opciju
--sar j:k
PAR je dosta tezi za shvatanje, tako da bi ja preporucio
djolepivu da multipleksira taj video u MKV kontejner i da regulise DAR preko
mkvmerge GUI.
U slucaju kada je video resizeovan i cropovan na zeljeni AR, pozeljno bi bilo da se ubaci
--sar 1:1 (square pixel) radi bolje kompatibilnosti sa plejerima.
Primer: Xvid(vfw) po defaultu ubacuje PAR(aka SAR)=1:1, dok MeGUI sa x264 CLI varijantom NE (sto je veliki propust)
A sto se tice h264 vs MPEG(2), mislim da sa porastom bitrejta MPEG2 tuce h264 (SD rezolucija), a sa porastom rezolucije(HDTV) h264 generalno daje bolju sliku sa manjim bitrejtom.
h264 jos nije zreo(mislim na komercijalne varijante dostupne nama smrtnicima, a pogotovo opensource x264), medjutim pitanje je vremena kad ce se to promeniti.