![]() |
![]() |
|
„Ja, igrač!” Da li se slažete sa Kuzmom? |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#81 | |
Kind Of A Big Deal
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 344
Zahvaljeno 450 puta na 265 poruka
|
![]()
Ah bre.. Pa naravno da treba biti upućen u ono što piše. Ali kažem da ne mora biti inžinjer u toj oblasti već će lepo da KONSULTUJE ljude koji se time bave (da da, kao detektiv) i onda da svoja SAZNANJA prenese na papir u obliku koji će biti razumljiv čitaocima. Pa pobogu imate toliko primera gde novinar napiše dokumentarac o nečemu na osnovu ISTRAŽIVANJA a ne ličnog iskustva. Zato kažem da kuzma ne mora da ima auto da bi pisao o njemu. Naravno da je lično iskustvo poželjno u svemu, ali nekada to nije moguće. Mislim kako može čovek onda da piše o autu koji vredi milion evra?? Jel mora prvo da ga kupi i provoza da bi napisao neki članak o njemu? Novinari ne lupaju gluposti i ne oslanjaju se samo na lično iskustvo kada pišu neki ozbiljniji tekst, već istraže prvo tu oblast. Ponekad naprave grešku u tekstu.. Ali za to im sledi kazna kao što je kuzma rekao
Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Član
Član od: 4.2.2007.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 159 puta na 35 poruka
|
![]() Citat:
Razumem da si ga samo uzeo za primer, i nishta drugo (jer kod nas nepostoji ozbiljan novinar iz te oblasti pa se razlichito vishestranachko preskakachko less obraza ljudsko bice sa malom dozom znanja o auto oblasti i dosta opet konekcija iz svih slojeva vlasti i svih vrsta vlasti moze predstaviti kao the best car journalist&emision producent ) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Kind Of A Big Deal
|
![]()
Ne razumem kako možete da komentarišete novinarski posao i da pričate šta bi oni trebali da rade ako niste novinari?? Pa pobogu ne zna jedan čovek sve. Ne mešajte se ljudima u posao, jer je očigledno da oni uspevaju da ga odrade čim su postali poznati pa se takozvani "kritičari" bave njima. Novinari su tu i da izazovu reakciju..
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Deo inventara foruma
Član od: 10.7.2006.
Zahvalnice: 790
Zahvaljeno 1.618 puta na 1.389 poruka
|
![]()
Au bre, pre dva meseca sam se drzao za stomak i
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ali ono za "Sanelu" urnebes.....,a Beograd je prica za sebe... Poslednja ispravka: oluja (8.7.2007 u 21:31) Razlog: pravopisna greska... |
![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 299
Zahvaljeno 397 puta na 300 poruka
|
![]() Citat:
+ Ja nisam poceo prvi pricu o kolima, ti si prvi poceo sa prozivkama tako da to samo ide u prilog mojim tvrdnjama. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Banned
Član od: 5.9.2006.
Zahvalnice: 6
Zahvaljeno 109 puta na 51 poruka
|
![]() Citat:
Očigledno je da u SK postoje ljudi na kojima se bazira časopis(tipa Uzelac) i oni koji su tu našli igrom slučaja,koje suštinski i ne zanima IT(tipa MK) i koji krajičkom oka gledaju da se prebace na drugu tematiku(FHM),i da se tako bar delimično distanciraju od njima očigledno nedovoljno bliske tematike SK-a. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Starosedelac
Član od: 28.11.2006.
Zahvalnice: 375
Zahvaljeno 973 puta na 387 poruka
|
![]()
Ako ćemo tako da upoređujemo, zar ne treba napraviti razliku između novinara-reportera i novinara-kolumniste?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Ad Ministrator
Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Ad Ministrator
|
![]() Citat:
Kod Amera, recimo, postoje reporters koji idu na teren i izveštavaju o nekom događaju ("cover the event"), postoje writers koji pišu komentare, uvodnike i kolumne, critics - kritičari i analytics - analitičari koji se bave analizom neke pojave i njenim uticajem na društvo, tržište itd. (ponekad i predviđanjem kakav će uticaj imati neka pojava u budućnosti). To su novinarske specijalnosti u opštem novinarstvu. Kada se radi o tematskim časopisima koji imaju malo jezgro stalno zaposlenih novinara i uglavnom se oslanjaju na spoljne saradnike postoje contributor - saradnik koji je stručan za neku oblast i o njoj pišu i contributing editor - urednik koji nije stalno zaposlen, a uređuje deo časopisa posvećen jednoj temi ili disciplini (kod nas bi to bili, recimo, Vladimir Pisodorov ili Milan Đukić). U inostranstvu je, recimo, uobičajeno da časopis koji je na neki način stručan i sa užom tematikom (računari, automobili, arheologija, prirodne lepote / geografija itd.) ima relativno malo jezgro stalno zaposlenih novinara i stručnjaka, a ostali se angažuju po potrebi, honorarno, iz redova dobrih poznavalaca pojedinih oblasti. "Svet kompjutera" sledi takvu koncepciju, a pošto je takvih časopisa ovde malo, uvek smo imali i imamo problema sa rukovodstvom naše izdavačke kuće koje se buni zbog "prevelikog broja honoraraca" i "previsokog ukupnog iznosa honorara". Sličan problem ima, recimo, i "Politikin zabavnik". Sve to potiče iz prividnog paradoksa da novine i časopisi i novine koje se bave opštim temama (dakle, širom tematikom) imaju mnogo manji broj spoljnih saradnika nego stručni i specijalizovani časopisi. |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku VojaM na korisnoj poruci: | ||
Mrka Kapa (8.7.2007) |
![]() |
#90 |
Ad Ministrator
|
![]()
I da, ako ste iz moje priče nešto zaključili to je da treba razlokovati klasične novinare od stručnih saradnika koji mogu pisati tekstove i na novinarski način, ali se uglavnom "unajmljuju" da napišu nešto iz oblasti kojom se bave i za koju su stručni.
Zato ja ne volim preterano korišćenje izraza "IT novinar" za sve ljude koji pišu u kompjuterskim časopisima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#91 | |||
Član
Član od: 24.5.2006.
Zahvalnice: 16
Zahvaljeno 23 puta na 13 poruka
|
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() eh,da: Citat:
Citat:
moj prvi post sa kako ti kazes "prozivkama" je bio posle ova dva ![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 299
Zahvaljeno 397 puta na 300 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Kind Of A Big Deal
|
![]()
Mislim da nema poente više raspravljati o novinarskoj profesiji ako vam je pravi novinar upravo sad pokušao otvoriti oči. Ne bavite se tudjim poslom ako ne znate da ga radite
![]() A sada nazad na tekst. Jel ima neko informaciju gde je sve kuzma živeo? Jer vidim da kaže u samom uvodu 7 puta za 7 godina, pa me zanima kroz koje je gradove sve prošao.. Zna li neko? ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Starosedelac
Član od: 17.8.2006.
Zahvalnice: 267
Zahvaljeno 455 puta na 384 poruka
|
![]()
Ne znam, Kuzmanu se toliko stvari desilo u (dosadasnjem) zivotu, da vise ne znam sta moze biti tacno a sta "umetnicka sloboda".
@VojaM: e, to! Bar je meni tako logicno: strucni saradnik napise tekst koji i ne mora da bude za novine (ali nije ni bitno, ima tu, da kazem naucnu vrednost) a kolega novinar ce to posle da uoblici, da "na nesto lici"... |
![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Deo inventara foruma
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka
|
![]()
Mali off-topic...
Mislim da je najveca buva u kolumni ono o njegovom sluzenju vojske '90 te godine u Bitolju Koliko ja znam Kuzma je '75 godiste-sta,sluzio je,je li,vojsku sa 15 godina ![]() Bivsa Juga ipak nije isto sto i Palestina ![]() Mozda ja i gresim,ali ne znam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Deo inventara foruma
Član od: 12.2.2006.
Zahvalnice: 269
Zahvaljeno 544 puta na 343 poruka
|
![]() Citat:
![]() Kuzma |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Starosedelac
Član od: 10.4.2006.
Zahvalnice: 167
Zahvaljeno 485 puta na 232 poruka
|
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
...sem ako nisi isao/upisao srednju skolu i sem ako sam neces,sto sumnjam da je sa Kuzmom slucaj tj da nije nista upisao posle osnovne skole ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Intel Inside
Zahvalnice: 1.658
Zahvaljeno 11.201 puta na 7.163 poruka
|
![]()
Vidi se da ti matematika bas ne ide
![]() 72+18=1990 ili 1991 tj. bas u osvit raspada SFRJ... BTW Kuzmanovic je posle upisao pravni fakultet u NS pod uticajem serija "Zakon u LA-u" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Jeste,bas je u uzrastu od 18 godina(to je oko III srednje)isao u vojsku
![]() Razmisli malo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Svet kompjutera 7/2007 | oluja | Sadržaj novog broja SK | 87 | 13.8.2007 14:16 |