Dragi drugovi letaci,
Full mission builder pati od sustinskih nedostataka. Dobro sam prostudirao mogucnosti istog i ono sto sam rekao nisam rekao napamet, vec uvidevsi nedostatke. Naravno da sam video da ima "veliki broj objekata koji mogu da se postave", da avioni mogu da polecu i da slecu itd.
Zamislite situaciju iz istorije: Lovacka grupa P-51 (neka bude grupa A) treba da prati formaciju bombardera B-17 (grupa B) iznad Nemacke. Luftvafe im salje u susret sledece snage - formaciju FW-190A (grupa C) koji ce napasti bombardere i formaciju Bf-109G6 (grupa D) koji ce stititi FW-ove tj. borice se protiv mustanga.
Nista neobicno, reci cete. Pa u istorijskom kontekstu i nije, ali kod druga Olega i IL-2 igre veoma neobicna situacija.
Vi nikada ne mozete reci grupi A da stiti grupu B, a grupa D da stiti grupu C, jer takva komanda ne postoji. Vec mozete sledece: grupa A da napadne grupu C i grupa D da napadne A. To donekle daje ono sto zelimo. Ali nije postignut efekat zastite koju smo hteli. To sustinski nije ono pravo. P-51 ce napadati FW-190 ko mutavi, ovi se nece obazirati na njih, vec ce gledati u B-17, dok ce P-51 ladno pustiti nekog Bf-a da mu prodje ispred nisana - jer njemu program lepo kaze: tvoja meta su FW-190. Sustina je bila u bombarderima, zastititi ih (za saveznike) i oboriti ih (za Nemce). Da li je problem bio da se postavi tako jednostavna komanda? Inace, IL-2 je programiran tako da svaki flight u vasem letu stupi u sukob sa istim brojem flighta kod protivnika (red flight kod saveznika se uvek sukobljava sa 1. formacijom kod protivnika).
Da li znate da svom wingmanu ne mozete reci da ode u bazu? Ta komanda ne postoji. Nego, celom svom flightu od preostala 3 aviona morate da kazete "return to base", pa ako vas samo prati wingman, a ostali su daleko tj. ne vidite ih kazete im da nekog napadnu. Ako nemaju municije, ili ne vide protivnika odgovore da ne mogu. Wingman vas za to vreme prati kao kuce, pa ako sletite a niste mu rekli da ide u bazu, on se skrsi pored vas na 100 m. Realno, nema sta. Ali zato imate komandu da pitate svoj toranj za kurs do cilja. Pitajte ga malo cesce, recimo na svaki minut: "kurs 020, kurs 180, kurs 225, kurs 091...". Pa u cemu to lete neprijatelji? Mora da je Dart Vejder napravio dobar izvoz pa im uvalio Tai fajtere.
Tacno je da postoji veliki broj objekata da se dodaju u full mission builderu. Upravo se tako i zovu: object 1. object2, ... object247, ... Pa ko moze tu da se snadje. Ima bela kuca, crvena kuca, zelena kuca. A piste za avione se nalaze medju Stationary ships (!!!). Gomila nepotrebnih objekata, uz to lose imenovanih i svi zauzumaju deo memorije, procesora itd.
Filter za oduzimanje-dodavanje aviona po aerodromu radi svaki samo za sebe. Ako hoces datu godinu, ti pritisnes, e sad hoces samo lovce - cvrc, ne moze. Dobijes samo lovce ali iz svih godina. Ja hocu: Americke lovce iz 1943. Ali koristeci filtere samo sam dobio poviseni krvni pritisak. Onda sam morao rucno da odaberem to sto hocu: "add" za svaki pojedinacno.
Drug Oleg nikada i nigde (voleo bih da me neko ispravi) nije objavio koji to fizicki zakoni se uzimaju u obzir i koji sve paramatri uticu na letne karakteristike. Oslanjas se na informacije sa foruma sa svih strana, ali ko garantuje da su ti ljudi u pravu. Odakle oni to znaju?
Pita jednom, neki tip na forumu "kako da idem brze sa P-51?" Stize odgovor od drugog baje: "trim". Covek mu je jos 2-3 puta postavio neka pod pitanja, a ovaj kao automat "trim, trim". Pa, lepo, bas mu je odgovorio. To me podseca na tutorial u IL-2 , kad je bila rec o dogfightu. Tamo kaze "najbolje je da iznenadite neprijatelja dok polece" + trk. file kako neki ruja presrece Bf109 dok polece i salje ga kod Svetog Petra - kraj informacije. Bas su ga dobro objasnili. Ljudi koji se prvi put srecu sa igrom dobijaju prava uputstva.
Letim u P-51D na 7.000 m i ganjam nekog Svabu u Bf-109G6. I polako ga sustizem, prop pitch, trimovi, kuglica stoji kao zalepljena (mix goriva, supecharger su automatski), i odjednom se Bf odvoji od mene i ode skoro na mesec. Sta to AI zna sto ja ne znam?
Da li je Mona Liza skrabotina ili ne - ne znam. Nisam strucan da to procenim. Klod Mone je svojevremeno nacinio nov pravac u slikarstvu. Vauuu, slike su postale zamucene itd itd. Kriticari odusevljeni, nov pravac, covece. Kasnije se otkrilo da je covek imao kataraktu pa je slikao onako kako i koliko vidi. Toliko o umetnosti i skrabotinama.
Evo malo slika iz BoB-a. detaljnije na
http://allaircraftarcade.com/forum/index.php
Pzkpfw IVD i ekipa
Savrseni modeli, ali po meni, za simulacuju letenja nepotrebno savrseni. U donjem levom uglu donje slike se vidi uvelicano: Levo - pripadnost jedinici, desno - registarski broj vozila WH - za vermaht i LW za luftvafe.
Priznajte da vam je prilicno neprijatno da mitraljirate kolonu ovakvih vozila a da pri tome ne znate da li pripadaju vermahtu ili luftvafeu. Ovako je ta neprijatnost otklonjena.
Rekoh da sam leteo 25 minuta na serveru sa 40 ljudi i nikog nisam sreo. Tacno je da je to kratko vreme za realne uslove, i da su misije u WW2 trajale po 5,6,8 sati. Ali, bitna razlika, njima je to bio posao za ceo dan. Pravim pilotima je to bila rabota, cak su bili i placeni za to. Ja samo igram igru, SIMULACIJU LETENJA, sedim u kucnim papucama ispred monitora i pijuckam sokic i kafu i jedina opasnost kojoj se izlazem je zracenje i eventualni gubitak nekog prijatelja koga odstranim po principu "nemam vremena da se vidimo". Pored toga imam masu obaveza u realnom zivotu, kao i svako normalno bice. Ne vidim onda moju motivaciju da sedim 8 sati ispred racunara i za to vreme uradim puc-puc 2-3 puta. Zato mislim da je vecina servera uradjena po principu ili je instant akcija, poleti-sprzi-sleti, ili poleti - procitaj Tihi Don - sleti. Sredine nema. Kod ovih poslednjih kad vidim aerodrome koji su - tvoj na severnom a njihov na juznom polu, smuci mi se zivot.
Ali kad volim da igram Iliju... sta da radis...
Ne bih voleo da me pogresno protumacite. Nisam se obratio ovde da bih pljuvao po IL-2. Naprotiv. Samo zelim da skrenem paznju onima (koje to interesuje) da je igra (na zalost) daleko od savrsene. Ali je i dalje igram besomucno.