|
Ostale komponente Kućišta, napajanja, periferije, štampači, skeneri, tastature, miševi, džojstici... |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
19.9.2008, 16:48 | #1 |
Novi član
Član od: 30.8.2008.
Zahvalnice: 22
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
Jedno pitanje (noobish question)
Dal je bolje da mi komp radi ceo dan ili da ga palim i gasim 3 do 5 puta na dan. Dal se nesto opterecuje na kompu ako radi ceo dan , cele godine???
|
19.9.2008, 16:56 | #2 |
Banana
Član od: 9.1.2006.
Zahvalnice: 697
Zahvaljeno 2.635 puta na 1.358 poruka
|
Re: Jedno pitanje(noobish question)
Moj radi evo 11 meseci 24/7, ugasio sam ga 2x kad sam išao na put (duži od 2 dana) i jednom kad je baš bila strašna grmljavina i nestajalo struje. Mislim da mu više šteti paljenje/gašenje nego da stalno radi. Samo paziš da je dobro hlađen i da ima ravnomerno napajanje i stabilan sistem (neki gnu/linux ili *bsd, ali možeš i da probaš sa windowsom, xp je jako dobar u odnosu na prethodnike i zna da ne blokira mesecima)...
|
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Eni na korisnoj poruci: | ||
kopun (19.9.2008) |
19.9.2008, 18:00 | #3 |
Deo inventara foruma
|
Re: Jedno pitanje(noobish question)
Ili kad hoces da ga izgasis stavi ga u "stand by" i voila. Uvek imas spreman komp .
|
20.9.2008, 12:35 | #4 | |
Ad Ministrator
Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka
|
Re: Jedno pitanje (noobish question)
Citat:
Ako se kompjuter često pali i gasi, onda najčešći kvarovi dolaze kod tzv. prelaznih režima (dok se hard ne "zalaufa", dok napajanje ne pretrpi inicijalnu naponski "udar" i ne postigne radne parametre, dok se na ploči ne ustale temperatura i naponi). Međutim, u takvom režimu računar, sveukupno, ipak manje radi. Ako kompjuter stalno radi, izbegavaju se prelazni režimi (osim, naravno, nestanaka struje, resetovanja zbog zaglavljivanja programa itd.), ali je ubrzano starenje svih komponenti, a naročito elektrolitskih kondenzatora u napajanju i na ploči i mehaničkih delova na hard diskovima (ležaja, aktuatora, motora, glava). Ne može se zanemariti i pojačano prljanje, jer kompjuter efektivno radi mnogo više, pa samim tim usisava mnogo više prašine. Kad je kućna upotreba u pitanju, mislim da ne treba uopšte da se opterećuješ time "šta je bolje". Koristi računar onako kako ti je zgodno i kako je kod tebe moguće. Možda je čak bolje da računar gasiš bar preko noći ili kad ga dugo nećeš koristiti, umesto da ga svaki čas pališ i gasiš. Kad si dugo odsutan (otišao si negde za raspust, na ekskurziji si, na letovanju si...), obavezno isključi računar i izvuci utikač iz zida. Dakle, moja preporuka ti je nekakav kompromis. |
|
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
Slične teme | ||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Ajde da se mi, forumasi, sastanemo negde!Ali ovoga puta ozbiljno! | phoenix[illusion] | Brbljaonica | 27 | 1.5.2006 0:45 |
Jedno pitanje za hakere i znalce... | silencer | Internet tehnologije | 14 | 21.3.2006 21:59 |
Jedno pitanje oko mreze! | Babalu | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 2 | 24.2.2006 10:35 |
Real media Pitanje... | The Dark Gamer | Video/TV softver | 3 | 18.12.2005 23:44 |
Jos jedno pitanje o flash memoriji | Vuk Arsic | Nosači podataka | 0 | 8.12.2005 19:16 |