Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Operativni sistemi
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Operativni sistemi Windows, Mac OS, DOS...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 4.2.2009, 19:05   #1
JovanK
V.I.P. Phone Zone

Član od: 10.9.2006.
Lokacija: Trebinje @REPUBLIKA_SRPSKA@ Moja mašina:Fujitsu AH530
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 1.097 puta na 714 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku JovanK Slanje poruke preko Skypea korisniku JovanK
Određen forumom XP i Ubuntu

Mozda je glupo pitanje, ali mi nesto pade na pamet, dal se moze modifikovanjem "boot.ini" fajla omoguciti da se butuje i ubuntu, to jest bilo koji linux.
JovanK je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.2.2009, 19:12   #2
Djordje Turjacanin
Deo inventara foruma

Član od: 15.6.2008.
Zahvalnice: 491
Zahvaljeno 1.031 puta na 664 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Djordje Turjacanin Slanje poruke preko Skypea korisniku Djordje Turjacanin
Određen forumom Re: xp i ubuntu

Ne ckontam. Kad instalriaš ubuntu on ti se sam dodaj na listu osova. A ako hoćeš da ti se odmah učitava ubuntu. nabavi neki program. Najbolje prov da isntaliraš lilo (možda može i sam lilo) i na xop instaliraš osl200 bot manager i napraviš da ti je ubuntu default .Ima onaj steralth mode
Djordje Turjacanin je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.2.2009, 19:26   #3
JovanK
V.I.P. Phone Zone

Slanje poruke preko Yahooa korisniku JovanK Slanje poruke preko Skypea korisniku JovanK

sinoc mi je pukao GRUB, pa nisam mogao podici ni ubuntu ni win, pa sam uradio fix mbr i podigao win. Ali ubuntua naravno sada nema. Nisam nikada cackao oko gruba, al nadjoh ovo na internetu

Recovering GRUB after reinstalling Windows

Boot into a LiveCD
Open a terminal
Open the GRUB Command line utility by typing

sudo grub
Tell GRUB where your Ubuntu partition is by entering

root (hdA,B)

Where 'A' is the hard-drive number, starting at 0, and 'B' is the partition number, starting at 0. For example, if Ubuntu was installed on the second partition of the first hard-drive, the command should be
root (hd0,1)
Tell GRUB which drive to put the boot sector on

setup (hd0)

(replacing 0, as above, if a drive other than the first is used as the boot device)
Leave the GRUB Command line

quit

and reboot.
Stara 4.2.2009, 22:04   #4
na12
Veteran

Član od: 4.10.2008.
Zahvalnice: 20
Zahvaljeno 196 puta na 181 poruka

Citat:
JovanK kaže: Pregled poruke
Mozda je glupo pitanje, ali mi nesto pade na pamet, dal se moze modifikovanjem "boot.ini" fajla omoguciti da se butuje i ubuntu, to jest bilo koji linux.
moze,ja tako radim,imam xp i linux a dizem ga pomocu boot.ini fajla,ali moras imati jos neke stvari na windows root particiji(grldr,menu.lst),evo ovde skini alat i procitaj uputstvo

https://gna.org/projects/grub4dos/

Poslednja ispravka: na12 (6.2.2009 u 13:06)
na12 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.2.2009, 13:08   #5
JovanK
V.I.P. Phone Zone

Citat:
na12 kaže: Pregled poruke
moze,ja tako radim,imam xp i linux a dizem ga pomocu boot.ini fajla,ali moras imati jos neke stvari u windows root direktorijumu(grldr,menu.lst),evo ovde skini alat i procitaj uputstvo

https://gna.org/projects/grub4dos/
Nece ni sa ovim. Reinstalirao sam ubuntu, jer ni cackanje po grubu nije pomoglo, ali opet izbaciva istu gresku, grub error 18. Tako mi se desava i sa mandrivom i sta stariom verziom ubuntua.
Stara 5.2.2009, 13:46   #6
na12
Veteran

Član od: 4.10.2008.
Zahvalnice: 20
Zahvaljeno 196 puta na 181 poruka

Citat:
JovanK kaže: Pregled poruke
Nece ni sa ovim. Reinstalirao sam ubuntu, jer ni cackanje po grubu nije pomoglo, ali opet izbaciva istu gresku, grub error 18. Tako mi se desava i sa mandrivom i sta stariom verziom ubuntua.
Mora da hoce samo treba podesiti menu.lst pravilno i boot.ini.Ne znam sta si uradio,ali jedino ti treba grldr fajl da skines i da kopiras u root c particije,onda napravis obican tekstualni fajl i preimenujes ga u menu.lst i njega stavis na windows particiju gde i grldr,i na kraju editujes boot.ini.Evo postavicu ti moje boot.ini i menu.lst da vidis kako treba da izgledaju ti fajlovi.menu.lst treba da prepravis da odgovara tvom os-u.Postavio sam ti i grldr,samo ga raspakuj.Znaci prilikom instalacije Linux-a moras da instaliras grub ali na Linux root particiju a ne u MBR.Mozes pomocu xp instalacionog diska da popravis MBR ako imas u njemu grub sa naredbom fixmbr.
Priloženi fajlovi
Tip fajla: zip grldr.zip (96,6 KB, 14 puta viđeno)
Tip fajla: zip file.zip (495 bajtova, 20 puta viđeno)

Poslednja ispravka: na12 (5.2.2009 u 14:01)
na12 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku na12 na korisnoj poruci:
JovanK (5.2.2009)
Stara 5.2.2009, 14:59   #7
JovanK
V.I.P. Phone Zone

Citat:
na12 kaže: Pregled poruke
Mora da hoce samo treba podesiti menu.lst pravilno i boot.ini.Ne znam sta si uradio,ali jedino ti treba grldr fajl da skines i da kopiras u root c particije,onda napravis obican tekstualni fajl i preimenujes ga u menu.lst i njega stavis na windows particiju gde i grldr,i na kraju editujes boot.ini.Evo postavicu ti moje boot.ini i menu.lst da vidis kako treba da izgledaju ti fajlovi.menu.lst treba da prepravis da odgovara tvom os-u.Postavio sam ti i grldr,samo ga raspakuj.Znaci prilikom instalacije Linux-a moras da instaliras grub ali na Linux root particiju a ne u MBR.Mozes pomocu xp instalacionog diska da popravis MBR ako imas u njemu grub sa naredbom fixmbr.
sa fixmbr i vracam win u zivot. Hvala za ovo probacu negdje ovih dana, mada mi nije jasno zasta nece da se lijepo instalira, pa desetine puta sam to radio i svaki put je bilo sve OK.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Mount CD DVD images - Ubuntu laikexpert Slobodni softver 7 17.4.2009 0:54
Ubuntu vodič za preživljavanje (posle instalacije) laikexpert Slobodni softver 0 26.12.2008 11:18
Pomoć oko podešavanja wirelessa na Ubuntu 8.10 dulJ@ Slobodni softver 4 13.12.2008 2:08
Pregled GNU/Linux distribucija GoranSTX Slobodni softver 10 30.8.2008 14:52
Ubuntu Ultimate Edition noisy Slobodni softver 34 13.2.2008 1:05

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 22:18.