![]() |
![]() |
|
Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#61 |
Ex Parrot
|
![]()
A ima i dosta mini linux distroa koji dolaze upakovani sa Qemu-om, sto kazu, samo kliknes i ne mislis...
![]() Moji omiljeni su QEMU-Puppy - http://www.puppylinux.org/user/downloads.php?cat_id=3 i DSL - http://www.damnsmalllinux.org/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Veteran
|
![]()
Znate sta mene interesuje. Zeleo bi da znam od cega Linux zivi ako njegov operativni sistem daju besplato?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.175
Zahvaljeno 5.002 puta na 2.915 poruka
|
![]()
Od tehničke podrške, predavanja, kurseva i sličnog.
A drugo, ne postoji "Linux" kao firma, postoji Linus Torvalds koji piše kernel, i postoje kompanije ili pojedinici koji taj kernel pakuju sa dodatnim softverom i prave svoje distribucije, i oni žive ili od tehničke podrške, ili to rade dobrovoljno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
V.I.P. Phone Zone
|
![]() Citat:
![]() Na kog gospodina LINUX-a misliš, Ubuntu-a, SuSe-a ili Fedora. Salim se. Pa cijeli je LINUX zamisljen kao open source proizvod, takvog ga je osmislio njegov tvorac po kome je i inace dobio ime linux (Linus Tovards) izvinjavam se ako se ovako ne pise. Od tada su ga počeli razvijati programeri širom svijeta, pogađaš potpuno besplatno. O tome imaš dosta ako malo potražiš po google-u. Poslednja ispravka: urke (19.5.2007 u 8:21) Razlog: deTypo |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Ex Parrot
|
![]() Citat:
![]() Par korisnih linkova na srpskom http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%...83%D0%BA%D1%81 http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%...BB%D0%B4%D1%81 http://sr.wikipedia.org/wiki/Open_Source Inace, postoji zabluda da se od Open Source-a ne moze zaradjivati. Mnogo firmi na svetu (a ima, ili je bilo, i par kod nas) koje zive od implementacije, unapredjivanja, odrzavanja i izrade resenja baziranih na Open Source-u. Vodeci OSS developeri rade u tim firmama i zajednici vracaju svoja resenja tako da se softver konstantno razvija i napreduje. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
ex Laki pingvin
Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 478
Zahvaljeno 879 puta na 487 poruka
|
![]()
Mislim da sam više puta pomenuo i na SK forumu, ali ajde da ponovim ponovo (ko još čita arhive?).
Ako je nešto Free Open Source Software ili/ili pod GNU/GPL, ne znači da mora biti i besplatno. GNU/GPL čak indirektno stimuliše sticanje finansijske koristi od izvornog koda. Ono što je neprikosnovena privilegija je slobodan uvid u izvorni kod, izmena i dalja distribucija pod uslovom da se distribuirani softver deli pod istim uslovima i licencom kao i izvorni, i da bude dostupan njegov izvorni kod. Linux je naziv kernela (jezgra) operativnog sistema, dok je GNU/Linux operativni sistem. Fedora, Ubuntu, Slackware, Gentoo, SUSE i dr. su distribucije. Distribucija je pakovanje izabranih aplikacija GNU sistema i Linux kernela. Postoje besplatne distribucije koje održavaju i pakuju udruženja korisnika najčešće sponzorisana iz raznih izvora (na primer Ubuntu), i korporativne distribucije za koje se plaća licenca (tipa RedHat Enterprise Linux, SUSE, Mandriva i slično) kod kojih se plaća korisnička podrška (nadogradnja sistema, zakrpe, tehnička pomoć u radu i slično). Plaća se i implementacija slobodnih sistema, migracija podataka, izrada ciljanih korisničkih aplikacija i drugo. Dakle, sve je kao i kod komercijalnih neslobodnih operativnih sistema, osim što te niko neće tužiti i tražiti novac ako komšinici iskopiraš disk sa omiljenom distribucijom, ili mlađem bratu instaliraš slobodan program za crtanje, narezivanje diskova ili slušanje muzike. A ako se zapitate kako pojedinci zarađuju od pisanja programa za GNU/Linux, rešenje leži u tome što u većini slučajeva pojedinci to rade tako što napišu nešto za sebe, a onda podele i sa drugima, eventualno nastave razvoj (za sebe, i eventualno po idejama i sugestijama drugih), ili prihvataju i izmene od drugih. Tako se taj softver unapređuje. Primer: OOoTranslit ![]() Od takvog softvera se zarađuje donacijama na dobrovoljnoj osnovi. Peri se svidi program i uplati autoru/grupi autora 1€. Miki se svidi kako to radi i uplati donaciju autoru/grupi autora 15€. Laza je dobio na LOTO-u sedmicu a program radi sve što njemu treba pa donira 200€ kao gest zahvalnosti što program postoji. Žiki se svidi kako to funkcioniše ali nema dobre dokumentacije, pa sedne i napiše dokumentaciju i tako doprinese programu/projektu da korisnici dobiju kvalitetnu obuku, a doprinese i sebi jer može da prodaje štampanu dokumentaciju (npr. odličan priručnik za Inkscape http://tavmjong.free.fr/INKSCAPE/MANUAL/html/index.php ). Znači, iz hobija, imamo mogućnost da učimo o sobodi, da pravimo svoje ili pridružimo se tuđim projektima, razvijamo ih i dodatno zaradimo od tog hobija, radeći na, u krajnjem slučaju koji Srbe najviše kopka, besplatnoj osnovi. Đuri i Ljubi zapadne za oko Beryl pa poželi da ga ima kod sebe. Eto prilike da se zaradi za džeparac potpuno legalno. Treba li još primera? |
![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Član
Član od: 4.2.2006.
Zahvalnice: 93
Zahvaljeno 140 puta na 39 poruka
|
![]()
Imam jedno malo off topic pitanje, video sam na YouTube da je neki lik instalirao linux na Siemensu SX1 e sad kako se to radi i da li je neko sa foruma ovo vec radio?
Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Ex Parrot
|
![]()
http://www.handhelds.org/moin/moin.cgi/SiemensSX1
google je cudo ![]() Inace ovo je "work in progress" i nije jos dosao na neki visok nivo upotrebljivosti |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku GoranSTX na korisnoj poruci: | ||
chris (24.5.2007) |
![]() |
#69 |
Član
Član od: 27.1.2007.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
Kako da namestim font u gimpu
|
![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Član
Član od: 1.12.2005.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 42 puta na 32 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Novi član
Član od: 9.9.2006.
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]() ![]() ![]() Ali nasao sam.Ima u prefernsu |
![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Novi član
Član od: 9.9.2006.
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Drug Član
Član od: 12.7.2006.
Zahvalnice: 772
Zahvaljeno 2.267 puta na 1.686 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Član
Član od: 30.9.2007.
Zahvalnice: 106
Zahvaljeno 80 puta na 40 poruka
|
![]()
Imam pent. IV, amd duron 1200, 256Mb RAM koju mi distr. preporucujete?
I jos nesto: u cemu je razlika izmedju desktop i alternate? Poslednja ispravka: DavidovicN.S (30.1.2008 u 17:56) |
![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Starosedelac
Član od: 19.4.2006.
Zahvalnice: 235
Zahvaljeno 379 puta na 261 poruka
|
![]() Citat:
Desktop ti je cd sa instalacijom a alternate instaliras na već postojeći desktop,verovatno si gledao ubuntu,skini Desktop varijantu pa ako oćeš neko drugo okruenje da dodaš onda skineš alternate pa dodaš. na tvoju mašinu bi ti preporučio da staviš Zenwalk 5.0 evo nešto o njemu http://distrowatch.com/table.php?distribution=zenwalk to je dobra distribucija za malo slabije mašine nekažem da je tvoja slaba al Zen bi sjajno radio na tvojoj mašini koji ima Xfce okruženje. inače možeš još da probaš i PCLOS edit: evo još koji link http://www.zenwalk.org/modules/tinyc...index.php?id=9 |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Mr.Eco na korisnoj poruci: | ||
DavidovicN.S (30.1.2008) |
![]() |
#76 |
Član
|
![]()
Hvala!!!
Ja ustvari i ne koristim tu masinu za svoje potrebe vec je koriste moji roditelji za posao. Zbunilo me je to sto desktop zauzima samo jedan CD, a postoje neke verzije i od po 2.5 Gb. A preporuka za komp iz profila? |
![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Starosedelac
Član od: 19.4.2006.
Zahvalnice: 235
Zahvaljeno 379 puta na 261 poruka
|
![]()
pošto vidim da imaš 64bitni računar preporučujem ti neku 64bitnu verziju možda Ubuntu 7.10 za 64 bitne računare,prepručio bi ti pclos al on još nema 64bitnu verziju tako razgledaj pogledaj ovaj sajt ima mnogo izbora i opisa http://distrowatch.com/ moje preporuk su da pogledaš sledeće linuxe ako imaš vremena i koji ti najviše odgovaraju
Ubuntu,Pclos,Suse,Fedora,Mandriva,Sabayon,Mint,Zen walk...ako želiš da naučiš kako linux funcioniše oprobaj Slackware i Gentoo ovo su malko teže distribucije al može se dosta toga naučit... |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Mr.Eco na korisnoj poruci: | ||
DavidovicN.S (30.1.2008) |
![]() |
#78 |
Član
|
![]()
Hvala na brzom i korisnom odgovoru, mnogo si mi pomogao!!
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Član
|
![]()
Koji sve kodeci postoje za Linux? Trebaju mi svi kodeci koji su potrebni za nesto najosnovnije, npr. za filmove, muziku...Posto sam pocetnik u linuxu i neznam odakle da pocnem, mozete i nesto van toga da mi preporucite, Uglavnom sve sto bi ucinilo da linux vise lici na Windows. Vidim da nece ni instalacije nekih programa za linux da pokrene(smplayer, openoffice), pa da li postoje kodeci za to? I kako se pokrecu .exe fajlovi?
![]() Poslednja ispravka: DavidovicN.S (31.1.2008 u 20:43) |
![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Deo inventara foruma
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka
|
![]()
Pa obicno za svaki distro postoji paket kodeka koji se zove win32 codecs i koji u sebi sadrzi sve sto je potrebno sa pustanje skoro svih video formata
U tom paketu se nalazi podrska uglavnom za zatvorene kodeke(divx,real,wma i sl) Postoji i open source ffmpeg koji ako se ne varam pusta skoro sve sem real i wma formata,a tu ti je i Xvid koji je takodje open-source te libquicktime kome samo ime kaze za sta sluzi ![]() Svaki linux distro ima out-of-the-box podrsku za slobodne formate ogg i Theora video a sto se tice wma,aac,ili mp3-a obicno se dodavanjem pluginova za playere obezbedjuje podrska za iste Pitanje ti je previse uopsteno-treba da kazes koji distro koristis prvo jer od toga zavisi postupak dodavanja kodeka i multimedije Da bi pak pokretao exe fajlove na linux-u potreban ti je i/ili Wine i/ili Crossover Office koji se naplacuje a tu ti je takodje i Cedega(naplacuje se isto)cija ja primarna svrha da pokrece win igre ali pak ne ocekuj previse od ovih programa ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Linux za pocetnike | The Finest Serbian Since '82 | Slobodni softver | 116 | 30.8.2007 23:24 |
SuSE 10.0 i Dialup preko SMIN-a | Mirun | Slobodni softver | 5 | 10.12.2006 22:47 |
counter strike 1.6 for linux | komunista | O igrama uopšte | 2 | 18.11.2006 18:07 |
Kako putpuno izolovati Linux od Windowsa | The Finest Serbian Since '82 | Operativni sistemi | 9 | 31.3.2006 23:52 |