Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Šta da kupim? > ŠDK - Zvuk na računaru
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

ŠDK - Zvuk na računaru Saveti u vezi sa kupovinom zvučnih karti, zvučnika, slušalica...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 6.8.2012, 13:24   #1
LaZaRuS
Član

Član od: 1.2.2012.
Zahvalnice: 89
Zahvaljeno 6 puta na 6 poruka
Određen forumom Zvucna + zvucnici = 250e

Pozdrav, drugari

Kao sto pise u naslovu, gledam sebe da castim nekim zvucnicima i eventualno zvucnom za te pare. Radije bih 5.1 sistem osim ako ima neki 2.1 koji bi bio apsolutni best buy. Ono sto je meni zapalo za oko a da je tu negde u tom rangu je :

Microlac FC 360 5.1

edit: pitanje, koliko znaci ovo pojacalo , odnosno sta dobijam njime? Noobovsko pitanje, ali nisam bas upucen u zvuk osim ponesto akustike sa faksa

Asus Xonar DX / Asus Xonar D1

Bilo bi korisceno za ( jelte cuda velikoga ) muziku, filmove i poneki gejming ( zadnje ne toliko vazno, prva dva otprilike su tu negde po vaznosti ) .

I ako je slucano potrebno soba je otprilike 15 kvadrata , imam dobre zamisli sto se tice pozicija 2.1 i 5.1 tako da kablovi/pozicije zvucnika nisu problem.

Ako je ovo zadnje nevazno molim zaboravite da sam uopste napisao

Hvala unapred
LaZaRuS je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.8.2012, 13:38   #2
thebluephoenix
Starosedelac

Član od: 23.10.2009.
Zahvalnice: 335
Zahvaljeno 720 puta na 651 poruka
Određen forumom Re: Zvucna + zvucnici = 250e

SNR 70dB , malo, microlab FC360 2.1 sistem ima odlične reviewe though.

http://www.itsvet.com/proizvod/logit...peakers/31/425

Ovaj Logitech ima ~96dB SNR.

http://www.totallydubbed.net/2012/03...-x-540-review/
thebluephoenix je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku thebluephoenix na korisnoj poruci:
LaZaRuS (6.8.2012)
Stara 6.8.2012, 14:02   #3
LaZaRuS
Član

Citat:
thebluephoenix kaže: Pregled poruke
SNR 70dB , malo, microlab FC360 2.1 sistem ima odlične reviewe though.

http://www.itsvet.com/proizvod/logit...peakers/31/425

Ovaj Logitech ima ~96dB SNR.

http://www.totallydubbed.net/2012/03...-x-540-review/
Ne patim nesto za snagom, radije bih cistiji zvuk , osim ako SNR ne znaci razlika izmedju suma koji proizvode sami zvucnici u odnosu na zvuk koji je pozeljno da proizvode a ne suma okoline i jacine zvuka zvucnika (sasvim moguce da sam ovde nesto debelo pobrkao ) A ovi su mi bili zanimljivi jer sam video prilicno dobre review-ove po netu i za 2.1 i za 5.1 sisteme, a Microlab je kao nesto bolja firma sto se tice zvuka ...

Naravno, veliko hvala , sve preporuke dobrodosle
Stara 6.8.2012, 15:08   #4
altec.gs
Starosedelac

Član od: 4.12.2010.
Zahvalnice: 201
Zahvaljeno 693 puta na 630 poruka

A jesi razmisljao o tome da uzmes prave zvucnike?

Npr. da uzmes jedno polovno pojacalo Luxman(50e), Magnat Supreme 200 zvucnike(150e) i Xonar DX zvucnu kartu..

Od ovoga nzm koje PC zvucnike da kupis bolji i jaci zvuk neces dobiti.
altec.gs je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku altec.gs na korisnoj poruci:
nerro7 (11.9.2012)
Stara 6.8.2012, 15:36   #5
qryak
Član

Član od: 1.5.2012.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 43 puta na 38 poruka

Pre par meseci sam potrosio nesto oko dvesta evra za zvucnu i zvucnike i pokusacu da podelim svoja iskustva koja sam stekao dok sam istrazivao materiju.
1. Svaki savet koji dobijes na forumima uzmi sa velikom dozom opreza, jer vecina ljudi ne zna sta prica i lupetaju samo tako. Ako ti se neki zvucnici ucine zanimljivi obavezno potrazi neki ekspertski test na netu sa merenjima i ostalim. Rusi dosta ozbiljno testiraju zvucnike, cak i najjeftinije modele tako da na njihovim sajtovima ima dosta dobrih testova.
2. Odbaci sve klasicne kompjuterske sisteme zvucnika sa maleckim satelitima iz razmatranja. Satelit mora biti kutija solidne zapremine sposobna da reprodukuje bas barem do 60 Hz. Solidni sateliti su Microlab Solo serija ili tako nesto tome slicno.
3. Za pun frekventni opseg od 20 do 20000 Hz ti je potreban i subwoofer. Kvalitetan subwoofer mora biti kutija od zapremine 25, 30 litara ili vise sa membranom od 8 inca ili vise. Takodje mora postojati mogucnost da podesis frekventni opseg subwoofera jer on ne sme da reprodukuje vise frekvencije od 80 Hz.
Evo ti objasnjenje audio spektruma
http://www.teachmeaudio.com/producti...audio-spectrum
Sub treba da reprodukuje samo subbass frekvencije. Sve vise od toga treba da reprodukuju sateliti.
4. Na nasem trzistu je ocajna ponuda i imaces dosta muke da nadjes nesto kvalitetno i po normalnoj ceni. Posto su cene za Microlab kod nas suludo visoke, ja sam na kraju zavrisio sa sistemom sklopljenim od Junglerex AF31 kao satelitima i Junglerex AS21 kao subwooferom.
http://www.rccmp.com/index.php?route...product_id=139
http://www.rccmp.com/index.php?route...product_id=148
Nadam se da sam bio od pomoci.
qryak je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.8.2012, 21:59   #6
LaZaRuS
Član

Ne bih se zezao sa polovnim zvucnicima i naknadnim uparivanjem, jer em nisam tehnicki dovoljno potkovam da to lepo odradim em mi se ne zeza sa mogucnostima da se nesto pokvari van garancije. Ne trazim neki ekstra HiFi zvuk, zelim cisto da se pocastim nekom lepom kombinacijom zvucnika i zvucne koje ce lepo da se uklope u sobu, moj komp i da bude napredak u odnosu na integrusu i ove blueberry zvucnike koje trenutno koristim
Stara 6.8.2012, 22:49   #7
altec.gs
Starosedelac

Član od: 4.12.2010.
Zahvalnice: 201
Zahvaljeno 693 puta na 630 poruka

Ono su novi zvucnici, a polovno pojacalo.. Nista komplikovanije nije to povezati nego povezati obicne zvucnike. Ono, kako hoces, ali od ove opcije boljeg(kvalitetnijeg) nema za te pare..
altec.gs je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.8.2012, 0:40   #8
qryak
Član

Kao sto sam vec rekao klasicne kompjuterske 2.1 i 5.1 sisteme treba izbegavati, a sad cu malo i da pojasnim zasto.
Upotreba subwoofera i 2.1 tj 5.1 sistema je zasnovana na tome da ljudski sluh tesko lokalizuje izvor zvuka u subbass opsegu tj. od 20 do 60 Hz. Te frekvencije su inace problematicne za klasicne zvucnike i lakse je i jeftinije napraviti sistem od dva zvucnika plus subwoofer nego 2.0 sistem koji ce reprodukovati kompletan frekventni opseg. Ustvari tesko je naci 2.0 sistem jeftiniji od par stotina evra koji moze kvalitetno reprodukovati frekvencije ispod 50 Hz, a cak i subwooferi u cenovnom rangu ispod par stotina evra ne idu ispod 30 Hz. Iz ovih razloga se kombinuje sistem od dva zvucnika tj. satelita koji reprodukuje od 50 ili 60 Hz do 20000 Hz i subwoofer koji zahvaljujuci specijalnoj konstrukciji moze da reprodukuje nize frekvencije. Preporuka je da se opsezi subwoofera i satelita malo preklapaju npr. ako sateliti mogu da reprodukuju frekvencije od 60 Hz na vise, subwoofer treba da se podesi da reprodukuje frekvencije do 80 Hz. To malo preklapanje obezbedjuje da nema rupe u frekventnom opsegu i da se sub i sateliti lepo uklope. Gornja granica do koje subwoofer sme da ide je 80 Hz, jer ako ide vise od toga lako ga je locirati i nema vise nikakve price o stereo ili soround dozivljaju. Svi iole kvalitetniji subwooferi imaju podesavanje za crossover tj. podesavanje frekventnog opsega i podesavanje za glasnocu tako da nije veliki problem da uklopis kvalitetne satelite i kvalitetan subwoofer u celinu koja ce skladno zvucati. Kod dobrog 2.1 ili 5.1 sistema slusalac u teoriji ne bi smeo da bude svestan da u prostoriji postoji subwoofer.
Evo primera frequency response grapha za moje zvucnike:

Na ovom grafiku se vidi da je 60 Hz donja granica do koje moji zvucnici idu iznad -6db. Na osnovu toga se vidi da mogu da se lepo uklope sa solidnim subwooferom koji ce svirati do 80 Hz. Krivulja inace treba da bude unutar granica +-6db da bi zvucnici zadovoljili osnovni nivo kvalitetne reprodukcije, a idealno bi bilo da grafik bude prava linija koja ce lagano da pada ispod 30 Hz sto je prakticno nemoguce postici.

Kod klasicnih kompjuterskih 2.1 i 5.1 sistema je problem u tome sto su sateliti premaleni tako da ne mogu da sviraju dovoljno nisko. Iz tog razloga subwooferi su podeseni da sviraju ne samo subbass nego i bass opseg tj. idu do 150 Hz kod Logitechovih najskupljih sistema ili cak 200 Hz kod jeftinijih sistema. Kod takvih sistema subwoofer tj. u ovom slucaju woofer potpuno dominira zvucnom slikom i lako ga je locirati, korisnici ovakvih sistema najcesce pojacavaju zvuk do besmislenih glasnoca i kada pricaju o nekoj prostornosti najcesce mesaju zvuk koji se reflektuje od zidova prostorije sa pravim prostornim soround dozivljajem koji je sa ovakvim sistemima, cak i teoretski, nemoguce postici.
Evo ti primer frequency response grapha za Logitech z2300 koji je jedan od najkvalitetnijih kompjuterskih 2.1 sistema ikad napravljenih

Vidi se da subwoofer svira skoro do 200 Hz i da je znacajno glasniji od satelita koji nisu losi do 10 kHz gde imaju znacajan pad, ali sve zajedno ne moze doneti utisak kvalitetnog stereo zvuka jer subwoofer ocigledno dominira sistemom.
Ako odlucis da na zvucnike potrosis vise od sto evra, a kupis neki kompjuterski sistem, dobices samo glasnocu i nista vise. Mozes dobiti i neki placebo utisak kvaliteta, ali veruj mi da tog kvaliteta nece biti. Buduci da se zvucnici kupuju da traju vise godina, vredi uloziti malo truda u istrazivanje i kupiti pravu stvar, a ne precenjenu gomilu krsa koja proizvodi buku umesto kvalitetnog zvuka.
Stara 7.8.2012, 18:56   #9
LaZaRuS
Član

Znaci preporuka je da sklapam nesto, nikako da uzimam gotov sistem za te pare? Hmm, izgleda da cu morati mnogo vise da se udubim u problematiku nego sto sam mislio
Stara 8.8.2012, 0:01   #10
qryak
Član

Preporuka je da za te pare kupis nesto sto zaista vredi, a ako neces previse da istrazujes mozes da sklopis ovakvo nesto
Junglerex JR 41 sateliti
Junglerex AS 21 subwoofer
Nije 5.1, ali je solidan 2.1 sistem koji sigurno bolje svira nego bilo koji klasican kompjuterski sistem zvucnika. Iako se prodaju odvojeno ovi zvucnici i sub su napravljeni da rade zajedno tako da nije nikakav problem da ih povezes i zvucno uklopis. Dobra stvar je sto i sateliti i sub imaju svoje pojacalo, tako da po potrebi mozes da iskljucis sub ako ne zelis da maltretiras ukucane i komsije.
Naravno obavezno trazi da ti povezu sistem i da ga malo poslusas u prodavnici pre kupovine. Nikad nemoj da verujes drugima vise nego sebi. Posto prodavac verovatno ne zna previse o zvucnicima ja bih na osnovu mog iskustva sa ovim subom preporucio da zvucnici budu podeseni neutralno tj. svi potenciometri na 12 sati, a na subu bih podesio glasnocu na nekih 30 posto i crossover na 70 ili 80 Hz. Pustio bih neku pesmu tipa Dire Straits - In the gallery jer je bas linija solidno odsvirana, a Dire Straits je poznat po savrseno produciranim pesmama i cistom zvuku. Ako to zvuci kako treba, to je to.

Poslednja ispravka: qryak (8.8.2012 u 0:34)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
zvucna kartica i zvucnici? k750 Zvuk na računaru 14 20.1.2014 15:20
Aktivni & pasivni zvucnici i njihove karakteristike AstraLogos Zvuk na računaru 5 6.11.2007 21:05
Zvucnici i zvucna za 100 eura! Elessar ŠDK - Zvuk na računaru 7 14.9.2007 16:50
Zvucnici pored monitora - Y or N?! polarnimeda Grafika 23 4.1.2007 0:36
Koja zvucna i zvucnici Marko Zvuk na računaru 23 1.12.2006 22:28

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 12:26.