Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Šta da kupim? > ŠDK - Ostale komponente

ŠDK - Ostale komponente Saveti u vezi sa kupovinom kućišta, napajanja, periferija, štampača, skenera, tastatura, miševa, džojstika...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 31.5.2023, 10:46   #41
Aibo
Deo inventara foruma

Član od: 30.6.2008.
Zahvalnice: 1.008
Zahvaljeno 4.068 puta na 2.438 poruka
Određen forumom Re: Mehaničke tastature i switchevi

Evo javljam se poslednji put povodom ove teme. Sve iz prethodnog posta je stiglo pa da odradim follow-up sa par slilka i utisaka. Izgled je stvar ukusa ali pošto sam ja birao meni se sviđa.

Pre svega, ova kompaktnija forma mi je lično mnogo praktičnija i lakša za raspored miša i tastature. Akko 5075s kit je kvalitetno odrađena osnova, čvrsta i dampirana fabrički super sa više slojeva poron pene, silikona... a sam PCB se ne oslanja direktno na bazu već ima silikonske nosače (gasket mount). Tu je i RGB sa raznim modovima, trenutno mi ove trake sa strane samo prigušeno svetle u nekoj amber nijansi kao na slici i to je to. Gateron Yellow Pro svičevi su baš super, dobro fabrički podmazani, tihi i utegnuti... Ne postoji rattle nikakav. Stabilizatore za sve velike tastere sam malo utegao i podmazao sa 205G0. Kapice su Cherry profil, kopija GMK Maestro seta. To sve skupa sada daje odličan utegnut osećaj i prijatan, relativno tih zvuk kucanja.

Usput mi je stigao i onaj tester sa 9 svičeva i naučio sam da najviše volim linearne switcheve i to mekše do srednje tvrde jer kucam vrlo meko i ništa sa malo jačim otporom mi ne prija.

Finalni utisak je da mi se baš sviđa rezultat i osećaj kuckanja je mnogo prijatniji nego sa onom starom slim tastaturom koja podseća na laptopove. Završio sam sa igranjem.
Aibo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku Aibo na korisnoj poruci:
DBrave (31.5.2023), Gadoguz (31.5.2023), RedMantella (31.5.2023)
Stara 14.12.2023, 21:30   #42
malo blesav
Starosedelac

Član od: 23.1.2012.
Zahvalnice: 631
Zahvaljeno 291 puta na 234 poruka

Da iskoristim temu, preporucite mi neku tastaturu, namjena je recimo 70% rad i 30% gejming.
Gledam Logitech MX keys, mozda bas ona? Ili neku mehanicku, otprilike u tom cjenovnom rangu?
malo blesav je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.1.2024, 13:31   #43
malo blesav
Starosedelac

... uzeh na kraju keychron k4 pro sa brown switch-evima. Odlicna tastatura.
Stara 1.2.2024, 11:37   #44
Apostrof
Veteran

Član od: 27.11.2007.
Zahvalnice: 352
Zahvaljeno 391 puta na 198 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Apostrof

Citat:
malo blesav kaže: Pregled poruke
Da iskoristim temu, preporucite mi neku tastaturu, namjena je recimo 70% rad i 30% gejming.
Gledam Logitech MX keys, mozda bas ona? Ili neku mehanicku, otprilike u tom cjenovnom rangu?
MX keys ima losu latenciju, cak mi se cini i da varira. Zena ima MX keys i sad ga koristim dok cekam da mi stigne nova tastatura i ne bi koristio za gaming ni pod razno. Takodje ima poseban dongle pa cak i ako imas logitech misa moraces da koristis dva usb-a, ako si na laptopu tezak smor.

Treutno imas na Akko global sajtu 15% popusta za Lunarnu novu godinu i 5% popusta za nove korisnike, i posto su bazirani u kini izaci ce ti u susret sto se tice deklaracije cene da zaobidjes carinu, ja bi gledao tamo.

MOD 007 HE dolazi sa magnetnim halov efekat svicevima (mozes da podesavas osetljivost, npr. spejs se aktivira na 2mm, W na 0.5mm i slicno) i upalis rapid trigger funkciju (dugme se deaktivira cim pustis taster). Halov efekat svicevi stvarno daju neku prednost u igrama. Takodje taster moze da ima vise funkcija u zavisnosti koliko je pritisnu, sto u praksi znaci da mozes da stavis prakticno turbo funkciju na dugme, jako korisno u nekim igrama. Ima vise profila pa mozes da namestis posebno za igre ili rad, menjas raspored tastera i sl.

Takodje jedini PCB sa magnetnim svicevima koji podrzava i "obicne" cherry i cherry klon sviceve ako ti halov efekat ne treba, hot-swap je, ima 2.4 wireles sa odlicnom latencijom kao i bluetooth (4 uredjaja), gasket mount, penu, dolazi sa kvalitetnim kapicama (mada je meni dizajn katastrofa), odlican RBG i najvaznije od svega rotacioni prekidac

EDIT: Tek sad vidim da si vec pazario
Apostrof je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.2.2024, 12:32   #45
malo blesav
Starosedelac

Jesam, i prezadovoljan sam. Tastatura je fantastična
Stara 14.3.2025, 18:02   #46
buraz
Starosedelac

Član od: 28.9.2011.
Zahvalnice: 434
Zahvaljeno 653 puta na 443 poruka
Određen forumom Mehaničke tastature i switchevi

Da malo ozivim temu.

Sta bi bio ekvivalent moje trenutne tastature iz profila (Bloody B810R). Koristio sam pre nje HyperX od 150€ dok je brat nije okupao i nije bila ni prici Bloodyu. Prosto sam odusevljen optickim-blue prekidacima da bih momentalno uzeo novu identicnu, ali nema je nigde u prodaji, a vidim da su od optickih prekidaca ostali samo skupi Razeri kod nas? Imam ovu Bloody na oba PC-a i za 5k koliko je kostala nikad bolju investiciju nisam napravio ako ne racunam prvi SSD pre 10ak god.

Pocelo je S dugme da zaebava i gledam da li ima neka identicna da se uzme.

Nemam nista protiv “off” brandova jer u ovom cenovnom rangu svakako nema jacih.

Sent from my iPhone using Tapatalk
buraz je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.3.2025, 19:02   #47
Acanen
Starosedelac

Član od: 5.12.2007.
Zahvalnice: 259
Zahvaljeno 1.252 puta na 921 poruka

Nekoliko godina koristim Redragon mehanicku tastaturu i zadovoljan sam kako radi. Malo vise novca ces morati da potrosis ali u tom cenovnom rangu bi trebalo da je provereno dobra kupovina. Pogledaj cene tastatura na sajtu eponuda pre nego sto krenes u kupovinu.
Acanen je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.3.2025, 19:41   #48
buraz
Starosedelac

Citat:
Acanen kaže: Pregled poruke
Nekoliko godina koristim Redragon mehanicku tastaturu i zadovoljan sam kako radi. Malo vise novca ces morati da potrosis ali u tom cenovnom rangu bi trebalo da je provereno dobra kupovina. Pogledaj cene tastatura na sajtu eponuda pre nego sto krenes u kupovinu.

Koji Redragon preporucujes? Vidim da ih ima mali milion na ITsvetu

Stara 14.3.2025, 20:23   #49
Acanen
Starosedelac

Član od: 5.12.2007.
Zahvalnice: 259
Zahvaljeno 1.252 puta na 921 poruka

Ja koristim Redragon Kumara ali to nije jedina mehanicka tastatura tog proizvodjaca kompjuterskih periferija. Procitaj komentare na Amazon sajtu za Redragon Kumara K552 i pogledaj nekoliko recenzija te tastature na youtube-u. Imas jednu Redregon mehanicku tastaturu koja trenutno na popustu moze da se kupi za 6000 dinara ali ne znam da li ti odgovara bela boja kompjuterske periferije.
Acanen je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.3.2025, 0:58   #50
DeCoy
Intel Inside

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.649
Zahvaljeno 11.178 puta na 7.147 poruka

Citat:
buraz kaže: Pregled poruke
Da malo ozivim temu.

Sta bi bio ekvivalent moje trenutne tastature iz profila (Bloody B810R). Koristio sam pre nje HyperX od 150€ dok je brat nije okupao i nije bila ni prici Bloodyu. Prosto sam odusevljen optickim-blue prekidacima da bih momentalno uzeo novu identicnu, ali nema je nigde u prodaji, a vidim da su od optickih prekidaca ostali samo skupi Razeri kod nas? Imam ovu Bloody na oba PC-a i za 5k koliko je kostala nikad bolju investiciju nisam napravio ako ne racunam prvi SSD pre 10ak god.

Pocelo je S dugme da zaebava i gledam da li ima neka identicna da se uzme.

Nemam nista protiv “off” brandova jer u ovom cenovnom rangu svakako nema jacih.
Posle nekoliko godina korišćenja HyperX Alloy (dok je HyperX još bio pod Kingstonom) i očajnog kvaliteta stock kapica, uzeo sam novi HyperX (pod HP-om) Alloy Origin i mogu reći da sam već dve godine prezadovoljan tastaturom. Koristim braon switcheve (oni to zovu aqua). Cena je oko 100€.

Mehanička tastatura bez metalnog kućišta nije tastatura, već dečja igračka.

Opis je za tenkeyless, ali ima i u full veličini.
https://www.sk.rs/arhiva/clanak/3256...c-u-novom-ruhu

EDIT: E jbg, ti hoćeš blue switcheve, oni samo imaju red i brown ekvivalente. Nvm, samo da ti skrenem pažnju da "novi" HyperX ne treba tek tako odbaciti na osnovu stare "slave".
DeCoy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.3.2025, 14:05   #51
buraz
Starosedelac

Citat:
DeCoy kaže: Pregled poruke
Posle nekoliko godina korišćenja HyperX Alloy (dok je HyperX još bio pod Kingstonom) i očajnog kvaliteta stock kapica, uzeo sam novi HyperX (pod HP-om) Alloy Origin i mogu reći da sam već dve godine prezadovoljan tastaturom. Koristim braon switcheve (oni to zovu aqua). Cena je oko 100€.

Mehanička tastatura bez metalnog kućišta nije tastatura, već dečja igračka.

Opis je za tenkeyless, ali ima i u full veličini.
https://www.sk.rs/arhiva/clanak/3256...c-u-novom-ruhu

EDIT: E jbg, ti hoćeš blue switcheve, oni samo imaju red i brown ekvivalente. Nvm, samo da ti skrenem pažnju da "novi" HyperX ne treba tek tako odbaciti na osnovu stare "slave".

Kapice su pocele da spadaju posle par meseci. To je bio toliko rasprostranjen problem da su mi na prvi mail poslali novi set kapica iz UK-a… plus je bila teska u PM, za mid-round adjustment katastrofa.

Drago mi je da su sad bolji. Kakvi su brown switchevi? Ima li neka preporuka za blue jer bas volim taj osecaj “klika”?

Stara 15.3.2025, 14:33   #52
DeCoy
Intel Inside

Meni tastatura pre svega služi za kucanje, tako da su mi taktilni brown switchevi super. Clicky plavci su mi previše bučni, naročito jer često radim noću.

Slabija je ponuda plavih switcheva među jeftinijim tastaturama, nemam pojma zašto. Redragon na jeftinijim modelima uglavnom koristi Outemu switcheve, meni se lično ne sviđaju na dodir. Ostaje samo pitanje da li su konkretno isključivo switchevi u pitanju ili kombinacija sa plastičnim telom tastature koje se ipak malo ugiba pri energičnijem kucanju. Probao sam i jeftini Trust (60€), isti Outemu+plastično kućište kombo i isto mi se ne dopada na dodir kao i Redragon.

Poslednja ispravka: DeCoy (15.3.2025 u 14:43)
Stara 15.3.2025, 15:34   #53
buraz
Starosedelac

Citat:
DeCoy kaže: Pregled poruke
Meni tastatura pre svega služi za kucanje, tako da su mi taktilni brown switchevi super. Clicky plavci su mi previše bučni, naročito jer često radim noću.

Slabija je ponuda plavih switcheva među jeftinijim tastaturama, nemam pojma zašto. Redragon na jeftinijim modelima uglavnom koristi Outemu switcheve, meni se lično ne sviđaju na dodir. Ostaje samo pitanje da li su konkretno isključivo switchevi u pitanju ili kombinacija sa plastičnim telom tastature koje se ipak malo ugiba pri energičnijem kucanju. Probao sam i jeftini Trust (60€), isti Outemu+plastično kućište kombo i isto mi se ne dopada na dodir kao i Redragon.

Cekaj, posto su brown taktilni, je l’ to znaci da je isti osecaj kucanja/igranja kao na blue prekidacima, minus zvuk? Ako je tako, mogu da uzmem brown u razmatranje. Taktilni mi dosta pomazu kod jiggle peekova u FPS igrama iako to nekima cak i smeta, ali i za generalnu upotrebu vise ne mogu da smislim red linearne switcheve. Isto je i sa membranskim. Kad sam na laptopu ludim sta god treba iskucati…

Stara 15.3.2025, 20:19   #54
DeCoy
Intel Inside

Citat:
Cekaj, posto su brown taktilni, je l’ to znaci da je isti osecaj kucanja/igranja kao na blue prekidacima, minus zvuk?
Otprilike tako, mada ako brzo kucaš ni ne primećuje se taj taktilni bump, nego vremenom stekneš muscle memory koliko treba da pritisneš taster. Zato mi i ne odgovara da tastatura ima telo koje nije od čvrstog metala. Ja bih rekao da je potrebna i malo jača sila da bi aktivirao blue switch nego brown.
Stara 30.3.2025, 1:08   #55
buraz
Starosedelac

Narucio sam Redragon Devarajas K556 Blue pa javljam utiske kad stigne. Nazalost gradient blue je dostupna samo sa red prekidacima, a mnogo mi se vise svidja od obicne crne koja ima i brown opciju. Ako se ne budem mogao navici, moracu da je zamenim za crnu.

U cenovnom rangu do 80€ nisam nasao nijednu sa plavim prekidacima sem nekog Rampagea za 35€. A jedna jedina ima opticko mehanicke (Asus TUF K3 Gen II). Sledeca sa optickim prekidacima je Aorus K9 koji kosta 160€.

Sta se desilo sa Bloodyem na nasem trzistu? Bili su dominantni sa jeftinim, a dobrim periferijama (secam se ko srednjoskolac popularnosti Bloody V7 i V5 miseva), sad prakticno ne postoje.

Poslednja ispravka: buraz (30.3.2025 u 2:38)
Stara 30.3.2025, 1:59   #56
DeCoy
Intel Inside

Citat:
Sta se desilo sa Bloodyem na nasem trzistu? Bili su dominantni sa jeftinim, a dobrim periferijama (secam se ko srednjoskolac popularnosti Bloody V7 i V5 miseva), sad prakticno ne postoje.
Pukao je A4Tech još pre nekoliko godina, kvalitet se neverovatno srozao, novi Bloody miševi u budžet kategoriji (V5,V7) su blagi užas što se kvaliteta tiče, naročito wireless verzije.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku DeCoy na korisnoj poruci:
buraz (30.3.2025)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
mehanicka, switch, tastatura

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Tastature se restartuju Koreli A. Kvarovi 20 30.11.2022 23:58
Kupovina mehanicke tastature ilija Ostale komponente 26 27.2.2017 17:43
O-rings za Mehaničke tastature Clint Westwood Ostale komponente 3 12.1.2015 20:22
O-prstenovi za mehaničke tastature Morca ŠDK - Ostale komponente 0 28.7.2014 0:00
Multifunkcije kod tastature ne rade. M.P. milim Ostale komponente 0 12.6.2006 17:15

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 17:54.