![]() |
![]() |
|
Grafički softver i radovi Programi za pregled slika, programi za obradu vektorskih i rasterskih slika, programi za projektovanje, modelovanje i rendering, konvertori; takođe i primeri fotografija i radova |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#21 |
Član
|
![]()
Imaš talenta ,energije i elana, za desetoricu, ključna reč :sretna zvezda
Ja imam još puno da naučim... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka
|
![]()
Ma dobro dobro mani javne pohvale nego da nađemo gde si to pogrešio. Ajde ostavi za sutra ujutro pa pogledaj još jednom ovo što sam napisao ovde.
Možda pomogne jer je ovo stvarno banalna stvar ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Član
|
![]()
Evo, danas crtam, krugove sa okvirima, i posle mogu da nacrtam normalan krug i elipsu, bez okvira, ne znam šta je to juče bilo. Kako da nacrtam, zastavu, koja se leprša, ili krivinu kupole tenka, i tome slično, koji se alat za to koristi?
Primetio sam da kad izaberem, "no", za čuvanje promena, tek iz pedesetog puta "posluša", i u jednom od slobodnih alata, valjda se zove polyine, koji prvo iscrta slobodnu liniju, pa onda prave nadovezane jednu na drugu, počne da se ponaša neobično, da jako teško mogu da pritisnem na nešto drugo jer stalno vuče linije koje se nadovezuju jedna na drugu ! Poslednja ispravka: Djordje81 (27.9.2006 u 20:43) |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Mr. Spatula
|
![]()
Pazi ovako, prilicno je tesko da nesto nacrtas slobodnom rukom(probaj da necrtas pravilan krug uz pomoc polynea).Jednostavnije ti je da nacrtas neki pravilan oblik(krug,kvadrat...) i to modifikujes onako kako tebi ogovara uz pomoc "shape toola". E sad, za koriscenje shape toola treba malo eksperimentisanja i isprobavanj(bar dok ne naucis sta i kako u properti baru).
Ali najjednostavnije je da negde nabavis clipartove(internet) i vec gotove crteze prepravis za ono sta tebi treba. Mislim da imam neke zastave i tenkove(posto pretpostavljam de hoces da nacrtas nekog WWII tenka iz Blitza ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Član
|
![]() Citat:
Za klip artove, važi, samo nemam neku upotrebnu svrhu, samo art pour art... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Mr. Spatula
|
![]()
Ne znam kako da ti pomognem, ako ne zanam sta hoces da uradis...
Evo ti nekoliko linkova sa tutorijalima http://www.designertoday.com/Tutorials/CorelDraw.aspx http://www.huntfor.com/design/tutorials/coreldraw.htm http://www.tutorialguide.net/design/coreldraw/ Nadam se da ce ti nesto pomoci. Corel uopste nije tezak, i nece ti puno trebati da udjes u fazon. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Član
|
![]() Citat:
Daj neke korisne komande ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka
|
![]()
Crtanje tenka nije ni najmanje naivna stvar.
Realno ćeš profil tenaka najlakše da uradiš tako što ćeš da koristiš tehniku koja se upotrebljava kod precrtavanja logoa. Znači, ubaciš sliku u Corel, zaključaš je da se ne pomera i pređeš u "Wireframe" mod. A onda perom polako crtaš linije i iskoristiš "Convert to curve" alatku koju dobijaš kad pritisneš desni taster miša nad obeleženom linijom. Žurim. Pozdrav. |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Mr. Spatula
|
![]()
Kad nacrtas kvadrat, sa shape toolom mu zaobljujes ivice.Ali kad kvadrat pretvoris u krivre(convert tu curves=ctrl+q) mozes sa nodovima(cvorovima) da radis sta hoces.Da bi imao vise prostora za manevar dodaj jos nekoliko cvorova(dupli klik bilo gde na okvir kvadrata).Sad mozes da rastezes kako hoces.Ako ti treba kriva linija, selektujes jedan cvor i u propertis baru kliknes na convert line to curve i pojavice se dva mala kvadratica sa isprekidanom linijom.Pomeranjem tih kvadratica iskrivljujes liniju ili pomeras samu liniju.
Evo ti primer tenka, kako rade profesionalci. Napomena, ovaj fajl, kad raspakujes ne otvaras preko OPEN, nego kao IMPORT.Takodje je grupisan, pa ako hoces da ga rasklapas deo po deo moras da ga ungrupises(selektujes ga pa ctrl+u) |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Član
|
![]()
Ovo prvo ok, prvo shape, pa ctrl+q, šta mu to dođe čvor, tenk, nije hteo da uveze, verovatno što ga nisam unzipovao, samo mi objasni, to oko čvora i krive linije.
Importovao sam ga izgleda moćno... Zašto ne mogu da povećam dužinu lista nego samo širinu ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#31 |
Mr. Spatula
|
![]()
cvor je onaj kvadratic na uglovima objekta.
pravu liniju pretvaras u krivu kad selektujes cvor i kliknes na dugme "convert line to curve", nalazi se u propertis baru(mala kriva linija). Velicinu lista mozes da promenis kad manjas vrednosti u polju za velicinu papira(tamo gde pise letter, pa malo desno). |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Član
|
![]()
Alat polyline mi se čudno ponaša, napravi jednu krivu liniju, pa onda prave koje se nadovezuju non stop jedna na drugu i ne mogu nigde da kliknem, i tek iz desetog puta uspem? Zašto kad nacrtam jednu pravu liniju, ne mogu da je convert to curves ? Kako da iz kruga isečem deo u obliku dela kruga i kvadrata ?
Čemu služi crop alat ? Kad povećavam dužinu strane, ona se smanjuje, to je sigurno zbog proporcije, tj perspektive, . Bilo kakve korisne sugestije , komande... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Mr. Spatula
|
![]()
Toliko pitanja....kao prvo prostudiraj one linkove koje sam ti dao i odradi tutorijal koji dolazi sa corelom(ne znam kakav je u x3 ali u 12ici pravis poster za kafu).
polyline: dok drzis kliknutog misa slobodno crtas, kad pustis pojavi se prava linija.Ako ponovo drzis klik opet slobodno crtas.Zavrsavas tako sto dvokliknes, i sam corel ispegla lineje. Samu liniju ne mozes da pretvoris u krivu(posto je samo linija) ali mozes da uradis "convert line to curve"(vec sam ti rekao za ovo ![]() Krug i kvadrat mozes da kombinujes(isecas, spajas, lepis...) tako sto selektujes krug, drzis shift pa selektujes kvadrat(isto kao u strategijama kad selektujes vise razlicitih jedinica).Kad su zajedno selektovani ides na Arrange>Shaping pa izaberes sta ti treba(ikonice pokazuj kakav ce biti rezultat) Ne znam sta je crope alat ![]() Za velicinu stranice, ne znam kako je u x3 ali u dvanestici mozes slobodno da menjas dimenzije strane.Mada to ti i nije bitno, ta stranica po meni je samo ukras ![]() "Snap to nesto"(objekte, pomocne linije, mrezu) je pomoc koju ti nudi corel da preciznije i lakse manevrises sa objektima.Recimo treba da stavis dva kvadrata jedan pored drugo, a da ne bi morao da ides mic po mic, pomeran kvadrat se zalepi o drugi(ako ga prineses dovoljno blizu).To se desava kad je ukljuceno Snap to Objects.Ista prica ti je i sa pomocnim linijam i mrezom.Mada je diskutabilno koliko je ovo funkcionalno pa je meni po difoltu sve iskljuceno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||||
Član
|
![]() Citat:
Citat:
![]() Citat:
Mislim da je ovo važno Citat:
Poslednja ispravka: Djordje81 (28.9.2006 u 23:51) |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Mr. Spatula
|
![]()
Evo ti slika properti bara za Shape tool.6 ikonica sa leve strane je "convert line tu curve".Mada je svaka prava linija nacrtana sa bezier toolom kriva
![]() Sto se tice onog isecanja.Ides arrange-shaping a onda biras sta tacno hoces(weld,trim,intersect...) |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Član
|
![]()
Sad sam tek video
![]() This is not nearly over it just begun ![]() Da li ima i složenijih tutorijala ? Poslednja ispravka: Djordje81 (29.9.2006 u 0:52) |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Mr. Spatula
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Član
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Mr. Spatula
|
![]()
Holodoc ti kaze da pokusas da precrtas nekog tenka. Recimo skeniras/skines neku sliku, pa je preko Import(ctrl+I) importujes, desnim klikom kliknes na sliku i izaberes Lock object.Onda u View odaberes Wireframe(slika postane crno bela i lakse ti je da obcrtavas), uzmes Feehand/pen ili neki drugi Tool i crtas po slici.Kad zavrsis, sliku izbrises a ostaju ti tvoje linije
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Član
|
![]() Citat:
![]() Kolko komandi da čoveku pamet stane... btw, tutorial i u x3 je poster za kafu ![]() Poslednja ispravka: Djordje81 (2.10.2006 u 14:53) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Kako dodati još jedan HDD? | Tetanus | Nosači podataka | 20 | 11.12.2007 19:06 |
Iz photoshopa u corel? | exciter | Grafički softver i radovi | 11 | 2.9.2006 0:06 |
Kako pokrenuti spoljni program iz delfija? | Deusdies | Programiranje | 3 | 28.6.2006 19:35 |
kako ono ide, zaboravio sam... (progdvb - cyberlink codec) | sasha vukelic | Video/TV softver | 3 | 13.6.2006 22:40 |
kako znati firewire | gonzos | Foto i audio/video | 3 | 3.6.2006 22:22 |