![]() |
![]() |
|
Operativni sistemi Windows, Mac OS, DOS... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#61 | |||
Deo inventara foruma
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 1.522 puta na 1.055 poruka
|
![]() Citat:
![]() Nisi u pravu ni za Vistu - već su beta verzije pokazale da će potrošnja hardverskih resursa biti na nivou XP-a ili čak i manje. Itekako se pominje bezbednost, pročitaj malo detaljnije koje su novine. ![]() Citat:
![]() Citat:
![]() |
|||
![]() |
![]() |
#62 | |||
Član
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 31 puta na 24 poruka
|
![]() Citat:
ring 0-program se izvrsava sa najvecim privilegijama,moze pristupiti svim hardverskim resursima.Na tom nivou se izvrsava sam kernel,drajveri... ring 3-ovaj nivo ima manje privilegija,mogu se pozivati samo razni API-ji i interfaceovi OS-a,da se ne bi omogucio pristup hardverskim(low level) stvarima.Obicne aplikacije se izvrsavaju na ovom nivou. Ozbiljniji Os-ovi od windowsa i linuxa(zamisli) imaju vise ovih ringova... E sada posto vidim da to ne znas,kako sebe mozes nazvati "naprednim" korisnikom?Znaci tebi je dozvoljeno da ne znas to sto ne znas,a "obicnim" korisnicima se ne prasta,sto ne vole da rade u konzoli?Zasto bi iko znao sta je virtualna i segmentacija memorija(sa sve problemima u arhitekturi procesora),ako zeli da pise mailove i krstari internetom,eventualno napravi cestitku mami za rodjendan u wordu!?!??Enkapsulacija je majka... Citat:
Citat:
|
|||
![]() |
![]() |
#63 | |
Član
|
![]()
Posto nije sve stalo -> nastavak
Citat:
Komparacija linux/unix?Mislim da bi te Ken Thompson ubio(ili makar tesko ranio) na licu mesta za ovo.. Inace,najvise me nervira sto vi koji zastupate "ja sam genije,ja koristim linux" stav, nemate apsolutno nikakav autoritet ili bilo kakvu osnovu za te vase stavove(niste profesionalni programeri,niste projektanti niti hardwera niti softwera,nemate nikakvu ulogu u IT industriji),vec ste obicni korisnici,koje izgleda najvise nervira sto postoji jos gomila takvih(dobro koji vise vole da klikcu,a manje da kompajliraju sa gcc-om svoj novi kernel). Ovde treba primetiti,da se ja uopste nisam izjasnio koji je bolji:LINUX ili WIN... A oni koji kao jedini adut u raspravama na strani windows-a vide igre,ti su kompetentni kao i ovi gore pomenuti... |
|
![]() |
![]() |
#64 | ||||
Deo inventara foruma
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka
|
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Mora da Google-u jako lose ide,kada njegove super servere pogoni FreeBSD... A isto tako Yahoo i Sony Inc koriste isti OS-sve same minorne komapnije... Tek hardvesku zahtevnost da ne spominjem-ja P I mogu pod BSD-om ili linux-om da namestim za router,firewall ili server kako hocu i da radi ekstra,a to ce sa Win 2003 serverom malo teze da ide+treba li da kazem da cu 10e(toliko kosta PI sada)dobiti server out of the box... Ko imam para za bacanje,mazohista je i voli da se cupa za kosu i udara po kompjuterskim komponentama i plus ima makar prosecnu konfiguraciju(za razliku od PI koji sam pomenuo)-samo napred-nek stavlja Win za server-samo oni znaju koje su to muke ![]() |
||||
![]() |
![]() |
#65 |
Banned
|
![]()
Malo ste odlutali od prvobitne diskusuije.
Ovde smo poceli da kritikujemo ignorantne neznalice koje pljuju ono sto ne poznaju. Evo i posle koliko dana ovaj Ati ne moze da nadje odgovor na ova prilicno prosta pitanja koja sam postavio. P.S.Google je na Linuxu |
![]() |
![]() |
#66 | ||||
ex Laki pingvin
Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 478
Zahvaljeno 879 puta na 487 poruka
|
![]() Citat:
Citat:
Citat:
![]() [QUOTE=seymourc64]A zasto ljudi kupuju savremene mobine aparate sa sve kamerom,fotoaparatom i igrama,kada mogu da kupe YYY uredjaja koji jos i bolje rade taj jedan posao za koji su namenjeni? Pa ljudi kupuju fancy mobilne telefone zato što Pera ima isti takav, a Laza ima stariji model (stariji 3 dana) i nema dva pixela širi ekran od tog modela koji ima Pera. I svi gledaju u Peru kad stavi telefon na sto u kafiću i kad telefonom uzme da slika cice koje su mu u društvu. Možda zbog toga? Evo meni na mom Siemensu A57 smeta samo što nema reminder. Sve ostalo mi zadovoljava potrebe. Za slike u boji imam računar ![]() Citat:
![]() |
||||
![]() |
![]() |
#67 |
Deo inventara foruma
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 1.522 puta na 1.055 poruka
|
![]()
@Covenant
Pazi, sve zavisi od ličnog iskustva. Ja sam neko vreme radio na PII/233 sa 32 i kasnije sa 64Mb ram-a i imao instaliran Win98 pa Win98SE i to je bilo pravo mučenje. Mislim, radilo je sve, ali daleko od toga da je bilo savršeno. Mislim da u situaciji kad 512Mb ram-a košta jedva 50 evra to više nije neka bitna stavka; tim pre što količinu memorije više ne diktira OS već aplikacije. Meni je XP radio zadovoljavajuće (mislim funkcije OS-a) na 96Mb ram-a, ali kada bih hteo da pokrenem nešto zahtevnije (Photoshop, Nero, itd) sigurno da ne bi bilo dovoljno; ne vidim da je to velika krivica samog OS-a. Što se tiče virusa, naravno da ima propusta u Windows-u, ali ipak su korisnici ti koji svojim rizičnim ponašanjem i nepridržavanjem nekih osnovnih stvari (da kažem opšte kulture pri korišćenju interneta) najčešće navuku sebi bedu na vrat. Nemoj izvrtati moje reči, rekao sam da je win server trenutno najprodavaniji serverski OS što je činjenica sviđalo se to nekom ili ne, a ne da su ostali serverski sistemi bedni ili jadni. Naprotiv, drugi su ovde izjavljivali kako je windows nesposoban za ozbiljan rad što u svetlu toga jednostavno ne stoji. Uzgred, mislim da se veliki broj ljudi neće složiti da je Unix=Linux, ali stvarno nisam kompetentan na tu temu ![]() Na PI nećeš namestiti Win2003 da radi kako treba ali na PIII verovatno da hoćeš, a razlika u ceni između ta dva je možda 40 evra ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Deo inventara foruma
Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 2.400
Zahvaljeno 1.946 puta na 1.424 poruka
|
![]() Citat:
i? pa, sve funkcionise savrseno... ne primecujem nikakvu razliku u odnosu na trenutak instalacije WinXP-a... a taj trenutak je bio otprilike dve nedelje nakon izlaska SP2 (ne secam se kad je to bilo)... |
|
![]() |
![]() |
#69 |
Starosedelac
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 123 puta na 48 poruka
|
![]()
Samo jedno neutralno stanovište, odnosno razjašnjavanje. Windows 98 ni u snu ne može da bude najstabilniji operativni sistem koji je potekao iz Microsofta. Daleko od toga. Čistokrvni 98 je klasičan primer "iz šupljeg u prazno" sistema sa brdom propusta (nebitno koja je sfera u pitanju). Najstabilniji OS je windows 95, što se itekako osetilo posle tranzicijie 95 -> 98. A Windows XP je u poređenju sa 98-icom više nego pojmovna stabilnost i funkcionalnost.
|
![]() |
![]() |
#70 | |||
Član
Član od: 27.10.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 4 puta na 4 poruka
|
![]() Citat:
![]() Citat:
![]() Citat:
|
|||
![]() |
![]() |
#71 | ||
Član
|
![]() Citat:
BTW, urke lepo reče za skripting... Doduše ja bih dodao još nešto... Nadovezao bih se na ovo tvoje: Citat:
![]() BTW, nisam expert, samo korisnik nekog viseg srednjeg nivoa... Nisam uber-hacker...Jock... Nikad to nisam ni tvrdio. Inače, u ovakvim diskusijama se ne može govoriti o manama i prednostima jednog ili drugog... U njima se obično govori samo o manama suprotne strane. Pogotovo što suprostavljene strane imaju vrlo različita mišljenja. Ali, koliko sam ja primetio uglavnom se svodi na napadanje i branjenje Linuxa. Čak je i win zilotima manje važno da dokažu da je on bolji, od toga da dokažu da je Linux đubre. Totalno pogrešna filozofija. ![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
#72 | |||
Član
|
![]() Citat:
![]() I zapamti,obican korisnik ne zeli da menja kernel i okruzenje da podesava sistem u sitne detalje i pise skriptove... Citat:
Citat:
Cela moja prica:Vi koji niste iskodirali ni p od programa znate sve i apsolutno ste merodavni da objektivno procenite bolji izmedju ova dva sistema!?!??Pa da,kada znate bolje da sastavite reprezentaciju od selektora ,sto ne biste znali i da napravite bolji os od mswin-a?U stvari vec ste ga napravili...GNU/LINUX, uvod u novo hriscanstvo i fanatizam...A Stallman da je lik i strucnjak,jeste,ali verovatno kada ostane sam kuci,smeje se vama,******ma... Na kraju:Ja ne mrzim LINUX,naprotiv,ali mrzim ljude koji se pale na bilo sta(pa i na njega),a samo paljevine mogu da pisu LINUX RULLS,WINDOWS SUCKS i prosto zapene kada objasnjavaju vrline njihovog os-a(pardon mane onog drugog)... Poslednja ispravka: urke (28.4.2006 u 10:29) |
|||
![]() |
![]() |
#73 | ||||
Deo inventara foruma
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka
|
![]() Citat:
No to su ti fenseri.... A i ovi mobilni-nabuzdeni kojecime,a coveku realno na mobu ne treba nista vise do samog telefona,poruka,reminder-a i gprs-a..... Kome treba multipraktik-eto Plam-ova,a tu je i,eto,digitalna kamera ciji je kvalitet video zapisa 10x bolji nego neki mob sa kamerom koji kosta par stotina eura.... Pazi kad vec tri i po godine koristim Nokiu 3330 kojoj baterija(pride NiMH)jos uvek drzi nekoliko dana za razliku od ovih ultra-modernih didza-bidza kojima tek oformljene baterije(Li-Jon) drze plafon dva dana,te kada uopste nisam osetio potrebu da kupim novi mob-jedino sto nema gprs vec wap... Citat:
Kako da gotivim ljude koji se oblace u bele zenske providne pantalone i bermude,nose tesne majcice kao kakvi pedercici-fale im jos samo tange,i uzane paticice kao curice,kukaju kako se nema para,a svakog bogovetnog dana bleje u Plato-u.... A slusaju techo ili narodnjake-treceg nema-kao da su svi liveni u istoj fabrici.... I koji se eto deklarisu kao neki predstavnici strejt omladine-a pankeri,rokeri,reperi,metalci i ostali su bagra i narkomani... I da-imaju telefone od po 500e,a na njima verovatno samo salju poruke... Begaj... Citat:
Ono-kao moram da budem programer da bi znao koji OS valja ili ne valja-znam gomilu super programera koji razbijaju C++,a ne znaju ni Win da instaliraju ili da ubace TV karticu-i takav covek da mi prica o prednostima ovog ili onog OS-a ili kernela ![]() Citat:
Sto se penjenja tice-pa vidis ljudima koji znaju zaista nesto(citaj koriste linux ![]() Cisto da ljudi koji hoce da probaju linux,ne steknu neku pogresnu predstavu..... |
||||
![]() |
![]() |
#74 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
nego, ne razumem poentu topica Win vs. Lin... sta bi trebao da bude neki logican zakljucak? i zasto samo ova dva OSa? Gde je npr. MacOS??? |
|
![]() |
![]() |
#75 | ||
Član
|
![]() Citat:
Citat:
Edit: obrisan početak jednog veeelikog OffTopica koji nema blage veze sa IT-om Poslednja ispravka: urke (28.4.2006 u 10:16) |
||
![]() |
![]() |
#76 | |||||
Član
|
![]() Citat:
![]() Citat:
![]() ![]() Citat:
![]() ![]() Citat:
![]() BTW, uopšte nije važno koliko sam linija koda napisao... A pisao sam... Meni je programiranje već duži niz godina hobi... Bavim se time tu i tamo kad imam slobdnog vremena. ![]() Citat:
BTW, nije li ovo "budale" vređanje... Gde li su moderatori? ![]() Poslednja ispravka: urke (28.4.2006 u 10:28) |
|||||
![]() |
![]() |
#77 | |
Član
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#78 |
ex Laki pingvin
Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 478
Zahvaljeno 879 puta na 487 poruka
|
![]()
I dobro, hoće li neko da mi kaže zašto je „Windows bolji“ nekim konkretnim činjenicama, ili će doveka biti samo „običan korisnik ne kompajlira kernel, ne petlja po /dev-u i /etc-u...“? Ili je u pitanju jednostavno nedostatak argumenata? Je l' ima taj Windows Svemoćni simboličke veze? Nema? Ništa onda, mogu reći da je s*anje kroz gusto granje. Ili možda ima, pa neću to reći?
|
![]() |
![]() |
#79 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
![]() ne kazem ja da je Lin los (naprotiv), ali kad bih kupovao neki software, jedino bih Win kupio (ostalo ionako skoro sve koristim freeware)... par puta sam isprobavao neke Linuxe na po par dana i suvise sam se smorio... moguce je da je problem navika na Win, pa mi sve u Linu deluje "nakaradno", ali ja sam posle toga izgubio svaku volju da koristim Lin (mada povemeno koristim neke od Live linuxa, kad nemam nista pametnije da radim) 2. nemam ni najblazu ideju sta je to... |
|
![]() |
![]() |
#80 | |
Veteran
|
![]() Citat:
Znaci cisto za rekord ima i toga ali niko ne koristi ![]() Prave se inace sa fsutil naredbom (hardlinkovi) te Sysinternalovim Junction.exe programom (Soft Linkovi). Jedno malo protupitanje: Jel ima Linux sytem restore, inplace upgrade, domain support, system file checker, group policy ...? Poslednja ispravka: korisnik (28.4.2006 u 12:24) |
|
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Dual Boot između Windows XP i Vista RC1 sistema | Kostarum Rex Persia | Operativni sistemi | 5 | 26.12.2008 22:05 |
windows Vista! | Master Neo | Operativni sistemi | 316 | 5.11.2006 17:35 |
Windows Vista | Sale2322 | Operativni sistemi | 117 | 20.5.2006 1:42 |
linux i windows | kole racunic | Slobodni softver | 27 | 6.3.2006 16:44 |
windows Vista theme pack | Master Neo | Modovi | 1 | 6.12.2005 20:09 |