Pa da počnemo...
Citat:
Bilo bi ti bitno kad bi kupovao legalan softver.
|
Na temi o pirateriji sam nabrojao šta tačno koristim od softvera, tako da nemam nameru da se ponavljam.
Citat:
Na jednom uopštenom nivou,može se kriviti MS i za ovo,odnosno windows-way rada i instalacija aplikacija,gde je svaki installer priča za sebe i može da brlja po registru i sistemu uopšte.Windows aplikacije su zamišljene kao celovito rešenje za određenu stvar bez obzira što bi određenu funkciju mogla da odradi neka opcija koja je već ugrađena u sam sistem.
|
Pa normalno kad se koristi administratorski nalog i sve je dostupno. Napraviš lepo korisnički nalog (kao što se obično radi na Linuxu) i njega koristiš. Većina komercijalnog softvera za instalaciju i brljanje po registry-ju zahteva administratorski nalog, pa ako mu to daš, ti si kriv za to, a ne MS, on ti je dao mogućnost da biraš.
Citat:
Najčešće je besmisleno tražiti uzrok(sem hardvera)za nestabilnost Windowsa,mnogo je lakše i brže uraditi reinstalaciju.Tu se najbolje vidi “superiornost” Windowsa gde bilo kakav softver može da prčka po registru i modifikuje sistem.
|
I ovde važi ista stvar. Korišćenje administratorskog naloga od strane neukog korisnika je majka svih zaje8a. Kao što rekoh, nijedan program ti neće ništa pobrljaviti osim ako mu ti to ne dozvoliš. I traženje uzroka nestabilnosti uopšte nije besmisleno, jer kada nađeš uzrok, onda ćeš sledeći put znati šta ne trebaš da radiš. Ali ne, lakše je samo pregaziti sistem i pričati kako je Windows njesra, jer se "ruši sam od sebe", a nisi se ni potrudio da otkriješ zašto se srušio. I linux tako može da se sruši, i to na mnogo lakši način.
Citat:
Što je problem promeniti kernel ili distribuciju,u Linuxu ne moraš koristiti nešto što je staro 5 godina(windows xp).svakih nekoliko meseci važniji distroi izbacuju nove verzije,koje su po pravilu unapređene i bolje.Ne čeka se na mig nekog tajkuna iz Redmonda da se izbaci bolji i noviji OS.
|
Pa to upravo govori o superiornosti Windowsa koji 5 godina nije morao ništa da menja, osim 2 service packa, mada i bez njih radi sasvim dobro i stabilno, za razliku od Linuxa koji eto na svakih mesec dana mora da izbacuje nove verzije i distribucije. A pitanje zašto je to problem, samo pokazuje da računar ne koristiš za profesionalne potrebe. Znaš li ti šta u poslovnom svetu znači kompletno menjati ono što koristiš na svakih par meseci. Ajde da ja znam šta da stavim, pa ok, ali pored toliko distribucija i verzija, dok ja nađem ono što valja i ono što završava posao, klijenti čekaju, gube strpljenje, gubi se vreme, a vreme je novac.