![]() |
![]() |
|
ŠDK - Nosači podataka Saveti u vezi sa kupovinom hard diskova, optičkih uređaja (CD/DVD), flash diskova, floppyja... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Veteran
Član od: 4.11.2006.
Zahvalnice: 414
Zahvaljeno 566 puta na 231 poruka
|
![]()
Dakle, razmisljam o kupovini SSD diska za svoj desktop racunar.
Ploca je ASUS M4A77TD PRO sa SATA II. Znam da necu imati performanse kao na SATA III ploci, ali zanima me kakva su iskustva, da li ima kakvih problema u kompatibilnosti SSD diskova sa starijim plocama. Sledeca dva modela su mi dostupna: Kingston HyperX Fury 120 GB, 36 mjeseci garancija, 175 KM Crucial M550 128 GB, 24 mjeseca garancija, 160 KM Trazio sam i Samsung 840 Evo 120 GB ali svi mi odgovaraju da nema na stanju i da se vise ne proizvodi. Naisao sam na 850 evo ali je 50 KM skuplji od ova dva sto sam naveo, jos i daju samo dvije godine garancije a trebalo bi pet koliko ja znam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Veteran
Član od: 27.7.2014.
Zahvalnice: 351
Zahvaljeno 152 puta na 133 poruka
|
![]()
Ja mislim da je taj Crucial bolji izbor.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Aleksandar Djurovic na korisnoj poruci: | ||
darijan zivkovic (17.2.2015) |
![]() |
#3 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Obavezno instaliras cd sa programom, koji ces dobiti uz SSD. Ako ti program ponudi Over Provisioning, prihvatis. No, o tom potom, to ces srediti sve kad ga budes uzeo. |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku dacajak na korisnoj poruci: | ||
darijan zivkovic (17.2.2015) |
![]() |
#4 |
Član
Član od: 6.12.2005.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 52 puta na 36 poruka
|
![]()
Slobodno kupi ili onaj sa najduzom garancijom ili najjeftiniji, posto zbog SATA 2 neces osetiti razlike u maksimalnim brzinama a osetices to sto je najbitnije - access time.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Ja sam uz Samsung dobio program "Samsung Magician", u njemu ima prilicno zanimljivih i korisnih stvari, kao firmware update, over provisioning za optimizaciju performansi i zivotnog veka ssd-a, RAPID mode za poboljsanje ukupnih performansi, i drugih, poput benchmarka i performance optimization i OS optimization. Dosta zanimljivih stvari, al pretpostavljam da novijim SSD-ovima to nije potrebno, zbog poboljsanja ssd tehnologije, ipak je datum proizvodnje mog modela iz 2013 godine. Dosta se od tada napredovalo na tom polju. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Veteran
|
![]()
Uvek je dobro ostaviti nesto prostora neparticionisano za oveprovisioning (na primer 10GB je dovoljno za kucne korisnike, mada sam ja ostavio vise za svaki slucaj).
Time se sprecava znacajan pad performansi kada se SSD popuni skoro do kraja podacima. Dakle samo ostavis nepraticionisan prostor i sam firmware ce prepoznati to i koristiti za oveprovisioning. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Veteran
|
![]()
Vidim sad da i firma na W je otvorena u Sarajevu, pa bi mogao od njih da narucim SSD. Sa cijenama mi se cine najpovoljniji.
Imaju sledece SSD diskove koji su mi zapeli za oko: 1. 120GB Patriot Blaze 545/430MB/s 2. 120GB Silicon Power S80 3. 120GB Samsung 850 EVO 540/520MB/s - najskuplji ali koliko sam citao Samsung je najbolji, pored Intela. Pet godina garancije daju, ne zakidaju kao drugi koji daju 3 godine na ovaj model. Zanima me kakva su vasa iskustva s ovom firmom i da li su dobri Patriot i Silicon Power SSD diskovi. Poslednja ispravka: darijan zivkovic (20.2.2015 u 0:14) |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Veteran
|
![]()
Ja mislim da je Samsung bolja opcija od Patriot i Silicon Power koje su ipak slabije firme.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Veteran
|
![]()
Naravno da je Samsung top, ali ne znam koliko mi je isplativo davati jos 50 KM a necu uskoro na SATA III prelaziti. Cisto me zanimalo da li ima neko sa foruma ko je koristio SSD diskove ovih marki. Kada sam graficku kupovao umjesto Asusa kupio sam VTX i sa 100 KM u dzepu, koliko mi je ostalo, opet zadovoljan bio, tako da nije mi vazno ko je proizvodjac dokle god sve sljaka u redu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Član
Član od: 26.2.2007.
Zahvalnice: 44
Zahvaljeno 59 puta na 37 poruka
|
![]()
Ja sam u Sata II mašinu ubacio Samsung 840 EVO 120GB. Ubrzanje u otvaranju aplikacija, dizanju sistema, kopiranju je veoma primetno. Od sada ću u svakoj mašini imati sigurno bar jedan SSD.
Međutim posle 6 meseci je sistem počeo da mi povremeno baca BSOD. Reinstalirao sam ga i sve je bilo ok još neko vreme a onda je opet počelo da se dešava. Onda je posle jednog BSODa sistem potupno odbio da se podigne. Pošto je mašina stara 5 godina, mislio sam da je matična, hdd ili napajanje ali sve je proradilo sa izbacivanjem SSD-a. Znači SSD je zablokirao posle godinu dana (garancija 3 god). Probao sma ga i u drugom ispravnom računaru i isto je odbijao da započne instalaciju sistema ili da ga podigne. Tad sam na netu našao da ovaj SSD imao bug sa starim fajlovima! Rešili su to tako što instalirate neku aplikaciju sa samsungovog sajta i ona će sređivati ssd. Sve je to kul ali su mi u servisu samo uradili neki hard reset ssda i vratili ga (inače servis u W** W** je očajan, ispalo je da ne znam da instaliram sistem, i sa njima sam raskrstio). SSD opet radi ali sam izgubio sve podatke. Znači 840 EVO je ok ali nisam zadovoljan pouzdanošću. Tako da sledeći SSD mi verovatno neće biti samsung ![]() |
![]() |
![]() |
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku ~Raf~ na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#12 |
Deo inventara foruma
Član od: 16.11.2011.
Zahvalnice: 30
Zahvaljeno 2.448 puta na 2.073 poruka
|
![]()
Ja koliko sam shvatio, problem nije bio u SSD-u već u "stručnjacima" iz servisa. Tj. problem bio bi rešen prostim update-om FW-a, a to si mogao da odradiš i bez servisa.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Član
Član od: 26.2.2007.
Zahvalnice: 44
Zahvaljeno 59 puta na 37 poruka
|
![]()
Nisam razmišljao u update-u firmware jer nije bilo moguće podići bilo koji sistem na njemu.
Inače, update firmware mi je ok ako to donosi npr 10% bolje performanse. Ali da radim update firmware da bi mi SSD uopšte radio je po meni veliki propust. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ~Raf~ na korisnoj poruci: | ||
Aleksandar Djurovic (27.2.2015) |
![]() |
#14 |
Član
Član od: 15.12.2011.
Zahvalnice: 27
Zahvaljeno 49 puta na 44 poruka
|
![]()
Vidim da se generalno Samsung i Crucial preporucuju, ali
SiliconPower Velox V70 ima bas primamljivu cenu i 5 god garancije. Pa sad da li je Crucial MX100 vredan razlike u ceni? (SSD bi se koristio na maticnoj sa SATA II) |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
SATA III sa Marvelovim kontrolerom | veljkodmt | Osnovne komponente | 10 | 15.4.2012 16:32 |
Džamperi na Sata HDD | mica1709 | Nosači podataka | 17 | 28.3.2012 17:42 |
2 sata u igraonici Forum??? | Dusan_BG | O SK-u uopšte | 40 | 3.10.2009 12:24 |
Sata -> Sata 2 | Maverick | Nosači podataka | 6 | 20.11.2008 14:59 |
Problem sa SATA karticom ili SATA rezačem | Monk Psycho | Nosači podataka | 0 | 28.6.2008 11:46 |