Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Šta da kupim?

Šta da kupim? Saveti oko kupovine novog ili nadogradnje starog računara

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 30.11.2005, 14:58   #41
ACHTUNG
Starosedelac

Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 58
Zahvaljeno 148 puta na 103 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku ACHTUNG Slanje poruke preko Yahooa korisniku ACHTUNG Slanje poruke preko Skypea korisniku ACHTUNG
Određen forumom Re: Srpski brand name kompovi

Ne mogu oni sami da zalepe nalepnicu.Sigurno moraju prvo da dobiju neku vrstu odobrenja od Microsofta da bi je stavili inace bi svaka firma u Srbiji lepila kompove sa nalepnicama Designed for Windows XP.Mada to i nije bas neka potvrda kvaliteta,mislim,ne moze se bas reci da ce da rade kao neki Dell itd,ali opet bolje ista nego divaljak,right?
ACHTUNG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.11.2005, 15:08   #42
ConanSaga
Član

Član od: 25.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka

Citat:
!ACHTUNG! kaže:
Ne mogu oni sami da zalepe nalepnicu.Sigurno moraju prvo da dobiju neku vrstu odobrenja od Microsofta da bi je stavili inace bi svaka firma u Srbiji lepila kompove sa nalepnicama Designed for Windows XP.Mada to i nije bas neka potvrda kvaliteta,mislim,ne moze se bas reci da ce da rade kao neki Dell itd,ali opet bolje ista nego divaljak,right?
Bas tako
ConanSaga je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.11.2005, 23:34   #43
Sasa
Darth Moderator

Član od: 15.10.2005.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 84 puta na 38 poruka

Citat:
!ACHTUNG! kaže:
Sta znaci divljak ?
Po cemu se sem po nalepnici razlikuje CT/desk racunar?

Da li iko ima predstavu sta znaci ta nalepnica, a videli smo da malo ko ili niko ne zna sta znaci ISO 9000 serija standarda.

Pozdrav!
Sasa je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.12.2005, 9:38   #44
alexwolf
Novi član

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 3 puta na jednoj poruci

Nalepnica znaci da je racunar prosao hardverske testove koje je propisao Microsoft. Sto ne znaci da oni koji nemaju nalepnicu nisu jednako dobri/losi.
Uglavnom nalepnica OBAVEZUJE proizvodjace da prave IDENTICNE racunare.
alexwolf je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.12.2005, 15:26   #45
ACHTUNG
Starosedelac

Slanje poruke preko MSN-a korisniku ACHTUNG Slanje poruke preko Yahooa korisniku ACHTUNG Slanje poruke preko Skypea korisniku ACHTUNG

To sto Desk nema nalepnicu ne znaci da nece uskoro i da je dobije.Jugodata su divlji kopovi,a da ne pricamo o domacim radionicama(podrumima) gde se sklapaju 'masine'.Samo procitajte Rambo - First Blood i sve ce vam biti jasno o cemu ja pricam.Ostatak odgovora bi bio copy-paste alexwolf-ovog post-a.
Stara 15.12.2006, 17:02   #46
ACHTUNG
Starosedelac

Izlgeda da sprski brand name racunari ipak nemaju mnogo uspeha.Vecinom zbog unapred naplacenog Win-a koji dolazi uz racunar.Ljudi kod nas ipak vise vole da "sami" sastave masinu.I instaliraju kraden XP.Mada sam ja dobio vec instaliran Millenium edition.A komp je bio iz PC Centar-a.Bedak.
Stara 15.12.2006, 17:37   #47
Mr. Garrison
Deo inventara foruma

Član od: 20.12.2005.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 164 puta na 141 poruka

ne mora da znaci. ima gomila ljudi koja tek kupuje racunar i njima itekako znaci da dobiju sve po sistemu "sedi i vozi" nego da se sami zezaju sa instalacijom sistema i ostalim glupostima. naravno, napredniji korisnici ce kupovati komponentu po komponentu i instalirati jeftiniji softver...

Poslednja ispravka: Mr. Garrison (15.12.2006 u 18:01)
Mr. Garrison je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.12.2006, 17:44   #48
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.126
Zahvaljeno 4.956 puta na 2.883 poruka

Citat:
!ACHTUNG! kaže:
Izlgeda da sprski brand name racunari ipak nemaju mnogo uspeha.Vecinom zbog unapred naplacenog Win-a koji dolazi uz racunar.Ljudi kod nas ipak vise vole da "sami" sastave masinu.I instaliraju kraden XP.Mada sam ja dobio vec instaliran Millenium edition.A komp je bio iz PC Centar-a.Bedak.
Šta fali Milleniumu (naravno ako komp nisi kupio recimo u zadnje dve godine)?
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.12.2006, 18:16   #49
genius
Deo inventara foruma

Član od: 28.11.2005.
Zahvalnice: 91
Zahvaljeno 902 puta na 621 poruka

Fali sto nije ni za racku... Millenium je ubedljivo najgori Win koji je kod mene radio (mesec dana). Doduse ja sam probao samo "nezvanicu" verziju. Original je mozda bolji, neznam... Ali svejedno, cist krs. Los pokusaj da se na stari 98 nakaci nesto od onoga sto je doneo XP. Uostalom za koga si cuo da je ikada koristio ME kao sistem na kojem radi ili se igra. Ja neznam bas nikoga.

A brandname racunar i to srpski.... to bi jedino imalo smisla kada bi cena bila dosta niza pa da kazemo eto, bas dobro sto mi pakujemo, ovako je mnogo jeftinije. A ostalo, tipa kvalitet ili neznam sta je jos pomenuto, meni deluje kao mlacenje prazne slame. Komponenta je komponenta i ako znas sta hoces sam sebi uvek mozes da sklopis bolje nego sto je nego drugi zamislio kao trzisni proizvod a ne kao tvoj PC koji ti treba za konkretnu stvar.
genius je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.12.2006, 18:35   #50
A M G
Deo inventara foruma

Član od: 9.7.2006.
Zahvalnice: 3.542
Zahvaljeno 1.792 puta na 756 poruka
Arrow Re: Srpski brand name kompovi

Kada sam prvi put kupovao kompjuter pre dve godine prvo sto sam hteo je da uzmem neku brand konfiguraciju. Zasto sam se odlucio bas za brand? Jednostavno, nisam bio upucen mnogo u racunarske komponente i zeleo sam da uzmem nesto provereno. Odlucio sam se za ComTrade CT410, sa AMD AthlonXP 2600+ procesorom, 512MB RAM-a i ATi 9600SE. Na svu srecu, predomislio sam se u poslednjem trenutku. Za novac koji sam trebao da dam za CT410 sam uzeo jaci procesor (AthlonXP 2800+), jacu graficku (9600XT) i neku Genius web kamericu. Sada, posle dve i po godine, sam zahvalan Bogu sto sam uzeo sklapanu a ne brand name konfiguraciju. Pitam se samo kako bih se igrao danas na 9600SE? Mozda ni upola dobro kao sto se igram na 9600XT.

Sada znam da cu sledeci kompjuter koji budem kupio uraditi sledece:

1. Skupiti pare
2. Sam sastaviti neku dobru konfiguraciju
3. Konsultaovati se sa ljudima sa ovog Foruma
4. Korigovati konfiguraciju
5. Otici u prodavnicu po komp

I na kraju bih zeleo da napisem jos jedno misljenje. Brand name racunari su dobri za firme koje nabavljaju racunare i racunarsku opremu preko tendera, pa im treba pouzdana firma koja nudi garanciju i kvalitet (koji je, doduse, relativan) i legalan softver koji se, eventualno, uz to dobija.
Za sve ostale, jedan savet: Sastavite konfiguraciju prema vasim zeljama i mogucnostima, procicete jevtinije i imacete nesto jacu masinu za isti novac. Toliko.
A M G je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.12.2006, 19:40   #51
genius
Deo inventara foruma

OK, mislim da vec otpriilke znamo kako se kupuje preko tendera i sta se gleda kada se kupuje preko tendera. Nije nista od toga sto si ti naveo. Ne odnosi se samo na racunare, i necemo da pricamo o tome ovde. Ali da je bolje da sam izaberes komponente, bolje je. U tome i jeste lepota, sto mozes da biras...
Stara 15.12.2006, 19:48   #52
A M G
Deo inventara foruma

Question Re: Srpski brand name kompovi

Citat:
genius kaže:
OK, mislim da vec otpriilke znamo kako se kupuje preko tendera i sta se gleda kada se kupuje preko tendera. Nije nista od toga sto si ti naveo.
Ovo nisam bas najbolje razumeo. Mislis li da nije bitna garancija, legalan softver, obezbedjen servis?
Stara 15.12.2006, 20:04   #53
genius
Deo inventara foruma

Mikica i Perica su dobri drugovi. Mikica prodaje jabuke na pijaci. Perica radi u nekoj firmi. Mikicine jabuke nisu bas najbolje. Ali Perica se sa kolegama dogovori da je Mikicina ponuda dobra i odluce da plate neku cifru iako ima i kvalitetnijih jabuka za isti novac i onda Perica podeli jabuke kolegama u firmi. Medjutim Perica i Mikica su dobri drugovi i Mikica da deo para nazad direktno Perici jer ionako nije mogao da proda te jabuke za tolike pare. Medjutim, ono sto je lepo je to sto Perica uopste nije pare izvadio iz svog dzepa iako su na kraju u njega zavrsile.

Znaci firma dobila jabuke a Mikica i Perica dobili pare....

Jel me razumes ?

Softver i servis su ovde sekundarni, uglavnom. Medjutim ima raznih firmi. Neke paze i na to da je softver legalan a hardver pouzdan.
Stara 15.12.2006, 20:21   #54
A M G
Deo inventara foruma

Talking Re: Srpski brand name kompovi

E super su ti ovi Mikica i Perica! ali kada Mikica i Perica nesto valjaju ispod zita, dodje Lazica pa ih sve pozatvara (ili je bar tako u svetu).
Stara 15.12.2006, 21:09   #55
Shang Tsung
Veteran

Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 95 puta na 71 poruka

Daklem, evo da se pohvalim (i pokudim sam sebe jos jednom) sa prvom brend nejm brljotinom (za koju znam).
Elem, ko sto mi pise u profilu uzeo sam vec gotov komp od Komtrejda.Mrzelo me je da se cimam za delove i znao sam da bih pravljenjem "custom" masine preleteo svoj budzet za bezmalo duplu svotu, a sto nisam nikako mogo da priustim. (znate ono "ako doplatim 10-15 evra ovde, pa 5 evra tamo, pa jos 20 evra ovde, itd-dobicu masinu 50%brzu") Ponavljam nikako, jer sam iovako bio tanak sa budzetom.
U pitanju je CT-Basic masinica, i brljotina je to sto uz taj komp uvaljuju ddr400 memoriju a da pritom procesor (celeron) ne moze da se izbori sa njom. Naime, znamo da je fsb doticnog 533,a da bi memorija mogla da radi na defoltnom taktu (od 400MHz) bice potreban punokrvni pentium 4 sa 800MHz fsb-a.Tako sam ja preplatio svoju memoriju za vrednost razlike izmedju ddr333 i 400, a da pritom nisam uopste bio upozoren na taj problem.
Drugo, nisu mogli da mi kazu nista detaljnije o komponentama koje su u kucistu (rekose mi samo ono osnovno) dok nisam doso po komp. Tek sam tada saznao koja je ploca i ostalo.
Enivej, ne bunim se ja za krs plocu (za krs proc sam znao, ali nisam imao para za bolju konfu sa boljim procom), nego mi je krivo bilo zbog te brljotine za memoriju + pride sto imam integrisanu grafiku, pa brzina memorije postaje jos bitnija nego obicno.
Shang Tsung je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.12.2006, 22:01   #56
Mr. Garrison
Deo inventara foruma

Član od: 20.12.2005.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 164 puta na 141 poruka

sto postaje jos bitnije zbog integrisane grafike? ne vidim relaciju...
Mr. Garrison je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.12.2006, 22:20   #57
mad_skillz
XXXtreme

Član od: 13.1.2006.
Zahvalnice: 435
Zahvaljeno 732 puta na 520 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku mad_skillz

pa evo jedna mala digresija koja moze lepo da objasni nameni kompletnih konfiguracija
naime moj dobar drugar je otishao u DESK jer tamo ima neki popust(ne pitajte me otkud mu) od nekih 10-15% i kupio kompletan PC za nekih 85-90K. Komp je okej ali za neki standard od pre dosta meseci , nema dodushe iste interese kao ja ali igra igre i treba mu za faks i neke radove(medicina) on je uzeo sledece
P4 3.2ghz
giga 533rama
asus 7300GT grafu
gigabyte plochu
200gb hard
720N
neke 2.1 zvuchnike
mislim tolike pare za tako neshto , po meni je notorna glupost...ja sam ga savetovao da ne uzima to ali on je tvrdoglavo prichao ma oni znaju oni ce da ga naprave vrh , stvarno rachunar radi dobro ali kombinacija je karambol...
drugi drugar je za daleko manje para oko 500evra uzeo sledece samo jer smo ishli i bobali po prodavnicama i trazili najjeftnijie , bez monitora
giga 667
805 D
7600GS ddr3
ne secam se koja plocha ali faktor je bio da ubode c2d sledece godine
caviar 2500KS
i radi komp bomba , sklopili smo po meni odlichnu konfu za pristojan novac , i pritom ono shto sam ja uzeo sebi za nekih 100k dinara je skuplje malo od onogoa prvo navedeno ali je prosto zver za to a i inache...
ljudi nece da slushaju nego misle da prostim odlaskom u radnju mogu sve da reshe a mogu daleko bolje da prodju za osetno manje novca..
mad_skillz je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.12.2006, 23:22   #58
ACHTUNG
Starosedelac

Sad bi se normalan narod zapitao zasto se na zapadu vecinom prodaju brand name konfiguracije?Zato sto te zapadne i jesu kvalitetnije.Prave se od komponenti 2. klase(prva je za servere) i vrlo su stabilne i dugotrajne.Bar po mom nekom misljenju.Eto znam za konfu VIA + AMD Athlon Thunderbird i radi ko zmija...Nema pucanja wina ma nista.Maxtor G400 graficka je bila unutra ( ) i stvarno se divim toj masini.

Ove nase brand name su,po meni,nista vise nego sklopljene komponente sa slobodnog trzista,ubacen WInXP sa sve nalepnicom,i podignuta cena abnormalno.Naravno uz sve ovo dobijete 2 ili 3 godine garancije i ISO9000 sertifikat koji znaci apsolutno nista!
Stara 16.12.2006, 0:36   #59
firefly
Član

Član od: 24.1.2006.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 4 puta na 4 poruka

Citat:
...Nema pucanja wina ma nista.Maxtor G400 graficka je bila unutra ( ) i stvarno se divim toj masini.
Windows nece da puca ako sklopis racunar po njihovoj HCL listi.Provereno.
firefly je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.12.2006, 1:45   #60
genius
Deo inventara foruma

Kada je legalni Windows, mnogo teze puca, veruj mi...
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 7:17.