Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Osnovne komponente
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Osnovne komponente Procesori, ploče, memorije...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 20.12.2008, 19:01   #1
Predrag Stankovic
Deo inventara foruma

Član od: 3.12.2005.
Zahvalnice: 999
Zahvaljeno 666 puta na 458 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Predrag Stankovic Slanje poruke preko Skypea korisniku Predrag Stankovic
Određen forumom Duo vs Quad

Evo sta intel kaze na to i sta kome preporucuje
http://www.itx.ba/index.php?option=c...8645&Itemid=37
Predrag Stankovic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.12.2008, 19:07   #2
ukimafija
Deo inventara foruma

Član od: 10.7.2006.
Zahvalnice: 790
Zahvaljeno 1.618 puta na 1.389 poruka
Određen forumom Re: Duo vs Quad

Jeste ali ovde se govori o aplikacijama i poslovnoj upotrebi a ne govori se o igrama, kao ni o OC koji C2D i C2Q generacija ima marginu od maltene 50%(neki manje neki i vise). Tako da ce Quad uz OC koji je prost i koji na forumu moze da se objasni lako uvek da bude bolja kupovina za svakog iole naprednog korisnika...Pogotovo od sad pa na dalje
ukimafija je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.12.2008, 19:15   #3
Predrag Stankovic
Deo inventara foruma

Član od: 3.12.2005.
Zahvalnice: 999
Zahvaljeno 666 puta na 458 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Predrag Stankovic Slanje poruke preko Skypea korisniku Predrag Stankovic

Slazem se sa tobom, ali intel hoce da obezbedi trziste i za jedne i za druge, tako da po njima u zavisnosti od zahteva korisnik odabere adekvatan procesor
Predrag Stankovic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.12.2008, 13:42   #4
looft!gooz
Član

Član od: 7.11.2007.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2 puta na jednoj poruci
Lightbulb Re: Duo vs Quad

ma jbsh shta oni/ovi kazzu vec se uGLEdash&okomish na recenzije nepristrasno-relevatno-kompetentnih PC_laboratorija i tamo SVE izadje na videlo...
http://www.legitreviews.com/article/690/1/

http://www.techspot.com/review/100-i...re2-duo-e7200/

http://www.hardwaresecrets.com/article/564

http://www.xtremesystems.org/FORUMS/...d.php?t=184883

za sve ostalo tu je naravno http://www.overclockersclub.com

U mom sluchaju gde entuzijazam curi i obliva svaki od 20gb editovanog materijala u Pinnacle S11_ici i Vegas_u, lichno sam se uverio i da sa AMDom 4000+ mozze da se izadje na kraj sa svakodnevnim problemima a kamoli sa prekaljenim 45nm_skim Wukom E7200 koji mi je [kako kazzu i nazivaju a ja se nakON 10ak prochitanih recenzija slazzem] pravi-pravcati BUDGET KING.Ne samo zato shto se OC_uje na 55% vec i u svega 5-8% aplikacija i reetkih sluchajeva zaostaje za npr Q6600 ili E8xxx a da se na testovima OPenGL-a i magistrala pokazao kao SpeeDemon jer osim par igrica[ 1-3 u svetu trenutno] u narednih godinu dana se zna da nece biti velikih izmena [4-5 ako izadju]...
E sad,gde se Quad bolje ponasha mozze se shvatiti i kao plitka pricha jer se chak i sa multitaskom ne odmichu mnogo od C2Duo [od 20-25%] a o ceni da ne raspravljamo jer za razliku u plochi..XXL cooleru shto moram da izmislim pa stavim..nakon toga i same cene CPUa koja nadmashuje 50% smatram da se ti Quadovi NE isplate ljudima koji ne kidaju em rendaju non-stop svoj konfig.

Ja spadam u zagrizzene game-ere koji na100je da teraju sve na MAX ili u qrac tako da i sa GPU9600GT koji trenutno imam ne nameravam da menjam nishta sem MBa i kupim Asus P5QL-E gde bih komotno ugnezdio E7200 i npr josh 2GB geil B.Dragon ali 1066 [ne 800] i narednih godinu i po dana sam spokojan shto se tiche bilo kakvog entuzijazma[bez bahanalija] , a da nisam preshao 220-230E [koliko koshta neki tamo steroidno-nadrkani Quad_izvikani_smrad]

U ovom odgovoru namerno nisam spominjao Phenome i ostale fantome jer sam dosta kuburio sa AMDom iz chije serije verovali ili ne, meni josh uvek [nakON 4g] kao izdvojeni HTPC, jedan usamljeni sempron pravi drushtvo i na tome mu hvala i njegovim tvorcima

Poslednja ispravka: looft!gooz (26.12.2008 u 13:57) Razlog: dodat 1_link
looft!gooz je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.12.2008, 13:54   #5
Doomche
V.I.P. Test Drive

Član od: 18.2.2007.
Zahvalnice: 1.159
Zahvaljeno 2.446 puta na 1.922 poruka

Eh, mislim da greshish u vezi Quadova - razlika sada nije velika ali ce da postane velika kad igre (kao GTA IV) pochnu da pale zadnja 2 jezgra, to par stotina megaherca ne mozhe da nadoknadi.

BTW, P5QL-E je dobra kupovina, lichno sam vrlo zadovoljan, ali ima jedan mali bag koji se da vrlo lako reshiti...sitnica :P. LM, u zvuchnicima se chuje zujanje kada se pomera mish zato shto je njihov deo ploche predvidjen za zvuk negde prekrshten (mislim na provodnik) sa onim naponskim delom za periferije i PC speaker (mislim na prednje izlaze). Jednostavno iskljuchi PC speaker koji i nije bogzna koliko koristan i reshice se problem
Doomche je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.12.2008, 11:45   #6
looft!gooz
Član

Član od: 7.11.2007.
Zahvaljeno 2 puta na jednoj poruci

Beskrajno hvala na T!Psu o speakeru..kad je dohvatim ima prvo to da odradim...a shto se tiche GTAIV verovatno ce to biti jedna od malobrojnih [tog volumena] igara za popunjavanje preostala 2core_a...do tada planiram za razliku u ceni da drndam 1g.ovaj pa kad ischupam njega dobicu quad za cenu ispod ove za dual sada..

U medjuvremenu cu istu razliku u ceni sada da pretvorim u lepo mini-fino putovanje....Pozz

Btw..ja ipak, zaista koristim PC u radno-poluprofi-knowhow-doityourself svrhe [Pro engineer..3dmax..Vegas studio..Blender itd] ..tako da ne balavim nad razlikom od 4XAA nad 8X ili par frejmova, textura odnosno poligona ispaljenih u moj eye-socket [i to sve u moju chast tj. well-spend money]

Poslednja ispravka: looft!gooz (28.12.2008 u 11:55)
looft!gooz je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.12.2008, 12:27   #7
starx
Starosedelac

Član od: 30.1.2007.
Zahvalnice: 341
Zahvaljeno 281 puta na 187 poruka

Citat:
DooMchE kaže: Pregled poruke
Eh, mislim da greshish u vezi Quadova - razlika sada nije velika ali ce da postane velika kad igre (kao GTA IV) pochnu da pale zadnja 2 jezgra, to par stotina megaherca ne mozhe da nadoknadi.

BTW, P5QL-E je dobra kupovina, lichno sam vrlo zadovoljan, ali ima jedan mali bag koji se da vrlo lako reshiti...sitnica :P. LM, u zvuchnicima se chuje zujanje kada se pomera mish zato shto je njihov deo ploche predvidjen za zvuk negde prekrshten (mislim na provodnik) sa onim naponskim delom za periferije i PC speaker (mislim na prednje izlaze). Jednostavno iskljuchi PC speaker koji i nije bogzna koliko koristan i reshice se problem
Ma i na mom Asusu je isto vidjao sasm jos neke ali to nij nista posebno ko voli zvuk uzece zvucnu karticu i gotovo.Pozz
starx je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.1.2009, 23:27   #8
NIDZA bOj
Deo inventara foruma

Član od: 26.12.2008.
Zahvalnice: 789
Zahvaljeno 657 puta na 571 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NIDZA bOj

a zasto bi neko kupovao core 2 duo e8500,ili e 8400,kad za ta pare moze da uzme core2quad
NIDZA bOj je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.1.2009, 23:31   #9
ukimafija
Deo inventara foruma

Pa iz prostog razloga sto nisu svi korisnici napredni cak potpuno obrnuto i nece/ne smeju/ne znaju da se zezaju sa OC, a Core 2 Duo na Vecem taktu im na defaultu daje vise frejmova od Quada na nizem taktu jer vecina igara koristi samo dva jezgra...Ali i to ce se s vremenom menjati...Vec je pocelo...
Stara 5.1.2009, 23:35   #10
La.Prestige
Starosedelac

Član od: 24.8.2008.
Zahvalnice: 634
Zahvaljeno 461 puta na 290 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku La.Prestige Slanje poruke preko AIM-a korisniku La.Prestige Slanje poruke preko MSN-a korisniku La.Prestige Slanje poruke preko Yahooa korisniku La.Prestige Slanje poruke preko Skypea korisniku La.Prestige

Pa vidi,ako ne želiš skoro menjati komp i ako želiš igrati igrice koje budu izlazile u budućnosti onda je pravo rešenje Quad.A ako želiš izvršiti update kompa za jedno pola godine i ako ćeš više igrati igrie koje ranije nisi igrao,onda je duo bolji.Duo ima veći radni takt i bolji je u sadašnjim igricama(izuzev GTA IV) od Quada,ali Quad ima tu prednost zbog 4 jezgra koje će igrice poeti da koriste.Više nisu bitni mhz-i,nego broj jezgara...
La.Prestige je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.1.2009, 23:48   #11
NIDZA bOj
Deo inventara foruma

Član od: 26.12.2008.
Zahvalnice: 789
Zahvaljeno 657 puta na 571 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NIDZA bOj

Citat:
La.Prestige kaže: Pregled poruke
Pa vidi,ako ne želiš skoro menjati komp i ako želiš igrati igrice koje budu izlazile u budućnosti onda je pravo rešenje Quad.A ako želiš izvršiti update kompa za jedno pola godine i ako ćeš više igrati igrie koje ranije nisi igrao,onda je duo bolji.Duo ima veći radni takt i bolji je u sadašnjim igricama(izuzev GTA IV) od Quada,ali Quad ima tu prednost zbog 4 jezgra koje će igrice poeti da koriste.Više nisu bitni mhz-i,nego broj jezgara...
ako pricamo o q6600,on ima 2 core2duo jezgra,a ne cetiri,to ima i7(4 jezgra)i zato je i7 brzi.a quad je mnogo brzi od core 2 duo,ili atlona x2,ja imam 6000+,a moj ortak q6600,i njemu je fps u far cry 2 60,meni je 37
NIDZA bOj je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.1.2009, 23:51   #12
La.Prestige
Starosedelac

Slanje poruke preko ICQ-a korisniku La.Prestige Slanje poruke preko AIM-a korisniku La.Prestige Slanje poruke preko MSN-a korisniku La.Prestige Slanje poruke preko Yahooa korisniku La.Prestige Slanje poruke preko Skypea korisniku La.Prestige

Citat:
NIDZA bOj kaže: Pregled poruke
ako pricamo o q6600,on ima 2 core2duo jezgra,a ne cetiri,to ima i7(4 jezgra)i zato je i7 brzi.a quad je mnogo brzi od core 2 duo,ili atlona x2,ja imam 6000+,a moj ortak q6600,i njemu je fps u far cry 2 60,meni je 37
Grešiš,Q6600 ima 4 jezgra.Quad nije brži od Duo ako ne igraš igrice koje podržavaju 4 jezgra.
Stara 5.1.2009, 23:57   #13
ukimafija
Deo inventara foruma

Citat:
La.Prestige kaže: Pregled poruke
Grešiš,Q6600 ima 4 jezgra.Quad nije brži od Duo ako ne igraš igrice koje podržavaju 4 jezgra.
Ovo je tvoja greska ipak lepo je on rekao samo nije objasnio strucno
Citat:
ako pricamo o q6600,on ima 2 core2duo jezgra,a ne cetiri
Q6600 i Q9xxx nisu tzv. Native Quad procesori, vec su to spojena 2 core 2 duo cipa koji komuniciraju preko cipseta.
Amd Phenom i Core i7 su native Quad procesori-sva jezgra su direktno povezana...
I ne raspravljajte se vise, sve je vec receno i zna se odavno, Quad se vrlo lako i prosto klokuje, i onda moze lako da nadmasi Core 2 duo...A dodatna jezgra ce posluziti kod jacih grafickih kartica i igara koje dolaze, kao i za eventualne dodatne efekte koji treba da se isprate...

Poslednja ispravka: ukimafija (6.1.2009 u 0:33)
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ukimafija na korisnoj poruci:
player1 (6.1.2009)
Stara 6.1.2009, 0:31   #14
La.Prestige
Starosedelac

Citat:
ukimafija kaže: Pregled poruke
Ovo je tvoja greska ipak lepo je on rekao samo nije objasnio strucno
E sad i ti grešiš i nisi me razumeo,ja nisam rekao da Q6600 i ostali imaju 4 samostalna jezgra,nego sam rekao da imaju 4 jezgra što podrazumeva 2x duo= quad...Ja i nidža se nismo dobro razumeli,jer nisam dobro skapirao one njegove 2 dvojke...Mislio sam da je reako da q6600 ima Core2duo jezgra,što naravno nije tačno.
Stara 6.1.2009, 0:42   #15
illidan
Starosedelac

Član od: 28.10.2005.
Zahvaljeno 352 puta na 254 poruka

Citat:
ako pricamo o q6600,on ima 2 core2duo jezgra,a ne cetiri
a koliko jezgara ima core2duo? 1? 1.5?

sta si imao iz matematike u 1. osnovne? valjda znas koliko je 2+2
illidan je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.1.2009, 11:56   #16
zlatkobar
Član

Član od: 27.9.2007.
Zahvalnice: 13
Zahvaljeno 12 puta na 12 poruka

Aj da probam ja nesto pametno da vam kazem na ovu temu posto vidim da se svi nesto prepucavaju!!!
Odgovor je vrlo prost!!!!
Ako zelite da sada date dosta love i zelite da mislite na buducnost ili radite neke zahtevne aplikacije koje podrazumevaju 100%centno zauzece procesora onda pazarite neki quad i ne zalite pare... Ako ste ipak neki lik koji samo programira, igra igrice i koristi komp za razvoj nekih aplikacija koje nemaju veze sa grafikom... Onda lepo kupite sebi sto jaci procesor sa dva jezgra i radice vam posao a mecete potrositi vise od 100 eurica......
zlatkobar je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.1.2009, 17:51   #17
bvitnik
Starosedelac

Član od: 27.12.2005.
Zahvalnice: 66
Zahvaljeno 438 puta na 328 poruka

Citat:
zlatkobar kaže: Pregled poruke
Ako ste ipak neki lik koji samo programira, igra igrice i koristi komp za razvoj nekih aplikacija koje nemaju veze sa grafikom... Onda lepo kupite sebi sto jaci procesor sa dva jezgra i radice vam posao a mecete potrositi vise od 100 eurica......
Greška. Za programera je tek važno da kupi quad procesor jer je povećavanje broja jezgara trend i veoma je važno da programer na vreme počne da uči da razvija multithreaded aplikacije kako bi efektivno iskoristio veći broj jezgara u svojim aplikacijama. Nema smisla razvijati multithreaded aplikacije na jednojezgarnom procesoru, zar ne? To da li je aplikacija u vezi sa grafikom ili ne, nema nikakve veze.
bvitnik je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.1.2009, 19:29   #18
zlatkobar
Član

Član od: 27.9.2007.
Zahvalnice: 13
Zahvaljeno 12 puta na 12 poruka

Citat:
bvitnik kaže: Pregled poruke
Greška. Za programera je tek važno da kupi quad procesor jer je povećavanje broja jezgara trend i veoma je važno da programer na vreme počne da uči da razvija multithreaded aplikacije kako bi efektivno iskoristio veći broj jezgara u svojim aplikacijama. Nema smisla razvijati multithreaded aplikacije na jednojezgarnom procesoru, zar ne? To da li je aplikacija u vezi sa grafikom ili ne, nema nikakve veze.
zar ti mislis da programer koji programira za sony playstation neku igru mora da programira na sony-ju ??????? Eto odgovora na tvoje pitanje, ako se barem malo razumes u programiranje skapiraces da tvoja prica nema nikakvog smisla..........Razvoj apilikacija za neku platformu ne zahteva od programera da programira u njoj!!!!!!!!! Ae necemo u offtopic
zlatkobar je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.1.2009, 19:36   #19
Doomche
V.I.P. Test Drive

Član od: 18.2.2007.
Zahvalnice: 1.159
Zahvaljeno 2.446 puta na 1.922 poruka

Citat:
zar ti mislis da programer koji programira za sony playstation neku igru mora da programira na sony-ju ??????? Eto odgovora na tvoje pitanje, ako se barem malo razumes u programiranje skapiraces da tvoja prica nema nikakvog smisla..........Razvoj apilikacija za neku platformu ne zahteva od programera da programira u njoj!!!!!!!!!
... ta tvoja konstatacija je prilichno besmislena, ne mozhe ni automehanichar da napravi auto u kuhinji uz pomoc oklagije i tuchka za meso, tako da smo opet na pochetku :P Razvijati aplikaciju koja koristi quad na dualu, tako da ne mozhesh da je testirash nikako za quad je isto tako besmisleno.

Inache jedina konstatacija koja danas vazhi je - ako imash gomilu para uzmi Core i7, ako imash malo manju gomilu para uzmi Quad - Q6600 ili Q9550, a ako si malo kraci, onda ce ti dobro doci neki dual e5200 ili e7200... eventualno e8400 ako si na granici. Za pola godine nece biti nichega shto nece iskoristiti 4 jezgra, tako da je quad bolja investicija u svakom pogledu. Bar shto se Intela tiche, AMD josh pomera figurice pa cemo malo sachekati
Doomche je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Doomche na korisnoj poruci:
bvitnik (14.1.2009)
Stara 9.1.2009, 19:36   #20
shrafko
Starosedelac

Član od: 5.8.2007.
Zahvalnice: 1.580
Zahvaljeno 1.322 puta na 598 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku shrafko

Citat:
Aj da probam ja nesto pametno da vam kazem na ovu temu posto vidim da se svi nesto prepucavaju!!!
Spoiler za ajd i ja nešto da kažem u vezi sa boldovanim tekstom...:
PLEASE DON'T
shrafko je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku shrafko na korisnoj poruci:
Doomche (9.1.2009), muki85 (9.1.2009)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Gaming PC r0nIn Šta da kupim? 84 3.6.2009 14:14
Da li da planiram prelazak na Intel Quad Core u 2009. godini? ivanza ŠDK - Osnovne komponente 3 14.12.2008 19:26
CPU scaling in games with dual & quad core processors zokocx Vesti 1 21.5.2008 9:49
quad core ili dual core, pitanje je sad. milan221 ŠDK - Osnovne komponente 19 6.1.2008 23:24
AMD 4x4 platforma Quad FX Kostarum Rex Persia Vesti 13 7.1.2007 0:07

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 8:08.