![]() |
![]() |
|
Sadržaj novog broja SK Pružamo vam priliku da nekoliko dana pred izlazak novog broja pogledate i prokomentarišete njegovu naslovnu stranu i sadržaj |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#121 |
Veteran
Član od: 17.5.2007.
Zahvalnice: 23
Zahvaljeno 21 puta na 21 poruka
|
![]()
Kupio pc 2004. godine... pa ga nadogradjivao godinama, svake ponesto
![]() ![]() Btw moj sef je do skoro radio na racunaru kupljenom 2002. godine (Celeron 900Mhz 512mb ram... ) - Corel 12, e-banking, internet... i nije bio nezadovoljan. Najbolji kompjuter nije najskuplji ili najnoviji vec onaj koji zavrsava posao. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku branko78 na korisnoj poruci: | ||
Howard1 (19.2.2014) |
![]() |
#122 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.091 puta na 3.803 poruka
|
![]()
greška, noviji kompjuteri su produktivniji, brže rade, veća radna površina na monitoru.. tako da jedino ako je vreme tvoga šefa jeftino pa se nije isplatilo uložiti 300 evra za tih 10 godina...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Intel Inside
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.655
Zahvaljeno 11.185 puta na 7.154 poruka
|
![]()
Mašite poentu... poslednji DESKTOP računar sam kupio...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Banana
Član od: 9.1.2006.
Zahvalnice: 697
Zahvaljeno 2.635 puta na 1.358 poruka
|
![]()
Decoy želi da kaže da je laptopista prve klase sa iskustvom.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Starosedelac
Član od: 7.5.2006.
Zahvalnice: 468
Zahvaljeno 496 puta na 345 poruka
|
![]()
Neobicno da jos nisu okacili sadrzaj februarskog broja.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Superb Moderator
Član od: 17.8.2005.
Zahvalnice: 3.149
Zahvaljeno 4.208 puta na 1.264 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Superb Moderator
Član od: 17.8.2005.
Zahvalnice: 3.149
Zahvaljeno 4.208 puta na 1.264 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Član
|
![]()
Desktop racunari za gejming, sve ostalo prenosivi uredjaji. Realno se tako dele ljudi i kompljuteri danas
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Starosedelac
Član od: 17.12.2012.
Zahvalnice: 824
Zahvaljeno 519 puta na 338 poruka
|
![]()
Juče tek stigoh malo da prelistam ovaj broj. Što se tiče pregledača slika, krivo mi je što Irfan View nije uzeo bar drugo mjesto kao preporuka, ali to je samo moja ljubav prema programu, vaša objektivnost je na mjestu.
Kuzmanoviću čestitam, ali što se kvaliteta kolumni tiče, Vesićeva mi se daleko više svidjela u ovom broju. Svidio mi se i test igre NfS: The Run, koju ste argumentovano zakopali. Tekst Viralna 2013. je po meni samo nepotrebno popunjavanje prosora, ali to je samo moje skromno mišljenje. ![]() Kad još štogod pročitam, možda se javim. Ljudi se danas dijele po svojim mogućnostima, kao i računari. Ko ima potrebu za računarom (za igranje ili za bilo šta drugo) kojeg može da nosi u torbi bilo gdje, i ima mogućnost da uzme, sasvim je logično da će to i uzeti, bez potrebe da svoje igranje ograničava na vlastiti stan. Poslednja ispravka: JzmA (30.1.2014 u 15:03) |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku JzmA na korisnoj poruci: | ||
voodoo_ (30.1.2014) |
![]() |
#130 | |
Član
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Veteran
Član od: 14.3.2006.
Zahvalnice: 37
Zahvaljeno 402 puta na 204 poruka
|
![]()
Ne znam da li je ovo pravo mesto da širimo raspravu, ali mene generalno nervira ta fama oko "propasti" PC-a. Ako se prodaje više tableta, ne znači da je PC propao. Nemam statistiku, ali verujem da danas ima više PC računara nego što ih je ikada bilo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Član
|
![]() Citat:
![]() Nisam govorio o propasti, nego obicna raja gleda da kupi laptop za filmove muziku itd jer je i popularnije. just sayin' |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Intel Inside
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.655
Zahvaljeno 11.185 puta na 7.154 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Veteran
|
![]() Citat:
@razbijac89 Pa ne koristise se samo za igranje. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Član
Član od: 29.4.2009.
Zahvalnice: 36
Zahvaljeno 148 puta na 97 poruka
|
![]()
Pad prodaje PC-a u 2013 godini u odnosu na 2012 je 10%. Prodalo se 315m
Tablet ima +70% povecanje i sad je na 197 miliona jedinica. Intresantno da je od 1.8 milijardi telefona prodatih, 1 milijarda smartphone-ova. Eto to je Gartner-ova statistika.PC nije propao, ali ne ide mu bas najbolje, ja licno krivim MS i njihov glupavi windows8. Ima intresantna statistika i o broju OS shipmenta gde je android prvi sa 860m a windows drugi sa tek 350m, tako da ce verovatno u sledece 2-3 godine Android postati najkorisceniji OS na svetu. Ima jos jedna stvar, ne postoji stabilno. Ili rastes ili propadas, stagnacija jeste propadanje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Banana
Član od: 9.1.2006.
Zahvalnice: 697
Zahvaljeno 2.635 puta na 1.358 poruka
|
![]()
Segmentacija tržišta nije propadanje...
Nekada si morao da imaš računar za gotovo sve, iako ga možda nisi želeo, zauzimao ti je suviše mesta, nisi voleo kako se koristi, nije ti trebalo toliko hardvera... Danas nema potrebe za tim. Ljudi kojima je dovoljan tablet, nabavljaju tablete. Ljudi kojima laptop radi posao, nabavljaju laptope. Ko hoće samo da se igra (govorimo o velikim tržištima poput USA, ne o jadnoj Srbijici gde ljudi nemaju keša za jogurt) uzeće neku ili više konzola i dobar tv. Ostali, koji će se posvetiti HC igranju određenih žanrova, 3D ili video renderingu, profesionalnom dizajnu, programiranju zahtevnijih stvari i sličnim stvarima koje traže mašinu... i dalje neće moći da rade to na tabletu. Da, Lightroom dolazi na iPad i olakšaće igranje sa RAW fotkama na lokaciji... ali će svakako profesionalni fotograf da ima quad ili octacore u studiju, da barata tim fotkama od 10-50 i više MP. Imaće dva, da se ne lažemo, jer živi od toga. To je poenta priče. PC ne može da umre jer ljudi žive od njega. Može da se promeni, da evoluira, mada nije nešto promenjen u poslednjih 20 godina. Napredovala je grafika, zvuk, fizika... Ima više X-flopsa i smanjuju se proizvodni procesi, al' sama ideja iza mašine je ostala ista. Ono što u teoriji može da zamre, jeste igranje na PC. Međutim, digitalna distribucija od 2008. na ovamo cveta, prodaje se (i piratizuje) više igara nego ikad, više je razvojnih studija nego ikad, više novog (produktivnog) softvera se pravi nego ikad. Dakle, ne umire. Kad se kaže da se prodaje manje PC računara, uglavnom se misli na gotove brandname konfiguracije. Što u suštini ne znači ništa, jer se takvi računari menjaju periodično, a češće se nadograđuju nego što se kupuju novi - čak i na zapadu. Plus, te statistike uglavnom se fokusiraju na USA i možda još koje tržište usput. Nema globalnog 100% tačnog istraživanja koje uključuje npr. Kinu, Indiju, Rusiju, Brazil... Prodaja tableta raste u nebo iz prostog razloga da su jednostavna i jeftina alternativa koja je sasvim dovoljna ljudima kojima računar ne treba... i da su zabavna igračka onima koji već imaju računar ili dva. Povećanje prodaje je prirodna stvar za nešto što se malo prodavalo ranijih godina. To je kao kad kažete da je se izvoz Srbije povećao za 200% u odnosu na 2008. Naravno, kad tad nismo izvozili gotovo ništa. Ipak, ne znam nikoga ko je izbacio računar iz kuće kad je nabavio tablet. Vi? |
![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Veteran
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Član
|
![]()
Tacno je da nikad nece izumreti, i to je super, ali realno gledajuci prema obicnoj raji lakse im je da kupe laptop i popularnije! Uzgred, i svaki novi/stari student razmislja o laptopu zbog putovanja i slicnog.
A za gejming, koliko god da je laptop mocan, i dalje je premali ekran za pravi hardcore uzitak. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Član
Član od: 18.11.2013.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 16 puta na 12 poruka
|
![]()
Tacno je da se desktop racunari manje prodaju od prenosnih racunara ali to je zato sto imaju vecu mogucnost nadogradnje. Zbog ovoga je vecina ljudi koji koriste prenosne racunare kada im zatreba nova grafika primorana da nabavi novi racunar dok deskop korisnici kupuju graficke kartice o cijim performansama vecina laptop usera moze samo da sanja.
![]() Da i ja retko menjam desktop racunar otprilike svake 6 godine ali poenta je da izmedju te dve zamene na njegovu nadogradnju potrosim oko 1000 evra, dok na nadogradnju prenosnog racunara kod nas vecina ljudi u toku njegovog zivota potrosi 0 dinara. ![]() Poslednja ispravka: Star trek (5.2.2014 u 16:03) |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Svet kompjutera 11/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 58 | 9.11.2012 18:35 |
Svet kompjutera 10/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 86 | 20.10.2012 0:01 |
Svet kompjutera 4/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 223 | 20.5.2012 16:12 |
Svet kompjutera 1/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 102 | 27.1.2012 22:09 |
Svet kompjutera 7/2008 | oluja | Sadržaj novog broja SK | 149 | 23.7.2008 17:24 |