![]() |
![]() |
|
Cvet kompjutera Vicevi, slike, sajtovi i ostale „zezalice”... (POSTOVI SE NE BROJE!) |
Pregled rezultata glasanja: A kako vi kazete... | |||
Mikrosoft |
![]() ![]() ![]() ![]() |
77 | 28,84% |
Majkrosoft |
![]() ![]() ![]() ![]() |
190 | 71,16% |
Glasova: 267. U ovom glasanju ne možete da učestvujete |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#101 |
Član
Član od: 21.7.2006.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 5 puta na 5 poruka
|
![]()
Jos dok sam bio mladji svi oko mene su govorili mikosoft,pa eto i je sada tako govorim.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Veteran
Član od: 22.4.2006.
Zahvalnice: 51
Zahvaljeno 111 puta na 103 poruka
|
![]()
Pa ako cemo po engleski a ne po srpski onda je majkrosoft pravilan izgovor ali posto je meni pravilnije po vuku ja ga zovem mikrosoft sto je i poenta ovoga jer ne pricamo engleski nego srpski. E sad, sto se na srpskom OS zove Prozori jbg ali tako treba po pravopisu ako cemo po srpski a ne da bude ввиндоввс (дупло ве
![]() Poslednja ispravka: Loodi (19.12.2006 u 6:50) |
![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Nekidan sam cuo lika servisera,bezveze mi nesto pricali o konfiguracijama i on meni kaze "...по дефаулту то би требало да је адванцед сетингс" Ja kad nisam rikn'o....Em ti zivot ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Član
Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 88
Zahvaljeno 69 puta na 60 poruka
|
![]() Citat:
![]() To isto može da se kaže: "Po Mikrosoftu , podrazumevano i trebalo da je na naprednim podešavanjima" ![]() I svi razumeju i sve u redu. Da nećemo možda da naručimo "Jeudna Kouka koula sa frenčfrajz dok doulaudujem pečeve i setujem default konfigurejšn" ![]() ![]() ![]() Znači Mikrosoft je pravilno, "majkrosoft" je siguran znak da je pred vama nadobudni "Engleščić" ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Deo inventara foruma
Član od: 9.11.2005.
Zahvalnice: 1.883
Zahvaljeno 999 puta na 620 poruka
|
![]()
govorim mikrosoft, iako znam da je pravilno majkrosoft
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Deo inventara foruma
Član od: 2.2.2006.
Zahvalnice: 861
Zahvaljeno 1.729 puta na 992 poruka
|
![]()
Hrvati kažu De Ve De svi, a kod nas Di Vi Di, mislim da je u slučaju Majkrosofta i jedno i drugo pravilno, jer po pravopisu može da se transkribuje a i ne mora. Pogledajte atlas i kartu Amerike, piše grad Albukerke
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Deo inventara foruma
Član od: 27.4.2006.
Zahvalnice: 821
Zahvaljeno 2.075 puta na 1.080 poruka
|
![]()
A kako kazete Word?
Vord ili vrd (wɜrd)? |
![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Član
Član od: 30.10.2005.
Zahvalnice: 48
Zahvaljeno 95 puta na 75 poruka
|
![]()
Vord
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Vord. GVovori li ko Majkrosof Reč/Riječ?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Deo inventara foruma
Član od: 9.11.2005.
Zahvalnice: 1.883
Zahvaljeno 999 puta na 620 poruka
|
![]()
a IKS-PE ili EKS-PI?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Deo inventara foruma
Član od: 27.4.2006.
Zahvalnice: 821
Zahvaljeno 2.075 puta na 1.080 poruka
|
![]()
Samsung ili semsang?
U es be ili ju es bi? Genijus ili Dzinijus? da ne pisem vise... |
![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ike pe... Bože glupe li teme, svi mi znamo kako je šta pravilno, ne znam čemu tema služi... U majskom časopisu Mense (mozaIQ) ima haos teška ukrštenica...
Recimo, piše "pe pe". Pogađajte šta je, ima jedno slovo čini mi se? EPEPE (ekonomsko propandni program....) |
![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Član
Član od: 23.11.2006.
Zahvalnice: 17
Zahvaljeno 14 puta na 12 poruka
|
![]()
Bože, tema baš podstiče na kreativno razmišljanje...
![]() Čini mi se da presek stavova do sada napisanih baš odgovara i realnoj situaciji u mikrokosmosu mom a i sam sam često razmišljao o toj "problematici".Lično me nervira trend "sakaćenja" srpskog jezika i to ne samo u okviru "hakerskog" žargona.Sa moje tačke gledišta ukoliko za neki termin nalazim da je vredan po već nekom osnovu pokušavam da ispoštujem pravilan izgovor.Ono što mi je sumnjivo ili mi se zbog nečega baš i ne dopada gledam da (namerno) izkarikiram, naravno bez zlobe ![]() Baš volim ovako i to me zabavlja: -mikrosoft -vindovsmedijaplejer -stisni kancel -apli -nevalja ti tvrdi disk ![]() -vord -a jel si stisnuo pover? -advanced (obavezno) -utiliti -koristim i izraze iz srpskog vindovsa pošto su jako zabavni a pošto u mom kraju cirkuliše i mađarski vindovs ubacim i nešto odatle ![]() ...naravno istinske znalce veoma cenim ali od njih onda očekujem i krajnu doslednost gnozi pravilnog (iz)govora i nedo im bog da nešto pogreše ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Član
Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 88
Zahvaljeno 69 puta na 60 poruka
|
![]()
Problem izgovaranja sranih reči u stvari ne postoji.
Kod nas se poslednjih 100 godina koristi francuska transkribcija za skraćenice. Znači XP - Iks Pe NT - En Te Microsoft - Mikrosoft. Dakle, oni koji samo engleski znaju, trude se da sve bude po engleskom, pa i strane reči u izgovoru. Dalje, trude se da strane reči pišu u originalu po stranjski a da ih izgovaraju takođe u stranom originalu. Ni jedno ni drugo nije po standardu srpskog jezika i ko god kaže da treba da se piše u tekstu "Microsoft" a ne mikrosoft ili bi da piše "Microsoft" A da izgovara "Majkrosoft" je neznalica sopstvenog jezika.. Jeste lepo učili u 1. razredu osnovne: Piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano .. i.. ne pravi se pametan sa stranjskim rečima jer se vrlo brzo pretvara u svoju suprotnost (Egzaklti opozit ifekt) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Aaa, ja koristim ćirilični XP i oduševljava me prevodom. U početku mi glupo bilo, a sad sam se svikao. Čak ima i par riječi bolje zvučećih nego na eng
|
![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Veteran
|
![]()
Ko zna engleski ili bar nesto konta engleski govori Majkrosofti a ko prica srpski on govori Mikrosoft... ali u sustini nisu ni oni jako pogresili jer ipak ovo je Srbija!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Deo inventara foruma
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Član
|
![]()
Ma, Micro$oft...
Svima je jasno i zbog čega je postavljen simbol za JU ES DOLLAR... Prosečnom Amerikancu je sasvim normalno izgovoriti majkrosoft, u duhu fonetike engleskog jezika, dok kod nas fonetika ima sasvim drugačija pravila... A na sve to, ako bi se koristio sistem prevodjenja, to bi, nažalost, postalo nešto sasvim treće (mali meki, zvuči pomalo erotski), što nikako ne bi moglo da se spoji sa računarima. Na kraju, u globalu, svi smo mi u pravu, i opet niko nije u pravu... Eeeehhh, zemljo Srbijo... Na kraju krajeva, čika-Biliju nije važno kako izgovaramo ime njegovog operativnog sistema, već da on u svoj džep stavi još koji JU ES DOLLAR... |
![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Član
Član od: 8.1.2007.
Zahvalnice: 48
Zahvaljeno 16 puta na 4 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |