![]() |
![]() |
|
Kvarovi Pomoć i informacije u vezi sa neobjašnjivim kvarovima i nestabilnostima sistema |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Veteran
Član od: 5.3.2007.
Zahvalnice: 115
Zahvaljeno 134 puta na 123 poruka
|
![]()
Vec drugi put u 2 nedelje mi se desilo da igram npr. wow i odjednom mi hard disk skljocne i posle par sekudni neonka na kucistu pocne da treperi i komp se ugasi...tek posle 15 minuta mogu opet da ga palim...u cemu je problem? da li hard umire polako ili se mozda procesor pregrejao ili napajanje oslabilo ili neshto sasvim trece? unapred zahvalan
konfa je Intel D805,MSI 945p neo2-f,2x512ddr2 533corsair,HDD WD 250gb , MSI x800, aurora vito 400w... Poslednja ispravka: darac_kv (4.7.2007 u 13:25) Razlog: konfa |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Član
Član od: 27.11.2005.
Zahvalnice: 25
Zahvaljeno 20 puta na 19 poruka
|
![]()
sigurno napajanje, probaj drugo sto pre da ti nestrada hdd
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Starosedelac
|
![]()
Dok sam imao Maxtora to mi se desavalo, i nisam mu pronasao lek... Naravno, rikno je nedelju dana posle toga. Btw, imao sam puno bad sectora al nisam znao kako da ih izolujem, tako da, mozda ti oni prave problem. Ja bih odneo tvoj hard kod nekog ortaka i proverio da li bi se tako nesto desilo, naravno, pokusavaj da kopirash fajlove, brishesh, kopirash... Ako bude opet skljocnulo, vreme je da kupish nov hard
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Veteran
Član od: 30.5.2006.
Zahvalnice: 90
Zahvaljeno 70 puta na 25 poruka
|
![]()
Moj stari Maxtor je imao takve probleme, ali kod mene je bio problem sto sam lemio iglice gde se ukljucuje molex od napajanja.
![]() backup podataka i kupuj nov hdd! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
CSC
Član od: 23.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2.588 puta na 1.856 poruka
|
![]()
U tvom slučaju najverovatnije je jedan od ova dva problema .
1. Slabo/loše napajanje ili loš molex konektor na napajanje HDD-a . Moguća rešenja : - Zamena molex konektora nekim druugum slobodnim konektorom (preporučljivo je da hdd bude sam na "grani" sa koje se napaja (nikako nesme da deli granu s grafičkom karticom) - Zamena kompletnog napajanja , jer je moguće da je lagano počelo da odkazuje . 2. HDD ima određen broj BED (loših) sektora i zbog toga ne može da normalno funkcioniše . Potencijalno rešenje : - Skini sa neta softver pod imenom HDD Regenerator . Softver će testirati HDD na loše sektore i pokušaće da ih "reparira" . Praaktično reparacija se svodi na "masiranje" sektora tako da se oni prilikom rada ne upotrebljavanju a samim tim nemogu ni da prave problem . Ako se bude ispostavilo da HDD ima loših sektora u tom slučaju planiraj baskup i promenu diska u neko skorije vreme . |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Freško na korisnoj poruci: | ||
darac_kv (4.7.2007) |
![]() |
#6 |
Član
Član od: 31.12.2006.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
|
![]()
Moj matori MAXTOR od 80GB je imao iste probleme, a nije imao bad sektore. To mi se desavalo u malom kucistu, sa slabim napajanjem, kad sam zamenio kuciste, taj skljoc se proredio, ali se i dalje po nekad cuo, i hard je posle 6 meseci crko...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Novi član
Član od: 4.6.2007.
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Ljudi imam jedan problemcic, molim za pomoc. Kupio sam novi hard disk WD SATA 2 160 gb i extra je dobar. Radi sve normalno i super, prolazi sve testove i S.M.A.R.T naravno ali kada upalim ili resetujem komp cesto vrlo cesto podizanje sistema traje malo duze,tj. kada dodje do onih linija koje idu ispod natpisa xp profesional tu se malo duze zadrzi i ponekad skoro i minut prodje do se sistem ne podigne. Da li je u pitanju hard ili nesto drugo,inace do sada sam imao Maxtor 40gb i nikad tako nesto nije radio.
Konfiguracija je sledeca: AMD ATHLON 3000+ radi na 2.02Ghz Ram TakeMs DDR 512 MB Maticna K8 nForce4 Ultra MSI ATI RADEON RX 1600 Pro 256 MB E sad na maticnoj pise da podrzava SATA hard, ali ima 1 SATA power +2 SATA signal cable, kod mene je hard povezan na SATA 1 prikljucku, da li to mozda ima neke veze sa ovim mojim problemom, mada ja ne verujem da mu to smeta. Molim za pomoc. Thanks |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Član
|
![]()
Pre bih rekao da ti imas softverski a ne hardverski problem, sto je uvek naravno manje zlo
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Novi član
|
![]() Citat:
podrzava SATA 1 ali ne i SATA 2 hard diskove.Ipak hvala. Ali sto se tice tih SATA i ATA mislim da je ATA i dalje numero uno, jeste malo sporiji ali kada uzmete ATA WD od 250 GB koji ima protok 8-16 MB nema problema ni malo, a sa SATOM je uvek nekih problema, zaista su sto bi rekli ljudi,skatljivi.I nije tacno da se ATA mnogo vise zagreva,ovaj SATA koji sam koristio zagrevao se do 37 stepena a ATA i sa nekoliko programa istovremeno ukljucenih nije zasad prelazio 36. Hvala Vam jos jednom i pozdrav. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Član
|
![]()
To sto ti MB ne podrzava sata2 ne znaci da ne mozes da koristis sata2 hdd. postavljanjem dzampera on ti radi u sata1 rezimu.
Uglavnom, nista sto neka sitnija podesavanja ili mozda puko flesovanje biosa ne bi resili, jer iz iskustva znam da ta ploca radi najnormalnije i sa sata1 i 2 diskovima pod xp-om. WD 250gb je sasvim ok hdd, a sto se tice samog grejanja ono ipak najvise zavisi od proizvodjaca i od modela samog harda, a ne toliko od pata ili sata standarda. A najbitnije da sada sve fercera ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Novi član
|
![]()
[quote=JohnnyP;292612]To sto ti MB ne podrzava sata2 ne znaci da ne mozes da koristis sata2 hdd. postavljanjem dzampera on ti radi u sata1 rezimu.
Uglavnom, nista sto neka sitnija podesavanja ili mozda puko flesovanje biosa ne bi resili, jer iz iskustva znam da ta ploca radi najnormalnije i sa sata1 i 2 diskovima pod xp-om. WD 250gb je sasvim ok hdd, a sto se tice samog grejanja ono ipak najvise zavisi od proizvodjaca i od modela samog harda, a ne toliko od pata ili sata standarda. A najbitnije da sada sve fercera ![]() Probao sam sve preko biosa ali nije uspelo, mada si u pravu, dzamper bi sigurno resio problem ali to je itako nebitno kada za iste pare imam hard koji ima potupno iste cak i malo bolje performanse po mom misljenju a tezi je za citavih 90 GB, to nije malo. Sto se ploce tice ploce, znam da je extra jer je imam duze od godinu dana, a ako je imas i ti, onda druze nemam sta da ti pricam, sve znas, ploca je BOMBICA. Najbitnije je, kao sto si i reko da je sada sve OK. Pozdrav i HVALA PUNO. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
gde je moj hard | 2fast4u | Slobodni softver | 6 | 8.6.2007 1:25 |
world of warcraft - problem hard disk | NoViCaAa | Kvarovi | 1 | 11.1.2007 3:19 |
XP na jednom Hard disku, Vista na drugom Hard disku | librabicboj | Operativni sistemi | 5 | 4.12.2006 13:52 |
Hard postao bad(RAW) | VMedic | Nosači podataka | 1 | 2.11.2006 4:50 |
Hard disk is down!.... | Peruzzi | Kvarovi | 8 | 21.7.2006 0:13 |