Re: 3D grafika & programi
Pa treba brate vremena, dok ljudi saznaju i osmele se...
Lako, brzo i jednostavno je nemoguce modelovati ljudsko lice (sa telom je malo lakse), pogotovo ne na pocetku.
U principu ljudi najcesce pocnu od kocke, obrisu polovinu, i zatim dodaju modifikator symetry ili miror da ne bi crtali i levu i desnu stranu.
Ako si upoznat sa edit-poly nacinom modelovanja, onda bih mogao da ti pomognem oko pocetka.
Prvo sto treba da uradis jeste da nadjes 2 slike, pogled spreda i profil (preko rulera u photoshop-u namestis, ih na tacno iste pozicije(da ti brada, recimo, na slici profila ne bude vislja od brade na drugoj slici).
Zatim ih ucitas na background view u front (spreda) i left(profil) max-ov prozor.
U perspective prozoru napravis kocku, podesis joj dimenzije u odnosu na glavu i dodas joj (length 3, widh 2, Height 3) segmenta.
Zatim dodas modifikator spherify.
Desni klik preko kocke (sada vec vise lici na jaje)->Conver to->editable poly.
Odes u modify panel, izaberes poly, i u front windowsu selektujes desnu polovinu glave i obrises je.
Izadjes iz poly objekta i lopti dodas modifikator symmetry, kliknes flip (sada ce se sve sto uradis levoj polovini lica odraziti i na desnu).
Sada je sve na tebi.
Moras da znas kako da pomeras vertekse, pravis nove poligone i dr.
U principu ja ovako pocinjem (to je kombinacija raznih tut.-ova koje sam nasao na netu) a za ostatak (mnogo tezeg posla) moraces sam da se potrudis, jer svako lice je drugacije, zar ne?
Sada cu da ti dam link mnogo hvaljenog "jovanka orleanka" tutoriala, samo pazi, taj tut je jos za korisnike max-a koji koriste verziju 3.
Tako da su mnoge alatke vec prevazidjene, ali probaj, kao sto vec rekoh telo ti nece biti problem da uradis, ali glava...(moras da budes tvrdoglav ko konj da bi uspeo).
Sada pozdrav, i slobodno pitaj ako negde zapnes.
|