![]() |
![]() |
|
|||||||
| Pravljenje igara Programski jezici, tehnike, alatke u službi pravljenja igara... |
![]() |
|
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
|
|
#161 |
|
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka
|
Takođe bez pozivanja na flejm
mala napomena da bi navedeni kodovi u C++-u bili mnogo čitljiviji i pregledniji kada zbog problemima sa starijim MS-ovim kompajlerima (verzija 6 i starije) ne bi stalno moralo da se navodi onaj deo "std::".Naravno svi koji koriste novija programska okruženja MS-a mogu bez problema da koriste "using namespace std;" čime kod postaje mnogo pregledniji Nisam tačno siguran koja verzija .NET-a je ovo ispravila ali znam da u verziji VisualStudio .NET 2005 ovog problema nema ![]() @Marko_L E sad ovo je nešto što me stvarno interesuje i ne spada ni u kakav deo rasprave koju smo konačno završili Ono što mene interesuje u VisualBasic-u a stvarno za sve vreme rada sa VB-om mi nije ni palo na pamet da probam , je šta je potrebno da se u VB-u napravi "HelloWorld" program koji će da vrši ispis u konzoli? Mislim, da ne koristiš jednostavni "MsgBox" koji će da ispiše tekst u dijalog prozoru nego da recimo ispiše taj isti tekst u konzoli. Da li je ovo uopšte moguće
|
|
|
|
|
|
#162 |
|
Starosedelac
|
@holodoc
Sto se tice konzole, moze. Gledao sam nekada davno neke tutorijale koji objasnjavaju kako da se pristupi konzoli preko vb-a, al sam zaboravio gde sam to pronasao... e, da, zaboravih da napomenem da se koriste neke API funkcije |
|
|
|
|
|
#163 |
|
Veteran
|
A zasto niko ne prica o programiranju u JAVI, citao sam da sada treba da izadje neki dobri mmorpg pravljen u javi, sta treba sve za to jel je lako?(lakse od c++0, i tako
2. da li se u svakom programu java,c++,c... moze napraviti isto , mislim naravno da je postupak drugaciji ali da li se moze napraviti neki isti proizvog program, neka igra.. 3. da li moze irrlicht u javi i td.. |
|
|
|
|
|
#164 |
|
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.229
Zahvaljeno 5.029 puta na 2.928 poruka
|
2. Ne. Java je stvorena sa ciljem da može podjednako da se izvršava na raznim kompjuterima i operativnim sistemima, pa ne generiše mašinski kod već međukod koji se interpretira od strane virtuelne mašine, softvera koji se instalira na određenom operativnom sistemu i služi za "puštanje" Java programa. Kako Java nema pristup hardveru na niskom nivou, pomoću nje ne možeš napraviti DirectX/OpenGL igre i slično. Na jezicima koji izbacuju mašinski kod (C, C++, Delphi itd.) možeš.
|
|
|
|
|
|
#165 |
|
Deo inventara foruma
|
Izgleda da nam se neko već predomislio
![]() To što kažu da je Java lakša za programiranje potiče više sa tehničke strane a ne programerske. Java ima recimo podršku za automatski menadžment memorijom dok recimo u C++-u to ne postoji u obliku koji postoji u Javi. Doduše ako bi prešao na Javu (a još ni C++ nisi zagrebao) suočio bi se sa jednom "mnogo gadnom" činjenicom a to je da Java vuče sintaksu svog jezika iz C++-a
|
|
|
|
|
|
#166 |
|
Veteran
|
LOL ipak se ja drzim c++ a, izgleda da je onaj sams nesto pobrljavio ili neznam sta uradim isto sto pise a c++ kaze SOURCE FILE NOT COMPILED a ja sam iskucao preslikano kao u knjizi:
// listing 2.2 using cout #include <iostream.h> int main() { cout << "Hello there.\n"; cout << "Here is 5: " << 5 << "\n"; cout << "The manipulator endl writes a new line to the screen." << Aendl; cout << "Here is a very big number:\t" << 70000 << endl; cout << "Here is the sum of 8 and 5:\t" << 8+5 << endl; cout << "Here's a fraction:\t\t" << (float) 5/8 << endl; cout << "And a very very big number:\t" << (double) 7000 * 7000 << Aendl; cout << "Don't forget to replace Jesse Librety with your name...\n"; cout << "Milan Djordjevic is a c++ programer!\n; return 0; } sta dalje? |
|
|
|
|
|
#167 |
|
Deo inventara foruma
|
Uf dođe mi da opsujem onako masno
Šta ti intuicija kaže šta treba da uradiš? Jesi li uopšte pročitao prethodne postove. Ili ispred svakog "cout-a" "endl-a" i "cin-a" dodaj "std::" ili ispod "include <iostream>" dodaj red "using namespace std;". Verzija sa dodavnajem "using namespace std-om" napominjem da neće da radi na MSVC++ 6 i starijim. Gde vam je bre instuicija? Pa čak i da je nema o ovome smo pisali poslednjih par postova. Udubite se I dodaj "std::cin.get()" ispred "return 0" ako koristiš MS da ti se ekran ne bi zatvorio "prebrzo". Ovo važi za sve primere ubuduće u toj SAMS-ovoj knjizi. I odakle ti to "#include<iostream.h>" ??? To ne postoji! Treba da piše "include<iostream>". Mora da si nabavio neku prastaru verziju SAMS-ove knjige. Nađi neko novije izdanje jer izgleda da je to tvoje prastaro a iskreno se ne sećam da ijedna SAMS-ova knjiga ima toliko grešaka. I u četvrtom redu imaš grešku u kucanju. Imaš na kraju jedno "A" ispred "endl". |
|
|
|
|
|
#168 | |
|
Starosedelac
|
Citat:
|
|
|
|
|
|
|
#169 |
|
Deo inventara foruma
|
Pošto si izgrešio na još nekim mestima evo ti ispravan kod a ti ćeš za kaznu
da uporediš gde si pogrešio i da pročitaš ovu temu od trenutka kada smo počeli da pričamo o C++-u i da vidiš šta je sve napisano da se ne bi ovakve trivijalne greške ponavljale. Usput, nemoj nikada da lomiš liniju (ENTER) na sred komande. Znači ako imaš "cout << "Neki tekst" << endl;" ne smeš da pritisneš ENTER billo gde dok kucaš tu liniju osim na samom kraju posle ";". Ako kod ne može da stane u jednu liniju program će sam prebaciti u drugi ![]() Evo ti ispravan kod za tvoj DevC++ ![]() Kod:
// listing 2.2 using cout
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
cout << "Hello there.\n";
cout << "Here is 5: " << 5 << "\n";
cout << "The manipulator endl writes a new line to the screen." << endl;
cout << "Here is a very big number:\t" << 70000 << endl;
cout << "Here is the sum of 8 and 5:\t" << 8+5 << endl;
cout << "Here's a fraction:\t\t" << (float) 5/8 << endl;
cout << "And a very very big number:\t" << (double) 7000 * 7000 << endl;
cout << "Don't forget to replace Jesse Librety with your name...\n";
cout << "Milan Djordjevic is a c++ programer yet to be ;)!\n";
cin.get();
return 0;
}
|
|
|
|
|
|
#170 |
|
Veteran
|
citat:
"I u četvrtom redu imaš grešku u kucanju. Imaš na kraju jedno "A" ispred "endl". tako pise u knjizi a knjiga je Sams Teach Yourself C++ in 21 Days Second Edition |
|
|
|
|
|
#171 |
|
Deo inventara foruma
|
Jeste problem u verziji jer i ja imam isto izdanje i kod je identičan ovom tvom bagovitom. Problem je u tome što je to html konverzija knjige i ona ima ovih bisera koje su napravili ljudi koji su je prevodili. Probaj negde da nađeš .pdf varijantu koja nema greške u kodu nastale ljudskim faktorom
![]() Ustvari evo bacio sam pogled malo na sledećih par poglavlja i ne vidim da se greška ponavlja. Nastavi dalje a ako naiđeš na problem postuj ga ovde ![]() Obećavam unapred da neću da te psujem
|
|
|
|
|
|
#172 |
|
Kekule Mekule
|
Heh Crusader88 zagnjuri u temu Arrrrrrgh.Tu su resenja bagova iz doticne knjige odakle sa i ja ucio
|
|
|
|
|
|
#173 |
|
Kekule Mekule
|
E da i na Markov VB MsgBox mozemo odgovoriti ovako:
Kod:
#include <windows.h>
int WINAPI WinMain(HINSTANCE hInstance, HINSTANCE hPrevInstance, LPSTR lpCmdLine, int iCmdShow)
{
MessageBox(NULL, "Hello World!", "Message", MB_OK);
return 0;
}
|
|
|
|
|
|
#174 |
|
V.I.P. GNU/Linux
|
Kao prvi parametar možeš da namestiš i handle desktopa, dobija se sa GetDesktopWindow(), mada je isti efekat.
|
|
|
|
|
|
#175 |
|
Deo inventara foruma
|
Heh ljudi polako
Stigli smo tek do konzole i jednostavne obrade podataka. Mada ovo je dobra stimulacija početnicima da nastave sa učenjem ![]() Inače, ovako kompajliran kod u DevC++-u je 17KB Mada nisam probao sa nivoima optimizacije
|
|
|
|
|
|
#176 | |
|
Član
Član od: 4.3.2006.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 5 puta na 4 poruka
|
Citat:
Kod:
#include <windows.h>
void main() {
MessageBox(0, "Hahaha... to sam ja... radim!!!", "Malisa", 0);
}
|
|
|
|
|
|
|
#177 |
|
Deo inventara foruma
|
@priest (of_the_moon)
Verovao ili ne upravo pišem isti kod kao tvoj da bih demonstrirao kako se može uprostiti ANDROSS-ov primer ![]() Jedna mala napomena kod tvog koda. Nije dobra praksa da funkcija "main" vraća "void" tip podataka, tj. ne vraća nikakvu vrednost, a pojedini kompajleri (recimo onaj koji većina ovde koristi, DevC++) ne dozvoljava "void" kao povratnu vrednost već isključivo "int". Zato u prethodnom kodu samo prepravite kod da liči na: Kod:
#include <windows.h>
int main()
{
MessageBox(0, "Hahaha... to sam ja... radim!!!", "Malisa", 0);
}
Idemo dalje
|
|
|
|
|
|
#178 | |
|
V.I.P. GNU/Linux
|
Citat:
|
|
|
|
|
|
|
#179 | |
|
Mythbuster
|
Citat:
|
|
|
|
|
|
|
#180 | |
|
Deo inventara foruma
|
Citat:
DevC++ i bilo koji drugi C++ kompajler se neće "truditi" da bez ikakve potrebe otvara MS-DOS prozor i ovaj kod će se apsolutno isto ponašati kao VB varijanta. Problem opet nastaje kod MSVC++-a koji otvara pomenuti MS-DOS prozor Dakle, za sve "neMS" kompajlere važi da bi teoretski mogle da se koriste win funkcije iz "windows.h" zaglavlja i to njihovim jednostavnim pozivanjem. Naravno iskusnijim programerima to uopšte ne treba da bude praksa jer je to veoma loš način pristupu Windows programiranja ![]() Zato ovo rečeno za WinMain kao polaznu (glavnu) funkciju (entry point) važi kao preporuka i pod OBAVEZNO
|
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks sajtovi |
| Tagovi |
| programiranje, tutoriali |
| Alatke vezane za temu | |
| Vrste prikaza | |
|