Gremlinski problem sa newsletterom
Imam nesvakidašnji problem sa slanjem newslettera. Aplikacija je pisana u PHP-u, newsletter šaljem preko Amazonovog SES-a putem SMTP-a. Zbog nekih limita koje Amazon propisuje, listu od oko 8500 adresa delim u manje pakete. Adresar je sortiran po IDevima, odnosno po redosledu kojim sam unosio u MySQL bazu. Postoji log na serveru koji beleži svaku adresu koja prođe kroz proces obrade.
Dešava se to da se mejlovi na određene adrese uopšte ne isporučuju (ne idu ni u spam, niti se nama vrati neka greška). To su različite adrese, neke su i @gmail. Skripta kao koncept radi, to se svakako vidi po Google Analyticsu ali izgleda da ne isporučuje mejlove svima. Kada se proces slanja završi (traje oko 3h) sve adrese se uredno nalaze u logu, znači da ih je sistem obradio.
Gremlinska stvar je sledeća: uzmem jednu od adresa, obrišem je i upišem ponovo u adresar na kraj. Mejl se tada uredno isporuči. Bukvalno uradim COPY/DELETE/NEW/PASTE. Gledao sam u bazi da li se upiše neki žvrlj pre/posle adrese ali nema ništa. Neke adrese su upisivane ručno, ali mnoge sam parsirao iz CSV fajla, možda to ima neke veze?
Imate li neka iskustva ili ideje šta bi mogao biti problem?
Hvala!
|