![]() |
![]() |
|
Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!) (Pravila pisanja: kliknite ovde.) |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#21 | |
Drmač kaveza
Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 67 puta na 40 poruka
|
![]() Citat:
Moje odeljenje teslijanera se okuplja svake godine i redovno nam svraća i razredna, sa horor pričama o novim generacijama. Eto, mi smo mislili da smo mi najgore šta postoji, ali bar se nismo boli noževima po školi, nije bilo potrebe za postavljanjem video nadzora i sl. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Drmač kaveza
Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 67 puta na 40 poruka
|
![]()
Ne treba zaboraviti i činjenicu da inteligencija za sobom ne povlači i moralnost, tako da ostoje inteligentni ljudi koji se samo prave glupi kako bi iskoristili date uslove i ličnu ličnu korist, često na štetu društva.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
détente
Član od: 3.11.2005.
Zahvalnice: 1.530
Zahvaljeno 2.470 puta na 1.488 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Drug Član
Član od: 12.7.2006.
Zahvalnice: 772
Zahvaljeno 2.267 puta na 1.686 poruka
|
![]() Citat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |||
V.I.P.
|
![]() Citat:
A uostalom, sad je fakultet privilegija $$$. Neko ima sreće da bude iznad crte, a ostali treba da imaju para da bi se upisali. Ako nemaš para, reci ![]() Citat:
Citat:
![]() Poslednja ispravka: Spawn BG (17.11.2007 u 23:58) |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
amurof aratnevni oeD
Član od: 18.11.2005.
Zahvalnice: 2.055
Zahvaljeno 1.217 puta na 551 poruka
|
![]()
Naravno. Ako se misli na obrazovanje onda nije ni čudo što smo zadnji na ovoj listi (ovde mislim i na zemlje iz bivše SFRJ). Ali ako smo neobrazovan narod to ne mora da znači da nismo inteligentni. Ako sam dovoljno dobro pratio čas psihologije prošle godine inteligencija predstavlja sposobnost živog bića (životinje, čoveka) da se snalazi u prostoru, uči nove stvari itd. a ne da li zna Pitagorinu teoremu, kada je bio WW2 i slično.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Drug Član
Član od: 12.7.2006.
Zahvalnice: 772
Zahvaljeno 2.267 puta na 1.686 poruka
|
![]() Citat:
![]() Naravno, ima ljudi koji to nisu u mogucnosti, ali ima i onih koji jesu, a biraju da ostanu bez shkole. Tuzna chinjenica u S(v)rbiji: sa shkolom si nishta, bez nje - niko i nishta ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
V.I.P.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Generalno,kad smo vec kod obrazovanja,tu se javljaju dvije krajnosti.
Moram da se zadrzim na fakultetima,kao visokoskolskim ustanovama. Postoje 2. vrste fakulteta,privatni i drzavni. Uzmimo dva primjera : prosjecnog studenta koji pokusava da sastavi kraj s krajem,upise drzavni fakultet i zavrsi ga,a na drugoj strani "tatinog sina" koji upise privatni fakultet a ima vec obezbjedjen posao,ili ne mora da radi nista. Drzavni fakulteti su NULA naspram privatnih,jer na drzavnim fakultetima imate zastareli sistem predavanja,u velikom broju slucajeva slab odnos sa profesorima, nedovoljno usavrsena sredstva za rad (Pentium II na informatici itd). Ali ipak,"koliko para toliko muzike". S druge strane,privatni fakulteti imaju sve "tip-top",ali jedna godina na privatnom fakultetu kosta kao kompletno skolovanje na drzavnom. I kako sad da se ljudi odluce na obrazovanje u tom jazu (ne)kvaliteta i haosu korupcije,veza i protekcija? Masa ljudi misli "nisam tatin sin,ne mogu da polazem jedan te isti ispit po 10 puta i da podmicujem profesore;nisam glup da ne mogu da ucim,ali cu biti smatran glupim dok ne pljunem lovu profesoru za prolaznu ocjenu". I onda se nadjemo tu gdje smo. Nije li tako? |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Starosedelac
Član od: 6.4.2007.
Zahvalnice: 484
Zahvaljeno 920 puta na 515 poruka
|
![]()
Pa sad, i to je diskutabilno. Meni se čini da se situacija u školstvu za nijansu popravila u odnosu na bezumlje koje je vladalo sredinom devedesetih. Iz ličnog iskustva mogu da kažem da su na filološkom fakultetu u to doba izvesne predmete predavali profesori koji su završili potpuno druge smerove, a bilo je i pojedinih besmislenih pokušaja uvođenja nekih predmeta koji su apsolutno nepotrebni na pojedinim katedrama. 1998. izvesni gospodin koji je bio dekan (naravno, došao je na tu funkciju po političkoj osnovi) ukinuo je katedru za svetsku književnost. Svi studenti koje su te godine upisali taj smer, prebačeni su na smer bibliotekarstvo i informatika, a studentima viših godina dopuštena je mogućnost izbora na koju će srodnu katedru da se prebace. Iako je ovo bezumlje bilo kratkog daha, ipak u izvesnom smislu može da se kaže da je školstvo danas oslobođeno makar ovakvih besmislica.
A opet, slažem se da inteligencija nema baš mnogo veze sa obrazovanjem. Naravno da je zločin ne dopustiti inteligentnoj osobi da se školuje, ako ima takve ambicije, ali ipak će ona ostati ništa manje inteligentna i bez fakulteta. Biće samo manje obrazovana. Što se tiče ovih statistika, verujem da su istraživanja rađena propisno, dakle po svim sociološkim kriterijumima koji su potrebni da bi jedna anketa bila verodostojna. Naravno, koliko je ljudi migriralo sa ovih za život nepovoljnih prostora, i koliko je drugih došlo, ni ne čudi da je statistika ovakva. Bilo bi interesantno pogledati statistike od pre, recimo, 20-ak godina... 20 godina je veoma mali period da se stvari toliko drastično promene, a opet, na svakom ćošku smo svedoci nekulture i nepoštovanja različitosti. To je, po meni, osnovni pokazatelj neinteligencije. Poslednja ispravka: Ulmawen (18.11.2007 u 12:52) |
![]() |
![]() |
![]() |
#31 | |
V.I.P.
|
![]()
Meni ovde još jedna sitnica miriše na političku skalu inteligencije u ovom istraživanju.
Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ja mislim da samo istrazivanje i nije tako pogresno.Postoji mogucnost i politicke narudzbine?!? Tacno se vidi ko je na vrhu. Za Poljake nemojte da se cudite. Ako iole poznajete njihovu istoriju mozete da vidite da nisu ni malo naivni ,ni glupi.A MI, tj mi! Ko god ima imalo mozga pobegao je glavom bez obzira. Cast onima koji su ovde u zemlji a i na forumu. Opet oni koji su se uglavili ovde na dobrom radnom mestu manuli su se i politike i pomoci da nam koeficijent bude veci. Inace moj IQ meren vise puta, prvi put u drugom srednje a poslednji pre par meseci (mislim da sam radio relevantne testove) je isti a to je 115. Nije mi za pohvalu ovde na forumu, ali sam daleko ispred Srbije. I da dodam jos, da je vladalo uverenje da bez visoke skole moze da se i te kako lepo zaposliti i ziveti. Ja kazem da se grdno varaju oni koji i dalje tako misle. Na zalost ja sam ostao na srednjoj i kojekakvim kursevima.
Poslednja ispravka: todos (18.11.2007 u 13:08) |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Prvo,20 godina za kompletan Balkan je izuzetno dug vremenski period. Zasto?Evo nekih od razloga : rat,raspad Jugoslavije,pad komunistickog rezima, krah privrede,losi medjuljudski odnosi,porast broja izbjeglica,siromasnih i gladnih, ogroman porast kriminala,narkomanije,bolesti zavisnosti,porodicno i drustveno nasilje,pad morala i nizi sistem vrijednosti,pojava TURBO FOLKA kao jednog od najznacajnijih i najvecih kulturnih "unazaditelja",jer i muzika ima znacajnu ulogu u kulturni,obrazovanju,pa samim tim ono sta slusas utice i na tvoj intelekt u odredjenoj mjeri. Takodje,veliki broj Kineza i slicnih "dosljaka" su jos jedan pokazatelj da ce kompletan Balkan osiromasiti,i intelektualno i na svakom drugom planu. U tih proteklih 20 godina desavala su se razna ***nja (znamo sta sam napisao) i sve je to uticalo na "rast i razvoj tipicnog balkanoida",koji je pojavom mobilnog telefona,laptopa i USB memory sticka postao jos gluplji, umjesto da se opameti. Predlazem da svi preslusate i poslusate malo mog ortaka Ramba Amadeusa i da u njegovim tekstovima pronadjete "smisao u besmislu",jer on na krajnje eksplicitan nacin pokazuje ko smo,sta smo i kakvi smo. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Član
Član od: 13.9.2006.
Zahvalnice: 20
Zahvaljeno 42 puta na 17 poruka
|
![]()
Nacionalisti i primitivci, a?
![]() ![]() Sto se tice te rang-liste, nju je radio jedan britanski kontroverzni ''naucnik'', koji je pre koju godinu izjavio da su muskarci pametniji od zena. Osim toga, odmah se vidi jedna nebuloza, a to je da su Cesi vidim solidno plasirani, a Srbi ne bas tako solidno, a opet ja bas ne znam neke Cehe koji su se istakli po pameti (osim Jana Husa), barem ne vise od nas. Takodje nemoguce je da se mi toliko razlikujemo od Poljaka jer koreni su nam isti. Sa druge strane, mozda nas plasman i nije los, s obzirom da vidim da mnogih naroda nema na ovoj listi (Siptara, Hrvata,Ukrajinaca, Slovaka, Portugalaca) |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | ||
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Citat:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Starosedelac
|
![]()
Научник је потпуно у праву. Изнео је јасне, неоспорне и потпуно објективне тврдње по питању наше интелигенције. Наше школовање је бедно, као и наставни систем. Он се мора из корена мењати да би био ближе модерним схватањима.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Član
|
![]() Citat:
Po zapadnom sistemu skolovanja, obrazovanje se svodi samo na struku/zanimanje za koje se skoluje tako da npr ako neko zavrsi poljoprivrednu skolu nezna ni f od fizike (npr). A po nasem sistemu skolovanja pored zanimanja za koje se neko skoluje uci i o drugim neophodnim predmetima koji ce mu trebati u zivotu. A sto se tice nase inteligencije u celini mislim da nisu puno pogresili, kod nas postoji dosta ljudi koju su bili pod komunistickim rezimom i u kome su zavrsili samo 2-4 razreda osnovne skole, a sto se tice mladih kod nas mislim da su daleko inteligentniji od onim na zapadu. Poslednja ispravka: darko90 (18.11.2007 u 23:44) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Istina je da mnogo toga treba promjeniti,i to je OK,ali kad neko LAZE,treba mu ustati i kratko-jasno reci : "Ti lazes" i .(tacka) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Balkanska DVICA (citaj : dovoljan 2) je kvalitetnija nego "zapadna" desetka. A zasto? Zato sto mi do danas nismo zaglupljivali nasu djecu digitronima i raznim drugim "pomagalima" koja vise odmazu nego sto pomazu,a "zapadnjaci" navikavaju djecu na digitron od osnovne skole. Ne znam za vas,ali za svoje potomstvo cu reci NE DAJ BOZE da ne budu znali tablicu mnozenja i dijeljenja napamet kad im dodje vrijeme za to. To su stvari koje se moraju znati,jer od toga se pocinje. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Starosedelac
|
![]()
Пост који сам написао састављена је искључиво зато што ми је свака претходна порука са супротним мишљењем, са мало црног хумора и шале, брисана. Вероватно ће и ова, али желим да кажем да не мислим стварно када кажем да се слажем са научником.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Moj web sajt, forum, blog... prikažite ovde (reklamiranje najstrožije zabranjeno!) | oluja | Zanimljive Web lokacije | 997 | 20.1.2023 23:44 |
Crysis | Garson | Akcione igre | 2965 | 4.1.2022 23:34 |
Pompolic - made in Serbia!!! | Red Dragon | Akcione igre | 52 | 31.7.2007 22:50 |
SW Serbia forum | M@rsh@LL | Zanimljive Web lokacije | 7 | 30.11.2005 23:53 |