Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Foto i audio/video
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Foto i audio/video Fotoaparati, Televizori, MP3 i DVD/DivX plejeri...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 15.2.2012, 17:04   #41
KizaTheDeath
V.I.P. Foto aparati i oprema

Član od: 4.11.2010.
Zahvalnice: 59
Zahvaljeno 91 puta na 77 poruka
Određen forumom Re: Nikon d5100

Citat:
AstraLogos kaže: Pregled poruke
@ Kizo, nisam ja bio precizan kada sam rekao da se ne isplati kupovati polovna stakla i da je to lutrija. Da objasnim.
Ja zivim u Vrscu a ne u BGD. Samo put do prestonice me kosta najmanje 20 evra i onda se okrenem i kazem molim hvala lepo drugi put dolazim sa novih 20 evra. Ljudi na forumima nude svasta pa je to manje rizicno kad vec poznajes lika sa fotoforuma da uzmes staklo, nego da uzmes sa kupujem- prodajem, pc berza ili neka druga berza.
Tamo gde je sigurnije manje se i nudi i duze se ceka ako moze da se ceka. Tako da i dalje mislim da je to ipak sreca kada su polovnjaci u pitanju a tu ne mislim samo na objektive, nego uopste. Iskustvo me je na to naucilo.
Ima smisla to sto kazes. Istina, tebi je mnogo rizicnije i mnogo ce te vise kostati tako nabavljen polovan objektiv s obzirom da je tvoje trziste u okruzenju daleko manje. Onome kome je trziste vece, njemu ce se vise isplatiti. Evo npr. zelis da kupis polovan 50 f1.4 - za 2-3 dolaska (recimo da neces kupiti prvi/drugi iz nekog razloga) potrosices love i vise nece biti razlika u ceni izmedju polovnog i novog (polovni je 280-300€, nov je 355€). I onda ti se svakako ne isplati... bolje da odes direktno u radnju i izaberes od nekoliko primeraka koji je najbolji. Da bi kolko-tolko smanjio rizik, onda je najbolje polovnu opremu da pazaris na proverenim mestima. Jedno takvo mesto su oglasi na DZ (nadam se da se razumemo, da ne reklamiram ).

Za navedeni 17-55 f2.8 IS mogu da posvedocim da je izvrstan objektiv. Ok, malo je skuplji (da je jeftiniji 100€, cena bi bila potaman) ali izradjen je vrhunski... na nivou L-ova, a crvenu traku i slovo ne moze da nosi samo zato sto nije za FF.

I 35ica i 85ica imaju svoje okvire u kojima su odlicni za ono sto nude. Nije ih bas moguce direktno porediti. Meni je npr. fisheye apsolutno neupotrebljiv i "bacena para". Ali podvlacim, to je samo meni (par dana bih se zezao njime, pravio nenormalne deformacije, proslo bi me i staklo bi nastavilo da skuplja prasinu). Nekome drugome je to nezamenljiv objektiv.

Pozdrav!

P.S. A Tamron jeste odlican. Pazario bih njega (verziju bez IS-a) samo da nisam toliko navikao na IS Verzija sa IS-om je malo losija (skuplja 50ak€, nebitno) a ja ipak nisam spreman na eksperimentisanje. Zato sam se pruzio malo vise i to sto sam uzeo ostaje mi za ceo zivot (nemam nameru da prelazim na FF). U testamentu cu napisati da me sahrane sa 17-55 f2.8 IS i sa beLim
KizaTheDeath je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.2.2012, 18:00   #42
unique93
Deo inventara foruma

Član od: 10.3.2009.
Zahvalnice: 725
Zahvaljeno 1.760 puta na 893 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku unique93

ja mislim da se isplati uzimati 600d...jeste da ima isti video i kvalitet fotki kao 550d, ali bezicna kontrola bliceva i okretni ekran nekima mnogo znace...

85mm je najbolji portretni objektiv za neke normalne pare...jeste 35mm upotrebliviji, narocito u zatvorenom prostoru, ali je 85mm za portrete u prirodi mnogo bolji...narocito zbog bokeha

fisheye objektiv je mnogo dobra stvar, samo treba da znas da ga iskoristis kako valja
mnogo je dobar za snimanje spotova, mnogi fotografi ga koriste za fotkanje mladenaca u prirodi, itd...odlican je za vr panorame...itd
unique93 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.2.2012, 18:17   #43
KizaTheDeath
V.I.P. Foto aparati i oprema

Član od: 4.11.2010.
Zahvalnice: 59
Zahvaljeno 91 puta na 77 poruka

Citat:
unique93 kaže: Pregled poruke
ja mislim da se isplati uzimati 600d...jeste da ima isti video i kvalitet fotki kao 550d, ali bezicna kontrola bliceva i okretni ekran nekima mnogo znace...
Slazem se za 600D u odnosu na 550D. Wirelles kontrola bliceva je extra (uzeo sam jeftini YN i odlicno radi, doduse na 7D, al isto je to, wireless je wireless). A obrtni ekran mi je cesto zatrebao. Ako je mala razlika u novcanim jedinicama, onda se svakako isplati.

Citat:
fisheye objektiv je mnogo dobra stvar, samo treba da znas da ga iskoristis kako valja
mnogo je dobar za snimanje spotova, mnogi fotografi ga koriste za fotkanje mladenaca u prirodi, itd...odlican je za vr panorame...itd
Naravno, svakome prema potrebama. Meni ne treba, al to sam samo ja

Pozdrav!
KizaTheDeath je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.2.2012, 0:28   #44
AstraLogos
Deo inventara foruma

Član od: 25.10.2005.
Zahvalnice: 1.431
Zahvaljeno 2.450 puta na 1.153 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku AstraLogos

Citat:

85mm je najbolji portretni objektiv za neke normalne pare...jeste 35mm upotrebliviji, narocito u zatvorenom prostoru, ali je 85mm za portrete u prirodi mnogo bolji...narocito zbog bokeha

Sve je ovo tacno sto si napisao, ali si vecinu stvari procitao a mali deo drzao u rukama i radio sa takvom opremom. Mladjani unique shvati realnost a ona je da imas aparat anemas svoje staklo. Sad se krpis da uzmes 18-55mmIS a sto ne bi navedeni Tamron? Pa nemas para zato.
Ljudi shvatite realnost da nema dslr u svakoj ulici u Obrenovcu, Vrscu, Rumi, Bgd... Samo ovde na forumu mozda 3 do 5% ljudi imaju dslr aparate. O cemu mi pricao. O muzickim zeljama.
A Srbi ko narod sve znaju i sto imaju i sto nemaju. Ali razumem ljubav prema ovom hobiju i da imam toliko para, ja bi svakom ko je perspektivan, poklonio pa jedan sistem.
Nas narod je svakako darovit i za fotografiju ali je u sustini siromasan da sebi priusti komplet od par hiljada evra. Zato i pricam o jeftinijim aparatima i staklima koje mogu zadovoljiti amatera. A vi bi ste eksterne mikrofone, bezicne veze za blic, obrtne displeje a ljudi nemaju ni za kompakt a talentovani su. To vise citajte a manje da se zaludjujemo o Mercedesima koje objektivno bar u skorije vreme necemo moci da vozimo. Mozda i dodje taj dan ali onda ce ko zna neki Canon 800D sa 24Mpixela biti u trendu. Right.

Citat:
dzandza kaže: Pregled poruke
Ovde mozes pogledati ralike izmedju 600D i 550D nekom su zanemarljive a nekom nisu a razlika u ceni jeste zanemarljiva.
http://pcfoto.biz/canon-eos-600d-test/rezime

Nikon D5100 ima ogranicene kontrole u video modu i nema bezicnu kotrolu blica, opet nekom ce znaciti a nekom ne ali razlike postoje a razlika u ceni zanemarljiva.

Nisam ja zaboravio da zivimo u Srbiji nego si ti zaboravio da kupovinom Dslr aparata moras biti svestan na nove izdatke, e sad neko ce biti u mogucnosti za skuplje varijante a neko za jeftinije. Ne vidim razlog zasto nema smisla skupla stakla na crop senzoru ako je neko u mogucnosti da ih priusti. Na primer Canon EF-S 17-55mm F2.8 iS USM. http://www.photozone.de/canon-eos/42...is_50d?start=2
Mozda jeste 85mm manje upotrebljiv od 35mm ali je odlicno portretno staklo sa lepim bokehom http://www.photozone.de/canon-eos/42...18_50d?start=1
I opet kazem sve je to OK i tacno a teba i blic pa i eksterni mikrofoni za taj 600D vec u startu jer ne vidim zasto bi se inace uzimao 600D. A gde je blic i video mod kao prioritet, tu je i prateca oprema.
Ne ja nisam druze zaboravio da kupovinom dslr nema ulaganja. Ima ali ogranicavam se jednom cifrom koja ce zadovoljiti bar 90 posto mojih potreba a da opet ne izletim puno para. I kao sto kaze Kiza to sam ja i tako vidim stvari.
To ne znaci da ne bi rado menjao ovaj Nikon za Kizin Canon 7D ali nema se para. Porodica je tu trazi svoje i sigurno nema razumevanja da se frljam sa lovom kad ima precis izdataka. Ja sam zadovoljan sto sam uopste u poziciji da uzmem koliko toliko pristojan aparat uz pristojnu cenu stakla i to je cela moja prica koja je zasnovana na realnim mogucnostima.
A prosecan covek u ovoj drzavi, ne moze ni to da sebi priusti. Gledano u potraznji su najvise aparati do 150 evra a mani ti Zonu, PC Biz ili neki drugi fotoforum, gde se uglavnom vrte jedni te isti ljudi koji imaju lovu i moze im se da kupuju sta hoce i da ubijaju sa fotografijama.
Za mene je najvise realno da se uzme Nkion D40, D60 D80 ili Canon 350D ili cak 450D ( redjano po ceni ) zajedno sa kit staklom pa nek se fotka uci i obrazuje. A ne da se kupuju idijoti za slicne pare.
Pozdrav svima!
AstraLogos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku AstraLogos na korisnoj poruci:
Dzonykg (16.2.2012), Iceman_37 (16.2.2012)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Fuji, Canon ili Nikon? mezzano ŠDK - Foto i audio/video 9 17.7.2010 13:02
SONY Alpha A200 ili Nikon D3000? Devet1 ŠDK - Foto i audio/video 2 13.2.2010 15:07
Nikon najavio D5000 Eni Foto i audio/video 2 22.4.2009 0:54
Canon 40D vs. Nikon D40/D40X tokyorush Foto i audio/video 29 4.11.2008 10:35
Nikon L5 v Nikon S200 gagi_ns ŠDK - Foto i audio/video 0 4.7.2007 17:23

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 23:24.