Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Kvarovi
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Kvarovi Pomoć i informacije u vezi sa neobjašnjivim kvarovima
i nestabilnostima sistema

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 5.4.2007, 22:47   #21
<Rio_da>
Starosedelac

Član od: 25.1.2007.
Zahvalnice: 213
Zahvaljeno 300 puta na 236 poruka
Određen forumom Re: zanimljiv problem kod paljenja racunara

Evo mog frankenstajna: imam:
2 opticka uredjaja, 2 HDD-a, modem, lan, tv kartu i neko krsh napajanje(JNC).... e sad komp ponekad nece da se upali pa moram da isklj/uklj kabl od napajanja da bi probao opet... stavljao sam novo napajanje i sa njim sam jedva i jednom upalio pa sam vratio ovo staro napajanje koje je staro evo vec tri ipo godine i moze se reci da "radi"... kad nakacim kabl za TV(tv-out->TV) komp nece da se upali! I to me nervira... jednom sam nosio u neki servis i oni mi uzeli 600kinti nizasta i rekli da je sve u redu(u servise vise ne idem)... mislim da je uzrok ovog mog kvara/problema sto sam jednom sa drugom pokusavao da komp upalim neposredno po dolasku struje(bile su neke restrikcije) pa valjda nije struja bila kako treba ili tako nesto, pa komp nije mogao da se upali.... ja stisnem dugme, on zavrti, zuji i sve to ali slike nema i tako stoji.... i tako sam pokusavao da ga upalim 5 puta i mislim da sam ga tako da izvinete *****.... sto sam ovo napisao ne znam ali mozda ce nekom da koristi
<Rio_da> je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.4.2007, 23:58   #22
Freško
CSC

Član od: 23.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2.587 puta na 1.855 poruka
Post Re: zanimljiv problem kod paljenja racunara

Otvori kućiše i pogledaj da li slučajno nije neki kondenzator "procurio" , (kondenzator može takođe i da se naduje , to takođe znači da je oštećen) . Kada se takve stvari dešavaju kondenzatorima oni gube na svojoj kapacitivnosti , i zbog toga može dolaziti do takvih stvari kao što su ne paljenje iz prve ili restart pri radu. Takođe ne bi bilo loše da napišeš dali imaš problema pri radu (resetovanje, "zamržavanje") računara.
Freško je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.4.2007, 11:45   #23
freestyler
Novi član

Član od: 5.4.2007.
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka

Moj prvi post i pozdrav svima koliko vas ima...

prvo, otvori komp. i svaku komponentu skinuti, ocistiti od prasine, ocistiti kontakte, isto uraditi i na maticnoj ploci, znaci ocistiti kontakte. Sve kablove pregledati i po potrebi zameniti, recimo IDE kablovi. Bolna stavka je napajanje, jer je vrlo moguce da je oslabilo duzim koriscenjem, a nista manji uticaj nema i nasa elektrodistribucija. Ako se na to doda da je najverovatnije neko "kinesko" napajanje bilo bi vise nego pozeljno castiti racunar novim bar nesto kvalitetnijim napajanjem. Imaj u vidu da je napajanje srce sistema!!! Naravno podrazumeva se da si na maticnoj ploci proverio vizuelno kondezatore.
Uradio clear cmos na ploci i po proveri na sajtu proizvodjaca da li postoji nova verzija BIOS-a kao i sta ta nova ver donosi u odnosu na tvoju.
Vrati najneophodnije komponente pazljivo sklapajuci komp. Instaliraj novi system i upotrebi neke od dijagnostickih alata npr. za memoriju, hdd,...
Zaboravio sam dodati ranije da zamenis termalnu pastu na procesoru, kao i da dodas/zamenis ventilator na kucistu, procesoru,...
Ako je sve ok, vracaj jednu po jednu komponentu u racunar. Tako ces otkriti da li neka komponenta prouzrokuje problem. Meni se cesto desavalo da to bude: modem.

raspisao sam se, a tu ima jos toliko toga da se uradi + sto sam ponesto (ne)namerno preskocio,...

pozz i srecno!
freestyler je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.4.2007, 22:45   #24
player1
V.I.P. Test Play

Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.594
Zahvaljeno 4.113 puta na 2.686 poruka

Meni se ovo povremeno desava od kad sam kupio moj racunar pre 3-4 godine.
(uglavnom ako je komp dugo iskljucen)

Sumljam na plocu i neki polu-ispravan kondenzator.

U medjuvremenu sam promenio i napajanje i kuler na procesoru (i jos dodao extra HDD, RAM i novu graficku), sto uopste nije uticalo na problem.

Sve u svemu nikakvih problema u radu, pa sam problem ignorisao sve ove godine...

Par puta umesto "nepaljenja" desilo se da dodje do BIOSa al ne prepozna hard diskove. Posle gasenja (na dugme na napajanju) i paljenja radi kako treba.
player1 je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.4.2007, 23:17   #25
freestyler
Novi član

Član od: 5.4.2007.
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka

uradi clear cmos, uradi update BIOS-a, promeni IDE kablove, proveri molexe na HDD-u, proveri HDD nekim dijagnostickim alatom, proveri da li si dobro setovao uredjaje primarny secundarni,... proveri raspored optickih uredjaja, nekada a obicno dvd-rw znaju da prave problem ako su master i sl.
Vizuelno pregledaj kondezatore na maticnoj ploci, ako vidis da je neki nabubrio ili iscureo pod hitno menjaj plocu ili daj svoju u servis na zamenu kondezatora. I ne menjaj samo jedan kondezator vec sve i to sa iskljucivo novim.

pozdrav
freestyler je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.4.2007, 23:38   #26
player1
V.I.P. Test Play

Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.594
Zahvaljeno 4.113 puta na 2.686 poruka

i posle 3-4 godine sve (sem ponekad hladnog starta) radi kako treba...
toliko o hitnosti... (bar u mom slucaju)

pomirio sam se da je ploca felericna i to je to
(u menjuvremenu sve i svasta je manjano na kompu, a nisu pronadjeni nikakvi vidljivi defekti)

Sto da se cimam ako cu da manjam ceo komp za godinu i po.

Poslednja ispravka: player1 (8.4.2007 u 8:09)
player1 je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Problem pri povezivanju sa TV-om VMedic Operativni sistemi 11 3.2.2009 23:36
Zanimljiv problem Paljenja risiko Kvarovi 7 12.2.2007 1:46
U cemu je problem??? (boot racunara...) Dovla84 Kvarovi 10 31.3.2006 12:14
Help !? (igraonica - blokiranje racunara...) Do@ OldSchool Kvarovi 23 16.2.2006 13:16
Problem sa XP-om vladale Operativni sistemi 10 21.1.2006 22:11

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 1:54.