![]() |
![]() |
|
Nosači podataka Hard diskovi, optički uređaji (CD/DVD), flash diskovi, floppy... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
|
![]() |
#1 |
Član
Član od: 9.8.2010.
Zahvalnice: 11
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Ovaj HD imam vec duze vreme. Oko 2 godine...
Ranije sam ga ima na Duron-u, sad sam skoro nabavio Barthon sa Asus plocom...ako vam nesto znaci! Uglavnom otkako je na ovom novom kompu cuje se ponekad kao da dok se vrti da povremeno nesto zakaci...tk..tk..tk...bukvalno kad izgovorite to tk takav se zvuk cuje...tad kao da malo zastane...to se desava kad se defragmentise, file transfer,skeniranje virusa...ociglegno, kad su u pitanju veci poslovi sa vecim brzinama...Medjutim to prodje posle nekih 20 sec... E sad zadnjh dana mi se cesto desava da se racunar zakoci, jednostavno pocne da ponavlja zadnji zvuk puno puta i led dioda od hard disc-a prestane da radi...slika se zakoci... U pocetku mi se to desavalo sa mozilom, ali sad je pocelo i dok gledam filmove, pogotovo ako je HD film. Da li neko zna sta mu se desava ili moze da mi predlozi neki dobar program za dijagnostiku? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Starosedelac
|
![]()
MOze biti puno stvari, ali najpre testiraj hard nekim od alata za proveru ispravnosti harda. To sto se cuje je najverovatnije motor harda pred riknjavanjem ali ne bi da baksuyiram.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Član
|
![]()
Nasao sam ne SEAGATE diagnostic program...pa cu probati sa njim... Izgleda je zavrsio karijeru...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Član
|
![]()
uradih dijagnostiku, sve ok, al' se ovo jos cuje!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Starosedelac
|
![]()
Pazi, bilo je slučajeva da programi za dijagnostiku prijavljuju da je sve u redu pa hard ipak ode bogu na istinu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Član
Član od: 14.8.2010.
Zahvalnice: 8
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
|
![]()
To što čuješ iz diska su momomenti kada neka od glava pada na rotirajući čvrsti disk!
Ovo se dešava kad lošeg konektora napajanja HDD-a, ili kvara elektronskog upravljačkog sklopa na disku. I jedno i drugo dovode do neminovmog oštećenja diska, a najmanje gubljenja nekih podataka, nasumično gde dođe do kontakta glave i diska tako da se isti na tom mestu (sektoru) fizički ošteti. Savetujem ti da pod hitno uradiš sledeće: 1. Otvori računar i pri radu HDD-a, proveri kako je spojen kabal napajanja (+12V, GND, +5V) prostim pomeranjem utičnice i svežnja kablova. Pri tome osluškuj rad diska, i ustanovi da li postoje promene i pojava ''krckanja'' pri tome. Ukoliko ustanoviš da postoji veza rada diska sa ovim, onda imaš sreće. Neznam kakav je tip utičnice, ali može se rešiti ili zamenom, ili pritezanjem pinova. Pri tome, nemoj da se usresrediš samo na crveni i žuti kabal, već obavezno proveri i oba crna GND. 2. Ako nije ovo pod 1, pod hitno prebacuj podatke na drugi disk, jer će disk nažalost vrlo brzo da otkaže! Još nešto: Proveri kako stoje naponi sa napajanja. Koliko ja znam uz Asus-ove ploče dolazi softver (na disku sa drajverima) koji konstantno kontroliše napone, temperaturu, rad ventilatora i sl. uz grafički prikaz, pa možeš videti da li dolazi do promena nekih napona pri pojavi kvara koji si opisao. Srećno! |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Koja0357 na korisnoj poruci: | ||
internet-junkie (9.9.2010) |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Hard disc | zdebeli | Kvarovi | 0 | 8.6.2010 1:56 |
External hard disc pao, oštetio se, prestao da radi -potrebna pomoć s povratom informacija | synonym | Nosači podataka | 2 | 28.1.2010 0:54 |
Hard Disc crko ? | Ezuvann | Kvarovi | 4 | 7.9.2009 1:10 |
Xbox 360 vs. Playstation 3 vs. Nitendo Wii (Sta vam vise odgovara) | PeTkO | Konzole | 978 | 7.5.2008 12:53 |
Hard Disc Nightmare! | PixelTerror | Kvarovi | 0 | 10.2.2008 17:19 |