Asus P5B Deluxe, WD i ACHI mode?
Posedujem Asus P5B deluxe/Wi-Fi maticnu plocu i na nju su prikljucena 2 hard diska:
1. WD250KS - 1st. boot device (na njemu je instaliran windowsXP SP3)
2. WD500AAKS - podaci
Na ploci postoje 6 sata konektora koje kontrolise ICH8R kontroler i jedan sata konektor koji koji kontrolise JMicron JMB363 kontroler. Oba moja hard diska su prikacena na prvi kontroler i rade u Standard IDE modu. Ono sto me zanima je:
1. Da li bih dobio poboljsanje u performasama (konkretno u brzini citanja i upisa podataka i prlikom kopiranja istih) ako ih pebacim da rade u AHCI mod. Takodje posto ovaj mod rada hard diskova omogucuje NCQ nigde ne mogu da pronadjem da li bilo koji od moja dva harda podrzavaju NCQ.
2. Moje drugo pitanje se odnosi na samu instalaciju ACHI drajvera. Tacnije da li bolje istalirati AHCI drajvere prilikom sveze istalacije windowsa (pritiskanjem F6 i insalacijom sa diskete) ili iz windowsa (iz device manager=> IDE ATA/ATAPI controllers=>update drivers pa da ih istaliram sa diska maticne ploce).
3. Posto sam planirao da uskoro instaliram Windows 7 da li on sadrzi pomenute drajvere (mislim da sam negde procitao da ih Vista ima u sebi) tako da nema potrebe za ubacivanjem drajvera sa diskete, samo podesim u bios-u pre pocetka istalacije da mi diskovi rade u ACHI modu.
|