Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Grafika > Overklok

Overklok Overklokovanje grafičkih kartica

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 12.9.2006, 14:47   #1
Shomy
Član

Član od: 26.6.2006.
Zahvalnice: 32
Zahvaljeno 14 puta na 11 poruka
Question Mod or OC, question is now?

Dobio sam pre neki dan ASUS 6200GE, 128 bit-na, sa 128 DDR, jezgro NV43 A2.
Na default podesanjavima core radi na 300 Mhz a memorija na 550 Mhz.
Takva, netaknuta u 3dMark03 ostvarila je oko 4000 poena.

Koristeci RivaTuner "uspešno" sam otkljucao dodatnu Pixel jedinicu.
Testovi su pokazali 5080 poena. Ali u 3 i 4 game testu pojavljuju se šare po grafici, kratke vertikalne linije, u više redova.
Pokrenem CoD 2, igra radi bez problema, linije su jedva primetne.
Nije uspeo pokušaj da OC otključanu karticu, nisu bile moguce promene ni za 1. Pokusao sam i da smanjim taktove da bih se resio onih linija, takođe bezuspesno, nije bilo moguce menjati default podesavanja.

Onda ponovo iskljucim dodatnu Pixel jedinicu i probam OC.
Bez ikakvih problema kartica radi na 540-670 i postize preko 5900 poena u 3DMarku03.
U CoD 2 takođe ide bez problema sa 4xAA i max.detaljima.
Greje se do max 60 stepeni a ne def. temperatura je oko 50.

Zna li iko kako da se resim ovih linija, i da li je to uopste moguce?
Sta mi je bolje za igranje, mod ili OC?
Shomy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.9.2006, 15:00   #2
sErGiO
Član

Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: Mod or OC, question is now?

Ocigledno da je dodatna pixel jedinica neispravna, tako da ti ne ostaje nista drugo nego oc.
sErGiO je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.9.2006, 19:19   #3
Garson
Deo inventara foruma

Član od: 12.2.2006.
Zahvalnice: 269
Zahvaljeno 544 puta na 343 poruka

Ah, cuo sam za istu situaciju, cak je mozda ista kartica bila u pitanju.Pri otkljucavanju quadpipe-a overclock pa i downclock su bili apsolutno nemoguci.Smatra se da je proizvodjac kartice kroz BIOS onemogucio overklok.
Tebi je dodatni quad neispravan, tako da se linija ne mozesh reshiti.Ali i shto bi, overklokovati je ne mozesh, a samo sa oc-om dobijash vishe rezultate.
Garson je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.9.2006, 22:42   #4
marko3581
Član

Član od: 4.1.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku marko3581

U slucaju da ti izbacuije ovu poruku "The driver failed to pass", podesi parametre za DisableInternalClockTest i DisableClockTest na 1 u riva tuneru.Tih anomalija se neces resiti zato je svakako bolji OC.

Poslednja ispravka: Atila (12.9.2006 u 23:52)
marko3581 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.9.2006, 4:04   #5
Rocker
Neozbiljni kolega

Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 2.933 puta na 1.238 poruka
Cool Re: Mod or OC, question is now?

Vidi ovako: Pošto 3D Mark 2003 i meni izbacuje linije u tim testovima kad preteram sa klokom a u igrama je sve OK, probaj sledeće. Uflešuj BIOS od Asus N6600 na tu karticu i trebalo bi da sve radi OK. Imaš jezgro A2 koje je odlično za klokovanje, tako da ćeš moći i time da se pozabaviš! Ovde imaš BIOS a na istom sajtu ćeš naći i ostalo potrebno za flešovanje (NVFlash i Nbitor). Sačuvaj svoju originalnu verziju BIOS-a za svaki slučaj, ali mislim da neće biti nikakvih problema jer su to zapravo identične kartice!
Rocker je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.9.2006, 11:40   #6
Shomy
Član

Citat:
Rocker kaže:
Vidi ovako: Pošto 3D Mark 2003 i meni izbacuje linije u tim testovima kad preteram sa klokom a u igrama je sve OK, probaj sledeće. Uflešuj BIOS od Asus N6600 na tu karticu i trebalo bi da sve radi OK. Imaš jezgro A2 koje je odlično za klokovanje, tako da ćeš moći i time da se pozabaviš! Ovde imaš BIOS a na istom sajtu ćeš naći i ostalo potrebno za flešovanje (NVFlash i Nbitor). Sačuvaj svoju originalnu verziju BIOS-a za svaki slučaj, ali mislim da neće biti nikakvih problema jer su to zapravo identične kartice!
Pokusao sam fleshovati karticu,skinuo 4 razlicita biosa za Asus 6600 karticu, ali bez uspeha.
Koristeci program VgaBios proverio sam bios-e i 2 od 4 odgovaraju, ali pri pokusaju fleshovanja sa NvFlash-om izbacuje mi poruke GPU mismatch, vendor id mismatch i sl.
Da bi proverio da gde ne gresim ucitao sam bekapovani original bios i proces je prosao bez problema.
Pre flashovanja sam deinstalirao RivaTuner i podesavanja vratio na default.
Posto nije islo ponovo sam instalirao Rivu i ukljucio dodatnu jedinicu, misleci da to ima neke veze, ali ponovo bez uspeha.
Koristo sam sve moguce kombinacije komandi u NvFlashu (-4-5-6, -f i sl,), ali bez uspeha! Pokusao i druga dva bios-a koje VgaBios nije mogao ucitati.
Posto imam drugu karticu i drugi racunar sa integrisanom grafikom i dodatnim PCI-E slotom, nisu me zanimale posledice na ovu karticu jer mislim da bih uspeo da ponovo ucitam original bios, ako sta krene naopako, ali nikako nisam uspeo da ucitam Bios od 6600 kartica.
Zna li ko gde gresim?
Moja kartica izgleda ovako http://yu.asus.com/products4.aspx?l1...63&modelmenu=1 i fizicki je istovetna ovoj 6600 kartici http://yu.asus.com/products.aspx?l1=...61&modelmenu=1
Stara 15.9.2006, 13:35   #7
Rocker
Neozbiljni kolega

Sad već pričamo o stvarima koje meni nisu toliko poznate. LM, možda postoji neki vid zašite u nvflash-u, koji ne dozvoljava upis pogrešnog BIOS-a. Probaj da malo čačkaš po opcijama i eventualno pronađeš i isključiš deo koji je vezan za proveru BIOS-a pre flešovanja. U principu, trebalo bi da na bilo koju karticu možeš da uflešuješ bilo koji BIOS. Gledao sam u PC Magazine-u, oni su na Leadtek 6200 uflešovali Sprakle-ov BIOS za 6600, tako da je ovo svakako izvodljivo. Pogledaj malo na 3DGuru forumu, ili se registruj i postavi im konkretno pitanje. Oni znaju sigurno!
Stara 15.9.2006, 18:05   #8
deksi10
Član

Član od: 8.4.2006.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 38 puta na 34 poruka

Pa postoji zastita sto rocker kaze protiv flasha, moras prvo da ides nvflash -r to je za skidanje zastite, pa tek onda na nvflash -4 -5 -6. I savetujem ti da te biose za koje VGAbios kaze da ne odgovaraju ne isprobavas, jer je velika verovatnoca da ces uspavati karticu.
deksi10 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.9.2006, 18:41   #9
Rocker
Neozbiljni kolega

Ma slobodno nek proba! Ništa ne može loše da se desi sem da ima artefakte kao kada otključa karticu! To uvek može da reši vraćanjem starog BIOS-a!
Stara 19.9.2006, 8:43   #10
Shomy
Član

Citat:
deksi10 kaže:
Pa postoji zastita sto rocker kaze protiv flasha, moras prvo da ides nvflash -r to je za skidanje zastite, pa tek onda na nvflash -4 -5 -6. I savetujem ti da te biose za koje VGAbios kaze da ne odgovaraju ne isprobavas, jer je velika verovatnoca da ces uspavati karticu.
Pokusao sam i sa -r, ma pokusao sam sve kombinacije ali ne vredi!
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 7:49.