Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Ostale teme > Kompjuteri i film
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Kompjuteri i film Uticaj kompjutera na film i primena kompjutera na filmu

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 17.10.2013, 23:11   #6741
ColdBoot
Starosedelac

Član od: 21.8.2012.
Zahvalnice: 514
Zahvaljeno 495 puta na 418 poruka
Određen forumom Re: Dnevnik gledanja filmova II

^ Stvarno vrlo zabavna komedija DCD ali nema glupih gegova, kreveljenja, nekog preteranog karikiranja pa to može da zavara da se radi o "ozbiljnom" filmu. Preporuka u svakom slučaju.
ColdBoot je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.10.2013, 23:41   #6742
pentraksil
Deo inventara foruma

Član od: 14.4.2007.
Zahvalnice: 4.592
Zahvaljeno 3.925 puta na 2.444 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku pentraksil

Citat:
ColdBoot kaže: Pregled poruke
^ Stvarno vrlo zabavna komedija DCD ali nema glupih gegova, kreveljenja, nekog preteranog karikiranja pa to može da zavara da se radi o "ozbiljnom" filmu. Preporuka u svakom slučaju.
E to je za mene prava komedija, a ne ovo moderno kreveljenje i gluposti koje mi stvarno nisu smesne. Ne smeta meni karikiranje niti kreveljenje ukoliko se odradi kako treba. Kada se setim Hot Shots, i dan danas mi je smesan. A ovo u danasnje vreme (cast izuzetcima) je katastrofa. Evo odgledah skoro The Internship i meni je film bezveze. Jednom sam se nasmejao i to blagi smesak.
pentraksil je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.10.2013, 1:02   #6743
caine
Deo inventara foruma

Član od: 24.2.2006.
Zahvalnice: 723
Zahvaljeno 946 puta na 594 poruka

Citat:
zvjer kaže: Pregled poruke
Aman covece kakve crne poente te spopale? Dve cadjave dvocevke je fenomenalan film zbog genijalnog humora i zato sto te perfektno vozi kroz pricu. Film nije basna, nego delo koje mnogo vise podseca na zivot. Zato film moze da bude sjajan i bez kristalno jasno poente. I kad to kazem mislim na drame, na filmove koje po definiciji pokrivaju ponasanje ljudi. Za komedije kao sto je DCD je i bespotrebno naglasiti da su od starta zamisljene kao zabava koja ni u ludilu ne bi pokusala da bude duboka kao Tolstoj.
Slazem se da film nije basna i da ne mora da ima kristalno jasnu poentu. Medjutim, film treba da ima neku temu. Treba da bude o necemu. Na primer, Americka lepota je film o liku u krizi srednjih dana koji ne shvata koliko je srecan sto je ziv. To je tema filma - lepota zivota. Dve cadjave dvocevke se sastoje od niza nasumicnih dogadadja, bez ikakve teme. Jeste, humor je dobar, "vozi te kroz pricu", ali film bi bio jos bolji kad bi imao sve to plus temu koja bi ga ucinila boljim od obicne prizemne zabave. Posto je i te kako moguce da svaki film bude kombinacija humora i zabave sa dobrom temom, svaki film koji je cist "stil bez supstance" po prirodi stvari je gori od filma koji ima i jedno i drugo. Zato je meni Americka lepota neizmerno draza od Dve cadjave dvocevke. U oba sam uzivao, ali sam za prvi sentimentalno vezan i mogu stalno da ga gledam, dok potonji gledam samo kad zaboravim sve fore, na svakih pet godina

Autori filmova nemaju temu "Zasto volim svoju mamu", nego imaju slobodnu temu. Problem nastaje onda kad "promase" tu slobodnu temu i naprave film bez ikakve teme
caine je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.10.2013, 1:09   #6744
JzmA
Starosedelac

Član od: 17.12.2012.
Zahvalnice: 824
Zahvaljeno 519 puta na 338 poruka

Nikako. Ovo nije film bez teme, tema ovog filma je radnja, i to su najbolji filmovi. S Pulp Fictionom je ista stvar.
JzmA je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku JzmA na korisnoj poruci:
ColdBoot (18.10.2013)
Stara 18.10.2013, 1:33   #6745
ColdBoot
Starosedelac

Možda bi upropastili film da je lajt-motiv bio nešto što je ko zna koliko puta obrađivano. Donekle me je asocirao na zbirku kratkih priča S. Maugham-a. Priče ni o čemu kad se razmisli ali kad sam došao do poslednje strane, nisam imao utisak da nije vredelo čitati - naprotiv.

Edit: Jeste JzmA, PF, - još jedna dobra komedija na sličnu foru. I kome nije bilo zabavno gledati ako i nema neku poentu?
Stara 18.10.2013, 1:42   #6746
zvjer
Banned

Član od: 12.9.2007.
Zahvalnice: 744
Zahvaljeno 471 puta na 264 poruka

Citat:
caine kaže: Pregled poruke
Slazem se da film nije basna i da ne mora da ima kristalno jasnu poentu. Medjutim, film treba da ima neku temu. Treba da bude o necemu. Na primer, Americka lepota je film o liku u krizi srednjih dana koji ne shvata koliko je srecan sto je ziv. To je tema filma - lepota zivota. Dve cadjave dvocevke se sastoje od niza nasumicnih dogadadja, bez ikakve teme. Jeste, humor je dobar, "vozi te kroz pricu", ali film bi bio jos bolji kad bi imao sve to plus temu koja bi ga ucinila boljim od obicne prizemne zabave. Posto je i te kako moguce da svaki film bude kombinacija humora i zabave sa dobrom temom, svaki film koji je cist "stil bez supstance" po prirodi stvari je gori od filma koji ima i jedno i drugo. Zato je meni Americka lepota neizmerno draza od Dve cadjave dvocevke. U oba sam uzivao, ali sam za prvi sentimentalno vezan i mogu stalno da ga gledam, dok potonji gledam samo kad zaboravim sve fore, na svakih pet godina
Dobro, sam kazes da se za DcD nisi sentimentalno vezao. To povezivanje je vec stvar iracionalnog i tu nema sta puno da se doda. Da si se igrom slucaja vezao za DCD a ne Americku Lepotu, mozda bi u ovom prvom video temu ili poentu. Uz malo emocija u svemu ces da nadjes smisao (ili besmisao).
zvjer je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.10.2013, 13:15   #6747
Rainman
Starosedelac

Član od: 5.1.2006.
Zahvalnice: 1.365
Zahvaljeno 2.322 puta na 924 poruka

Odgledao sam Man of Steel (2013). Za svaki slucaj da napomenem jos jednom - nisam ljubitelj stripskih junaka i adaptacija (izuzetak The Dark Knight i to zbog Jokera (tj. Ledgera), a ne Betmena).

Film mi je drzao paznju - ne bas najsrecnije - ali dovoljno da ga odgledam do kraja. Svidela mi se prica na Kriptonu, svidele su mi se akcione sekvence u poslednjoj trecini filma. Najveci minus ovog filma mi je glavni negativac - lik se toliko trudio da bude bad guy, a bas mu ne ide. I cela ta prica "genaral Zod" - da li moze veci klise da bude od "general" i "Zod".

Jedna mlaka 6-ica, al realno ne znam dal sam gledao neki superhero film da sam mu zalepio jace od 7 (osim pomenutog Dark Knighta).

Sve u svemu, ljudima koji vole ovakve filmove bih rekao da obavezno odgledaju. Ljudima koji ne vole stripske adaptacije i heroje - rekao bih da apsolutno nista nece propustiti.
Rainman je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.10.2013, 13:56   #6748
caine
Deo inventara foruma

Citat:
Možda bi upropastili film da je lajt-motiv bio nešto što je ko zna koliko puta obrađivano. Donekle me je asocirao na zbirku kratkih priča S. Maugham-a. Priče ni o čemu kad se razmisli ali kad sam došao do poslednje strane, nisam imao utisak da nije vredelo čitati - naprotiv.
Mozda, ali da je lajtmotiv bio nesto originalno, film bi bio jos bolji.

S druge strane, cak i da je taj lajtmotiv vec obradjivan, mozes da ga obradis na zanimljiv nacin, kao sto je Tarantino uradio u Djangu. Eto, isto megazabavan, stilizovan film, a opet ima temu
Citat:
JzmA kaže: Pregled poruke
Nikako. Ovo nije film bez teme, tema ovog filma je radnja, i to su najbolji filmovi. S Pulp Fictionom je ista stvar.
Mislim da nisi shvatio na sta mislim kad kazem tema. Da citiram Vikipediju: "a theme is the central topic a text treats" (ovo je za literarna dela, ali moze da se primeni i na film). Mislim da svi mozemo da se slozimo da topic radnje Dve cadjave dvocevke nije radnja
Citat:
Dobro, sam kazes da se za DcD nisi sentimentalno vezao. To povezivanje je vec stvar iracionalnog i tu nema sta puno da se doda. Da si se igrom slucaja vezao za DCD a ne Americku Lepotu, mozda bi u ovom prvom video temu ili poentu. Uz malo emocija u svemu ces da nadjes smisao (ili besmisao).
Moguce. Ipak, mislim da Dve cadjave dvocevke objektivno nemaju smisao. Kad bi iskljucio emocije i odgledao Americku lepotu, opet bi ti bilo jasno o cemu je taj film, iako te ne pogadja. Mene, recimo, Django nije pogodio (valjda jer nisam crnac ), ali vidim da ima temu, smisao...

Da nastavim citat s Vikipedije: "Themes can be divided into two categories: a work's thematic concept is what readers 'think the work is about' and its thematic statement being 'what the work says about the subject'." E, ja pricam o ovom drugom
Stara 18.10.2013, 14:31   #6749
zvjer
Banned

Član od: 12.9.2007.
Zahvalnice: 744
Zahvaljeno 471 puta na 264 poruka

:SmajliKojiZeva

Taj citat je sa stranice gde se govori o temama u literalnim delima. Sto bi rekao Lazar Ristovski u Undergroundu "nema veze, nema veze", nek bude da je knjiga jednako film. Vec u naredne dve recenice od citirane lepo stoji da u savremenoj (knjizevnoj) umetnosti tema predstavlja koncept oko koje se vrti prica, da se tema odnosi na probleme pojedinaca. Ako nista drugo u DCD ljudi ne znaju sta ce sa nevoljama koje su ih snasle. Buduci da u linku koji si kopirao stoji kako je pozeljno temu opisati u jednoj reci, tema u u DCD bi mogla da bude NOVAC.

Dakle ne samo sto ti je pogresno insistiranje da knjige i filmovi moraju da budu iste gradje, doduse tu si malo vise konfuzan jer istovremeno kazes i da ne moraju, VEC I TO STO CITIRAS JE SKROZ SUPROTNO OD TVOJE TVRDNjE DA DCD NEMA TEMU.

Spoiler za Americka Lepota:
Uber glupa ti je pretpostavka da nisam gledao Americku Lepotu.
zvjer je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.10.2013, 15:54   #6750
caine
Deo inventara foruma

Citat:
Vec u naredne dve recenice od citirane lepo stoji da u savremenoj (knjizevnoj) umetnosti tema predstavlja koncept oko koje se vrti prica, da se tema odnosi na probleme pojedinaca. Ako nista drugo u DCD ljudi ne znaju sta ce sa nevoljama koje su ih snasle. Buduci da u linku koji si kopirao stoji kako je pozeljno temu opisati u jednoj reci, tema u u DCD bi mogla da bude NOVAC.
Tema je koncept oko kojeg se vrti prica i koji film obradjuje. Kako to Dve cadjave dvocevke obradjuju temu novca? Novac je u tom filmu cist macguffin. To je kao da si rekao da su zombiji tema The Walking Deada, a ne ljudska cud. Zombiji su samo zamajac radnje, isto kao i novac u Dve cadjave dvocevke
Citat:
Dakle ne samo sto ti je pogresno insistiranje da knjige i filmovi moraju da budu iste gradje
Nisam rekao da moraju da budu iste gradje, nego da obe forme treba da imaju temu
Citat:
Spoiler za Americka Lepota:
Uber glupa ti je pretpostavka da nisam gledao Americku Lepotu.
Spoiler za Americka lepota:
? To nisam ni napisao, a ni pomislio.
Stara 18.10.2013, 16:11   #6751
ColdBoot
Starosedelac

Citat:
Mozda, ali da je lajtmotiv bio nesto originalno, film bi bio jos bolji.

S druge strane, cak i da je taj lajtmotiv vec obradjivan, mozes da ga obradis na zanimljiv nacin, kao sto je Tarantino uradio u Djangu. Eto, isto megazabavan, stilizovan film, a opet ima temu
---
Ok, onda ti je i Four Rooms meh film pošto je u njemu postojanje teme još manje uočljivo. Meni su Django i Inglorious Basterds slabiji filmovi baš zato što je Tarantino pokušao da unese dozu ozbiljnosti sveteći neke etničke grupe.

U svakom slučaju pomenuti Four Rooms je bolja komedija od npr. pomenutog The Internship-a koji ima neku temu. Ovaj drugi mi je bio manje-više onaj dddddd-let's see who spits more words per minute i na pola sam odustao a Four Rooms i sad ponekad pustim da se nasmejem dobroj komediji.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ColdBoot na korisnoj poruci:
goranmax (18.10.2013)
Stara 18.10.2013, 17:20   #6752
JzmA
Starosedelac

Caine, meni je savršeno jasno da si skloniji tim ''dubljim'' filmovima i to je u redu. Tema Dvije čađave dvocijevke je komedija i sarkazam, iliti zabava za mnoge ljude. I to je odlika jednog tipa filmova, koji se nekima sviđa više nego drugima.

Dvije čađave dvocijevke je odličan film koji ne pokušava da bude poučan, nego da majstorski isprati jednu radnju.
Stara 18.10.2013, 17:22   #6753
nameless1
Deo inventara foruma

Član od: 19.8.2009.
Zahvalnice: 3.089
Zahvaljeno 4.935 puta na 2.298 poruka

Citat:
Rainman kaže: Pregled poruke
Jedna mlaka 6-ica, al realno ne znam dal sam gledao neki superhero film da sam mu zalepio jace od 7 (osim pomenutog Dark Knighta).
Odgledaj, ako vec nisi, 'Watchmen'; meni je ovo najbolji 'superhero' film koji sam odgledao..
nameless1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku nameless1 na korisnoj poruci:
Rainman (18.10.2013)
Stara 18.10.2013, 18:18   #6754
caine
Deo inventara foruma

Citat:
Ok, onda ti je i Four Rooms meh film pošto je u njemu postojanje teme još manje uočljivo.

U svakom slučaju pomenuti Four Rooms je bolja komedija od npr. pomenutog The Internship-a koji ima neku temu. Ovaj drugi mi je bio manje-više onaj dddddd-let's see who spits more words per minute i na pola sam odustao a Four Rooms i sad ponekad pustim da se nasmejem dobroj komediji.
Cetri sobe sam gledao bas davno, tako da o njemu necu da komentarisem. A The Internship sigurno nije gori jer ima temu, nego iz drugih razloga
Citat:
JzmA kaže: Pregled poruke
Tema Dvije čađave dvocijevke je komedija i sarkazam, iliti zabava za mnoge ljude. I to je odlika jednog tipa filmova, koji se nekima sviđa više nego drugima.
Stvar je u tome sto film moze da bude "zabava za mnoge ljude", a da istovremeno ima i temu. Onda ce da se svidi tim "mnogim ljudima", a meni ce da se svidi jos vise
Stara 18.10.2013, 19:38   #6755
JzmA
Starosedelac

Citat:
Stvar je u tome sto film moze da bude "zabava za mnoge ljude", a da istovremeno ima i temu. Onda ce da se svidi tim "mnogim ljudima", a meni ce da se svidi jos vise
To bi bio sasvim drugi film da ima neka naravoučenija itd.
I zato je ovo meni perfektan film, a ne da su pravili limunadu od njega, ovo je šund, nije drama.
Stara 18.10.2013, 20:15   #6756
Rockstar
Deo inventara foruma

Član od: 26.5.2008.
Zahvalnice: 752
Zahvaljeno 1.426 puta na 1.083 poruka

Одгледао сам и ја овај The Internship. Ја сам то схватио као пропагадни филм који је 101% силно спонзорисао сам Google, јер филм прилично безобразно удара у "слабу тачку" данашњице - друга шанса, други посао за оне који су без њега остали у 35+ добу свог живота, а ту компанију представља ирационално позитивно, искрено и преко граница доброг укуса. С обзиром да вест да уклањају "кхм-кхм" девет линкова у секунди, уопште није немогуће да променим претраживач, није ни Бинг ништа превише лошији..
Rockstar je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.10.2013, 20:08   #6757
player1
V.I.P. Test Play

Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.780
Zahvaljeno 4.133 puta na 2.700 poruka

Molba za upravu foruma.

Dnevnik gledanja filmova je jedna od najboljih tema na forumu, opsteg tipa.

Iako ne direktno vezana za IT, ljubitelji IT-a takodje cesto volde da pogledaju neki flim. Ili da razmene utiske sa drugim ljubiteljima IT-a, tj. srodnim dusama, a ne samo generalnom domacom publikom (kao na drugim forumima).

Ipak smo mi u dusi geekovi, jedna subkultura.

Takodje ovo je sjajna tema za preporuku filmova. Mnogo vise znaci preporuka ovde, nego na IMDBu.

Uz sve receno, bilo bi steta ako bi ova tema bila obuhvacena ovom odlukom.

http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=91370

Moleo bi administratore i moderatore, da razmisle jos dok ima vremena.

Toliko od mene.

player1,
Ljubitelj casopisa i foruma

P.S.
Zatvaranje teme o serijama cu nekako oprostiti. Ipak nije na nivou kvaliteta kao ova tema.

Poslednja ispravka: player1 (20.10.2013 u 20:19)
player1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku player1 na korisnoj poruci:
Miki1987 (26.10.2013), Rainman (20.10.2013)
Stara 20.10.2013, 20:19   #6758
Љуша
Deo inventara foruma

Član od: 18.11.2011.
Zahvalnice: 659
Zahvaljeno 1.064 puta na 834 poruka

Зашто би то радили?! А и тему је отворила Ирис. Па самим тим, тема има одређену тежину јер је отворена од стране модератора. Не видим разлог да се затвара ова тема.
Љуша je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.10.2013, 20:21   #6759
player1
V.I.P. Test Play

Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.780
Zahvaljeno 4.133 puta na 2.700 poruka

Ovo je ono sto me je zabrinulo:
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=91370

Iako se odnosi samo na Brbljaonicu, kao Brbljaonica, ni ovaj deo forum nija cisto vezan za filmove u odnosu na IT. Pa bi mogla da se primene ista pravila, sto bi bilo stvarno lose po kvalitet foruma.
player1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.10.2013, 20:28   #6760
nexexcalibur
Deo inventara foruma

Član od: 23.2.2009.
Zahvalnice: 1.641
Zahvaljeno 3.794 puta na 1.853 poruka

Despicable Me 2 - Ipak mi je bolji kec, prvenstveno jer mislim da nisu dovoljno komicne situacije sa minionima. Ok deciji film, animacija besprekorna.
nexexcalibur je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
filmovi, preporuka, review

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Da li neko zna koji je ovo film? DJ_MY_SOUL Kompjuteri i film 2593 4.12.2024 0:05
Najbolji horror film ikad napravljen? FRIghTMaN Kompjuteri i film 734 6.11.2013 1:57
Problem tokom gledanja filmova, tacnije steka mi slika a zvuk ide normalno Dijenek Kvarovi 27 15.5.2010 13:19
Slabiji zvuk govora od ostatka zvukova (prilikom gledanja filmova)... polarnimeda Operativni sistemi 2 14.10.2008 13:12
Taj film... aerochivija Brbljaonica 15 20.7.2008 21:46

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 22:27.