![]() |
![]() |
|
Kvarovi Pomoć i informacije u vezi sa neobjašnjivim kvarovima i nestabilnostima sistema |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 7.8.2011.
Zahvalnice: 59
Zahvaljeno 66 puta na 63 poruka
|
![]()
Naime par puta mi se desilo da se komp ugasi iz čista mira bilo u igri ili samo otvaranje foldera na disku i posle toga neće da upali (nekada pocupam kablove i vratim i radi a nekada ne zadnji put sam i CMOS vadio i nije hteo da bi kada sam sve sklopio i odustao onda se sasvim normalno uključio)nekada bude sve ok po 10dana i odjednom pobrljavi.
Dakle nikakav overklok samo xmp (testirano memtestom bez grešaka) ali i on nema veze jer resetovanjem cmos-a nije resilo problem, takodje izvadjena i grafika. Kada se ugasi sam i neće da upali pri pritisku na dugme samo ventilator na napojnoj se vrti i gori crvena (hdd) na prednjoj strani kućišta (ne razumem iz kog razloga) i onda moram na napojnoj da gasim ili iz zida. Sumnjam da je ili matična ili napojna jer kada pustim stress test u Aidi 64 (GPU + CPU)ili heaven +12 v pada i do 11v ali što je čudno 12v koji dolaze na grafičku preko 6+2 je ok, a ako pustim stress test na CPU preko cinnebench onda 12v ne pada, znači samo kada je grafička pod opterećenjem onda voltaža pada, merio sam na molexu multimetrom i pokazuje 12,23v kada senzor pokazuje 11.3v, takodje napojna ima coil whine ne klasičan nego kao na ovom videu https://youtu.be/ZZp7H679tiA siguran sam da je napojna jer ako je grafika na 0% a CPU opterećen opet se čuje zvuk, jedino ako nije na matičnoj. Da napomenem ne mogu da nateram komp ovako da se isključi i ništa nema zabeleženo u event viewer-u samo piše "last reboot was unexpected" ništa konkretno. Konfiguracija je ryzen 5600g, gigabyte b450m h, 2x8 fury beast 3200, 980 500gb, rtx 3060 i cooler master mwe 600w v2. Ako ima neko ideju kako bih mogao da testiram ili uhvatim krivca neka priča. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Član
Član od: 9.7.2008.
Zahvalnice: 325
Zahvaljeno 163 puta na 100 poruka
|
![]()
Koliko znam Gigabyte je generalno loš sa Ryzen pločama.
Kleo sam se u njih, ali za AMD ih za sad još uvek izbegavam. Naravno, lakše je zameniti napajanje i od toga bih krenuo u ovom slučaju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.091 puta na 3.803 poruka
|
![]()
probaj drugo napajanje? baš su nešto spomenuli te 3060 da su probirljive za napajanje u nekoj temi
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Član
|
![]()
Nemam drugo napajanje a nemam ni uzeti od koga nešto što bi moglo da tera grafiku.
Imao sam u planu da zamenim i ploču i napojnu samo ću morati ranije nego sam planirao. Da li je bezbedno da probam da izmerim napon na 24-pin i 8-pin EPS kada računar radi tj kad je pod opterećenjem čisto da vidim koliko zaista dolazi na ploču? I koje bi ste napajanje predložili za ovu konfiguraciju pretpostavljam da bi 600-650w bilo i više nego dovoljno pa predlozite nesto iz radnje na G? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.091 puta na 3.803 poruka
|
![]()
uzmi neko napajanje i probaj bez grafike, isto probaj i to tvoje napajanje bez grafičke
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Član
|
![]()
Evo sad mi se ugasi dok sam igrao witchera i nije hteo da upali sve dok nisam izvadio i vratio 24 pin. Znači samo vrti napajanje i daje 12.5v merio na molexu i i na 8 pin EPS i na 6+2.
Znači kada se ugasio samo je napojna vrtela i ništa više, ugasim izvadim grafiku -nista, izvadim jedan ram ništa, vratim probam drugi ništa, izvadim 8 pin ništa, vratim - ništa, izvadim i vratim 24 i tada upali najnormalnije. Jedino što sam primetio je da je jedan onaj metalni pin u njemu malo više uvučen nego ostali sa strane napajanja, pa sam ga dodatno gurnuo rukom posle za svaki slučaj . Sad evo tera aidu sa CPU+GPU i voltaža ne pada ispod 11,7v po onome što matična vidi. U svakom slučaju ide ono napolje u najskorije vreme jer je počelo da me nervira ovo zujanje, ne mogu više da ignorišem, pa ako moze preporuka? |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
kombinacija napajanje i matična ne radi | water wizard | Kvarovi | 8 | 10.4.2019 11:16 |
Verovatno zveknula matična? | mlnmnc | Ostale komponente | 12 | 11.12.2018 13:31 |
Napajanje školjca, cvokće, pucketa | hakler | Ostale komponente | 7 | 8.4.2018 16:14 |
Komp se gasi... loše napajanje? | kostaborca | Ostale komponente | 10 | 28.1.2011 21:35 |
Matična za Gainward 9800gtx 512 i napajanje | Maximus55 | ŠDK - Grafika | 7 | 28.10.2008 13:59 |