Citat:
helja kaže:
Ja sam nedavno instalirao 32-bitnu VISTU i na njoj je (doduse poslije "nabacivanja" SP1) prikazano svih 4Gb RAM-a. Tako da mozes komotno instalirati Vistu sa SP1.
|
Ranije je pisalo, uz pomoć fix-a, koji se dobija i update-om, da 32-bitni sistem
koristi (ili tako nešto) 4GB RAM-a, pa je kasnije zbog toga bilo rasprave i žalbi, i proizvođača i korisnika. Sada piše da sistem
ima 4GB RAM-a, ali to ne znači i da može da koristi svih 4GB-a. Kao što sam gore napisao:
Citat:
32-bitni sistem vidi 4GB-a memorije, najviše 2GB-a za kernel i najviše 2GB za aplikaciju. Ovo može da se poveća korišćenjem Physical Address Extension-a (PAE), ali to je druga priča. Problem je u tome da Windows adresira i memoriju sa grafičke karte (kao i za sat, magistrale...) i to ispred sistemske memorije, ovo je limitacija Intel-ove x86 arhitekture na 32-bitnim sistemima. Što znači da ako imaš 4GB-a RAM-a i grafiku sa još 1GB na 32-bitnom OS-u, sistem neće videti zadnji gigabajt RAM-a jer može najviše 4GB-a da adresira, i prijavljivaće manje od 3GB-a.
|