Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Ostale teme > Brbljaonica

Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!)
(Pravila pisanja: kliknite ovde.)

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 28.6.2010, 17:53   #1
mcdhappy80
Član

Član od: 15.6.2009.
Zahvalnice: 43
Zahvaljeno 3 puta na 2 poruka
Question Dvojno vlasništvo

Da li je u našem zakonodavstvu definisan ovaj pojam, konretno me zanima dvojno vlasništvo nad softverom, tzv. autorsko pravo? Da li možda postoje neki modeli dvojnog vlasništva i koji?
Hvala
mcdhappy80 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.6.2010, 17:57   #2
NjegovaWisost
Deo inventara foruma

Član od: 2.2.2006.
Zahvalnice: 860
Zahvaljeno 1.729 puta na 992 poruka
Određen forumom Re: Dvojno vlasništvo

Ne postoji dvojno vlasništvo, imaš samo zajedničko vlasništvo (kada npr. ti i tvoj prijatelj ste zajeno kupuli kuću, obojica je koristite, ali se ne zna tačko kolikav je čiji procenat, ko jedan hoće da je proda mora se odrediti procenat vlasništva u razlomcima i sl.) i suvlasništvo (određeno je, dakle ti imaš 3/4 kuće, tvoj prijatelj jednu četvrtinu; drugim riječima, ukoliko je izdate, ti dobijaš 3/4 para, možeš svoje 3/4 da založiš itd...).

Ne znam kako to ide u autorskom pravu ili da li ima nekih specijalnih pravila (ovo su opšta), ali bi trebalo da je ovako. Mogu da pogledam u zakonu pa ti javljam...
NjegovaWisost je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.6.2010, 18:04   #3
Bokile
Banned

Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 2.495
Zahvaljeno 2.069 puta na 1.046 poruka

Ja mislim da se tako nesto zove partnerstvo,ali u tom slucaju obojica morate da potpisujete softver koji ste napravili...

Nek me neko ispravi ako gresim...
Bokile je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.6.2010, 18:12   #4
shrafko
Starosedelac

Član od: 5.8.2007.
Zahvalnice: 1.580
Zahvaljeno 1.322 puta na 598 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku shrafko

Ti treba da proučiš tzv "Zakon o autorskim i srodnim pravima" (google..).
Ako tu nema ono što te interesuje, onda tražiš podzakonske odredbe, regulative i pravilnike koji detaljnije definišu predmetni zakon.
shrafko je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.6.2010, 2:40   #5
NjegovaWisost
Deo inventara foruma

Član od: 2.2.2006.
Zahvalnice: 860
Zahvaljeno 1.729 puta na 992 poruka

Citat:
Bokile2000 kaže: Pregled poruke
Ja mislim da se tako nesto zove partnerstvo,ali u tom slucaju obojica morate da potpisujete softver koji ste napravili...

Nek me neko ispravi ako gresim...
Brkaš pravno svojine sa preduzetništvom =) Možete vas dvojica da napravite DOO pa da to pravo zajednički iskorišćavate, a autorsko pravo može biti u vlasništvu više ljudi, pa to isto npr. da zajedno prodaju nekoj firmi ili iznajme...
NjegovaWisost je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.6.2010, 12:57   #6
mcdhappy80
Član

Question Re: Dvojno vlasništvo

Citat:
NjegovaWisost kaže: Pregled poruke
Ne postoji dvojno vlasništvo, imaš samo zajedničko vlasništvo (kada npr. ti i tvoj prijatelj ste zajeno kupuli kuću, obojica je koristite, ali se ne zna tačko kolikav je čiji procenat, ko jedan hoće da je proda mora se odrediti procenat vlasništva u razlomcima i sl.) i suvlasništvo (određeno je, dakle ti imaš 3/4 kuće, tvoj prijatelj jednu četvrtinu; drugim riječima, ukoliko je izdate, ti dobijaš 3/4 para, možeš svoje 3/4 da založiš itd...).

Ne znam kako to ide u autorskom pravu ili da li ima nekih specijalnih pravila (ovo su opšta), ali bi trebalo da je ovako. Mogu da pogledam u zakonu pa ti javljam...
Bio bih vrlo zahvalan.

Citat:
Brkaš pravno svojine sa preduzetništvom =) Možete vas dvojica da napravite DOO pa da to pravo zajednički iskorišćavate, a autorsko pravo može biti u vlasništvu više ljudi, pa to isto npr. da zajedno prodaju nekoj firmi ili iznajme...
Upravo me interesuje autorsko pravo koje je u vlasnistvu vise ljudi.
Hteo bih da softver koji sam napravio definisem kao svojinu dva fizicka lica sa imenom i prezimenom, ili moze varijatna pravnog (firme) i fizickog (mene) lica, mene i vlasnika firme koji je pogodio posao, pa sam hteo da me neko uputi sta da pogledam, da ne lutam mnogo jer zakona ima koliko hoces (sto se ne bi moglo uvek reci i za pravdu).

P.S. - Skinuo sam Zakon. Jel moze neko da mi kaze na kojoj strani da pogledam?

Unapred hvala

Poslednja ispravka: mcdhappy80 (29.6.2010 u 13:04)
Stara 29.6.2010, 13:04   #7
shrafko
Starosedelac

Pa ako nećeš da čitaš zakone (a trebao bi ), što lepo ne odeš kod nekog advokata koji se bavi tim stvarima, na kaficu i polučasovni razgovor i lepo dobiješ odgovor iz prve ruke (hopefully, mada ima i njih šarlatana kolko voliš). Neće te odrati, a ne vidim razlog zašto ne platiti neku siću ako time štitiš sopstvene interese.

Msm, zar to nije sigurnije nego da pitaš po FSK-u i da rizikuješ da dobiješ netačan odgovor ?
Stara 29.6.2010, 15:03   #8
todos
Deo inventara foruma

Član od: 9.12.2005.
Zahvalnice: 4.582
Zahvaljeno 2.645 puta na 1.586 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku todos

Citat:
Kad smo kod prava i advokata, mene interesuje da li postoji mogućnost dodatne delatnosti od 4 sata, i da li takvu firmu neka advokatska kancelarija može da sredi, pošto je kod nas papirologija više nego komplikovana?
todos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.6.2010, 16:56   #9
shrafko
Starosedelac

Kako misliš "dodatna delatnost od 4 sata" ? Neki poslić sa strane ? Otvaraš firmu ? Ako je da i da, onda ti treba knjigovođa. Ako je da i ne, onda verovatno misliš na angažman baziran na tzv. "ugovoru o delu", i to treba da sredi poslodavac, odnosno finansijer (s obzirom da su po našem zakonu dužni da na svakih 100 dinara koje tebi isplate, državi uplate još 60-70).
Stara 29.6.2010, 17:31   #10
mcdhappy80
Član

Arrow Re: Dvojno vlasništvo

Citat:
shrafko kaže: Pregled poruke
Pa ako nećeš da čitaš zakone (a trebao bi ), što lepo ne odeš kod nekog advokata koji se bavi tim stvarima, na kaficu i polučasovni razgovor i lepo dobiješ odgovor iz prve ruke (hopefully, mada ima i njih šarlatana kolko voliš). Neće te odrati, a ne vidim razlog zašto ne platiti neku siću ako time štitiš sopstvene interese.

Msm, zar to nije sigurnije nego da pitaš po FSK-u i da rizikuješ da dobiješ netačan odgovor ?
Hoću da pročitam zakon ali nisam u mogućnosti to momentalno da uradim pa sam zato pitao.
Otići ću i do advokata ali sam želeo pre toga da se malo upoznam sa materijom.
Stara 29.6.2010, 20:36   #11
todos
Deo inventara foruma

Ma ja nešto pripremam kao dodatak poslu gde je plata nedovoljna. Samo me zanima pravno da startujem da ne napravim grešku i ne navučem inspekciju na vrat nespreman. U pitanju je neka proizvodnja. Interesuje me oko registracije firme, ko to radi, da li su u pitanju advokatske kancelarije ili specijalizovane firme koje se time bave?
Stara 30.6.2010, 20:20   #12
mcdhappy80
Član

Question Re: Dvojno vlasništvo

Ako sam zaposlen u firmi i napravio sam softver, po ideji vlasnika, ali sa svojim originalnim rešenjima, i sve uradio sam, i obećano mi je pravo vlasništva nad istim, koja sve prava po zakonu mogu da potražujem trenutno?
Znači softver još nije prodat, a u mom ugovoru trenutno to nije definisano, a obećano mi je.

Čitao sam zakon, i vidim da, ako sam u radnom odnosu softver pripada firmi, ali da je ovo izmenljivo i može se definisati mojim ugovorom o radu pre prodaje istog.
Kako da se najbolje odbranim od moguće zloupotrebe?

Unapred hvala
Stara 1.7.2010, 9:31   #13
todos
Deo inventara foruma

N e verujem da neko može da ti uzme nešto što je tvoje. I ja sam u dilemi da neki proizvod spakujem po svom ukusu i da to drugi nikako ne kopira.
Stara 2.7.2010, 6:35   #14
shrafko
Starosedelac

Citat:
mcdhappy80 kaže: Pregled poruke
Ako sam zaposlen u firmi i napravio sam softver, po ideji vlasnika, ali sa svojim originalnim rešenjima, i sve uradio sam, i obećano mi je pravo vlasništva nad istim, koja sve prava po zakonu mogu da potražujem trenutno?
Znači softver još nije prodat, a u mom ugovoru trenutno to nije definisano, a obećano mi je.

Čitao sam zakon, i vidim da, ako sam u radnom odnosu softver pripada firmi, ali da je ovo izmenljivo i može se definisati mojim ugovorom o radu pre prodaje istog.
Kako da se najbolje odbranim od moguće zloupotrebe?

Unapred hvala
Ne mogu da kažem da sam siguran s obzirom da nemam profesionalnog kontakta sa pravima intelektualne svojine, posebno ne sa onim koje se odnose na vrstu tvog angažmana (zaposlen u DOO-u pretpostavljam) i ovakvih IT-related slučajeva, međutim, ja bih imao u vidu sledeće:
1) Ovo je Srbija
2) Reč po zakonu ne vredi ništa. Posebno ne u privredi.
3) Cilj vlasnika DOO-a je da napravi pare. Ti ga ne zanimaš preterano - neće te platiti više nego što mora, budi siguran.
4) Budi siguran da Gejts nije pisao Windows 7 koji trenutno mlati pare, nego njegovi zaposleni. Pare su otišle vlasniku, tj. njegovoj firmi
5) Ovo je Srbija
6) Zavisi o kakvom se programu radi. Ako je nešto za računovodstvo, to će trebati isključivo vlasniku. Ako se zezate sa multimedijalnim kursevima, filmovima, itd - to ide firmi. Ti možda dobiješ neki performance bonus.

Poslednja ispravka: shrafko (2.7.2010 u 7:07)
Stara 3.7.2010, 15:06   #15
mcdhappy80
Član

Dva puta se pojavljuje kao razlog "ovo je Srbija".
Počeću istinski da mrzim svoju zemlju!
Stara 5.7.2010, 20:08   #16
shrafko
Starosedelac

Citat:
mcdhappy80 kaže: Pregled poruke
Dva puta se pojavljuje kao razlog "ovo je Srbija".
Počeću istinski da mrzim svoju zemlju!
Pa nama nikada neće ni biti bolje, sve dok ne shvatimo koliko nam je trenutno loše (a opet smo sami krivi, onako iskreno).

Gledaj na ovo kao na svojevrstan proces edukacije
Stara 7.7.2010, 21:03   #17
mcdhappy80
Član

Citat:
Pa nama nikada neće ni biti bolje, sve dok ne shvatimo koliko nam je trenutno loše (a opet smo sami krivi, onako iskreno).
Da, žalosno je samo to što svi ti što zapošljavaju od tebe očekuju da im veruješ (pogotovu u malim sredinama gde se svi poznaju) i ne daj bože da pokažeš da to nije tako, a kad oni treba da te svesno zaj*bu onda je to normalno, ti si kriv što nisi pazio.
Citat:
Gledaj na ovo kao na svojevrstan proces edukacije
Čovek uči dok je živ slažem se, ne znam zašto kod nas vlada tradicija da uvek prvo nauči da bude zaj*ban, ne daj bože da prvo nauči da, uz pomoć svog znanja koje je mukotrpno sticao, zaradi POŠTENO neki novac.
More za takve je samo jedna "format C:\" time-bomba u programu koji su ukrali, pa neka ga instaliraju na računar nekog od svojih budućih klijenata!
Stara 13.7.2010, 0:37   #18
shrafko
Starosedelac

@mcd
možda malo pogrešno gledaš na stvari. U pravu si za to da treba paziti na svoje interese i da ih adekvatno treba zaštiti, ali nemoj sad da demonizujemo poslodavce kad nije ni njima lako. Zamisli da imaš bilo kakvu firmu i probaš da zaposliš nekoga - šta misliš, koliko kandidata će baš odgovarati onome što ti treba? Verovatno nijedan. Koliko njih će približno odgovarati? Jako malo njih, budi siguran (posebno ako si perfekcionista).

Ja stvarno ne znam šta ti to kodiraš/programiraš, ali
1) Ako ti ta i ta firma daje resurse (znaš ono, pare, oprema, ideje), onda je logično da to pripadne njima, osim ukoliko se naravno niste drugačije ugovorno sporazumeli (ugovor je overeno parče papira, nije reč, usmeni dogovor, itd).
2) Ako možeš da napraviš program koji njima pravi pare, zašto ne bi - imajući u vidu da verovatno poseduješ sposobnosti - pružio nešto slično tržištu ? Ili otvorio firmu ? Ili još hiljadu stvari..

A ovako, najlakše je opljuvati poslodavca. Jeste, ima stoke, slažem se, ali nije na poslodavcu da štiti tvoje interesuje i da ti obezbedi blagostanje. To je tvoj deo priče. Šta je tu čudno?
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
dvojno, pitanje, pravo, vlasnistvo

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 4:03.