![]() |
![]() |
|
Kvarovi Pomoć i informacije u vezi sa neobjašnjivim kvarovima i nestabilnostima sistema |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 17.1.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 3 puta na 2 poruka
|
![]()
Konfiguracija:
1. maticna: ASUS P5B 2. procesor: Intel C2D E6420 3. graficka: ASUS nVidia GF 7300 GT TOP 128 MB GDDR3 4. RAM: 1x1GB DDR2-667 Kingston 5. hard: Seagate 320 GB SATA2, 16 MB bufer-a 6. opticki uredjaj: LG GSA-H42N DVD-RW U BIOS-u podesim sata kontroler da radi u AHCI modu, pravilno instaliram drajvere za ICH8 (ne radi se o ICH8R verziji juznog mosta) i onda mi prilikom instalacije Win-a izadje poruka tipa hard disk not detected. Kada stavim kontroler u IDE mod sve radi besprekorno a u Device Manager-u hard je prepoznat kao ide uredjaj koji radi u ultra DMA 5 modu. U Device Manager-u se vide 3 primary i 3 secondary grane a hard se nalazi na Primary Master-u na drugoj grani iako je prikljucen na SATA 1 konektor. Na ploci se pored 4 SATA2 konektora kontrolisanih od strane juznog mosta (ICH8) nalazi i 1 PATA, jedan SATA2 i jedan eSATA konektaor koje kontrolise JMicron chip instaliran na samoj ploci. Kada hard prikljucim na taj SATA 2 konektor i u BIOS-u podesim JMicron kontroler da radi u AHCI modu, uspem da instaliram sistem (instalirao sam i drajvere za doticni kontroler) koji naizgled radi dobro ali na svakih minut-dva (nema pravila) hard zakrci (kao da radi nesto) i mis pocne da koci u periodu od par sekundi posle cega sve opet radi dobro. U Device Manger-u hard je prepoznat kao SCSI uredjaj a vide se samo jedna Primary (na Master-u je DVD-RW opticki uredjaj) i jedna Secondary grana. Kako da resim ovaj problem? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Starosedelac
Član od: 17.8.2006.
Zahvalnice: 267
Zahvaljeno 455 puta na 384 poruka
|
![]()
Win ne ume da se instalira na SATA i na RAID kontrolere (kazu da instalacija sa SP2 moze, nisam probao). Moras da mu podmetnes drajvere za te kontrolere pre instalacije.
Pogledaj ove teme za detalje. Poz http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=12520 http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=18194 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Član
|
![]()
Znam ja sve to i kao sto sam rekao instalirao sam pravilno drajvere preko F6 opcije, problem je u tome sto posle toga u delu kada Win treba da kopira fajlove sa diska na hard instalacija izbaci upozorenje hard disk not found ili nesto slicno. Istu verziju (sa istog diska) OS-a sam par dana ranije instalirao na AMD platformu bas u AHCI modu koristeci F6 opciju i flopy. Bojim se da je problem u ICH8 juznom mostu i njegovom sata kontroleru. Znas li ti nesto o tome?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Starosedelac
|
![]()
Ako kontroler emulira IDE drajv i Win instalacija to "proguta", onda je sa kontrolerom sve u redu. Ako instalacija i dalje ne prepoznaje disk, onda nisi nasao prave drajvere. Precesljaj CD od ploce, opet.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Član
|
![]()
Driver-e sam i napravio pomocu Make Disk-a sa CD-a koji je dosao uz MB, jedan za JMicron i jedan za ICH8. Kada radi u IDE modu ti driver-i nisu ni potrebni. Za AHCI mod trebaju ali on radi samo na JMicron-u uz naravno driver-e za njega i to lose. AHCI na ICH8 ne radi uopste bez obzira na driver-e, ne mogu ni da instaliram OS. Procitao sam na Intel-ovom sajtu da ICH8 ne podrzava AHCI, ali sam nasao na netu da se mogu modovati sami driveri i da tada radi kako treba. Problem je sto ne mogu da nadjem te modovane driver-e. Znas li ti nesto o tome?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Starosedelac
|
![]()
Evo ti drajvera za floppy a evo i "uhakovani" iaahci.inf i txtsetup.oem drajveri (samo prepises preko originalnih). Mislim da ce i Intel blagovremeno da napravi odgovarajuce drajvere...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Starosedelac
Član od: 10.2.2007.
Zahvalnice: 232
Zahvaljeno 251 puta na 170 poruka
|
![]()
Mislite li da nece biti problema oko AHCI-ja sa Gigabyte P35-dq6 i maxtor SATA I 120gbyta? Service pack 2 xp je u pitanju....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Starosedelac
Član od: 13.3.2006.
Zahvalnice: 1.689
Zahvaljeno 704 puta na 490 poruka
|
![]()
Hmm, ja nisam imao problema sa SATA diskom. Nisam instalirao nikakve dodatne drajvere (imao sam tada XP 32bit SP2, sada sam na XP x64), znam samo da nije svejedno u koji SATA port na ploci nakacis HD. Vidi u upustvu za plocu sta tacno pise. Pricam napamet pa mozda i gresim.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Član
|
![]()
Nadam se da je Intel resio probleme sa AHCI-jem na novom ICH9R juznom mostu. S' obzirom da imas SATA 1 hard verovatno ne podrzava NCQ tako da neces ni primetiti razliku ako radi u IDE a ne AHCI modu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Član
|
![]()
Ako prilikom instalacije Win-a nisi instalirao drajvere za SATA kontroler onda ti disk najverovatnije radi u IDE modu. Ako tvoj disk ne podrzava NCQ onda nema ni potrebe da prelazis na AHCI mod.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Novi član
Član od: 20.2.2006.
Zahvaljeno 5 puta na 5 poruka
|
![]()
http://www.neowin.net/forum/lofivers...p/t457699.html
Instalacija AHCI iz wina,ako nekom treba. |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Sony-Ericsson PC Suite Nece da radi | LazaLazarevic | Programi za mobilne telefone | 28 | 10.3.2010 18:52 |
Mozilla Firefox nece da radi | alien | Aplikativni softver | 9 | 20.10.2007 20:57 |
DVD-RW nece uopste da radi | Mr.Deeds | Kvarovi | 9 | 1.11.2006 15:00 |
u pio modu reze u dma nece | kvazigale | Kvarovi | 1 | 25.10.2006 0:06 |
Problem sa mp3 playerom? Na nekom XP-u radi na nekom ne... | Master Neo | Foto i audio/video | 7 | 5.1.2006 2:42 |