Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Ostale teme > „Ja, igrač!”
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

„Ja, igrač!” Da li se slažete sa Kuzmom?

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 7.7.2007, 12:51   #81
Sale013
Kind Of A Big Deal

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 344
Zahvaljeno 450 puta na 265 poruka
Određen forumom Re: 7/2007 „Sizzlin' čuburah”

Ah bre.. Pa naravno da treba biti upućen u ono što piše. Ali kažem da ne mora biti inžinjer u toj oblasti već će lepo da KONSULTUJE ljude koji se time bave (da da, kao detektiv) i onda da svoja SAZNANJA prenese na papir u obliku koji će biti razumljiv čitaocima. Pa pobogu imate toliko primera gde novinar napiše dokumentarac o nečemu na osnovu ISTRAŽIVANJA a ne ličnog iskustva. Zato kažem da kuzma ne mora da ima auto da bi pisao o njemu. Naravno da je lično iskustvo poželjno u svemu, ali nekada to nije moguće. Mislim kako može čovek onda da piše o autu koji vredi milion evra?? Jel mora prvo da ga kupi i provoza da bi napisao neki članak o njemu? Novinari ne lupaju gluposti i ne oslanjaju se samo na lično iskustvo kada pišu neki ozbiljniji tekst, već istraže prvo tu oblast. Ponekad naprave grešku u tekstu.. Ali za to im sledi kazna kao što je kuzma rekao
Citat:
Autor koji je napravio grešku u tekstu o plejerima je streljan u zoru 24.juna tekuće godine, na primer ostalim saradnicima.
Sale013 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.7.2007, 14:41   #82
freeminder
Član

Član od: 4.2.2007.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 159 puta na 35 poruka

Citat:
Nicolas kaže: Pregled poruke
....nema on sta sa automobilima da trazi! Kao sto Mirko Alvirovic nema sta da trazi u wow sferi.
Verujte mi Mirko Alvirko cak i u sferi automobila nema shta da trazi, jer se zna kako je doshao do te svoje takozvane reputacije mean matherfucker-a za auto industriju na malim ekranima u maloj zemlji na brdovitom balkanu!

Razumem da si ga samo uzeo za primer, i nishta drugo (jer kod nas nepostoji ozbiljan novinar iz te oblasti pa se razlichito vishestranachko preskakachko less obraza ljudsko bice sa malom dozom znanja o auto oblasti i dosta opet konekcija iz svih slojeva vlasti i svih vrsta vlasti moze predstaviti kao the best car journalist&emision producent )
freeminder je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.7.2007, 15:44   #83
Sale013
Kind Of A Big Deal

Ne razumem kako možete da komentarišete novinarski posao i da pričate šta bi oni trebali da rade ako niste novinari?? Pa pobogu ne zna jedan čovek sve. Ne mešajte se ljudima u posao, jer je očigledno da oni uspevaju da ga odrade čim su postali poznati pa se takozvani "kritičari" bave njima. Novinari su tu i da izazovu reakciju..
Stara 7.7.2007, 17:58   #84
ukimafija
Deo inventara foruma

Član od: 10.7.2006.
Zahvalnice: 790
Zahvaljeno 1.618 puta na 1.389 poruka

Au bre, pre dva meseca sam se drzao za stomak i suze su mi isle na oci, koji je ovaj Kuzma lik, covek je prica za sebe.Stvarno je legenda.Momci u redakciji niposto ga ne menjajte,uticite da u dalje pise saljive stvari.I ovog prvog kad sam citao kako sam se samo .Sutra dan sam izasao na ispit i dobio 8.Oraspolozio me je nacisto.Quzma legendo, samo tako!!!

Ali ono za "Sanelu" urnebes.....,a Beograd je prica za sebe...

Poslednja ispravka: oluja (8.7.2007 u 21:31) Razlog: pravopisna greska...
ukimafija je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.7.2007, 20:22   #85
Nicolas
Deo inventara foruma

Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 299
Zahvaljeno 397 puta na 300 poruka
Određen forumom Re: 7/2007 "Sizzlin' čuburah"

Citat:
ivke76 kaže: Pregled poruke
zasto se ti osecas prozvanim?ono sto sam ja napisao u postu 65 je cinjenica (na zalost).i btw nigde nisam rekao ljudima sta da rade a tek nisam prvi poceo s'prozivkama.ti si mi napisao da " 'oladim malo,itd... " i tako zapoceo ovo iako ti se nigde nisam obratio/citirao itd...razmisli sada ponovo sta si napisao pa ce ti biti jasnije
Nesto nije u redu s tobom al ajde...tvoj problem. Verovatno zbog brdovitog balkana, al dobro, kome smeta moze da ide drugde.

+ Ja nisam poceo prvi pricu o kolima, ti si prvi poceo sa prozivkama tako da to samo ide u prilog mojim tvrdnjama.
Nicolas je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.7.2007, 22:06   #86
paterfamilias
Banned

Član od: 5.9.2006.
Zahvalnice: 6
Zahvaljeno 109 puta na 51 poruka

Citat:
VojaM kaže: Pregled poruke
Mi u SK-u imamo ljude koji umeju da pišu tekstove određenog tipa, ali ne i nekog drugog tipa. Saša Uzelac se odlično razume u hardver, ali teško da bi umeo da napiše kolumnu tipa "Ja, igrač". Kuzma, s druge strane, teško da bi se snašao u pisanju tekstova tipa "Uticaj Googlea na opštu kulturu mlađe populacije".
Smešno je uopšte porediti Uzelca sa kolumnom"Ja,igrač".Saša Uzelac je pravi IT novinar,za razliku od MK,i njegovi tekstovi su pre svega korektno novinarski napisani i informativni,jer se baziraju na činjenicama i znanju autora.
Očigledno je da u SK postoje ljudi na kojima se bazira časopis(tipa Uzelac) i oni koji su tu našli igrom slučaja,koje suštinski i ne zanima IT(tipa MK) i koji krajičkom oka gledaju da se prebace na drugu tematiku(FHM),i da se tako bar delimično distanciraju od njima očigledno nedovoljno bliske tematike SK-a.
paterfamilias je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.7.2007, 22:19   #87
Mrka Kapa
Starosedelac

Član od: 28.11.2006.
Zahvalnice: 375
Zahvaljeno 973 puta na 387 poruka

Ako ćemo tako da upoređujemo, zar ne treba napraviti razliku između novinara-reportera i novinara-kolumniste?
Mrka Kapa je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.7.2007, 23:57   #88
VojaM
Ad Ministrator

Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka

Citat:
paterfamilias kaže: Pregled poruke
Smešno je uopšte porediti Uzelca sa kolumnom"Ja,igrač".Saša Uzelac je pravi IT novinar,za razliku od MK,i njegovi tekstovi su pre svega korektno novinarski napisani i informativni,jer se baziraju na činjenicama i znanju autora.
Očigledno je da u SK postoje ljudi na kojima se bazira časopis(tipa Uzelac) i oni koji su tu našli igrom slučaja,koje suštinski i ne zanima IT(tipa MK) i koji krajičkom oka gledaju da se prebace na drugu tematiku(FHM),i da se tako bar delimično distanciraju od njima očigledno nedovoljno bliske tematike SK-a.
Onda si ti pogrešio časopis. Svet kompjutera nije samo IT časopis nego časopis koji se bavi kompjuterima... u svim mogućim vidovima. SK ne objavljuje sam inženjerske tekstove u kojima su podaci najbitnija stavka.
VojaM je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.7.2007, 0:14   #89
VojaM
Ad Ministrator

Citat:
Mrka Kapa kaže: Pregled poruke
Ako ćemo tako da upoređujemo, zar ne treba napraviti razliku između novinara-reportera i novinara-kolumniste?
Naravno. A može se postaviti pitanje ko je tu u stvari novinar u klasičnom smislu. Taj termin je u našem jeziku i terminologiji previše opšti i previše nedefinisan.

Kod Amera, recimo, postoje reporters koji idu na teren i izveštavaju o nekom događaju ("cover the event"), postoje writers koji pišu komentare, uvodnike i kolumne, critics - kritičari i analytics - analitičari koji se bave analizom neke pojave i njenim uticajem na društvo, tržište itd. (ponekad i predviđanjem kakav će uticaj imati neka pojava u budućnosti).

To su novinarske specijalnosti u opštem novinarstvu. Kada se radi o tematskim časopisima koji imaju malo jezgro stalno zaposlenih novinara i uglavnom se oslanjaju na spoljne saradnike postoje contributor - saradnik koji je stručan za neku oblast i o njoj pišu i contributing editor - urednik koji nije stalno zaposlen, a uređuje deo časopisa posvećen jednoj temi ili disciplini (kod nas bi to bili, recimo, Vladimir Pisodorov ili Milan Đukić).

U inostranstvu je, recimo, uobičajeno da časopis koji je na neki način stručan i sa užom tematikom (računari, automobili, arheologija, prirodne lepote / geografija itd.) ima relativno malo jezgro stalno zaposlenih novinara i stručnjaka, a ostali se angažuju po potrebi, honorarno, iz redova dobrih poznavalaca pojedinih oblasti. "Svet kompjutera" sledi takvu koncepciju, a pošto je takvih časopisa ovde malo, uvek smo imali i imamo problema sa rukovodstvom naše izdavačke kuće koje se buni zbog "prevelikog broja honoraraca" i "previsokog ukupnog iznosa honorara". Sličan problem ima, recimo, i "Politikin zabavnik". Sve to potiče iz prividnog paradoksa da novine i časopisi i novine koje se bave opštim temama (dakle, širom tematikom) imaju mnogo manji broj spoljnih saradnika nego stručni i specijalizovani časopisi.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku VojaM na korisnoj poruci:
Mrka Kapa (8.7.2007)
Stara 8.7.2007, 0:26   #90
VojaM
Ad Ministrator

I da, ako ste iz moje priče nešto zaključili to je da treba razlokovati klasične novinare od stručnih saradnika koji mogu pisati tekstove i na novinarski način, ali se uglavnom "unajmljuju" da napišu nešto iz oblasti kojom se bave i za koju su stručni.

Zato ja ne volim preterano korišćenje izraza "IT novinar" za sve ljude koji pišu u kompjuterskim časopisima.
Stara 8.7.2007, 0:52   #91
ivke76
Član

Član od: 24.5.2006.
Zahvalnice: 16
Zahvaljeno 23 puta na 13 poruka

Citat:
Nesto nije u redu s tobom al ajde...tvoj problem. Verovatno zbog brdovitog balkana, al dobro, kome smeta moze da ide drugde.
bitno da je s'tobom sve u redu (i to itekako ima veze sa brdovitim balkanom ) ali i to je tvoj problem pa se necu vise nadkucavati ovde s'tobom
eh,da:
Citat:
+ Ja nisam poceo prvi pricu o kolima, ti si prvi poceo sa prozivkama tako da to samo ide u prilog mojim tvrdnjama.
post #58
Citat:
MK pise o automobilima a ne poseduje nijedan. Eeee, debilnosti.
Call me crazy ali ako sam dobro shvatio situaciju ne vidim sta on ima da se hvata za oblasti van sveta igara.
post #63
Citat:
ali da se razumemo, nema on sta sa automobilima da trazi!
moj prvi post sa kako ti kazes "prozivkama" je bio posle ova dva
ivke76 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.7.2007, 9:55   #92
Nicolas
Deo inventara foruma

Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 299
Zahvaljeno 397 puta na 300 poruka

Citat:
ivke76 kaže: Pregled poruke
eh,da:

post #58

post #63

moj prvi post sa kako ti kazes "prozivkama" je bio posle ova dva
Potrudi se da nadjes post u kome se pominju automobili a koji sam citirao. Nadam se da ces uspeti, za tvoje dobro. Srecno!
Nicolas je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.7.2007, 11:02   #93
Sale013
Kind Of A Big Deal

Mislim da nema poente više raspravljati o novinarskoj profesiji ako vam je pravi novinar upravo sad pokušao otvoriti oči. Ne bavite se tudjim poslom ako ne znate da ga radite
A sada nazad na tekst.
Jel ima neko informaciju gde je sve kuzma živeo? Jer vidim da kaže u samom uvodu 7 puta za 7 godina, pa me zanima kroz koje je gradove sve prošao.. Zna li neko? Pitam se da li bi mu i u ludilu palo na pamet da dodje u Pančevo .. Lepo od njega što nam je rekao da je na Vračaru u okolini hrama Svetog Save, dobro ću da otvorim oči kada tuda prolazim
Stara 8.7.2007, 15:05   #94
glitch
Starosedelac

Član od: 17.8.2006.
Zahvalnice: 267
Zahvaljeno 455 puta na 384 poruka

Ne znam, Kuzmanu se toliko stvari desilo u (dosadasnjem) zivotu, da vise ne znam sta moze biti tacno a sta "umetnicka sloboda".
@VojaM: e, to! Bar je meni tako logicno: strucni saradnik napise tekst koji i ne mora da bude za novine (ali nije ni bitno, ima tu, da kazem naucnu vrednost) a kolega novinar ce to posle da uoblici, da "na nesto lici"...
glitch je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.7.2007, 15:38   #95
Covenant
Deo inventara foruma

Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka

Mali off-topic...
Mislim da je najveca buva u kolumni ono o njegovom sluzenju vojske '90 te godine u Bitolju
Koliko ja znam Kuzma je '75 godiste-sta,sluzio je,je li,vojsku sa 15 godina
Bivsa Juga ipak nije isto sto i Palestina
Mozda ja i gresim,ali ne znam
Covenant je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.7.2007, 16:02   #96
Garson
Deo inventara foruma

Član od: 12.2.2006.
Zahvalnice: 269
Zahvaljeno 544 puta na 343 poruka

Citat:
Covenant kaže: Pregled poruke
Mali off-topic...
Mislim da je najveca buva u kolumni ono o njegovom sluzenju vojske '90 te godine u Bitolju
Koliko ja znam Kuzma je '75 godiste-sta,sluzio je,je li,vojsku sa 15 godina
Bivsa Juga ipak nije isto sto i Palestina
Mozda ja i gresim,ali ne znam
Pa da, greshish, Kuzma je 72' godishe.
Kuzma
Garson je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.7.2007, 16:16   #97
Ghost
Starosedelac

Član od: 10.4.2006.
Zahvalnice: 167
Zahvaljeno 485 puta na 232 poruka

Ghost je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.7.2007, 16:36   #98
Covenant
Deo inventara foruma

Citat:
Garson kaže: Pregled poruke
Pa da, greshish, Kuzma je 72' godishe.
Kuzma
Pa ne mozes bas tako rano da sluzis vojsku...
...sem ako nisi isao/upisao srednju skolu i sem ako sam neces,sto sumnjam da je sa Kuzmom slucaj tj da nije nista upisao posle osnovne skole
Stara 8.7.2007, 19:31   #99
DeCoy
Intel Inside

Zahvalnice: 1.658
Zahvaljeno 11.201 puta na 7.163 poruka

Vidi se da ti matematika bas ne ide

72+18=1990 ili 1991 tj. bas u osvit raspada SFRJ...

BTW Kuzmanovic je posle upisao pravni fakultet u NS pod uticajem serija "Zakon u LA-u"
DeCoy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.7.2007, 19:41   #100
Covenant
Deo inventara foruma

Jeste,bas je u uzrastu od 18 godina(to je oko III srednje)isao u vojsku
Razmisli malo
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Svet kompjutera 7/2007 oluja Sadržaj novog broja SK 87 13.8.2007 14:16

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 22:25.