![]() |
![]() |
|
Osnovne komponente Procesori, ploče, memorije... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 18.2.2007.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
|
![]()
Cao svima, imao sam 256 mb RAM-a(nepoznati proizvodjac) i sad sam kupio jos 256 mb Corsair VS256MB400. Ovo je iz CPU-Z programa informacija.
Interesuje me razlika u opciji Max Bandwidth, kod prve 2700 166 MHz, dok je kod druge PC3200 200 MHz. Da li ova razlika utice na performanse koliko toliko i zasto recimo kod Corsair-ove memorije u odeljku Timings Table postoji samo kolona za 200 MHz dok kod druge ima i za 133 kao i 166 MHz. Takodje da li je najbolje staviti u Biosu gore navedene ploce staviti Dram cache latency na Auto ili ti sve na auto sto se tice memorije, ako me neka overklokovanja ne interesuju ni malo. Hvala unapred! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Član
Član od: 23.11.2006.
Zahvalnice: 17
Zahvaljeno 14 puta na 12 poruka
|
![]()
Trebalo bi da stvar ovako stoji: svaka matična ploča u koju je ubodeno više mem modula različite brzine (npr.166mhz+200mhz) obara frekvenciju rada memorije prema najsporijem modulu (166mhz), sem ukoliko u biosu ploče ručnim podešavanjem nije drugačije naznačeno (podešavanja mem. u biosu da budu na auto ili čitav bios na "default". Dakle sa te strane sve je ok. i nema pada performansi.Brzinu i dodatne parametre pojedinačnog memorijskog modula ploča očitava na osnovu podatka koji je skladišten u takozvanom SPD čipu koji se nalazi na samom mem.štapiću.To je ono što izčitava i CPU-Z.Corsair-ov modul je noviji i očito da nema uskladištene konkretne podatke u slučaju rada ispod 200Mhz pošto proizvođač očito smatra da su takve kofiguracije davna prošlost.U svakom slučaju to ne bi trebalo da uzrokuje bilo kakav problem.Ne tako davno imao sam skoro istu kombinaciju (133mhz(PC2100)+200mhz(pc3200)).Dakle stavi sve na automatsko podešavanje.Eventualni problem može biti neko partikularno neslaganje ove dve memorije u kombinaciji sa matičnom pločom što ja lično svrstavam u "bad luck" kategoriju.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Član
Član od: 18.2.2007.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
|
![]()
U medjuvremenu sam malo googl-ao i pretrazio forum i naisao na sledecu stvar. Ukoliko sam dobro razumeoda bi ova 2 modula radila pojedinacno svaki na svojim default brzinama potrebno je da ploca podrzava dual channel mod sto ova moja mislim da ne podrzava. U pitanju je ploca K7VT4A Pro. Procesor je AMD Athlon XP 2200+.
Takodje, da li je bolje da ova kombinacija radi u odnosu na FSB 1:1 ili sam jos video da moze da radi i FSB+33. Mislim da je FSB 133MHz za ovaj procesor a stara memorija u odeljku Timing table Cpu-z programa prikazuje podatke i za 166 MHz pa da li je bolje da ova druga kombinacija FSB+33 bude koriscena. Mozda sam se negde prevario u tumacenju ovih podataka. |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Ploca i Procesor za 150e | xcom | ŠDK - Osnovne komponente | 16 | 9.3.2007 15:21 |
core procesor, ploca i memorija | sasha vukelic | Šta da kupim? | 10 | 3.9.2006 23:35 |
Intel best buy - ploca, procesor, memorija | Shkomi | Osnovne komponente | 5 | 6.8.2006 21:01 |
Jeftinija LGA775 SLI ploca ??? | Ilic Marko | Osnovne komponente | 6 | 4.5.2006 15:46 |
memorija | nighthawk | Kvarovi | 4 | 23.2.2006 22:19 |