Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Komunikacioni uređaji i umrežavanje

Komunikacioni uređaji i umrežavanje Modemi, mrežna oprema, mreže i umrežavanje…

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 21.2.2007, 9:58   #1
urke
ex Laki pingvin

Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 478
Zahvaljeno 879 puta na 487 poruka
Question Спајање кабловског и ADSL нета

Ситуација је јако деликатна и захтева некакав компромис зарад остваривања циља са постојећом опремом, па бих замолио зналце да ми помогну.

Другар има кабловски нет код СББ-а и модем који је повезан на мрежну карту. Недавно је узео ADSL код EUNet-а и модем повезао на USB.

Питање гласи: да ли може да се изведе да се ова два излаза на нет споје, т.ј. омогући њихово коришћење без додатне опреме, без куповине нових компоненти, без преласка на ГНУ/Линукс; дакле у оквиру самог Windows-а, евентуално додавања неког софтверског решења? Чак постоји његова воља, одн. потреба, да једну везу користи са p2p а другу за стандардне сервисе (веб, чет, играње на нету, преузимање преко http и ftp и слично).

Има ли решења?
urke je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.2.2007, 10:49   #2
genius
Deo inventara foruma

Član od: 28.11.2005.
Zahvalnice: 91
Zahvaljeno 902 puta na 621 poruka
Određen forumom Re: Спајање кабловског и ADSL нета

Ja sam video da u Network Connections postoji opcija "bridge" izmedju dve konekcije. Nisam probao ali moguce je da ovo radi... ne moze da skodi da eksperimentise. Ali ovo bi mu samo spojilo dve konekcije pa bi bio kao brzi...
genius je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.2.2007, 11:50   #3
urke
ex Laki pingvin

Одлично! Пробаћу то данас. То ми никада не би пало на памет да одрадим Хвала!

П.С. Ако не ради, 'ћу се жалим
Stara 21.2.2007, 12:08   #4
A M G
Deo inventara foruma

Član od: 9.7.2006.
Zahvalnice: 3.546
Zahvaljeno 1.792 puta na 756 poruka
Exclamation Re: Спајање кабловског и ADSL нета

Imam slicno pitanje, doduse u pitanju je kablovski internet kod us**nog Jotel-a, i wireless kod Medianis-a. Sada se verovatno svi pitaju zasto sam uveo oba interneta? E pa zato sto ovaj kablovski je vise van funkcije (citaj nemam signal, zahvaljujuci provajderu kome ne pada na pamet da sredi mrezu ), nego sto je u funkciji. A posto sam uplatio flat za ovaj mesec , moracu nekako da gledam da ga iskoristim sto vise mogu, da ne ispadne da sam puk'o pare za Dz! Takodje bih molio da mi neko kaze kako bi to moglo da se izvede, jednu konekciju bih koristio za uobicajene stvari poput surfa, pregleda poste i ostalog, a drugu za P2P i ostali heavy download. Mada mi ne bi smetalo ni da se ove dve konekcije nekako udruze, pa da preko obe izlazim na net, ako je tako nesto uopste moguce. Pozeljno bi bilo da ne moram da kupujem dodatnu opremu (switch, ruter.......).
Hvala vam svima unapred na odgovorima!
A M G je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.2.2007, 12:20   #5
urke
ex Laki pingvin

Ти се само шалиш, зар не? Да ли си прочитао моју поруку и онда прочитао своју поруку? Чини ми се да се разликује једино у томе што је овамо кабал+ADSL, а код тебе кабал+Wireless. А екстра что је genius написао могуће решење тог проблема.

Хоћеш да преправиш или обишеш поруку?
Stara 21.2.2007, 12:39   #6
A M G
Deo inventara foruma

Arrow Re: Спајање кабловског и ADSL нета

Citat:
urke kaže: Pregled poruke
Ти се само шалиш, зар не? Да ли си прочитао моју поруку и онда прочитао своју поруку? Чини ми се да се разликује једино у томе што је овамо кабал+ADSL, а код тебе кабал+Wireless. А екстра что је genius написао могуће решење тог проблема.

Хоћеш да преправиш или обишеш поруку?
Da, naravno da sam prvo procitao tvoju poruku. Ja sam reako da je situacija kod mene slicna zato sto nisam bio siguran da li ima veze sto je jedna konekcija wireless a druga kablovska.
Video sam tu opciju, ali jos uvek ne mogu da je isprobam jer jos uvek nisam prikljucen na w. mrezu, samo sto su bili majstori, dosli su, izbusili i provukli kabal, kazu bicu prikljucen u toku nedelje. Hteo sam da znam da li mogu da delim ove knoekcije cisto zbog toga da li da raskidam ugovor sa kablovskim operaterom (Jotel-om) ili da teram i dalje, da imam high speed internet x2
Stara 21.2.2007, 14:49   #7
genius
Deo inventara foruma

Ma probajte posto i mene zanima da li to radi. Ja isto imam SBB i ADSL Telekomov ali nisam probao posto su mi modemi zakaceni na dve razlicite masine a nemam ruter pa da ih ukljucim direktno u njega. Mrzelo me da razvlacim nove kablove posto i ne planiram da dalje koristim SBB. Mada nije lose da se zna dal to moze obzirom da bih onda mogao da nasviram brzinu na 1.2 megabita, sto i nije previse znacajno...

Ono sto sigurno znam i video sam jeste da postoji opcija za povezivanje dve konekcije ali kako to radi i da li uopste to moze tako lako da se namesti, nisam siguran i cak trenutno sam misljenja da to ne moze. U svakom slucaju obe konekcije moraju da budu podesene na istom racunaru i to je ono sto me zbunjuje. Kako da ne dodje do konflikta sa IP adresama? Ali opet, mozda i moze...

Evo i par detalja od Microsofta:

Only Ethernet, IEEE-1394 adapters, or Ethernet compatible adapters such as Wireless and home phoneline adapters (HPNA), can be part of the network bridge.

Do not create a bridge between the public Internet connection and the private network connection, or add the public Internet connection to an existing network bridge, if you do not have ICF or Internet Connection Sharing (ICS) enabled. To do so will create an unprotected link between your network and the Internet, and your network will be vulnerable to intrusions.

You can create only one network bridge on a computer, but the bridge can accommodate any number of network connections.

E sad ono sto me zbnjuje je ovo:

Network adapters that previously appeared under LAN or High-Speed Internet, appear under Network Bridge when they are added as connections. Network adapters that provide Internet connectivity, such as DSL and cable modems, cannot be bridged and will always appear under LAN or High-Speed Internet.

I na kraju ovo: The network bridge provides an inexpensive and easy way to connect local area network (LAN) segments

Po ovome ispada da ovako mozes samo da povezes dva LAN segmenta odnosno dve ili vise nezavisne LAN mreze. Ili recimo LAN i WLAN mrezu. Ali, ja bih svejedno probao da povezem ove dve i da vidim sta se zbiva.

Ono sto sigurno moze da radi kao resenje je load balancing router medju kojima je recimo i ovako nesto. http://www.dlink.com/products/?pid=452

To bi sigurno zavrsilo posao. Ne mislim konkretno na ovaj D'Link nego na takav load balancing router. Trenutno je to jedino sigurno resenje koje i nije bas jeftino. Druga varijanta je da se spetlja nesto sa recimo nekom starom konfiguracijom na koju bi se stavio Linux pa pokusalo sa nekim softverskim resenjima. Ovo drugo mi deluje previse komplikovano... Ali pogledajte svejedno http://www.brazilfw.com.br./forum/portal.php to je Linux distro koji bi trebalo da zavrsi ovo sto vama treba...
Stara 21.2.2007, 17:50   #8
SuperG
Veteran

Član od: 16.11.2005.
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 20 puta na 16 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku SuperG

Bridge-ovanjem dve internet konekcije ne bi postigao nista. Koliko znam postoji caka da se linux moze poterati da radi load balancing.. ali to je vise nego komplikovano. Najlakse resenje su tzv. twin wan ruteri.

@ urke

Znaci sa standardnom opremom i pod windowsom je to nemoguce uraditi.
SuperG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.2.2007, 19:44   #9
A M G
Deo inventara foruma

Citat:
SuperG kaže: Pregled poruke
Znaci sa standardnom opremom i pod windowsom je to nemoguce uraditi.
To automatski znaci da ja raskidam ugovor sa Jotel-om.
Stara 21.2.2007, 19:56   #10
urke
ex Laki pingvin

Пробао сам са „умошћавањем“ али машина онда непрестано добија ИП од АДСЛа, што је неприхватљиво јер је за локално торентовање и ДЦ хабове потребна СББ адреса. ЗНам да може са Линуксом, али човек има само једну машину и сада је у дилеми шта да ради. Дакле, једино решење је да се одради форвардовање уз помоћ дубли бежични рутер.

Пренећу му, баш ће да се обрадује
Stara 21.2.2007, 20:30   #11
genius
Deo inventara foruma

Pa barem znas pravu informaciju.... Bolje i to nego da se nervira i lupa glavu oko necega sto nije izvodljivo.
Stara 22.2.2007, 13:05   #12
VojaM
Ad Ministrator

Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka

Citat:
urke kaže: Pregled poruke
Пробао сам са „умошћавањем“ али машина онда непрестано добија ИП од АДСЛа, што је неприхватљиво јер је за локално торентовање и ДЦ хабове потребна СББ адреса. ЗНам да може са Линуксом, али човек има само једну машину и сада је у дилеми шта да ради. Дакле, једино решење је да се одради форвардовање уз помоћ дубли бежични рутер.

Пренећу му, баш ће да се обрадује
Hmmm, zanimljivo da nema programa za load balancing na Windowsu... ili možda ima? U svakom slučaju, rekao bih da to nije deo standardnog paketa, mora se tražiti poseban program.
VojaM je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.2.2007, 13:26   #13
Mario Pavićević
Deo inventara foruma

Avatar korisnika Mario Pavićević

Član od: 4.3.2006.
Zahvalnice: 510
Zahvaljeno 1.137 puta na 821 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Mario Pavićević

Citat:
VojaM kaže: Pregled poruke
Hmmm, zanimljivo da nema programa za load balancing na Windowsu... ili možda ima? U svakom slučaju, rekao bih da to nije deo standardnog paketa, mora se tražiti poseban program.
Jednostavnom pretragom na googletu izbacuje sledeci link:
http://technet2.microsoft.com/Window...ffc521033.mspx
moze se koristiti i na XP-u.
Mario Pavićević je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.3.2007, 1:19   #14
Vule
Novi član

Član od: 1.5.2006.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka

Pozdrav.
Pre nekoliko dana dobio sam ADSL. Telekomov paket od 256/64Kb/s. Prvo, oduševio sam se brzinom downloada, a s druge strane razočarao sam se video streamingom.
Da li je pri ovoj brzini (256/64 Kb/s), moguće imati dobar video streaming, ili je tu Telekom nešto upetljao pa u stvari i nemamo tu brzinu?
Drugo, pri downloadu, download manager pokazuje brzinu od oko 28 kB/s. Koliko je to Kb/s?
Ja ću da izračunam, samo neka mi neko kaže kako.

U stvari, mene zanima, da li imamo tu brzinu za koju plaćamo Telekomu.

Poslednja ispravka: Vule (5.3.2007 u 3:02)
Vule je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.3.2007, 4:39   #15
Freško
CSC

Član od: 23.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2.588 puta na 1.856 poruka
Post Re: Спајање кабловског и ADSL нета

Citat:
Vule kaže: Pregled poruke
Drugo, pri downloadu, download manager pokazuje brzinu od oko 28 kB/s. Koliko je to Kb/s?
Ja ću da izračunam, samo neka mi neko kaže kako.
28 (kB / s) = 224 Kb / s

kB / s množiš sa 8 i dobijaš Kb / s

Freško je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.3.2007, 6:01   #16
glitch
Starosedelac

Član od: 17.8.2006.
Zahvalnice: 267
Zahvaljeno 455 puta na 384 poruka

Citat:
Vule kaže: Pregled poruke
...download manager pokazuje brzinu od oko 28 kB/s. Koliko je to Kb/s...
Cisto da ne bude zabune (ako je i ima): oznaka "k" (malo slovo) je skracenica za "kilo" i oznacava 1000 odredjenih jedinica. U svetu digitalnih brojeva je to 1024 (2 na 10 je 1024 a 10 adresnih linija magistrale ti treba za dekodiranje jednog kilobajta, bla, bla).
Slova "b" i "B" oznacavaju bit i Bajt, respektivno i potonji je, naravno, osam puta veci od prvog... Poz
glitch je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.3.2007, 2:20   #17
Vule
Novi član

Član od: 1.5.2006.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka

Hvala na odgovorima.
Ja sam znao za malo ‚‚b‚‚ i veliko ‚‚B‚‚, ali me je bunio mali ‚‚k‚‚ i veliki ‚‚K‚‚,
Vule je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Blitzkrieg madsrdjan Strateške igre 253 2.8.2025 9:21
Pro Evolution Soccer 6 Rene Sportske simulacije 730 1.1.2022 17:55
17 korisnika (ranojutarnja razmišljanja) Simke Opšta kultura 516 28.2.2008 18:44
9/2006 „Keep me hanging on” oluja „Ja, igrač!” 320 7.8.2007 15:35
Casopis za programere NoxX Programiranje 44 25.3.2007 0:06

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 4:44.