![]() |
![]() |
![]() |
#801 |
Starosedelac
|
![]()
Što se tiče broja "bedževa" kod Senata, tj stepena naklonjenosti koju Senat gaji prema tebi, u početku same igri ti dosta može biti od pomoći da Senat držiš na svojoj strani i odrađuješ questove koje ti daju. Meni bi povremeno tutnuli po koju kintu (par hiljada tipa) koja nije predstavljala nagradu za neki quest nego eto tako.. gotive me ljudi
![]() Sećam se da sam jedanput imao tu skalu napunjenu do vrha i komentar je bio nešto tipa "toliko si popularan u Senatu da Senat razmišlja da li da ti da ključeve Rima ili ključeve odaja vestalskih devica". Lol ![]() Pored toga, čini mi se da što si simpatičniji Senatu, veća šansa da neko iz tvoje kuće postane pretor, konzul itd (ne sećam se sad baš tačno titula, davno sam igrao). A svaka od dobijenih titula daje poneki bonus. Međutim, kada dovoljno razviješ carstvo, Senat će da skonta da si postao gadna pretnja za njih i onda ti se ugled zakuca maltene na samo dno - bez obzira koliko si ranije bio u dobrim odnosima sa njima. Što se tiče tri opcije po zauzimanju gradova (mislim da su u Rimu to bile - okupacija, porobljavanje i eksterminacija), mane i prednosti su sledeće: Okupacija: tvoja vojska ulazi u grad i ne ubija civilno stanovništvo. Prednost je što ubiraš više novca od poreza, trgovine i poljoprivrede (ostalo više ljudi u životu koje možeš da oglobiš) i što brže možeš da razvijaš grad pošto, kao što Dimo reče, potrebno je imati minimalan broj stanovništva za regrutovanje vojske / napredovanje na sledeći "nivo" grada. Gadna mana ove taktike je da, ukoliko je stanovništvo grada brojno a broj trupa mali, nadrndaće se na tebe i dižu ustanak, pri čemu možeš da izgubiš grad, da ti pobiju deo vojske i da se ceo grad napuni buntovnicima. Još jedna mana je što pri samom zauzimanju grada ne dobijaš mnogo pljačkajući (u stvari.. i ne pljačkaš ![]() Porobljavanje: ovo je neko prelazno rešenje između okupacije i eksterminacije. Porobljavanje šalje polovinu (nemojte me držati za reč) stanovništva u druge gradove kao robove. Primetio sam da se stanovništvo šalje SAMO u one gradove u kojima je u tom trenutku guverner. Prazni gradovi ne dobijaju ništa. Prilikom porobljavanja grad se takođe i pljačka, tako da eto neke lepe kinte u carski budžet. Naravno i ovde se javlja problem da manji broj stanovništva znači manje ubiranje poreza u osvojenom gradu i sporiji razvoj,ali je zato i manja mogućnost pobune. Eksterminacija: nešto što bi svakako sankcionisala Ženevska konvencija i Sud u Hagu.. srećom pa ih u to vreme nije bilo ![]() Opciju koja ti ne dozvoljava da gradiš/regrutuješ u gradovima bez guvernera ja sam isključivao na glavnom ekranu pre kampanje (tamo gde se bira koju ćeš stranu da igraš, težina itd). Mislim da se zove nešto "turn automatic management off" ili "manage towns without governors". Onda je sve OK. Komp je ionako bio retardiran, pa mi je u pograničnim gradovima, umesto da gradi kasarne pravio pijace ![]() Poslednja ispravka: shrafko (28.4.2008 u 23:44) Razlog: masakriranje drugih rimskih frakcija i uticaj na Senat |
![]() |
![]() |
![]() |
#802 |
Član
Član od: 26.9.2007.
Zahvalnice: 33
Zahvaljeno 20 puta na 18 poruka
|
![]()
@shrafko
Hvala na infou ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#803 |
Starosedelac
|
![]()
Uh, i ja se sećam da noćima nisam spavao zbog Rima (kao i zbog svakog TWa, uostalom). Sindrom "samo još jedan turn".
![]() ![]() A diskove sam deo nekome ![]() Sad mi je na disku M2:TW sa ekspanzijama i tu najverovatnije i ostaje dok se ne pojavi E:TW ![]() Btw, glupo mi je što su u M2 izbacili onu skalu na kojoj se vidi koliko je koraka ostalo armijama, agentima, itd. |
![]() |
![]() |
![]() |
#804 |
Intel Inside
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.658
Zahvaljeno 11.205 puta na 7.167 poruka
|
![]()
Evo meni se sad vrti na drugom kompu...inspirisali ste me
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#805 |
Član
Član od: 26.9.2007.
Zahvalnice: 33
Zahvaljeno 20 puta na 18 poruka
|
![]()
Drago nam je da uticemo na nekog
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#806 | ||
Starosedelac
Član od: 6.12.2005.
Zahvalnice: 269
Zahvaljeno 812 puta na 454 poruka
|
![]() Citat:
Citat:
Seleukidi su dosta razliciti od Grka. Istina, spadaju pod istu kulturu ali totalno drugaciji roster. Roster im je mesavina makedonskog i persijskog, i verovatno najjaci roster u igri, ukljucujuci i rimljane tu. Katatrakti, slonovi, Aleksandrova Companion Cavalry, oklopljene falange, srebrni stitovi, cak i legionari na kraju. Jedino je problem sto vecina dobrih jedinica tek dolazi na 4-om nivou vojnih gradjevina (to je zbog balansa). Na cetvrtom nivou rimskih baraka ti vec gradis legionare dok na cetvrtom niovu seleukidskih baraka dobijas prve falange koje nisu "levy", odnosno prve koje imaju iole pristojan moral. Znaci taktika sa Seleukidima je da prvo potkupljujes protivnike i regrutujes placenike da dopunis svoj bedni pocetni roster; kad osvojis gradove da porobis populaciju da bi sto brze mogao da gradis gradjevine viseg nivoa u svojim gradovima. Mislim imaju toliko kesa da postaje prelako. Jedinice su ima jednostavno prejake. Srebrni stitove ce rasturiti spartance u bilo kojoj varijanti... BI je bolji od RTW-a u tom pogledu. Jos ako instaliras IBFD za BI, e onda ces da se namucis... |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#807 |
Veteran
|
![]()
Oni Gali su pravi likovi. Posto sam im zauzeo Narbo Maritus, Marsiliu, onaj iznad na L, Patavium, Medolandium (ili kako se vec zove) i jos jedan grad severno od ta dva, salju oni meni diplomatu koji u zamenu za primirje trazi da im vratim sve te gradove (koje sam inace mnooooogo unapredio) i traze 23000 denraia.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#808 |
Starośeđelac
|
![]()
AI je ponekad poprilicno mutav, sto zna da iritira. Tvoj slucaj je klasicni primjer toga. Meni se desavalo dodje armija i napada mi grad, i na 10m ispred odjednom se povuce i krene da bjezi, ja izlazim iz grada, gazim ih sa konjicom i na kraju ih iskasapim bez ijednog izgubljenog vojnika. Sto je najgore, u samom startu su bili nadmocniji, jer im je vojska bila bezmalo za trecinu veca od moje, i uz to su imali sve opsadne sprave u ruci (protiv mojih ostecenih zidina i polu-ostataka jedinica iz prethodnih borbi). Sta je razlog ovome, nemam pojma.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#809 |
Starosedelac
|
![]()
AI je rakrana TW igara. Mali milion puta desilo mi se da katapultom / balistom punim protivnika sa sigurne udaljenosti, van domašaja njegovih strelaca a on ni da makne osim što bi možda formaciju promenio u loose.
U M2:TW totalno uništim vojsku neke države, pokupim im sve gradove osim jednog ili dva, načisto bankrotiraju ali i dalje neće da postanu vazali (odgovor: "borićemo se do smrti" ![]() Pri opsadi gradova u dobrom delu slučajeva neprijatelj se namesti u centar naselja i neće ni da mrdne, bez obzira da li tvoji strelci tuku po njemu sa svih strana. Loš, loš AI....Ali su zato bitke fenomenalne ![]() ![]() Valjda će u E:TW malo da srede AI. Već nije zabavno ovako.. 1300 palih neprijatelja i jedan ili dva moja viteza/konjanika kad su zarobljavali routing troops. |
![]() |
![]() |
![]() |
#810 |
V.I.P. Test Play
Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.762
Zahvaljeno 4.133 puta na 2.700 poruka
|
![]()
Zgodno je pomenuti, da je pre patcha 1.3, RTW imao jedan odvratan bag u kampanji koji je cinio igru urnebesno lakom.
Posle svakog ucitanjana pozicije protivnicke armije su se povlacile nazad na svoje teritorije. Pa ako igras po par poteza u sesiji, eto tebi veoma pasivan AI (desavalo mi se da neke neutralne teritorije nebudu osvojene kroz celu partiju). |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku player1 na korisnoj poruci: | ||
shrafko (2.5.2008) |
![]() |
#811 |
Starosedelac
|
![]()
Što odvratan baš je zgodan
![]() Samo što ja kad sednem za bilo koji TW naslov ne ustajem po 5-6 sati tako da mi ovo nije koristilo mnogo - nisam ni primetio. Mali OT - u M2:TW AI je još uvek retardiran i posle 1.3 patcha (koji se instalira automatski sa Kingdoms ekspanzijom ako se ne varam). |
![]() |
![]() |
![]() |
#812 |
V.I.P. Test Play
Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.762
Zahvaljeno 4.133 puta na 2.700 poruka
|
![]()
Samo pazi. 5-6 sati u kasnom delu kampanje uopste nije mnogo poteza, ako imas mnogo borbi, nekad manje od 5 poteza. A tad se to itekako primeti, narocito tako gde su relacije izmedju provincija velike.
P.S. Naravno, niko ovde vise ne igra 1.0 RTW. Nit 1.2. Zar ne? |
![]() |
![]() |
![]() |
#813 |
Starośeđelac
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#814 |
Veteran
Član od: 2.9.2007.
Zahvalnice: 176
Zahvaljeno 241 puta na 134 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#815 |
Starosedelac
|
![]()
Srbija je pre boja na Kosovu raspolagala utvrđenim gradovima i značajnim vojnim snagama koje su bile u stanju da se ravnopravno nose sa silnom turskom vojskom - u prilog tome ide i činjenica da je rezultat bitke bio "nerešen".
Imaj u vidu da je, nakon boja na Kosovu 1389, novi Sultan, Bajazit I, oženio ćerku kneza Lazara (stefanovu sestru), te je Stefan postao turski vazal, šaljući svoje trupe turcima kako bi ih ovi koristili u svojim daljim osvajačkim poduhvatima. *khm* ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku shrafko na korisnoj poruci: | ||
Cernobil (2.5.2008) |
![]() |
#816 |
Veteran
|
![]()
Poenta je u tome da smo se borili do smrti, iako je Turska bila desetak puta veca i da nismo odmah postali vazali, nego tek nakon sto je pola Srbije izginulo. Sad to sto u udzbenicima pise da smo mozda i pobedili, jer se ishod bitke nije znao tacno neposredno posle borbe cisto je nagadjanje. A i da im Sultan nije riknuo, zgazili bi nas kako su hteli, nego je Bajazit morao da prvo ocvrsne vlast, ozeni par princeza, raspali rostilj sa vidjenijim Turcima...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#817 |
Starosedelac
|
![]()
Ovo je thread o R:TW. Igra se dešava dobrih 1400 godina pre Boja na Kosovu. U R:TW nema ni Srba ni Turaka koji su ratovali na Kosovu. Nekako mi izmiče cela poenta ovakve rasprave.. OK, čak i da si u pravu kada kažeš da su Srbi ratovali do poslednjeg (a nisu, inače nas danas ne bi bilo) , ne vidim kakve to veze ima kada kažem da u TW serijalu ni jednu državu ne mogu da nateram da postane moj vazal/protektorat - uprkos činjenici što je Rimsko Carstvo imalo ogroman broj satelita i vazala i uprkos tome što sam igrao kao rimljanin
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#818 |
Veteran
|
![]()
Ima veze, kako nema. Hteo sam da kazem da je inteligencija srednjovekovne vlastele tek nesto bolja od AI-a u R:TW (nije bas za pohvalu). Makar znali da nemaju nikakve sanse, isli su u bitke. Iako danas nama to nema nikakve logike, to se desavalo. Sad sto je to u R:TW prenaglaseno, mozemo samo da proklinjemo programere
|
![]() |
![]() |
![]() |
#819 | |
Banned
Član od: 29.3.2008.
Zahvalnice: 162
Zahvaljeno 107 puta na 81 poruka
|
![]() Citat:
PS izvinjavam se za off topic ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#820 |
Veteran
|
![]()
Ja nigde nisam ni rekao da su oni sto se bore budale. Da je postojao 1 (jedan) pametan diplomata, to je moglo da se resi sa manje krvi. I to jos pricamo o 14. veku. Rimljanima verovatno nije ni padalo na pamet da pregovaraju sa Galima a kamoli sa Germanima. I sam kazes da su se tada retko predavali bez borbe, sto potvrdjujem, a istina je i da su programeri preterali sa tim. Bolje da nisu ni stavljali vazalstvo i saveznistvo jer vam posle 3 turna nabiju noz u ledja
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
barbarorum, europe, factions, frakcije, gold, grci, legije, mod, modovi, patch, platinum, realism, rim, rome, settlement, total war |
|
|