Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Ostale komponente

Ostale komponente Kućišta, napajanja, periferije, štampači, skeneri, tastature, miševi, džojstici...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 19.9.2008, 16:48   #1
kopun
Novi član

Član od: 30.8.2008.
Zahvalnice: 22
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Jedno pitanje (noobish question)

Dal je bolje da mi komp radi ceo dan ili da ga palim i gasim 3 do 5 puta na dan. Dal se nesto opterecuje na kompu ako radi ceo dan , cele godine???
kopun je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.9.2008, 16:56   #2
Eni
Banana

Član od: 9.1.2006.
Zahvalnice: 697
Zahvaljeno 2.635 puta na 1.358 poruka
Određen forumom Re: Jedno pitanje(noobish question)

Moj radi evo 11 meseci 24/7, ugasio sam ga 2x kad sam išao na put (duži od 2 dana) i jednom kad je baš bila strašna grmljavina i nestajalo struje. Mislim da mu više šteti paljenje/gašenje nego da stalno radi. Samo paziš da je dobro hlađen i da ima ravnomerno napajanje i stabilan sistem (neki gnu/linux ili *bsd, ali možeš i da probaš sa windowsom, xp je jako dobar u odnosu na prethodnike i zna da ne blokira mesecima)...
Eni je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Eni na korisnoj poruci:
kopun (19.9.2008)
Stara 19.9.2008, 18:00   #3
dzonihsv
Deo inventara foruma

Član od: 26.9.2006.
Zahvalnice: 1.682
Zahvaljeno 5.818 puta na 3.141 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku dzonihsv
Određen forumom Re: Jedno pitanje(noobish question)

Ili kad hoces da ga izgasis stavi ga u "stand by" i voila. Uvek imas spreman komp .
dzonihsv je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.9.2008, 12:35   #4
VojaM
Ad Ministrator

Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka
Određen forumom Re: Jedno pitanje (noobish question)

Citat:
kopun kaže: Pregled poruke
Dal je bolje da mi komp radi ceo dan ili da ga palim i gasim 3 do 5 puta na dan. Dal se nesto opterecuje na kompu ako radi ceo dan , cele godine???
Neki više vole ovako, neki onako. Svojevremeno se mnogo raspravljalo o tome i nije se došlo do nečeg određenog.

Ako se kompjuter često pali i gasi, onda najčešći kvarovi dolaze kod tzv. prelaznih režima (dok se hard ne "zalaufa", dok napajanje ne pretrpi inicijalnu naponski "udar" i ne postigne radne parametre, dok se na ploči ne ustale temperatura i naponi). Međutim, u takvom režimu računar, sveukupno, ipak manje radi.

Ako kompjuter stalno radi, izbegavaju se prelazni režimi (osim, naravno, nestanaka struje, resetovanja zbog zaglavljivanja programa itd.), ali je ubrzano starenje svih komponenti, a naročito elektrolitskih kondenzatora u napajanju i na ploči i mehaničkih delova na hard diskovima (ležaja, aktuatora, motora, glava). Ne može se zanemariti i pojačano prljanje, jer kompjuter efektivno radi mnogo više, pa samim tim usisava mnogo više prašine.

Kad je kućna upotreba u pitanju, mislim da ne treba uopšte da se opterećuješ time "šta je bolje". Koristi računar onako kako ti je zgodno i kako je kod tebe moguće. Možda je čak bolje da računar gasiš bar preko noći ili kad ga dugo nećeš koristiti, umesto da ga svaki čas pališ i gasiš. Kad si dugo odsutan (otišao si negde za raspust, na ekskurziji si, na letovanju si...), obavezno isključi računar i izvuci utikač iz zida. Dakle, moja preporuka ti je nekakav kompromis.
VojaM je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Ajde da se mi, forumasi, sastanemo negde!Ali ovoga puta ozbiljno! phoenix[illusion] Brbljaonica 27 1.5.2006 0:45
Jedno pitanje za hakere i znalce... silencer Internet tehnologije 14 21.3.2006 21:59
Jedno pitanje oko mreze! Babalu Komunikacioni uređaji i umrežavanje 2 24.2.2006 10:35
Real media Pitanje... The Dark Gamer Video/TV softver 3 18.12.2005 23:44
Jos jedno pitanje o flash memoriji Vuk Arsic Nosači podataka 0 8.12.2005 19:16

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 9:21.