![]() |
![]() |
|
Aplikativni softver Svi programi i alati koji se ne uklapaju ni u jednu od ponuđenih kategorija |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Veteran
|
![]()
Moze li mi neko reci kako da sortiram podatke u exelu, tj vise podataka ako je to uopste moguce...
Evo konkretno u ovom primercicu koji sam napravio hteo bi da sortiram gradove po abecednom redu ali da mi nekako sortira i ostale podatke vezane za taj grad a ne samo onaj red u kome se nalaze gradovi...Tj da mi tabela sa slike postane ovakva: Beograd 500 danas Loznica 700 nekad Pozarevac 300 prekjuce Sabac 600 uvek Vrsac 400 nikad Zajecar 100 sutra Zrenjanin 200 juce |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ex Parrot
|
![]()
Ne mogu da probam da li će raditi jer nemam M$ Office pri ruci, ali ako se dobro sećam:
- selektuješ kolonu koju hoćeš da sortiraš - izabereš odgovarajuće sortiranje (preko ikonice A>Z ili Z>A na toolbaru) - excel pita da li da proširi tabelu selekciju - potvrdi proširenje Trebalo bi da sad imaš sortiranu tabelu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Veteran
|
![]()
Hvala puno... Ja sam se mucio oko ovoga u office-u 2000 al sada vidim da izgleda to nije moguce odraditi u njemu...Al sad sam pokusao u ms officeu 2003 i uspelo je bez problema... U svakom slucaju hvala
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Veteran
|
![]()
Imam jos jedno pitanje (kako me samo smara cale sa njegovim poslom aaaaaa!!!
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Član
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Novi član
Član od: 8.1.2009.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Sortiranje ovakvih stvari je rutina.
Dali neko zna da resi sledeci naygled prost zadatak: sortiranje dve kolone u prvoj koloni su LB (licni brojevi osobe) trinejst cifara ... u drugoj koloni je txt prezime i ime Problem : sortirati po prvoj koloni (kriterijum godina rodjenja / dan i mesec nebitni - nepozeljni) opadajuce izgleda banalno ako neko zna neka se javi ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Ex Parrot
|
![]()
Imaš funkcije koje mogu da odbroje i izdvoje određeni broj karaktera iz nekog stringa. Mislim da su LEFT i RIGHT.
Izdvojiš ih u posebnu kolonu i sortiraš po njoj u opadajućem redosledu. Ja bih to tako, moguće da može da se nađe i neko elegantnije rešenje ako se potroši malo vremena i moždanih ćelija... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Član
|
![]()
Znači, imaš dve kolone: u prvoj se nalazi JMBG od trinaest cifara, a u drugoj ime i prezime. Ti želiš da sortiraš po prvoj koloni, na primer u rastućem redosledu. Jedino na šta treba da obratiš pažnju je da formatiraš prvu kolonu JMBG kao broj.
Levo je prikazana tabela pre sortiranja, a u desnoj je tabela posle sortiranja: |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Ex Parrot
|
![]()
Da, ali uslov je da se sortira po godini rođenja, a JMBG ima format DD-MM-GGG pa ostalo. Drugim rečima treba da sortiraš opadajuće po petom, šestom i sedmom broju u JMBG-u (ako sam ja dobro razumeo zadatak)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Starosedelac
Član od: 30.12.2007.
Zahvalnice: 486
Zahvaljeno 473 puta na 241 poruka
|
![]()
A sta ako su ljudi rodjeni iste godine... onda moras i po 3 i 4 broju
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Ex Parrot
|
![]()
Mada bi bilo moguće i tako uraditi, ali bi ta funkcija bila poprilično dugačka.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Član
|
![]() Citat:
Nema veze, Excel će ih sortirati po zadatom kriterijumu (rastućem ili opadajućem redosledu), tako da ako imaš dve ili više osoba sa istim datumom rođenja, ali sa različitim ostalim brojevima, on će ih svakako sortirati prema sledećem broju koji se razlikuje. Problem jedino mogu predstavljati potpuno isti JMBG, ali to su retki slučajevi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Novi član
|
![]()
probacu sa left i right ...
ja sam uspeo sa par koraka da se oslobodim desnih cifara po principu deljenja i komande INT dok sam se levih cifara oslobodio principom X - INT X. i dobio sam kolonu sa brojevima tipa 0,9xx koje sam kasnije prebacio u format 19xx ... posle vec nije bilo problema sa sortiranjem. Slicno se moze u obzir uzeti i mesec i dan rodjenja ... Nadam se da je zainteresovanima jasno ... Ako imate neke probleme (napredne tehnike) u vezi Exel ili Quatro pro programa rado cu Vam pomoci .. EDIT Probao sam right i left .. To sam i trazio.. to je to .. Resio sam to zaobilazno. Ovo vase je prvo elegantno resenje.. imam jedno delikatno pitanje u pitanju je sledece imam dve kolone brojeva X Y osu NPR A11 .. B40 nacrtam dijagram recimo u preko polja A45..D70 kako da taj dijagram kopiram na polje E 45 a da mi automatski dijagram u sebi prepozna brojeve sa polja E11..F40 problem je golem kada trebate uraditi 1000 dijagrama. Da stavr bude gora znam da moze jer sam to svojevremeno pre 10 godina to uradio za dva sata ... oko 1000 dijagrama. Al sa godinama se nemogu setiti... a stari fajl nemam ... Poslednja ispravka: nighthawk (12.1.2009 u 20:30) Razlog: spajanje |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Starosedelac
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Član
Član od: 23.8.2006.
Zahvalnice: 31
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
|
![]() Citat:
http://rapidshare.com/files/18712207...igara.xls.html Eto drug, selektuješ polje gdje us godine i nađeš opciju sort... |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku alendin na korisnoj poruci: | ||
Renche (21.1.2009) |
![]() |
#16 |
Novi član
|
![]()
nisam uspeo da skinem xls fajl. otvorila mi se web stranica nesto bez veze ...
posalji mi na dokktor@pobox.sk sortiracu ti ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Član
|
![]()
Ovako bih ja to uradio:
Katalog igara Razvrstano je po kategorijama, svaki list predstavlja jednu kategoriju. Ovde je moguće spojiti više sličnih kategorija u jednu kako bi smanjio broj listova, ali ja sam ostavio onako kako si ih ti razvrstao. Jedino je malo nezgodno kretanje po kategorijama koje se ne vide na ekranu (koristi strelice u levom donjem uglu Excela). Na prvom listu nalaze se sve igre sortirane po godini u rastućem redosledu, a primenio sam i filter (koji možeš videti u zaglavlju tabele), pa pritiskom na strelice možeš izvršiti prikaz po različitim kriterijumima. Ti modifikuj tabele prema svojim potrebama. ![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Bolton na korisnoj poruci: | ||
Renche (16.2.2009) |
![]() |
#18 |
Novi član
|
![]()
Skinuo sam fajl. Po meni to je dobro sortirano jer je sortirano po godini izdanja i zanru...
U principu ovo najoperativniji nacin snalazenja u ovakvoj bazi podataka ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Starosedelac
|
![]()
Bolton... Da li mi možeš ponovo okačiti spisak, nisam bio dugo na forumu, pa nisam video, a sad neće da se skine sa tog linka...
HVALA |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Kako menjati boju automobila u photoshopu? | freeminder | Grafički softver i radovi | 16 | 31.10.2007 17:03 |
kako otvoriti podatke sa ostecenog DVD-a | daco kralj | Nosači podataka | 2 | 27.9.2007 10:32 |
Kako da ukljucim mreznu kartu i lan??? | wu-gambino | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 12 | 11.9.2007 23:19 |
Deljenje kablovskog interneta: Kako povezati TP-Link TL-WR541G i Thomson Cable Modem? | gosn.prirodni | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 1 | 31.7.2007 10:41 |
kako da napravim sljedece (portal za vijesti): | alx.iznogood | Internet usluge | 3 | 20.5.2007 4:13 |