Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Operativni sistemi
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Operativni sistemi Windows, Mac OS, DOS...

Tema zaključana

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 27.9.2006, 22:42   #301
optimus_prime
Starosedelac

Član od: 2.5.2006.
Zahvalnice: 136
Zahvaljeno 75 puta na 59 poruka
Određen forumom Re: Windows (XP) VS Linux

A sta fali kupiti Xp i ne emulirate nista, nego da sve lepo radi, ne vidim neku potrebnu prednost u emuliranju program pod linuksom, onda sta ce mi linux, kupis Win i teraj.
optimus_prime je offline  
Stara 27.9.2006, 22:51   #302
pioneer
Novi član

Član od: 22.9.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka

Citat:
Mr.Eco kaže:
Jednstavno nezanima me ni corel,ni autocad ni archicad a pravo da ti kazem ni organizacija rada ja sam obican home user a sto se toga tice ako imas para za te programe imaces i za program koji se zove cedega koji ce ti emulirat te programe na linuxu
Ostavite te emulatore na miru, ko ima para za te programe kupice i Windows. Pa meni u Wine-u radi samo mali procenat windows aplikacija. Naravno omiljene ne rade.
Ajde da vidimo kako to moze na Linuxu sa njegovim softverom.
pioneer je offline  
Stara 27.9.2006, 23:28   #303
Mean_Machine
Veteran

Član od: 21.1.2006.
Zahvalnice: 38
Zahvaljeno 49 puta na 45 poruka

Grrrreee

Gospodo koristim Win2000pro(SP4) jer na mom kompu WinXP kaki. Imam LiveCD Knoppix 4.02 i dosta mi se
svidja izgled.To je valjda zato sto sam se smorio sa 11 godina Win95 izgleda.
Meni je ovaj Win2000pro bolji od XP.Jer imam cel 830MHz,256MB RAM i RivuTNT2 M64.

Ajde da se vratimo na temu WinXP vs. Linux

Meni kao osobi koja koristi windows duzi deo svog zivota Linux je tesko svarljiv bez
knjige, sto naravno ne znaci da je sistem los.

Prica 1
Kada sam bio na srednjoskolskoj praksi radili smo SAU(sistem automatskog upravljanja) za
termoelektranu.Ja sam lemio i rasvlacio instalacije.Prvo sto nam je bilo cudno je nepostojanje windowsa.Pomislio sam pa da hoce jos da zarade pa su uzeli free linux i to rekao glavnom sistem inzenjeru.On mi je ocitao lepu bukvicu.Pare koje dobijaju su velike da sam softver nije problem(tj. softver za kontrolu je njihov proizvod a on bi najvise kostao) uzeli su linux( konzolna varijanta) zbog sigurnosti,stabilnosti i otvorenog koda sto po njihovim recima bi mnogo teze postigli upotrebom windowsa.

Prica 2
Moj rodjak je malopre bio u poseti(radi kao elektricar na tankeru) i hvali automatske sisteme nezavisne od PC jer da nije njih ko zna sta bi bilo.Par puta im je vec padao windows pa vi razmislite.

Prica 3
Na mom ex-faxu smo dobili vrlo oziljnu donaciju od nemacke firme koja se bavi simuliranjem T.D. procesa.
Jel znate koji je softver LINUX.

PRica 4
Koji softver se vrti u ozbiljnim svetskim firmama UNIX.

Zakljucak
Windows vlada obicnim korisnicima ali ako treba da poverite zivote softveru tu necete naci windows.

P.S. koliko sam cuo MS serveri za internet rade pod linux?Moguce da je laz, ali...
Mnoge firme koriste linux servere tako da virusi se pisu i za linux ali ih je mnogo teze uraditi jer je zastita (mnogo manje rupa u samom sistemu) par svetlosnih godina bolja nego kod win, citajte koliko je MS nadmetanje za brze odradjeni posao dovelo do preklapanje kodnih strana za win i sama politika MS da uvek ne napravi savrsen sistem(nece da procu ko OBODI frigideri)
A taj AutoCAD je bitan arhitektama, za masince postoji WildFire 2 koji fura bolje na Linuxu nego na XP,samo je pitanje vremena kada ce neka ozbiljna UNIX arhi aplikacija da radi na Linuxu.To sto se u Srbiji smatra AutoCAD vrhom samo pokazuje nase neznanje(pogotovo u masinskim krugovima ljudi nisu culi za Katiju ili WF tj. PRoengineer)
Mean_Machine je offline  
Stara 28.9.2006, 11:28   #304
korisnik
Veteran

Član od: 12.11.2005.
Zahvalnice: 12
Zahvaljeno 76 puta na 69 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku korisnik

@patterfamilias: Koriscenjem proxy servera na Microsoft ISA platformi.

To sto sam rekao se ne moze podesiti na takav nacin na Linux okruzenju (barem ne sa tako malim administrativnim trudom), a ako se i da na Wins ne kosta nekoliko hiljada evram ne hiljadu evra. Ako ces to da mi uradis za 1000 € odma ti dam posao. U win domenu bi mi lepo samo kreirao politiku i poslao po mailu
korisnik je offline  
Stara 28.9.2006, 13:49   #305
paterfamilias
Banned

Član od: 5.9.2006.
Zahvalnice: 6
Zahvaljeno 109 puta na 51 poruka

Citat:
korisnik kaže:
@patterfamilias: Koriscenjem proxy servera na Microsoft ISA platformi.
Proxy,divno,verovatno to drasticno ubrzava surf nekom dialupovcu.
paterfamilias je offline  
Stara 28.9.2006, 19:24   #306
player1
V.I.P. Test Play

Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.764
Zahvaljeno 4.133 puta na 2.700 poruka

Citat:
paterfamilias kaže:
Ali realnost je drugačija,možeš godinama koristiti Linux sa root nalogom i veoma je mala verovatnoća da ćeš ikada imati problema sa bezbednošću.
Pa zar nije cela poenta da je linux bezbedan jer ne koristih root nalog pa maliciozni kod i ne moze da inficira izvrsve fajlove i slicno?

Svuda dge sam citao o pitanju zasto je malo virusa za linux, glavni razlog je bio sto se ne koristi root nalog u slobodnom radu.

P.S.
E sad sto hakeri ne zele da se pate da prave viruse za onih 1% "glupih" korisnika linxua koji koriste root to je druga stvar.
player1 je offline  
Stara 28.9.2006, 21:22   #307
paterfamilias
Banned

Citat:
korisnik kaže:
Ne razumem, pa valda se ne surfa sa dialupom. Ali i ako se kakve veze ima proxy sa nacinom povezivanja.
Nema veze proxy sa načinom konektovanja,ali ako si na inače poslovično sporom dial up-u,sa proxy-ijem je to još sporije.
paterfamilias je offline  
Stara 28.9.2006, 21:58   #308
korisnik
Veteran

Citat:
paterfamilias kaže:
Nema veze proxy sa načinom konektovanja,ali ako si na inače poslovično sporom dial up-u,sa proxy-ijem je to još sporije.
Pa ne bih se bas slozio. Proxy upravo sluzi za ubrzanje sporih linija. Al nije poanta to, nego neka neko kaze nesto realno bolje sto se tice upotrebljivosti.
korisnik je offline  
Stara 28.9.2006, 22:29   #309
Mr.Eco
Starosedelac

Član od: 19.4.2006.
Zahvalnice: 235
Zahvaljeno 379 puta na 261 poruka

Citat:
korisnik kaže:
Pa ne bih se bas slozio. Proxy upravo sluzi za ubrzanje sporih linija. Al nije poanta to, nego neka neko kaze nesto realno bolje sto se tice upotrebljivosti.
Proxy sluzi za podelu internet konekcije preko VPN bar moze i za to da posluzi i nerazumem kako to moze da ubrza konekciju
Mr.Eco je offline  
Stara 28.9.2006, 22:37   #310
korisnik
Veteran

Citat:
Mr.Eco kaže:
Proxy sluzi za podelu internet konekcije preko VPN bar moze i za to da posluzi i nerazumem kako to moze da ubrza konekciju
Sta sada ima veze VPN sa proxy. Inace ubrzava jer u naseb slucaju preko lana salje kesirane podatke.
korisnik je offline  
Stara 28.9.2006, 22:48   #311
pioneer
Novi član

Citat:
paterfamilias kaže:
Koristiš windows i još pitaš šta se podrazumeva pod "problemom sa bezbednošću".
Napisao sam da koristim i Linux i Windows podjednako ali ni sa jednim nemam problema sa virusima.
pioneer je offline  
Stara 29.9.2006, 0:23   #312
pioneer
Novi član

Citat:
Mean_Machine kaže:
...koliko sam cuo MS serveri za internet rade pod linux?Moguce da je laz, ali...

Citao sam da je nekad Microsoft koristio Amiga racunare za prezentaciju Windows sistema, a tih racunara vise nema, tako da ni to sto MS serveri rade pod Linuxom nista ne znaci.
pioneer je offline  
Stara 29.9.2006, 1:04   #313
Mean_Machine
Veteran

Citat:
pioneer kaže:
Citao sam da je nekad Microsoft koristio Amiga racunare za prezentaciju Windows sistema, a tih racunara vise nema, tako da ni to sto MS serveri rade pod Linuxom nista ne znaci.
Pa ako je tacno da MS koristi Linux na svojim internet serverima to dovoljno govori sta je sigurnije.
A vrlo sam siguran da su MS serveri meta hakera,pa ako su ljudi iz MS stavili Linux to govori da sistem ima manje rupa.
Koliko vas koji pljujete Linux zna sta je Unix?
Sta koristi ministarsvo odbrane SADa sigurno ne Windows pre ce biti neka verzija Unixa.
Linux je beba Unixa a Unix je imao gomilu opcija koje XP64 ima danas jos 1995,samo kada se setim Digitalovih Alpha procesora sa 64 bitnom arihtekturom sa pocetka prosle decenije.Neogranicen broj hdd itd.
Ja sam bio klinac kada mi je rodjak programer objasnjavao sta je Unix na kome je radio.
Mean_Machine je offline  
Stara 29.9.2006, 1:44   #314
paterfamilias
Banned

Citat:
pioneer kaže:
Nemoj biti neozbiljan. Da su toliko napredni korisnici verovatno ne bi visili na forumu i bavili se tracevima koji operativni sistem je bolji.
Primetio sam da ljudi koji nemaju blage veze sa linuxom naročito vole da ocenjuju linux i da ga proglašavaju inferiornim.Ovu temu,inače mesecima neaktivnu su ponovo započeli windows-zaljubljenici svojim glupim tvrdnjama o linuxu.
ljudi koji nisu znali da instaliraju softmodem na Linuxu ,koji nisu umeli da konfigurišu sav hardver da im radi u linuxu,kojima je pravio probleme nedostatak mp3 i divx kodeka u nekim distribucijama,daju sebi za pravo da kritikuju nešto što dovoljno ne poznaju.Početnici u Linuxu(u najboljem slučaju)ili još češće totalne neznalice nešto dižu glas i ocenjuju sistem koji nikada nisu ozbiljnije koristili.Svi dežurni kritičari linuxa su veoma slabo upućeni u linux ili ga nisu koristili nikada ili samo sporadično,imaju skroman nivo znanja o linuxu a hteli bi da nešto kritikuju.Ne može početnik ili apsolutna neznalica da nešto kritikuje,treba imati elementarna znanja o linuxu pa onda nešto ocenjivati i kritikovati.
Zato umesto što postujete gluposti na forumu,uzmite lepo knjižicu "Linux za početnike" pa malo savladajte gradivo pa se onda javite.
paterfamilias je offline  
Stara 29.9.2006, 2:44   #315
jagodanbg
Veteran

Član od: 10.12.2005.
Zahvalnice: 27
Zahvaljeno 27 puta na 17 poruka

Citat:
Mean_Machine kaže:
To sto se u Srbiji smatra AutoCAD vrhom samo pokazuje nase neznanje(pogotovo u masinskim krugovima ljudi nisu culi za Katiju ili WF tj. PRoengineer)
gde se moze nabaviti wildfire za linux?!
jagodanbg je offline  
Stara 29.9.2006, 8:24   #316
korisnik
Veteran

@paterfamilias: Niko ne proglasava Linux inferiornim. Ja recimo samo velim da je on dosta neprikladan za veca resenja. Mi sada pricamo o tome sta je sad u realnosti a ne dali je Unix imao preneke tehnologije koje ima sada WnXP64. WinXP je klijent, koji je samo deo jednog veceg integriranog sistema u kojem je i Linux. Ali linux tu ima dosta ogranicenu funkciju. Zasto? Verovatno jer nema taktirke razvoja, koje su inace potrebne za razvoj tako kompleksnih resenja. Evo pogledajte malo kakvo je Linux resenje za funkcionalnost Exchangea. Ubraja velik broj dependenciea, kompajlanja da bi se to mogolo uraditi da se povezuje sa AD preko LDAPA, pravljenja baza. A kada to i slozis radi sporo. Ukoliko pa treba da to updejtujes, rad se prekida, jer mora da se ebes sa patchanjem raznoraznih sourca komponenti.

Sa moje strane je meni i mojim strankama irelevantno dali stvar kosta, vazno je da radi. I moramo da se prisetimo one koja u stvari i vazi:
"Nisam tako bogat da kupujem jeftino!"
korisnik je offline  
Stara 29.9.2006, 8:46   #317
Mean_Machine
Veteran

Citat:
jagodanbg kaže:
gde se moze nabaviti wildfire za linux?!
Ako imas vec za Windows sta ce ti za Linux?
Znam da postoji a gde u Srbiji mozes ga nabaviti to ne znam.
Inace na netu ljudi ga hvale da je malo brzi nego na Windowsu.
Mean_Machine je offline  
Stara 29.9.2006, 10:47   #318
pioneer
Novi član

Citat:
paterfamilias kaže:
Primetio sam da ljudi koji nemaju blage veze sa linuxom naročito vole da ocenjuju linux i da ga proglašavaju inferiornim.Ovu temu,inače mesecima neaktivnu su ponovo započeli windows-zaljubljenici svojim glupim tvrdnjama o linuxu.
ljudi koji nisu znali da instaliraju softmodem na Linuxu ,koji nisu umeli da konfigurišu sav hardver da im radi u linuxu,kojima je pravio probleme nedostatak mp3 i divx kodeka u nekim distribucijama,daju sebi za pravo da kritikuju nešto što dovoljno ne poznaju.Početnici u Linuxu(u najboljem slučaju)ili još češće totalne neznalice nešto dižu glas i ocenjuju sistem koji nikada nisu ozbiljnije koristili.Svi dežurni kritičari linuxa su veoma slabo upućeni u linux ili ga nisu koristili nikada ili samo sporadično,imaju skroman nivo znanja o linuxu a hteli bi da nešto kritikuju.Ne može početnik ili apsolutna neznalica da nešto kritikuje,treba imati elementarna znanja o linuxu pa onda nešto ocenjivati i kritikovati.
Zato umesto što postujete gluposti na forumu,uzmite lepo knjižicu "Linux za početnike" pa malo savladajte gradivo pa se onda javite.
Otkud ti znas koliko je necije znanje o Linuxu ili bilo cemu drugom!? Koliko sam primetio ovde korisnici Linuxa sebe smatraju najpametnijim na svetu. Zaboga, pa i meni radi sav hardver u Linuxu, i trazio sam drajver za modem, nasao, instalirao i radi, kao da je to neka velika filozofija.
pioneer je offline  
Stara 29.9.2006, 11:45   #319
jagodanbg
Veteran

Član od: 10.12.2005.
Zahvalnice: 27
Zahvaljeno 27 puta na 17 poruka

Citat:
Mean_Machine kaže:
Ako imas vec za Windows sta ce ti za Linux?
Znam da postoji a gde u Srbiji mozes ga nabaviti to ne znam.
Inace na netu ljudi ga hvale da je malo brzi nego na Windowsu.
pa zato sto za win kosta 5000 eura i ne bih mogao mog pirata da koristim u neke ozbiljnije svrhe!
jagodanbg je offline  
Stara 29.9.2006, 15:50   #320
paterfamilias
Banned

Citat:
pioneer kaže:
Otkud ti znas koliko je necije znanje o Linuxu ili bilo cemu drugom!? Koliko sam primetio ovde korisnici Linuxa sebe smatraju najpametnijim na svetu. Zaboga, pa i meni radi sav hardver u Linuxu, i trazio sam drajver za modem, nasao, instalirao i radi, kao da je to neka velika filozofija.
Dobro,instalirao si modem na Linuxu,ali nije valjda to dovoljno da kritikuješ i ocenjuješ nešto što koristiš relativno kratko i samo povremeno.Da nisi par godina bio samo na Linuxu,isprobao desetine distribucija,potpuno savladao rad u konzoli,kompajliranje itd?
Mislim da si ti jedan početnik na Linuxu,kao i većina kritičara Linuxa,jer iz tvojih postova vidim da ti smetaju tipične "dečje bolesti" novopridošlica na Linuxu.Većina takvih možda malo zna da koristi i konfiguriše KDE/GNOME,pa misli da je to Linux.Takvi treba da sednu i nauče Linux,ako ih zanima,ako ne da lepo koriste samo Windows,a ne da kritikuju nešto što dovoljno ne poznaju.
Što bi mišljenje bilo kojeg početnika bilo uopšte relevantno,to bi bilo isto kao da mladi lekar-pripravnik kritikuje neku granu medicine a još nije ni odradio staž i specijalizaciju samo zato što on to dovoljno dobro ne poznaje pa misli da ništa ne valja.
paterfamilias je offline  
Tema zaključana

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Dual Boot između Windows XP i Vista RC1 sistema Kostarum Rex Persia Operativni sistemi 5 26.12.2008 22:05
windows Vista! Master Neo Operativni sistemi 316 5.11.2006 17:35
Windows Vista Sale2322 Operativni sistemi 117 20.5.2006 1:42
linux i windows kole racunic Slobodni softver 27 6.3.2006 16:44
windows Vista theme pack Master Neo Modovi 1 6.12.2005 20:09

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 13:58.