Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Slobodni softver
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 19.8.2012, 21:14   #1
Pavle Stevanović
Član

Član od: 6.12.2011.
Zahvalnice: 5
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Određen forumom Problem sa instalacijom Linux Minta

Ovako, odlučio sam da instaliram Linux Mint kao operativni sistem na kompu koji trenutno pokreće Windows 8 RP.

Skinuo sam iso fajl za KDE verziju i narezao ga na usb fleš drajv. Promenio sam redosled butovanja i sve je izgledalo kao da ide po loju. Pojavi mi se meni sa opcijama dosta sličan BIOSu po izgledu (nije full GUI, ali nije ni konzola) i tu imam nekoliko opcija:
Default, Start Linux Mint, Start in Compatibility mode i još neke poput nečeg za proveru memorije, itd.
E sad šta god da izaberem od tih prvih nekoliko koje bi trebalo da mi pokrenu instalaciju ili Live preview (bar ja mislim), nakon toga mi je se ekran zacrni.
I ostaje crn, jedno vreme svetlo na flešci svetluca kao da se čita sa njega a onda i to prestane i ekran je i dalje crn. Ja sam ga ostavljao po par minuta, ali pošto nije bilo promene uvek sam ga gasio na dugme. E sad, tren pre nego što će da mi se ugasi komp, ekran bljesne na delić sekunde i meni se učinilo da sam video neki GUI sa otvorenim prozorčićem.
Probao sam indentična je situacija i sa Cinnamon verzijom. E sad, ovo sam možda umislio jer mi je brat igrao dotu na kompu do, ali kad sam pokušavao da instaliram KDE verziju nakon par sekundi crnog ekrana čuje se i neka muzika kao i kod Windowsa kad se pokreće, kod Cinnamon verzije se to nije čulo sigurno.

Šta da radim?
Pavle Stevanović je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.8.2012, 21:37   #2
dare023
Veteran

Član od: 30.6.2006.
Zahvalnice: 46
Zahvaljeno 133 puta na 122 poruka
Određen forumom Re: Problem sa instalacijom Linux Minta

To ti je do drajvera za karticu.Koja je u pitanju?
Pokušaj da pre nego pokreneš dodaš opciju "nomodeset" googlaj malo pa vidi kako se to radi.
dare023 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.8.2012, 21:48   #3
Pavle Stevanović
Član

Grafička je integrisana intelova :/
Stara 19.8.2012, 22:11   #4
Pavle Stevanović
Član

Okej, ekran nije crn, nego kao da je isključen bilo koju opciju da pokrenem.

Probao sam nomodset, ali ne pomaže. Možda ne radim pravilno:
Citat:
Kad mi je selektovan Default stisnem TAB i onda na ono dole što se pojavi dodam "nomodeset" i stisnem ENTER
Rezultat je isti kao i bez toga.

EDIT: Možda sam kucao nepravilno, "nomodset" umesto "nomodeset", sad ću da probam.

EDIT na EDIT: Jok, možda sam pre kucao nepravilno, ali "nomodeset" ne pomaže svakako.
Stara 19.8.2012, 22:29   #5
blast beat
V.I.P. GNU/Linux

Član od: 7.6.2009.
Zahvalnice: 250
Zahvaljeno 649 puta na 499 poruka

Probaj na isti taj fazon da dodaš ovo umesto nommodeset - quiet splash i915.semaphores=1"
blast beat je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.8.2012, 0:58   #6
Pavle Stevanović
Član

Nije uspelo to, ali je uspelo
Kod:
quiet splash nomodeset
Stara 23.8.2012, 7:18   #7
dare023
Veteran

Član od: 30.6.2006.
Zahvalnice: 46
Zahvaljeno 133 puta na 122 poruka
Određen forumom

Prvo da uradim ono što mogu,a to je da ti odgovorim:
Čovek ti je dao pregršt informacija koje,siguran sam, nisi znao.Isto tako,siguran sam da nije hteo da otvara raspravu,jer je rasprava sa linuxašima u pokušaju bespredmetna.
Dalje,ili pokušaj da poštuješ to što ljudi hoće da ti pomognu ili radi kako znaš.
Drugo štio bih uradio je da zaključam i ubrišem temu.(da mogu)
dare023 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.8.2012, 7:53   #8
drzare
Član

Član od: 4.3.2010.
Zahvalnice: 32
Zahvaljeno 75 puta na 69 poruka

Pavle Stevaniović
Потпуно не потребно си осуо паљбу на сам КДЕ и његов изглед јер то што је тебе мрзело (или пак немаш навику) да завириш у подешавања није до КДЕ већ до тебе...
Све се то може подесити да изгледа баш тако како ти желиш (или си икада пожелео да изгледа али мораш истражити подешавања и наместити онако како теби треба...
drzare je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.8.2012, 13:19   #9
Pavle Stevanović
Član

Prvo, ja se jesam zahvalio čoveku, i stvarno mi znači to što mi je neko objasnio da mi hardver nije kompatibilan sa novim linuxima (što je za mene još jedan plus za Windows gde ne postoji takva stvar kao nekompatibilnost), i moram mu priznati da mi jeste lepo šuknuo sa
Kod:
"setpci -s 00:02.0 F4.B=30"
A "paljbu" sam po KDEu osuo iz neznanja jer na mom hardveru nije radio kako je trebalo.

Dakle i pored moje dobre volje obrnuo se točak i opet smo na početku, meni Windows, linux ljudima sa kompatibilnim hardverom, a Srpija Srpima.
Stara 23.8.2012, 14:49   #10
drzare
Član

Član od: 4.3.2010.
Zahvalnice: 32
Zahvaljeno 75 puta na 69 poruka

Citat:
pavle stevanović kaže: Pregled poruke
prvo, ja se jesam zahvalio čoveku, i stvarno mi znači to što mi je neko objasnio da mi hardver nije kompatibilan sa novim linuxima (što je za mene još jedan plus za windows gde ne postoji takva stvar kao nekompatibilnost), i moram mu priznati da mi jeste lepo šuknuo sa
Kod:
"setpci -s 00:02.0 f4.b=30"
a "paljbu" sam po kdeu osuo iz neznanja jer na mom hardveru nije radio kako je trebalo.

Dakle i pored moje dobre volje obrnuo se točak i opet smo na početku, meni windows, linux ljudima sa kompatibilnim hardverom, a srpija srpima.

Без увреде, али ти си и одлучио да пробаш Линукс јер ти се није свидела компактибилност Виндовс 8 са твојим рачунаром?
На оном другом форуму где си поставио идентично питање као и овде (око избора дистрибуције) си добио одговор да је питање како ће радити КДЕ код тебе и да би било добро прво да добијеш повратну информацију од неког ко већ има инсталиран Линукс на таквом рачунару...

Јесте да имаш незгодну картицу али не кошта да се играш и испробаш и неке друге дистрибуције са једноставнијим графичким захтевима...
Ко зна, можда, кроз сво то шаренило и схватиш да ГНУ/Линукс дистрибуције имају и те како шта да ти пруже како кроз корисничко искуство тако и кроз интелектуални изазов...
drzare je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.8.2012, 15:15   #11
bvitnik
Starosedelac

Član od: 27.12.2005.
Zahvalnice: 66
Zahvaljeno 438 puta na 328 poruka

Citat:
drzare kaže: Pregled poruke
Јесте да имаш незгодну картицу али не кошта да се играш и испробаш и неке друге дистрибуције са једноставнијим графичким захтевима...
Ко зна, можда, кроз сво то шаренило и схватиш да ГНУ/Линукс дистрибуције имају и те како шта да ти пруже како кроз корисничко искуство тако и кроз интелектуални изазов...
Ma u suštini nije ni problem u grafičkoj kartici već u kontroli backlight-a. Kontrola backlight-a inače važi za opšti hardverski haos. Negde se backlight kontroliše čisto hardverski, negde čisto softverski, negde kombinovano, negde to radi drajver za grafički čip negde poseban drajver/alat proizvođača laptop-a. Neretko su funkcionalnosti sakrivene ili pokrivene patentima. ACPI koji možda i ovde igra ključnu ulogu je uvek bio kamen spoticanja jer je M$ u više navrata imao dogovore sa proizvođačima hardvera o tome koje će funkcionalnosti biti ispoljene kroz ACPI i kako će biti implementirana kontrola nekog hardvera preko ACPI-ja. Naravno sve je to u tajnosti rađeno i pod NDA-om a za cilj da niko drugi osim M$-a ne može da podržava ili makar ne može legalno da podržava određene funkcionalnosti. Vežbanje monopola, jelte.

Ne bi se čudio da je i u ovom konkretnom slučaju problem sa backlightom uzrokovan nekom tajnom, NDA-om, patentom ili nekim sličnim ograničavajučim faktorom.

Poslednja ispravka: bvitnik (23.8.2012 u 15:23)
bvitnik je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.8.2012, 16:21   #12
Pavle Stevanović
Član

Meni je Linux bio predstavljen kao obećana zemlja, operativni sistem bez bagova gde ti je sve dozvoljeno.
Tužna istina je ta da je to operativni sistem kao i svaki drugi, i ja bih bio prilično zadovoljan da ga koristim, ali kako nisam u mogućnosti, vratiću se na Windows i opet ću biti prilično zadovoljan.
Stara 23.8.2012, 14:55   #13
bvitnik
Starosedelac

Član od: 27.12.2005.
Zahvalnice: 66
Zahvaljeno 438 puta na 328 poruka

Citat:
Pavle Stevanović kaže: Pregled poruke
1. Pažljivo čitaj šta sagovornik piše, naročito kad to isto i citiraš:

2. Primer koji potvrđuje tvoju tvrdnju nikada ne sme biti banalan, naročito ti ne smeš reći da je banalan jer mu time uništavaš vrednost.

3. Ako već naglašavaš stvari tako što ih bolduješ, potrudi se da bar budu gramatički ispravne

Čudno kako je jedina prednost linuxa koja ti je pala na pamet u trenutku banalna? E pa za mene je ogromna prednost Windowsa ta što sam za 4 godine doživeo manje bagova nego za 1 dan korišćenja Linuxa. Plus, svi Windowsovi bagovi su bili izlečivi prostim rebootom, eto banalno ali neverovatna prednost.
A i onaj ko ima dovoljno znanja, ne mora da restartuje Windows prilikom svakog updejtovanja Adobe Readera.
1) Pročitao sam "video" umesto "voleo", moja greška.

2) Primer je banalan da bi pokazao činjenicu da Windows ne može nikako da pređe preko tih banalnih stvari. Taj problem sa besomučnim restartovanjem se povlači od najranijih verzija Windows-a i nije se mnogo toga popravilo u zadnjih 20 godina. Instalacija Windows-a sa svim update-ima i nekim programima/drajverima zahteva i do 20 restartovanja što je suludo. Ogromno gubljenje vremena za onoga ko to često mora da radi.

3) Nemoj molim te da počinješ sa gramatikom jer ne možeš da dokažeš da je "svo" neispravno jer se ni ljudi koji se bave gramatikom ne mogu dogovoriti šta je ispravnije - "svo" ili "sve". S obzirom da se "svo" neretko koristi u književnosti, mogu samo da zaključim da je ispravno kako god da kažeš.

4) Ako ti je za utehu, ja sam za zadnjih godinu dana kako radim kao mrežni i sistem administrator video više bug-ova i problema u Windows-u i izgubio neuporedivo više vremena pokušavajući da nateram neke stvari da rade na Windows-u nego na Linux-u za sve ove godine koliko koristim Linux.

Čudno je kako je Windows jedini sistem čiji se problemi mogu rešiti jedino restartovanjem ili reinstalacijom sistema. Nedavno sam pokušao da instaliram Corel Suite X5. Prosta stvar neko bi rekao, popularan i kvalitetan program. Šta može da krene naopako? E pa isti taj Corel X5 mi je iz samo njemu poznatog razloga potpuno uništio .NET Framework i time automatski uništio i sve druge programe koji se oslanjaju na njega. Rešenje? Ponovna instalacija celog sistema i svega ostalog od nule. Možda je moglo sve da prođe i bez reinstalacije ali bi onda morao da se gnjavim sa skriptama i alatima za ručno uklanjanje .NET-a sa sistema koji mogu da se nađu na net-u. To je moglo da prođe kako treba ali nema nikakvih garancija da bi prošlo kako treba. Računajući frustraciju i količinu izgubljenog vremena, reinstalacija još deluje i kao najbolje rešenje. Kad u Windows-u naletiš na takav neki problem, možeš jedino da gledaš u pasulj jer je sve jedna velika nepoznanica i skoro je nemoguće utvrditi tačan uzrok problema. Na Linux-u uz malo truda i istraživanja u 99% slučajeva možeš da dođeš no srži problema a ako si dovoljno vičan, možeš i da popraviš problem i to ne samo sebi nego i svima drugima koji su naleteli na taj problem.

Što se tiče restarta pri update-u Adobe Reader-a, ja tu nisam mislio na mogućnost da korisnik totalno ignoriše stalna upozorenja da mora da restartuje sistem. Na kraju on to mora da uradi. Na Linux-u recimo možeš da instaliraš više drajvera za neki uređaj uporedo i da ih naživo izmenjaš sve bez restartovanja sistema, naravno ako znaš kako. Isto tako naživo možeš da vratiš sve na staro. Čak i onda kada je Linux neupotrebljiv jer je iz nekog razloga grafički drajver pukao i nemaš nikakav prikaz na monitoru, možeš sistemu da pristupiš preko mreže sa drugog računara i popraviš sistem, naravno ako znaš kako. Ja još nisam doživeo slučaj da je Linux iz bilo kog razloga bio toliko uništen da nisam mogao bez reinstalacije da ga vratim u radno stanje. Čak i u slučaju kvara HDD-a (bad blokovi), uspevao sam makar deo sistema da spasim a ostatak da popravim reinstalacijom odgovarajućih paketa. Takve stvari su na Windows-u nažalost samo misaona imenica, koliko god znanja da poseduješ.

Glavna razlika Linux-a i Windows-a je što Linux ne krije ništa od korisnika. Do srži svega možeš da dođeš ako si uporan, strpljiv, dokon i imaš neko osnovno predznanje odnosno ako znaš šta, gde i kako da tražiš.

Eto, nadam se da ovi primeri nisu bili banalni.

Poslednja ispravka: bvitnik (23.8.2012 u 15:22)
bvitnik je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku bvitnik na korisnoj poruci:
ColdBoot (31.8.2012), Neky (23.8.2012)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Windows Live Messenger? mick Aplikativni softver 532 19.11.2012 20:36
[Symbian] Problem sa instalacijom igrica dusanbe93 Igre za mobilne telefone 31 27.3.2011 23:51
HP Scanjet G4010 problem sa instalacijom ekvi Ostale komponente 0 23.11.2008 1:16
Joomla i sve u vezi nje dm@ricn Web razvoj 67 9.9.2007 12:23

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 22:30.