Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Prenosni računari

Prenosni računari PDA, notebook, laptop i ostali prenosni računari, ne računajući tablete

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 22.10.2010, 12:09   #201
kuršlus
Član

Član od: 21.10.2008.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 14 puta na 14 poruka
Određen forumom Re: Lenovo S10

Kakva su vaša iskustva sa temperaturom procesora i CPU diode.
Kod mene tempertura procesora ide i do 60 stepeni a cpu dioda ide i do 75 stepeni.
Kod sestre na Aceru AOD250 temperatura procesora ne prelazi 40 a dioda se greje i do 77 stepeni.
U oba slučaja je normalno intel Atom na 1,6 GHz.
Kako dodatno ohladiti procesor. Kuler redovno čišćen. Jedino što pastu nisam menjao na oba uredjaja. Bios nije diran ni kod jednog ni kod drugog laptopa. Šta preduzeti povodom ovog pregrevanja?
kuršlus je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.10.2010, 12:24   #202
todos
Deo inventara foruma

Član od: 9.12.2005.
Zahvalnice: 4.673
Zahvaljeno 2.735 puta na 1.637 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku todos

Ja moj Lenovo s10 bukvalno ne gasim. A eto skoro godinu i po dana radi bez problema. Jednostavno ne moraš da se opterećuješ temperaturama. Lenovo u stvari windows u slučaju pregrevanja ima da ti izbaci upozorenje u vidu plavog ekrana sa porukom. Sve do tada je sve u redu. Ali ako hoćeš baš savet kako da ga držiš pravilno, na primer na kolenima. Poturi svesku sa čvrstim koricama ispod njega. Time štitiš kolena od opekotina ali i praviš pravilan ventilacioni propust ispod njega koji mu omogućava da uvuče vazduh za bolje hlađenje. ali zavisi gde ga driš moguće je da se debelo napunio prašine. Rasklopi ga i očisti. Rocker je dao slike kako sve to izgleda unutra i rasklopljeno.
todos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.10.2010, 13:56   #203
Freško
CSC

Član od: 23.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2.588 puta na 1.856 poruka

@Kuršlus

Ja nikako te temperature nebih shvatio olako kao todos. Prošle nedelje sam imao baš jedan mrtav Acer od 10.1'' na servisu. Vlasnik se žalio da mu je lap neko vreme tako bio vreo u donjem levom uglu, ispod tastature i u okolini. I krajnja dijagnoza je bila da je kuler bio loše fabrički montiran i da se zato pregrevao i od visoke tastature je jednostavno ploča stradala. I tu jednostavno nije bilo popravke, mogo je samo da ide za delove.

Tako da bi ja da sam na tvom mestu čak nosio u neki bolji servis da vide da li je sve ok sa mališom, da posle nebi bilo "drž mi nane glavu"...
Freško je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.10.2010, 14:18   #204
Rocker
Neozbiljni kolega

Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 2.933 puta na 1.238 poruka
Cool Re: Lenovo S10

Otvori za uvlačenje vazduha se nalaze ispod zvučnika, tj. na samom početku donje stranice. Ako ga držiš u krilu ili na bilo čemu mekanom, sigurno ćeš ih zapušiti jer su prilično mali. Dakle, obavezno na čvrstu ravnu površinu položi lap kad ga koristiš. Mogao bi da updajetuješ BIOS, operacija se obavlja iz Win-a i potpuno je automatska, a rešava par bitnih sitnica, ne sećam se šta tačno, ali znam da kada sam čitao info da mi se dopalo. I o promeni paste ne razmišljaj, jer jedan heat pipe hladi i čipset i Atom, a pošto su različite visine, podmetnuli su one buđave termalne jastučiće...kao na grafičkim kartama koje imaju referentna hlađenja, pa stavljaju tu glupost na memorijske čipove. Kada bi stavio pastu, imao bi 2-3mm prostora do pajpa, što je previše za bilo koju pastu da išta provede.
Rocker je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.10.2010, 14:24   #205
Thaedass
WALL-E

Član od: 4.9.2009.
Zahvalnice: 404
Zahvaljeno 1.255 puta na 909 poruka

Eventualno da se stave kvalitetniji termalni padovi?
Thaedass je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.10.2010, 14:36   #206
kuršlus
Član

Član od: 21.10.2008.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 14 puta na 14 poruka

Najgore od svega je da mi laptop skoro nikad nije na krilu, a i kad jeste uvek ima više od 5 cm lufta, pa 80-90% vremena je na stolu. Čišćenje i izduvavanje je najnormalnija stvar jer na poslu imam pravu stvar kompresor na kome mogu da regulišem pritisak i imam lepu mlaznicu ali sve to mu ne pomaže.
Negde na oko 50 stepani (procesor) uključuje kuler malo spusti temperaturu. i održava ga koliko može. Na dosta foruma sam pročitao da je kuler bučan medutim ovaj moj je tih tako da sam bio uveren da imam "onaj novi" bios. Na pregrevanje nisam ni razmišljao dok nisam instalirao everest a onda se našao u čudu. Ajde i da su očitavanja pogrešna uredu ali temperatura cpu diode su skoro ista na oba laptopa koja sam pomenuo oko 70 i neki stepen više. Mada buni me što na onom Aceru procesor skoro duplo hladniji ali i kuler mu se vrti uvek neki put slabije neki put jače. Postavio sam im skoro iste procese.
Da li bi update biosa to rešio ili da se time ne zanosim.
kuršlus je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.10.2010, 14:46   #207
Rocker
Neozbiljni kolega

Citat:
Thaedass kaže: Pregled poruke
Eventualno da se stave kvalitetniji termalni padovi?
Šta god stavio, jastučići su generalno krš. Možda dovoljni za memoriju, ali nikako za procesore.
Citat:
kuršlus kaže: Pregled poruke
Najgore od svega je da mi laptop skoro nikad nije na krilu, a i kad jeste uvek ima više od 5 cm lufta, pa 80-90% vremena je na stolu. Čišćenje i izduvavanje je najnormalnija stvar jer na poslu imam pravu stvar kompresor na kome mogu da regulišem pritisak i imam lepu mlaznicu ali sve to mu ne pomaže.
Negde na oko 50 stepani (procesor) uključuje kuler malo spusti temperaturu. i održava ga koliko može. Na dosta foruma sam pročitao da je kuler bučan medutim ovaj moj je tih tako da sam bio uveren da imam "onaj novi" bios. Na pregrevanje nisam ni razmišljao dok nisam instalirao everest a onda se našao u čudu. Ajde i da su očitavanja pogrešna uredu ali temperatura cpu diode su skoro ista na oba laptopa koja sam pomenuo oko 70 i neki stepen više. Mada buni me što na onom Aceru procesor skoro duplo hladniji ali i kuler mu se vrti uvek neki put slabije neki put jače. Postavio sam im skoro iste procese.
Da li bi update biosa to rešio ili da se time ne zanosim.
Nemoj da se bakćeš kompresorom, jer su kanali kroz koje prolazi vazduh previše zakukuljeni i čudni, tako da se bojim da ćeš prašinu samo nabiti još više unutar lapa. Imam i ja kompresor i probao sam i vidim da ne izlazi nešto mnogo vazduha u odnosu na ono što bi trebalo. Pored toga, tako pokrećeš ventilator što može da bude potencijalno opasno za lap. Što se brzine rada venta tiče, ovaj model je jedan od bučnijih, tako da proveri ti da nemaš instaliran neki program za kontrolu brzine obrtaja, jer temperature zaista ne bi smele da budu tolike. Meni ni letos nisu prelazile 50-ak °C u peakovima i to u full load-u procesora. Jeste se vent drao kao da će da poleti, ali je održavao temperaturu prihvatljivom. I apdejtuj BIOS, ništa nećeš izgubiti. Jedan dvoklik na downloadovanu aplikaciju i 10-ak minuta vremena je sve što ti je potrebno.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Rocker na korisnoj poruci:
kuršlus (29.10.2010)
Stara 28.10.2010, 16:35   #208
todos
Deo inventara foruma

Odjednom kad sam ukljucio Lenovo s10, prestao sa radom wirelles. Stavio sam onaj pach za XP na predlog Rockera, davno prosle godine i nije bilo do sada nikakvih problema. Na desktopu radi OK kao i klasicna telefonska linija i IPTV tako da nije do veze. Sta bi moglo biti?!

Poslednja ispravka: todos (29.10.2010 u 17:37)
Stara 28.10.2010, 19:07   #209
LoneWolf
Deo inventara foruma

Član od: 9.1.2006.
Zahvalnice: 1.612
Zahvaljeno 2.006 puta na 1.418 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku LoneWolf

Citat:
todos kaže: Pregled poruke
Odjednom kad sam ukljucio Lenovo s10, prestao sa radom wirelles. Stavio sam onaj pach za HP na predlog Rockera, davno prosle godine i nije bilo do sada nikakvih problema. Na desktopu radi OK kao i klasicna telefonska linija i IPTV tako da nije do veze. Sta bi moglo biti?!
Otvori ga pa vidi.
Ili pogledaj neku od diskusija po netu na upit "lenovo s10 wireless problem".
LoneWolf je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.10.2010, 17:39   #210
todos
Deo inventara foruma

U pitanju je windows XP SP3 a ja napisao HP. Molim pomoc, gde sad da otvaram temu kad ima ova koja se bavi direktno ovim modelom.
Stara 3.11.2010, 3:22   #211
Rocker
Neozbiljni kolega

Jel' ti svetli lampica s prednje strane da je kartica uključena? Jel' možeš pritiskom na Fn i F5 da je aktiviraš u meniju? A na taster za uključivanje, onaj zeleni, desno od tastera za uključivanje kompa?
Stara 3.11.2010, 16:56   #212
todos
Deo inventara foruma

Svetli lampica. Menja plavo pa crveno pa u krug. Cak se cuje i pozdravni zvuk kad se ukljucuje i iskljucuje sa tasterima Fn i F5. i sa onom zelenom ikonicom. Ali ga nema u start meniju da treperi. Sumnjam sad da nije u pitanju drajver?! Mozda se zaglupio.
Stara 5.11.2010, 18:57   #213
todos
Deo inventara foruma

HEEEEELP!!!! Tonem u ponor, padobran otiso do *****. Rezervni u stend bay-u!!! Da li uopste postoji usb wi-fi?!
Stara 5.11.2010, 19:11   #214
Freško
CSC

Član od: 23.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2.588 puta na 1.856 poruka

Citat:
HEEEEELP!!!! Tonem u ponor, padobran otiso do *****. Rezervni u stend bay-u!!!
....Poštovani,

poruka primljena ali je malko nejasna... Molimvas budite malo rečitiji... i molim bez psovanja....

Citat:
Da li uopste postoji usb wi-fi?!
Da! postoji a što?
Freško je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.11.2010, 21:01   #215
player1
V.I.P. Test Play

Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.968
Zahvaljeno 4.150 puta na 2.713 poruka

^Upravo takav koristim na mom bajatom hp omnibooku. Jel jelte, 2001. niko nije pakovao wifi na laptopove.
player1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.11.2010, 2:39   #216
Rocker
Neozbiljni kolega

Citat:
Svetli lampica. Menja plavo pa crveno pa u krug. Cak se cuje i pozdravni zvuk kad se ukljucuje i iskljucuje sa tasterima Fn i F5. i sa onom zelenom ikonicom. Ali ga nema u start meniju da treperi. Sumnjam sad da nije u pitanju drajver?! Mozda se zaglupio.
Ajd' ti probaj da potpuno obrišeš drajver i karticu iz device managera, pa skini novi sa sajta. Ili, ako ti je lakše, poveži komp preko LAN-a na net, pa pusti Win da sam pronađe drajver (ako imaš 7, naravno).
Mada mi je čudno da ti lampica svetli crveno, ja nijednu boju sem plave nikad nisam primetio na svom S10 za wireless karticu.
Stara 6.11.2010, 18:03   #217
Ash21
Član

Član od: 7.11.2009.
Zahvalnice: 39
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka

Imam jedan veliki problem sa s10e modelom... Nisam ga duze vreme koristio... Juce sam ga stavio na punjac i upalio... Lampice indikuju da radi ali displej i dalje ne radi , kao da ga nisam ni iskljucio... Pokusavao sam neka resenja koja sam video na nekim stranim forumima ali ne vredi... Da li neko zna u cemu je problem i kako moze da se resi? Unapred hvala
Ash21 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.11.2010, 3:45   #218
Rocker
Neozbiljni kolega

Nakači monitor na VGA izlaz pa vidi ima li ikakvog signala na njemu. Da li po zvuku možeš da prepoznaš da li se Win podigao ili ne?
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Rocker na korisnoj poruci:
Ash21 (6.1.2011)
Stara 7.11.2010, 18:04   #219
todos
Deo inventara foruma

Citat:
Rocker kaže: Pregled poruke
Ajd' ti probaj da potpuno obrišeš drajver i karticu iz device managera, pa skini novi sa sajta. Ili, ako ti je lakše, poveži komp preko LAN-a na net, pa pusti Win da sam pronađe drajver (ako imaš 7, naravno).
Mada mi je čudno da ti lampica svetli crveno, ja nijednu boju sem plave nikad nisam primetio na svom S10 za wireless karticu.
Da svetli tako crveno plavo trepcuci. Sad kad se ukljuci samo crveno. Odradicu tako, izgleda da sam zezno sto prvo te drajvere nisam obrisao. Videcemo rezultate.
p.s. Ovo ko neki bolesnik koji je pogresno lecen?!
Stara 7.11.2010, 18:05   #220
todos
Deo inventara foruma

Citat:
Freško kaže: Pregled poruke
....Poštovani,

poruka primljena ali je malko nejasna... Molimvas budite malo rečitiji... i molim bez psovanja....

Da! postoji a što?
Trebao sam da dodam da je i onaj rezervni koji je u pripravnosti zakazao. Figurativno malo izrazavanje koje je copy Qzma.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
iskustva, lenovo, netbook, prenosnik, s10, windows 7

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Lenovo r61i - punjač genius Kvarovi 2 5.3.2009 11:57
Lenovo T60 Wubi ŠDK - Prenosni računari 23 22.9.2008 23:23
Lenovo N200 568D445 vs Asus F5VL-AP031 RaideR ŠDK - Prenosni računari 4 5.5.2008 2:27
Lenovo N200 za 650 da ili ne? vladimirus ŠDK - Prenosni računari 5 1.3.2008 16:49
IBM Lenovo N200 TY2BGCX mitros ŠDK - Prenosni računari 6 17.2.2008 0:36

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 23:22.