![]() |
![]() |
|
Ostale komponente Kućišta, napajanja, periferije, štampači, skeneri, tastature, miševi, džojstici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
|
![]() |
#1 |
Član
Član od: 9.3.2013.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 20 puta na 19 poruka
|
![]()
Našao sam u jednoj fioci neku nazovi karticu sa oznakom HM4101F-HS, za šta služi to čudo? Ima ulaz za mikrofon i zvučnike kao što može da se vidi na slici.
Poslednja ispravka: Stefan Jovicevic (4.1.2015 u 17:36) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Deo inventara foruma
Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 3.391 puta na 2.038 poruka
|
![]()
Da pogađam, imaš 15 godina?
![]() To što si našao u fioci je dialup modem koji se intenzivno koristio dok širokopojasni internet (ADSL, kablovski, satelitski) nije stigao čak i na naše prostore. Pošto ima priključak za slušalice i mikrofon znači da je u pitanju voice modem, odnosno model koji je mogao bez problem da radi i kao modem i kao običan telefon (pod uslovom da imaš sluške i mikrofon naravno). Po slici bih rekao da je ovo neki softverski model baziran na Intel 536 čipu. Softverski znači da se sve operacije odrađivale kodom koji je smeštan u memoriju tog čipa a ne posebnim čipom. Možda neki Conexant. Za više detalja baci pogled ovamo http://en.wikipedia.org/wiki/Modem#Softmodem |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci: | ||
Stefan Jovicevic (4.1.2015) |
![]() |
#3 |
Član
|
![]()
15 godina, tačno.
![]() Ako se ne varam Dial-up ono čuveno uplaćivanje svakog sata provedenog na internetu uz korišćenje Internet Explore-a? Ovo čudo više niko ne koristi? Hteo sam da ubacim da vidim za šta služi, prvo sam pomislio da je neka zvučna kartica, ali nisam u pravu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Deo inventara foruma
Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 3.391 puta na 2.038 poruka
|
![]()
Nekada je postojala samo opcija da se vreme uplaćuje unapred (na sate). Danas već možeš da koristiš prepaid 072 brojeve i da ti se usluga obračuna uz račun za telefonski priključak.
Veći problem bi mogao da bude priključak kartice na ploču pošto su ovi modemi predviđeni da idu na PCI (ne PCI-E) slot koji se danas sve teže nalazi na novijim pločama. Sledeća stavka je brzina. Ti modemi imaju teoretsku brzinu od 56Kbps (kilobita u sekundi) što znači da praktično imaju brzinu od nekih 5-6KB/s (kilobajta u sekundi). Čak i savremeni telefoni imaju pristup neuporedivo većoj brzini interneta od toga tako da je za današnje potrebe dialup praktično neupotrebljiv. No nekada su bili itekako moćni. U zlatno doba BBS-ova brzina modema je bila maltene stvar prestiža. Dok su smrtnici furali modeme na 14400 kbps i 33600kbps svako ko je uspeo da iscima bližu (ili dalju) familiju za model od 56K iz Nemačke smatran je polubožanstvom ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci: | ||
Stefan Jovicevic (4.1.2015) |
![]() |
#5 |
Član
|
![]()
Hvala za detaljno objašnjenje, ali možda ja ipak predam ovo nekom muzeju modernih tehnologija stare Jugoslavije (ako ne postoji, napravićemo da postoji), inače se vrlo dobro sećam tog povezivanja i cimanja oko neta. Doduše, dok smo se "zabavljali" oko takvih stvari jedino sam znao da pustim sebi neki crtani i slično, dok sam sve ostalo posmatrao iz druge perspektive.
Inače ovo čudo tehnike šaljem u penziju da čeka buduće generacije, pa Bože zdravlja kada sve bude hologramski izvodljivo, bežično i nevidljivo pokažem tim mlađim generacijama parče "Jugoslovenske" tehnike. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Veteran
Član od: 11.5.2014.
Zahvalnice: 105
Zahvaljeno 43 puta na 32 poruka
|
![]()
Imam i ja to, bilo u okviru moje socket 478 konfe. Samo moje nema to za sluške i zvučnike. A nije se ni koristilo. Imao sam adsl i na toj staroj konfi. Dial up nikad nisam imao
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
V.I.P. Foto aparati i oprema
Član od: 4.11.2010.
Zahvalnice: 59
Zahvaljeno 91 puta na 77 poruka
|
![]()
Mozes da ga koristis za slanje i primanje faksova
![]() Pozdrav! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Koliko trosi svaka komponenta ponaosob? | PS mode | Osnovne komponente | 3 | 6.8.2012 21:28 |
Problem u Flashu CS5 - Loader komponenta | wulckdroff | Web dizajn | 0 | 31.3.2011 19:36 |
Samsung SyncMaster 2220LM ili neka druga komponenta... | Extreme Player | Osnovne komponente | 2 | 5.5.2010 19:22 |
nepoznata SMART stavka i kliktanje | veseliburek | Kvarovi | 6 | 8.4.2010 0:34 |
Nepoznata pesma | stevan10 | Brbljaonica | 1 | 29.9.2009 23:55 |