Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Nosači podataka
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Nosači podataka Hard diskovi, optički uređaji (CD/DVD), flash diskovi, floppy...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 17.2.2009, 10:39   #1
arhiva27
Novi član

Član od: 17.2.2009.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom WD eksterni 1 TB - verovatno riknuo (garancija VS. spasavanje podataka)

Pozdrav svima!

Pre svega sta uraditi - to je nedoumica?
Roknuti sebe ili tu kantu?

Naime, kupio sam 1 TB WD eksterni hard disk Book Edition (ili kako se vec zove) pre nekih tri meseca...
Sve je on fino sljakao, nema tu zamerki...
Medjutim, juce uvece odem do druga, vratim se kuci i samo sto ga prikljucim u struju i ucini mi se kao da je puklo nesto u njemu, kao kada sijalica pukne.

Medjutim, da li se to meni ucinilo pojma nemam. Prikljucim ga lepo, upalim komp, medjutim ne registruje ga! Onda ono sto sam mislio da sam se istripovao, sve vise mislim da je istina. Probam ga na laptopu, probam drugi usb port, probam drugi produzni, medjutim ne registruje ga nigde. Na kraju krajeva, ni ona plava lampica ne svetli, niti se "vrti" motor unutra...

Kupio sam disk u "Grappollo Group", javim im se jer sam pod garancijom tri godine (!!! Hah, kao toliko je izdrziv?) i kazu mi da ta plasitka mora da se unistava (jer prakticno nema gde da se odsfrafi) i da tu nema pomoci, bla, bla, bla... Jeee, kako nema pomoci? Da nije mozda samo do adaptera, do neke "glave" ili necega sl?

Necu da se pomirim sa cinjenicom, na njemu mi stoji muzika koja je gooodinama sakupljana... I ne verujem i dalje da tek-tako moze da rikne! Sta vi mislite, sta mi je ciniti??
arhiva27 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.2.2009, 11:10   #2
N_i_k_o_l_a
Veteran

Član od: 4.12.2005.
Zahvalnice: 16
Zahvaljeno 226 puta na 116 poruka
Određen forumom Re: WD eksterni 1 TB - verovatno riknuo, a i ja cu sa njim...

kako to da ti oni kazu da nema pomoci a da nisu ni servisirali hard? jel su ti dali garanciju na 3 godine? jesu! odnesi im hard koji vise ne radi i neka ti otklone problem (ili daju ispravan hard) ili da ti vrate novac! ne mogu (i nemaju nikakvih prava) tek tako da te odj*bu preko telefona...nemoj da slusas njihove jeftine izgovore i budalastine.....hard se pokvario u garantnom roku i to je sve sto treba da te interesuje ti si taj hard platio vise od 110evra a tada se nisu setili da kazu "e plastika ne valja i hard se kvari"....na kraju mozes da zoves i trzisnu inspekciju

inace sto se tice samog problema da nije mozda hard bio izlozen niskim temperaturama i neposredno nakon ulaska u stan ukljucen u struju? na nekim uredjajim pise da kada su na niskim temperaturama da neko vreme ne bi trebalo da se ukljucuju na sobnoj temperaturi......
N_i_k_o_l_a je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku N_i_k_o_l_a na korisnoj poruci:
Doomche (17.2.2009), nikola87 (17.2.2009), Picard (17.2.2009)
Stara 17.2.2009, 11:22   #3
arhiva27
Novi član

Upravo sam se to bojao da ces me pitati..
Bio je juce na niskoj temperaturi, ali mater mu...
Od druga do mene ima 300 metara, temperatura je bila oko 7 C, i bio je u torbi, u peskiru zamotan! Nema sanse!
Na kraju krajeva, za taj uredjaj su garantovali da mozes da ga ostavis napolju u sred snega i da posle tri meseca provedenih tamo, radi!

Nije problem poslati im ga tamo, oni su rekli posalji post-expressom i mi ti saljemo novi, nego je problem sto uopste ne zele da se pozabave problemom.
Necu da im saljem jos, jer ce mi ludaci dati novi, a na onom imam preko 4000 albuma sto godinama sredjujem, ubacivao i cover art u sve, ispravljao slova, razumes me!? "Jeftinije" me onda ispadne da ga odnesem da recovery i platim 30.000 dinara nego da provedem deceniju nabavljajuci te iste stvari...

Znaci ti mislis da je strujni udar u pitanju? Verovatno je neko mehanicko ostecenje ali je sve to papreno skupo za popravljati!
Ako se vec radnja razvija u tom smeru, gde mi je najsigurnije odneti ga da se spasu podaci?

Hvala unapred...
Stara 17.2.2009, 11:38   #4
N_i_k_o_l_a
Veteran

ok, ako ce da ti poslaju novu to je ok, ja sam shvatio kao da oni nece nista da ti salju, ali tebi je u stvari frka oko tih podataka....e tu je caka.....ja sve podatke cuvam na hardu ali i na diskovima za svaki slucaj tako da stvarno ne znam ni za jedan servis koji je dobar za vracanje podataka sa ostecenih diskova....pogledaj malo po forumu mislim da je neko pisao o tome......kazes da si cuo zvuk slican zvuku pucanja sijalice kada si upalio hard a to mi zvuci kao problem izazvan strujom....(evo i malo verovatnog scenarija, da li si probao i druge uticnice? da nije mozda crkla uticnica ili produzni kabl gde si ukljucio hard, meni se desilo da tv nije hteo da mi radi upravo zbog uticnice na produznom kablu....)
Stara 17.2.2009, 12:23   #5
arhiva27
Novi član

Ne, ne...
Kazem, probao sam vise stekera, probao i na laptopu... Na kraju krajeva, pa ne svetli lampica na externom hard disku.

Nego, zvao sam ih opet, samo se javio drugi momak.
On totalno drugu pricu govori.
Kaze "donesi nama, objasnis problem, mi ti popravimo a ako ne uspemo..." onda salju helpdisc-u da to oni odrade. Nece me nista kostati jer je pod garancijom! To bi bilo sjajno!
A ovako bi me izaslo oko 300 evra! Sjajno! Samo, znas kako - uvek si sumnjiv. Ako jedan prica ovako, drugi onako, nije ti sve jedno kome od njih ce doci hard u ruke i kako ce postupati.

Insistirao sam da ga pogledaju jer imam neko osnovno znanje o tome, znam da su podaci tamo vec je problem "samo" do mehanike. Do sada sam zvao jos par radnji u mom gradu gde poznajem ljude, svi me ubedjuju da su podaci tamo - samo je mehanika u pitanju - ali niko ne sme to da radi, ne zeli, jer je pod garancijom! Znam sta mi je ciniti. Samo se nadam da ce ispravno postupiti...
Stara 17.2.2009, 12:49   #6
N_i_k_o_l_a
Veteran

super, bitno je da ce ti se podaci bezbedno vratiti
Stara 17.2.2009, 18:30   #7
bvitnik
Starosedelac

Član od: 27.12.2005.
Zahvalnice: 66
Zahvaljeno 438 puta na 328 poruka

Struja je očigledno kriva za kvar. U tom slučaju garancija ti ne važi, tako piše na garantnom listu sigurno. Oni nisu odgovorni za kvarove prouzrokovane strujnim udarom, poplavom, požarom, padom asteroida na kuću i tako dalje. Naravno, ti se uvek možeš napraviti lud i reći da ne znaš kako je crkao ni od čega, samo ne pominji da ti ga je spalila struja.
E sad, da te pitam nešto. Da li je adapter za napajanje ekserni ili je interni (tj. u kućištu hard diska)? U slučaju da je eksterni, postoji dobra šansa da je on crkao a da hard disku nije ništa. To možeš proveriti unimerom, videti da li adapter daje napon na priključku. Ako ne daje, znači da je crko. Adapteri inače u sebi imaju male staklene osigurače koji štite adapter od strujnih udara i njihovo pregorevanje ne čuje kao glasan prasak tako da postoji šansa da je tebi osigurač izgoreo. U tom slučaju rešenje svih tvojih problema je jedostavna zamena osigurača, koju možeš da odradiš i sam.
Ako ti je pak adapter interni, opet važi priča da je možda samo osigurač crkao ali tada je zamena malo komplikovanija jer je pitanje koliko je rizično otvarati kućište hard diska.
Te priče o crknutoj mehanici ostavi sa strane za sada.

Poslednja ispravka: bvitnik (17.2.2009 u 19:12)
bvitnik je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.2.2009, 19:24   #8
arhiva27
Novi član

Određen forumom Re: WD eksterni 1 TB - verovatno riknuo (garancija VS. spasavanje podataka)

Resen je problem "bvtnik" - i bilo je to sto si rekao!
Naime, i pre nego sto si pisao, odlucio sam da ne lupam glavu i sl. vec da proverim adapter.

ALI - sta je fora, adapter smo ustanovili lako da je crko, i kada ga "otvoris" bas je "mirisao" ali opet kada se tako nesto desi, ostajes skeptican...
Racunao sam mozda je od crkavanja adaptera, tog strujnog udara ostetio i hard. Medjutim nije. Na hardu su svi podaci!

Nego, da pitam ja Vas... Ja u mom Beceju obisao 15ak elektricarskih radnji i nigde je..nog adaptera od 12 V i 1500 miliampera! Nigde!!!
Uspeo sam da proverim tako sto sam poznajuci prijatelja otisao u neku firmu, pa tamo prikljucivao...

Sutra palim za NS da kupim pa ako neko zna mesto gde toga ima, bilo bi zgodno kazati... Uf, vazno je da je reseno. Hvala Vam.
Stara 17.2.2009, 19:35   #9
holodoc
Deo inventara foruma

Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka
Određen forumom Re: WD eksterni 1 TB - verovatno riknuo (garancija VS. spasavanje podataka)

Pa karakteristike adaptera koji ti treba i nisu nešto preterano ekstremne. Trebalo bi da snagu koja ti je potrebna nađeš <u> bilo kojoj boljoj radnji koja prodaje elektronske komponente. Ja bih ipak obratio pažnju na to da s obzirom da treba da napaja finiju elektroniku nabaviš neki kvalitetniji ispravljač koji ide malko karakteristikama preko zadate snage mada opet ne mora da znači da se koristi svih navedenih 1600mA struje. Proveri ako možeš na samom uređaju ili nađi na netu koliko tačno struje sam hard zahetva a ne koliko adapter može da isporuči.

I da... Za kraj jedna lekcija... DVD diskovi (bolji) su 500 dinara 25 komada tj. 100GB u proseku. Uporedi koliko će te manje koštati da tih svih 1TB narežeš na DVD-eve i skladištiš ih negde na neko sigurno mesto umesto što non stop žongliraš sa mogućnošću da jednog dana izgubiš sve podatke sa tog magnetnog medija. Crkne glava ili ode elektronika na njemu i veruj mi ni u jednoj varijnati nećeš proći ispod 100 do 200€

Pamet u glavu backup uza se
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.2.2009, 19:54   #10
bvitnik
Starosedelac

Možda ti zamena adaptera spada pod garanciju, pod uslovom da ga nisi rastavio na deliće tj. da možeš da prikriješ činjenicu da si ga otvarao i čačkao i opet ako prećutiš strujni udar, mada ako je adapter bio faličan, nije mu bio potreban strujni udar da ga spali. Možeš na to da se vadiš .
Stara 17.2.2009, 19:59   #11
holodoc
Deo inventara foruma

Question Re: WD eksterni 1 TB - verovatno riknuo (garancija VS. spasavanje podataka)

Citat:
bvitnik kaže: Pregled poruke
Možda ti zamena adaptera spada pod garanciju, pod uslovom da ga nisi rastavio na deliće tj. da možeš da prikriješ činjenicu da si ga otvarao i čačkao i opet ako prećutiš strujni udar, mada ako je adapter bio faličan, nije mu bio potreban strujni udar da ga spali. Možeš na to da se vadiš .
Što bih ujedno i ja preproučio ako možeš da nekako simuliraš "neotvaranje" i sl. jer oreginal je ipak oreginal
Stara 17.2.2009, 23:42   #12
arhiva27
Novi član

Hm, da... Mudro zborite!
Pa u sustini ne znam na sta mislite da sam otvarao?

Hard disk nisam otvarao, uz njega dobijes usb kabl i adapter. E adapter sam samo merio da li je ok ili nije, i otvorio ga od dole da vidim da li smrdi i to je to - smrdi! Ali to je onaj deo sto se otvara, to nema sta da se vidi ili ne vidi da li je otvarano.

Slazem se da treba uzeti bolji adapter, ako vec budem uzimao sam, obraticu paznju na to...

Holodoc, ja kao da zivim u petoj drzavi... Ovde nisu tako jeftini dvd-mediji. Ne mogu ti tacno reci cenu ali kada sam uzimao u razmatranje, da li ovo ili dvd-eve da uzmem, ispalo mi je bolje uzeti 1 TB hard disk...

Necu sada da pitam gde cu najjeftinije proci, ali barem sugestija, koji su to kvalitetniji po tebi dvd diskovi!? Neko kaze verbatim, neko kaze princo, svi se pozivaju na "merenje" u Neru i kazu da princo pokazuje najbolje rezultate? Kakvo je vase misljenje?
Stara 18.2.2009, 0:15   #13
holodoc
Deo inventara foruma

Citat:
arhiva27 kaže: Pregled poruke
Necu sada da pitam gde cu najjeftinije proci, ali barem sugestija, koji su to kvalitetniji po tebi dvd diskovi!?
E pa sad ne znam gde živiš Elem što se tiče diskova to je uglavnom veoma kveščenabilno pitanje podložno i subjektivnim uticajima. Lično uzimam isključivo Verbatime al one u paketu od pod 25koma i iskreno nikad zadovoljniji Doduše svi su moji diksovi uredno indkesirani i složeni po bezbroj futrolica i tako to
Stara 18.2.2009, 0:20   #14
arhiva27
Novi član

I ja uzimam verbatimove od po 25 komada, bude neka ljubicasta folija, neka narandzasta, zavisi da li je + ili -... anyway, znam sta mi je ciniti Sutra o'ma sto komada kupiti...
Stara 18.2.2009, 0:57   #15
N_i_k_o_l_a
Veteran

heh, dobro me podseti da kupim sutra pedesetak diskova...ipak imam da snimim 35 HD filmova inace ti verbatim modeli su odlicni
Stara 18.2.2009, 1:02   #16
bvitnik
Starosedelac

Ja ti ne bih preporučio da kupuješ veliki broj diskova odjednom. Razlog je što i kod istog brenda (Verbatim) kvalitet zna da varira što zbog fabrike u kojoj su proizvedeni i zemlje porekla (Japan, Kina, Tajvan, Indija) što zbog mogućnosti da su falširani (ima i toga itekako) pa ako ubodeš 100 komada nekih očajnih diskova kasno je za kajanje. Ovo važi u slučaju ako su stvari koje režeš stvarno važne, kako bi minimizovao mogućnost da izgubiš podatke i produžiš vek samih diskova. Ako režeš nešto na kraći rok ili sredni rok (par godina), poslužiće bilo šta.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Spasavanje podataka sa SD kartice Avenger Nosači podataka 13 15.1.2015 20:34
Spasavanje podataka sa USB flash-a laki21 Nosači podataka 9 31.8.2008 21:06
Spasavanje podataka sa diska... Teva Kvarovi 5 4.5.2006 19:36

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 8:39.