![]() |
![]() |
|
Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#41 |
Veteran
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Starosedelac
Član od: 27.12.2005.
Zahvalnice: 65
Zahvaljeno 438 puta na 328 poruka
|
![]()
Šta prvi link, šta drugi? Koji ne radi? googleearth i googleearth-data paketi oba moraju biti instalirani. Ovaj prvi ima dosta zavisnosti koje treba instalirati i paket menadžer bi trebao da ih instalira automatski. Zato sam i rekao da namestiš Medibuntu repozitorijum jer možda nešto i sa njega dodatno treba da povuče.
Ova tema gubi smisao jer postaje običan chat. Predlažem da osnujemo chat sobu na www.tinychat.com i da tamo rešavamo probleme ovog tipa. Možemo da osnovati jednu sobu za sve što ima veze s Linux-om ili da osnujemo više soba za više tema, distribucija itd. Sobe su ionako privremene pa to neće biti problem. Evo recimo ovako nešto http://tinychat.com/sk_linux_pomoc. NAPOMENA - potreban flash player. Poslednja ispravka: bvitnik (15.7.2009 u 16:47) Razlog: ispravljen link ka tinychat sobi |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Deo inventara foruma
Član od: 22.11.2005.
Zahvalnice: 389
Zahvaljeno 716 puta na 542 poruka
|
![]()
Sinoc sam i ja stavio Googleearth i ne radi. Kad ukucam u terminal googleearth kaze ovo
Citat:
![]() @stepanov Kod mene je Googleearth u Applications --> Internet ali kad kliknem nista se ne desava, pa moram da kucam u terminal da bih video ovu gresku gore. Kucaj i ti googleearth u teminal... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Starosedelac
|
![]()
libGL je biblioteka u okviru Mesa paketa i ona biva zamenjena nVidijinom verzijom kad se instalira drajver. Treba namestiti da googleearth koristi nVidia biblioteku. Zato sam predložio da koristi gotove pakete sa Medibuntu repozitorijuma jer su tamo možda namestili to kako treba.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Ex Parrot
|
![]()
libGL je biblioteka iz (čini mi se) MESA paketa zadužena za OpenGL funkcije, ali propriatery drajveri za nVidiu il AMD/ATI imaju svoje implementacije ove biblioteke pa je moguće da problema nastaje na toj relaciji... Mada, sad sam probao verziju 5.0.11733.9347 na 64b Archu i dobijam poruke:
setup.data/bin/Linux/amd64/setup.gtk2: error while loading shared libraries: libxml2.so.2: wrong ELF class: ELFCLASS64 setup.data/bin/Linux/amd64/setup.gtk: error while loading shared libraries: libSM.so.6: wrong ELF class: ELFCLASS64 Nisam probao pakete sa AUR-a (Arch User Repository) EDIT: komentar na prethodnu poruku postavljenu dok sam ja kucao odgovor: Veliki umovi slično misle ![]() (malo egoizma nikada nije škodilo) |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
![]() EDIT: Sad sam deinstalirao Google Earth, izbacio Sid, i instalirao ponov Google Earth. Dakle nije iz Sid-a. I dalje je ista poruka/greska ![]() ![]() Poslednja ispravka: Mickie (15.7.2009 u 17:08) Razlog: Jeste Medibuntu |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Starosedelac
|
![]()
Nije do googleearth-a problem. Verovatno negde nedostaje neki link na nVidia biblioteku. Ne znam opet kako je to sve namešteno na Ubuntu-u. Na Slack-u moraju da se naprave linkovi kako bi programi pozivali nVidia biblioteku. Jesi instalirao nVidia drajver iz .bin paketa sa nVidia sajta ili kroz onaj "Hardware Drivers" alat u Ubuntu-u?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Skinuo sam bin sa NV sajta. I skino kernel headere preko APT, pa sam oborio X i instalirao drajver. Uvek radim tako. Nekako mi bolje tako nego ono Hardware drivers.
Nego jedna stvar mozda pravi problem. Kad odem na NV sajt ono mi ponudi drajver sa pkg2 u imenu. A ja rucno editujem link na pkg0, jer sam negde procitao da je fajl isti samo nema binarni kernel interfejs, koji mi i onako ne treba jer ga rekompajliram iz konzole. Ali ja procitah na ubuntu forumu sinoc da je jedan lik isto radio sve kao ja i imao isti problem, pa je resio stvar kad je instalirao sa pkg2. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
Dobro, šta je tu je. Ajde ti daj jedan ls -la /usr/lib/libG* da vidimo gde šta nedostaje. I de dođi na http://tinychat.com/sk_linux_pomoc. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#50 | ||
Deo inventara foruma
|
![]()
Evo ga
Citat:
![]() E da, Ubuntu Jaunty 64-bit koristim, a videh na ubuntu forumu da je mozda problem sto je Google Earth 32-bitan pa nemoze da koristi taj lib koji je normalno 64-bitan jer je deo drajvera. -------- EDIT:Sad probah i getlibs koji upravo za to sluzi. Da nadje 32-bitne zavisnosti na 64-bitnom sistemu. I nije uspelo. Citat:
Poslednja ispravka: Mickie (15.7.2009 u 18:09) |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Starosedelac
|
![]()
Linkovi su tu. S te strane sve je OK. Biće da je ovo što si pomenuo - googleearth je 32-bitni. Koliko sam video, Medibuntu ima 64-bitni paket. Probaj njega.
Auuu, šta je ovo s ovim chat-om? Nešto je prslo ![]() EDIT: ------ TinyChat je puko skroz - verovatno privremen problem. Poslednja ispravka: bvitnik (15.7.2009 u 18:28) |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Veteran
|
![]()
slabo ja vas kontam... nego haj'mo mi na msn... moja adresa je u profilu...ovaj tiny je sh*t...
ja sam instalirao neki paket sa prvog tvog linka i medibuntu... nije mi nishta jasno shta je shta... nema nigde googleearth-a... |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Veteran
|
![]()
stepanov@stepanov-desktop:~$ sudo apt-get install googleearth
E: dpkg was interrupted, you must manually run 'sudo dpkg --configure -a' to correct the problem. stepanov@stepanov-desktop:~$ EDIT: jeeej! instalirao google earth! ali uzasno secka! kao zahtevna igrica! da nije mozda do toga shto nisam instalirao nvidiine drivere? skinuo sam ih sa nvidijinog sajta i kucao u terminal sh nvidia linux... kako vec oni kazu ali evo shta izbaci na kraju ERROR: nvidia-installer must be run as root shta da radim? EDIT2: kucam sudo sh... oce ali opet neki error kao radi mi neki x server treba to da ugasim... wtf? Poslednja ispravka: stepanov (16.7.2009 u 11:43) |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
Uputstvo. Zar do sad nisi shvatio da na https://help.ubuntu.com/ imaš sve informacije koje ti trebaju, makar za početak? Poslednja ispravka: bvitnik (16.7.2009 u 14:42) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Deo inventara foruma
Član od: 16.6.2008.
Zahvalnice: 618
Zahvaljeno 875 puta na 758 poruka
|
![]()
Jedno pitanje. Planiram ovaj Ubuntu da instaliram na Win, ono, kao program. Nemam prostora na HD-u za klasicnu instalaciju, pa me zanima koje su mane takve instalacije i kako to uopste funkcionise?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku bvitnik na korisnoj poruci: | ||
toxic (16.7.2009) |
![]() |
#57 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Jedan problemcic... Instalirao sam Wubi na D particiju (gde su mi muzika, filmovi, instalacije,...) i radi lepo, ali Ubunutu (9.04 AMD64) ne vidi D particiju, odnosno ne mogu da dodjem do podataka na D particiji. Neko resenje?
Takodje, ne mogu da instaliram ni drajvere za graficku (nVidia). Sam mi ne prijavljuje nista u update, a kad probam da instaliram one sa nVidia-inog sajta, trazi mi da iskljucim x server (sta god to bilo). I jel moguce da nekako ovlastim svoj nalog da nema sigurnosna ogranicenja? Da mogu da udjem npr. u root direktorijum (u njega mogu samo kao root korisnik) ili da sve sto radim sa mog naloga bude SUDO, i da ne moram da kucam sifru svaki put kad hocu nesto da uradim? Poslednja ispravka: toxic (16.7.2009 u 23:07) |
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Starosedelac
Član od: 15.6.2007.
Zahvalnice: 463
Zahvaljeno 310 puta na 230 poruka
|
![]()
Toliko pitanja, a svaka "pretpostavka" pogrešna. Ti NE TREBA da koristiš root nalog ni za šta osim za administriranje sistema. To se radi posle instalacije, i eventualno jednom nedeljno po sat vremena. Za nvidia drajver imaš 3 poruke iznad napisao sve.
Nemoj da skidaš ograničenja ni sa čega. Ona su tu zbog razloga. Evo, drugar stepanov je izostavio neki simbol ili slično pre ~mesec dana, i ubrljao instalaciju totalno. Pao je format, pa sad ima "nov" Ubuntu. Sve to jer je sa root nalogom promašio nešto... |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Neky na korisnoj poruci: | ||
toxic (16.7.2009) |
![]() |
#59 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Pa trazio mi da instaliram drajvere kao root prvo, ali radi i sa sudo, pa mi onda trazi da iskljucim taj x server (koliko sam shvatio to je neka zastita). Ali, i ako uspem ovako da instaliram drajvere, kako da nadjem D particiju?
P.S. U svakom slucaju, nemogucnost da iskljucim sudo je glupa, ja cu u svakom slucaju probati sa sudo, ako nece bez njega, a i sifru cu uvek da otkucam. Ajd root i ne mora, ali sudo smara. |
![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
http://debianaid.blogspot.com/2008/0...-debian-u.html Evo uputstvo kako to da uradis, to je za Debian ali radi i na Ubuntu, ja sam tako instalirao. Mada, neznam sto ne odes samo u System--> Hardware Drivers, i stikliras drajver pa da ono samo instalira bez obaranja X-a? To je naj bezbolnije resenja, bukvano tri klika, radi ako imas internet konekciju. Postojanje potrebe za autorizacijom je jedan od najvecih razloga zasto virusi nemogu nista linux-u. Neznaju sifru. A ako uklonis potrebu za sifrom, ista nece biti potrebna ni virusima... Stvarno neznam sta je toliko tesko. Smisli sifru od barem 6 karaktera koju mozes lako da ukucas i koristi kad treba. Kad ukucas sifru, ona ostaje narednih pet minuta, i nece ti ponovo traziti sifru dok ne istekne 5 minuta. Nisam siguran da to tako radi na defaultu ali tako je kod mene. |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Mickie na korisnoj poruci: | ||
toxic (17.7.2009) |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Ubuntu 9.04 - Jaunty Jackalope | Dual pretop | Slobodni softver | 64 | 28.5.2009 17:20 |
Mount CD DVD images - Ubuntu | laikexpert | Slobodni softver | 7 | 17.4.2009 0:54 |
Ubuntu vodič za preživljavanje (posle instalacije) | laikexpert | Slobodni softver | 0 | 26.12.2008 11:18 |
Pregled GNU/Linux distribucija | GoranSTX | Slobodni softver | 10 | 30.8.2008 14:52 |
Ubuntu Ultimate Edition | noisy | Slobodni softver | 34 | 13.2.2008 1:05 |