Prikaz jedne poruke
Stara 23.2.2009, 11:00   #1
Srdjan J.
Član

Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 10
Zahvaljeno 11 puta na 4 poruka
Određen forumom Nekoliko (jednostavnih) pitanja

Imam nekoliko pitanja na temu virusa. Ne zamerite ako vam se učine trivijalna... Hteo bih da, što se kaže "jednom zauvek", uz vašu pomoć stavim tačku na neke dileme...

Operativni sistem je Win XP, SP2, antivirusni program je na oba računara Avira AntiVir Personal 8.2.0.337, redovno ažuriran.

1. Avira mi je prijavila virus TR/Crypt.XPack.Gen na fajlu koji je godinama na disku (konkretno, u pitanju je bila čuvena Zuma, odnosno fajl zumasetup.exe). Pomenutu igru nisam ni instalirao (ako je to uopšte bitno). Redovno ažuriram antivirusni softver i bar dva puta nedeljno radim full scan i sve je bilo ok. Avira mi je do sada stvarno delovala bezbedno, čak je otkrivala neke viruse koje NOD32 nije uspevao... Ovo sve ne bih pisao da se ista pojava nije desila i na drugom računaru, na kome je isti antivirusni softver takođe otkrio da je u Games\Install zaražen fajl zumasetup.exe, pa sam odbacio (ili možda nije trebalo) mogućnost da su oba računara (koja nisu povezana) zaražena virusom koji se kači baš na taj fajl.
Zašto se ovo dešava? Da li je moguće da je Avira tek sada prepoznala virus u tom fajlu, to jest da toliko "kasni" sa ažuriranjem, u šta sumnjam? Da li je moguće da je ovo lažna uzbuna i kako biti siguran u to? Ja sam fajl obrisao, za svaki slučaj... Čuo sam za slične slučajeve kod nekih key generatora, koji su "naprasno" postali virusi...

Sad nešto malo kraća pitanja:

2. Ako pokrenem uTorrent i krenem u "razmenu", da li je računar tokom te "aktivnosti" otvoren za napad ili ne?

3. Da li je skidanje fajla sa Rapidshare-a isto kao i svaki drugi download, ili krije neke virusne "zamke"? Podrazumeva se da ću nakon što skinem fajl, izvršiti njegovo skeniranje...

4. Kada priključite USB stick, da li se samim otvaranjem autorun prozora u kome vam se nudi da pokrenete neku akciju/program može aktivirati virus? Do sada sam uvek, ako se nalazim za računarom gde je ta opcija aktivna (kod mene lično nije), "išao" na Cancel, pa onda skenirao USB stick, pa tek onda (ako je sve u redu) pokretao/kopirao željeni fajl. Ovo pitam najviše zbog toga što sam čitao da se, sada već čuveni, virus Conficker (Kido) širi preko USB stickova pa me zanima da li je autorun prozor dovoljan za njegovo "ubacivanje u sistem".

Unapred hvala na pomoći.
Srdjan J. je offline   Odgovor sa citatom ove poruke