Citat:
Lex987 kaže:
Mora da se salis  . Kada bi postojala pasta koja moze da napravi razliku od 8C, to bi znacilo da hladjenje od 20e moze da postigne iste rezultate kao Noctua od 100e, samo ako koriste razlicite paste.
Mozda je tvoja stara pasta vec bila "zrela za zamenu", pa si promenom paste dobio znacajno nize temperature. Da si stavio bilo koju pastu spustio bi temperaturu, tako da ne mozes takvu razliku da racunas kao zaslugu "kvalitetnije" paste.
Tamo gde nema paste ili je u losem stanju, cak zrno najjeftinije paste moze napraviti ozbiljnu razliku, koja se cesto pripisuje boljim pastama, jer se ona kupuje tek kada dodje vreme za zamenu, tj. pregrevanja procesora.
Ako zelis da vidis koliko ta pasta zaista "radi", nanesi prvo neku jeftiniju, pa testiraj tako sveze, nemoj da cekas par godina da se osusi, jer tada svaka pasta pravi razliku ~10C  .
Jos jedna bitna stavka je samo hladjenje, jer kod jacih/skupih hladjenja razlika moze biti za nijansu veca, logicno, veca cirkulacija vazduha, brze odvodjenje toplote... tako da i malo poboljsanje prenosa toplote moze da znaci par stepeni nizu temperaturu, pogotovo prilikom jaceg OC-a.
Sa prosecnim kulerom od 20-30e nema razlike izmedju "kvalitetnije" paste i one koje dolazi uz sam kuler, testirano.
Da ne bude zabune, ne racunam "klanje" procesora, pricamo o "obicnoj" zameni paste, posto se promenom "zvake" kod novijih Intel procesora dobija i 20C niza temperatura. 
|
Kolega ne pricamo o klanju i zna se de dolazi kvaliteta paste do izrazaja,
MX-4 jedna od najboljih pasti je slabija od CLP za 8C,reko sam gore da su te paste skupe(relativno) i ko ne juri max klok ne trebaju mu,ali da ima razlike od pomenutih stepeni ima i to onoliko koliko sam naveo,jer sam testirao 5seta,nikad samo jednom,sve sto testiram radim po 5 puta
I na CPU a i na GPU razlika mi je bila 8C ,ta razlika nije u idle modu naravno,svako ko se malo razume zna se de se pravi ta razlika na tepereaturama posle 65C,od mene dosta
Inace kod mene ne moze zastareti pasta

,jedan kolega sa susednog foruma je u sali reko"pustite ga ,on samo sto i zube ne pere CLP-om"