Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 9.8.2006, 15:05   #1
Kidi
Novi član

Član od: 9.8.2006.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Thumbs up Delphi

Kao pocetnik u programiranju, ali i u ovom forumu nadam se da ce se neko ukljuciti u ovu temu pomoci mi oko nekih stvari koje me budu interesovale . Trudicu se da sa nekim zanimljivim podacima obogatim ovu temu. Naime ,ucenik sam Matematicke gimnazije i do sada sam se upoznao sa osnovima rada u Pascal-u. Da li neko moze da mi kaze sajt za free download Delphi-a ,a ako moze i za nalazenje nekih upustava za koriscenje ovog Programskog jezika? Video sam na ovom forumu neke teme vezane za Delphi ,ali procitao sam mahom stvari koje su za sada malo dalje od onoga sto me interesuje.
Kidi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.8.2006, 17:33   #2
Eni
Banana

Član od: 9.1.2006.
Zahvalnice: 697
Zahvaljeno 2.635 puta na 1.358 poruka
Određen forumom Re: Delphi

Delphi je razvojno okruženje zasnovano na jeziku Pascal. Ne može se preuzeti besplatno, osim u trial verziji. Pogledaj http://www.borland.com/us/products/delphi/ , a pregledaj i PM

PS
Zanimljivost - cena najjeftinije verzije je $2,490.00
Eni je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.8.2006, 18:16   #3
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.181
Zahvaljeno 5.003 puta na 2.916 poruka

Postoji tzv. Delphi Personal Edition (bar je postojao u verziji 6), koji je bio potpuno besplatan ali nije dozvoljavao razvoj komercijalnih programa. Znači idealna alatka za učenje, s obzirom na ogromne mogućnosti Delphija kao jezika.
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.8.2006, 16:10   #4
Kidi
Novi član

Citat:
Eniaroyah kaže:
Delphi je razvojno okruženje zasnovano na jeziku Pascal. Ne može se preuzeti besplatno, osim u trial verziji. Pogledaj http://www.borland.com/us/products/delphi/ , a pregledaj i PM

PS
Hvala puno!
Stara 10.8.2006, 16:11   #5
Kidi
Novi član

Citat:
Eniaroyah kaže:

PS
Hvala!
Stara 10.8.2006, 16:55   #6
Kidi
Novi član

Thumbs up Re: Delphi

Hvala,jos jednom na pomoci. (Bas volim da se zahvaljujem ).
Uspe sam da skinem neku krekovanu verziju, ali kada podjem u skolu (uskoro ) nabavicu nesto novije sigurno. Uspeo sam da primenim neka teoriska znanja koja su mi vec poznata( to su neke komponente-label,edit...).
U nekim procedurama za obradu se pojavljuje parametar SENDER. Ako moze nesto o tome, kao i jos neka zanimljivost vezana za Delphi.
Stara 10.8.2006, 22:04   #7
Augustus
Član

Član od: 7.2.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 5 puta na 4 poruka

Kazes da si ucenik matematicke gimnazije pa pretpostavljam da cete uskoro uciti
c,c++ mozda cak i javu.Pascal je odlican program za pocetnicko ucenje programiranja.Ima "krut" prevodioc koji ne dozvoljava neke greske kao c.(recimo prisup indeksu niza izvan njegovog opsega)Stoga je veoma lagan i dobar za shvatanje osnovnih programskih elemenata(if than,for,while do,repeat until...).Nemoj previse da se upustis u izucavanje delphija jer njegovo vreme polako ali sigurno prolazi.(Borland je odustao od razvoja IDE-ova).Zabavljaj se malo sa njim,vidi kako radi,napravi neki zanimljiv programcic,ali ipak sacekaj da naucis gore pomenute jezike.Prelazak na njih(koji ne mozes izbeci)bice ti daleko lakse ako ne prihvatis potpuno strukturno programiranje.

Sto se tice Sender-a,to je pokazivac na tip objekta nad kojim se vrsi neki dogadjaj.(tesko da si me razumeo)
Na primer: ako imas proceduru ButtonClick(TObject *Sender),sender ti je pokazivac na objekat tipa TButton.Zaboravio sam kako se u Pascalu pisu pokazivaci,pa sam napisao kao u c++ TObject *Sender,ali to nije problem znas sta sam hteo da napisem.
Ovo ti nije potrebno za zezanje sa delphijem,a bice ti daleko jasnije kad naucis c++ i objektno programiranje.
Sorry za ovoliko informacija!Poz!
Augustus je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Hocu da naucim da programiram!!! Veljko the King Programiranje 77 8.4.2008 14:35
predlog moderatorima (programiranje) Nemesis Forum o forumu 19 26.7.2006 9:26
Delphi kutak master037 Programiranje 68 1.7.2006 14:16
Koji 3D engine za Delphi 7 ? Arakis Pravljenje igara 2 25.4.2006 20:13
Razvojno okruzenje - Delphi loshmiscg Programiranje 5 8.1.2006 18:48

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 19:43.